21/06/2015: Βανδαλισμός στο νέο μνημείο Ολοκαυτώματος στην Καβάλα

21/06/2015: Βανδαλισμός (με μεγάλη ποσότητα μπογιάς) στο νέο (2 εβδομάδων) μνημείο Ολοκαυτώματος στην Καβάλα.

Βεβήλωσαν το μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Καβάλα

178413-44014f8d9f3633b49458cf483f8d6bde

Το μνημείο που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας που θανατώθηκαν από τους ναζί στο στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα στην Πολωνία, βεβήλωσαν άγνωστοι κατά τη διάρκεια της νύχτας, πετώντας πάνω του γαλάζια μπογιά.

Σε ανακοίνωσή του το Ισραηλιτικό Συμβούλιο εκφράζει τη λύπη του για τη βεβήλωση του μνημείου, αλλά και την ικανοποίησή του για την άμεση παρέμβαση του δήμου Καβάλας που ανέλαβε να καθαρίσει το μνημείο, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν πριν δύο περίπου εβδομάδες.

«Με λύπη πληροφορηθήκαμε τη βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος της Καβάλας μόλις δύο εβδομάδες μετά την τοποθέτησή του στην οδό Ερυθρού Σταυρού -στο σημείο όπου το 1943 συνελήφθησαν και κρατήθηκαν οι Εβραίοι της Καβάλας πριν από την εκτόπισή τους στα στρατόπεδα εξόντωσης- και τα αποκαλυπτήριά του», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Ισραηλιτικό Συμβούλιο.

«Παράλληλα, εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την άμεση παρέμβαση του Δήμου Καβάλας για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση του Μνημείου και καλούμε όλες τις αρμόδιες αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τους βανδάλους που ασχημονούν όχι μόνον εις βάρος της μνήμης των θυμάτων, αλλά και εις βάρος του πολιτισμού της πόλης της Καβάλας, συνεχίζει.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο μνημείο είχε αποτελέσει αιχμή του δόρατος στην πόλη της Καβάλας όταν η δήμαρχος της πόλης Δήμητρα Τσανάκα είχε καθυστερήσει τα αποκαλυπτήρια, καθώς δεν ήθελε πάνω σε αυτό να υπάρχει το εβραϊκό σύμβολο του «Άστρου του Δαυίδ». Μετά της αντιδράσεις της τοπικής εβραϊκής κοινότητας το μνημείο «πέρασε» τελικά με την δήμαρχο να ζητά συγγνώμη και να δικαιολογεί την τοποθέτηση της λέγοντας ότι η όποια αντίδραση υπήρξε από την ίδια οφειλόταν αποκλειστικά και μόνο στην προστασία του μνημείου από πιθανές αντιδράσεις και βανδαλισμούς, ενώ σημείωσε ότι σέβεται τα θρησκευτικά σύμβολά και τιμάει απόλυτα τη μνήμη των Καβαλιωτών συμπολιτών της που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Advertisements

2 thoughts on “21/06/2015: Βανδαλισμός στο νέο μνημείο Ολοκαυτώματος στην Καβάλα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s