03/11/2015: Καταγγελία για κατά συρροή ρατσιστικά κείμενα Ελευθερης ώρας

Στις 3 Νοεμβρίου 2015, στάλθηκε στην ΕΣΗΕΑ η ακόλουθη εύγλωττη καταγγελία για κατά συρροή αντισημιτικά και μερικώς ισλαμοφοβικά πρωτοσέλιδα της Ελεύθερης Ώρας (Νικηταρά 2-4 & Εμμ. Μπενάκη Αθήνα) κατά την περίοδο Ιουλίου – Οκτωβρίου 2015:

Καταγγέλλουμε την επαναλαμβανόμενη μη δεοντολογική πρακτική της αθηναϊκής εφημερίδας “Ελεύθερη Ώρα”

http://www.symbiosis.website/symbiosisorgel/symβiosis-δραστηριότητες/295-καταγγείλουμε-την-επαναλαμβανόμενη-μη-δεοντολογική-πρακτική-της-αθηναϊκής-εφημερίδας-“ελεύθερη-ώρα

Προς

Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Συντακτών (ΕΣΗΕΑ)

Εποπτικό όργανο Δεοντολογίας ΕΣΗΕΑ

Αθήνα

3 Νοεμβρίου 2015

Αξιότιμες/οι κυρίες/οι,

Σας γράφουμε εκ μέρους του “Get the trolls out!”, μιας δι-ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας των Media Diversity Institute (Μεγάλη Βρετανία), Jewish Contribution to an Inclusive Europe (Βέλγιο), Center for Independent Journalism (Ουγγαρία), International League against Racism and Anti-Semitism (Γαλλία), και Συμβίωση (Ελλάδα), με σκοπό να απαντήσει στην ανησυχητική εξάπλωση του αντισημιτισμού -έργω και λόγω- τόσο στο χώρο της πολιτικής όσο και των ΜΜΕ. Οι παραπάνω οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών δραστηριοποιούνται ενάντια στις διακρίσεις κάθε είδους, καθώς και στο πεδίο των ΜΜΕ, ενώ το πρόγραμμα “Get the trolls out!” στοχεύει ειδικότερα στην ευαισθητοποίηση απέναντι στον αντισημιτικό λόγο και την αντιμετώπισή του στα νέα, αλλά και στα παραδοσιακά μέσα. Επιπλέον, ενθαρρύνει τον δημόσιο λόγο ο οποίος αναφέρεται στους Εβραίους με τρόπο που δεν παραπληροφορεί.

Με την επιστολή αυτή θα θέλαμε να καταγγείλουμε στην Ένωσή σας την επαναλαμβανόμενη μη δεοντολογική πρακτική της αθηναϊκής εφημερίδας “Ελεύθερη Ώρα”, η οποία παραβιάζει ξεκάθαρα τις Αρχές Δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, εγκεκριμένες από τη Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του “Get the trolls out!”, έχουμε λάβει πρόσφατα πολλαπλές αναφορές από τους συνεργάτες μας στην Ελλάδα σχετικά με τα συνεχή εξόφθαλμα αντισημιτικά πρωτοσέλιδα της “Ελεύθερης Ώρας”, τα οποία αναπαράγουν γνωστούς αντισημιτικούς μύθους αναμιγνύοντας τους με άλλες μορφές ρατσισμού, όπως είναι η ισλαμοφοβία.

Χαρακτηριστικά, μόνο τους τελευταίους 4 μήνες έχουν καταγραφεί έξι πρωτοσέλιδα της “Ελεύθερης Ώρας” με πηχυαίους τίτλους (συνημμένα στην παρούσα επιστολή), τα οποία αγνοούν τη δημοσιογραφική δεοντολογία:

  1. “ΟΙ ΕΒΡΑΙΟ-ΜΑΣΩΝΟΙ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΣΟΪΜΠΛΕ ΠΑΝΕ ΝΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!” (13/7),
  1. “ΑΡΧΙΡΑΒΙΝΟΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΦΙΞΗΣ ΤΟΥ… ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ” (22/7),
  1. “ΟΙ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ “ΣΕΜΙΤΑΧ” ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ – 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ “ΕΤΟΣ ΤΟΥ ΕΩΣΦΟΡΟΥ”!” (15/9),
  1. “ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΑΥΦΑΝΤΗΣ “ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΕΝΟΣ ΕΒΡΑΙΟΣ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ” – Πώς παίζει το Σιωνιστικό παιχνίδι – Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ολοκληρώσει τη δολοφονία του ελληνικού έθνους” (18/9),
  1. “ΡΑΒΙΝΟΣ, ΙΜΑΜΗΣ ΚΑΙ… ΤΣΙΠΡΑΣ ΙΣΛΑΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! – ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΥΠΝΑΤΕ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΤΕ – ο “Μεσσίας” των Εβραίων και η γενοκτονία της Ευρώπης από τους ισλαμιστές” (22/9),
  1. ““ΚΡΥΒΟΥΝ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ”! – Γιώργος Πάλμος: Το πάνε για παραγραφή λόγω υποστήριξης προς τους Ιουδαίους του… υπαλλήλου τους, Αλέξη Τσίπρα!” (9/10)

Παρά το σχετικά μικρό αναγνωστικό κοινό της συγκεκριμένης εφημερίδας και την ελάχιστη εγκυρότητα που φαίνεται ότι διαθέτει, αντιλαμβανόμαστε ως ιδιαίτερα προβληματικό το γεγονός ότι συχνά στα περίπτερα και στα πρακτορεία τύπου ανά την επικράτεια το κοινό εκτίθεται στα απροκάλυπτα αντισημιτικά πρωτοσέλιδα των φύλλων της.

Οι τίτλοι που παραθέτουμε περιέχουν συνειδητά ψευδείς και ανακριβείς πληροφορίες, οι οποίες συντηρούν και ενισχύουν τη στερεοτυπική εικόνα των Εβραίων ως το απόλυτο κακό και καλλιεργούν το μίσος εναντίον τους. Για όλους τους παραπάνω λόγους λοιπόν, και επειδή τα εν λόγω πρωτοσέλιδα παραβιάζουν κατάφωρα τα άρθρα 1 και 2 των αρχών δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος που έχουν εγκριθεί από τη Γενική σας Συνέλευση, ζητούμε από την Ένωσή σας και ειδικότερα από το αρμόδιο όργανο δεοντολογίας, να επιληφθείτε του θέματος και να ελέγξετε τις συγκεκριμένες παραβάσεις με όλες τις προσήκουσες διαδικασίες, επιβάλλοντας ανάλογες κυρώσεις στους δημοσιογράφους-μέλη σας που εμπλέκονται σε αυτές.

Για λόγους διαφάνειας και πληροφόρησης του κοινού, σας γνωστοποιούμε ότι η συγκεκριμένη επιστολή θα αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του project μας www.getthetrollsout.org. (http://www.getthetrollsout.org/what-we-do/complaints/item/24-complaint-athens-daily-newspaper.html)

Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για την τύχη του αιτήματός μας, καθώς και για την πορεία των ενεργειών σας.

Με εκτίμηση,

Για το project “Get the trolls out!”,

Συμβίωση

Λιουμπησα Βρετντσεβ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s