20/12/2015: Ομοερωτοφοβική λεκτική επίθεση αστυνομικών κατά Γ.Κουνάνη στο Σύνταγμα, Αθήνα

Στις 20 Δεκεμβρίου 2015 έγινε ομοερωτοφοβική λεκτική επίθεση αστυνομικών κατά του –και στελέχους του ΕΠΣΕΓιώργου Κουνάνη. Έγινε τηλεφωνική και στη συνέχεια γραπτή αναφορά που ακολουθεί στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. στις 21 Δεκεμβρίου 2015. Προς μεγάλη έκπληξη, ενώ τόσο το θύμα όσο και ο υπογράφων την αναφορά Παναγιώτης Δημητράς, είχαμε καταθέσει παλαιότερα στην υπηρεσία αυτή στα πλαίσια της δικογραφίας με ΑΒΜ Α2014/2496 που αφορούσε ανάλογη υπόθεση με θύμα τον ίδιο και έναν άλλο άτομο, η ΔΕΥ δήλωσε αναρμόδια και διαβίβασε «κατόπιν σχετικής παραγγελίας του Εποπτεύοντος την Υπηρεσία μας Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής… (Σχετ.: το υπ’ αριθ. 7100/4/212-α’ από 22-12-2015 έγγραφό μας.)» τη μήνυση στην εντελώς αναρμόδια Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής (στην οποία υπάγονται οι καταγγελλόμενοι ως δράστες άρα δεν έχει καμιά αξιοπιστία για αμερόληπτη έρευνα) η οποία φυσικά δεν έκανε τίποτε. Υπενθυμίζουμε το αναφερόμενο στην προηγούμενη μήνυση με ΑΒΜ Α2014/2496: «η Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών προφανώς στερείται τουλάχιστον αντικειμενικής αμεροληψίας, όπως μεταξύ άλλων έχει αποφανθεί κατ’ επανάληψη το ΕΔΔΑ σε καταδικαστικές αποφάσεις για την Ελλάδα μετά μάλιστα από προσφυγές του ΕΠΣΕ. Αυτό αποτελεί και ρητή Οδηγία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (30 Μαρτίου 2011): «Αμεροληψία και ανεξαρτησία: Οι υπεύθυνοι για τη διενέργεια της ανάκρισης πρέπει να είναι αμερόληπτοι και ανεξάρτητοι από εκείνους που εμπλέκονται στα γεγονότα. Αυτό προϋποθέτει ότι οι αρχές που εμπλέκονται στα γεγονότα δεν μπορούν ούτε να έχουν την ευθύνη για τη συλλογή των αποδείξεων, ούτε για την προκαταρκτική έρευνα. Συγκεκριμένα, οι ανακριτές δεν μπορούν να είναι μέρος της ίδιας μονάδας με τους υπαλλήλους που αποτελούν αντικείμενο της έρευνας.» Για αυτό αιτούμεθα να αφαιρεθεί η δικογραφία από την ΕΛ.ΑΣ. και να ανατεθεί σε εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς.

Κύριοι

Σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας παραθέτουμε την καταγγελία και μήνυση κατά αστυνομικών με την παράκληση να εξετασθεί στα πλαίσια του αυτόφωρου.

Γιώργος Κουνάνης: «Περι τις 15:30 την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015 και καθώς πέρναγα δίπλα από σταθμευμένη διμοιρία ΜΑΤ (περί τα 12 άτομα, 6 σε κάθε πλευρά, αν θυμάμαι καλά) έξω από τον Εθνικό Κήπο σχεδόν δίπλα από την έξοδο του μετρό Συντάγματος, άρχισαν να κάνουν διάφορα βογγητά και προκλητικούς θορύβους, στρέφοντας ταυτόχρονα το βλέμμα τους προκλητικά προς εμένα. Προσπαθούσα να τους κοιτάω αλλά λόγω προηγούμενης τραυματικής εμπειρίας μου από αστυνομικούς ήταν αδύνατο να τους ζητήσω το λόγο ή τα στοιχεία τους. Όταν απομακρύνθηκα λίγο ένας γύρισε και φώναξε ‘αχ μωρέεεε’ με προκλητικό, περιπαικτικό και προσβλητικό της αξιοπρέπειάς μου τρόπο. Ένα άτομο από τη διμοιρία επίσης με κοίταζε συνεχόμενα (υποθέτω: αν θα έπαιρνα κάποιο τηλέφωνο, αν θα αντιδρούσα κλπ), ενδεχομένως αυτό να ήταν και το άτομο που φώναξε αυτό που προανέφερα. Ένιωσα απίστευτα βιασμένος γι’ακόμη μια φορά από όργανα της αστυνομίας που υποτίθεται ότι είναι εκεί για να προστατεύουν και να υπηρετούν. Κατέγραψα μόνο την πινακίδα του οχήματος της ΕΛ.ΑΣ.: Ε.Α 23826’»

Προσθήκη Παναγιώτη Δημητρά, Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι: «Δεδομένου ότι κανένας άλλος αστυνομικός δεν αντέδρασε στα καταγγελλόμενα υπάρχει ευθύνη για την ανοχή αν όχι σιωπηρή επιδοκιμασία όλης της αστυνομικής δύναμης και ιδιαίτερα του αξιωματικού επικεφαλής. Η μήνυσή μας στρέφεται κατόπιν αυτού κατά όλων. Οι δύο εδώ καταγγέλλοντες έχουμε καταθέσει σε σας στις 10 Ιανουαρίου 2015 στα πλαίσια της δικογραφίας της ΕισΠρΑθ με ΑΒΜ Α2014/2496.»

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s