16/02/2016: Ρατσιστικό σχόλιο σε τηλεοπτική εκπομπή σε βάρος ΑμεΑ

Στις 16 Φεβρουαρίου 2016, στην τηλεοπτική εκπομπή του «Αλ Τσαντίρι» ο Λάκης Λαζόπουλος έκανε ένα ακραίο προσβλητικό σχόλιο για τα ΑμεΑ «Όσο και να φανεί σκληρό αυτό που θα πω, όταν ένας άνθρωπος είναι καθηλωμένος σε μία καρέκλα, σιγά σιγά το μυαλό του καθηλώνεται και σε μία ιδέα. Εγώ το λέω παράνοια, το λέω παραφροσύνη». Μετά το σάλο που ακολούθησε έκανε στις 18 Φεβρουαρίου 2016 υποτίθεται επανορθωτική δήλωση που όμως περιείχε την ίδια ρατσιστική διάσταση της σύνδεσης αναπηρίας με τις κατά τον σχολιάζοντα απαράδεκτες πολιτικές επιλογές, όπως ακριβώς επισήμανε απορρίπτοντας την «επανόρθωση» ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννης Βαρδακαστάνης. Σχετικά κείμενα αναδημοσιεύονται στη συνέχεια.

 

Σάλος με το σχόλιο Λαζόπουλου για τα άτομα με αναπηρία

Σφοδρές αντιδράσεις – Το σχόλιο Μητσοτάκη, ΠαΣοΚ – Συγγνώμη ζητά σε επιστολή του

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/02/2016
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=777452#.VsSr1yMk9Fs.twitter

 

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το σχόλιο του Λάκη Λαζόπουλου στην εκπομπή του για τα άτομα με αναπηρία.

Ο κ. Λαζόπουλος αναφερόμενος στον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε είπε: «Όταν ο άνθρωπος είναι καθηλωμένος σε μία καρέκλα, σιγά-σιγά το μυαλό του καθηλώνεται σε μία ιδέα».

Ολόκληρη η δήλωση του Λαζόπουλου στο «Αλ Τσαντίρι» ήταν η εξής: «Όσο και να φανεί σκληρό αυτό που θα πω, όταν ένας άνθρωπος είναι καθηλωμένος σε μία καρέκλα, σιγά σιγά το μυαλό του καθηλώνεται και σε μία ιδέα. Εγώ το λέω παράνοια, το λέω παραφροσύνη».

 

Οργή των ατόμων με αναπηρία

Το σχόλιο αυτό προκάλεσε την οργή των ατόμων με αναπηρία, με τον πρόεδρό τους, Ι.Βαρδακαστάνη να απαιτεί μια συγνώμη από τον κ. Λαζόπουλο προς όλους τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

 

Μητσοτάκης: Η μητέρα μου ήταν σε αναπηρική καρέκλα και δεν επηρέασε την κρίση της

Την έντονη αντίδραση του προέδρου της ΝΔ προκάλεσαν τα σχόλια Λαζόπουλου για τον Β.Σόιμπλε. «Η μητέρα μου ήταν, τα τελευταία χρόνια της ζωής της, καθηλωμένη σε αναπηρική καρέκλα. Αυτό δεν επηρέασε την κρίση της, αλλά, κυρίως, ούτε την καλοσύνη της» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όλη η δήλωση του προέδρου της ΝΔ:

«Έχω μάθει να δέχομαι την πολιτική κριτική και τη σάτιρα όσο κακόπιστη αυτή και αν είναι. Η χθεσινή, όμως, αναφορά του Λάκη Λαζόπουλου στην αναπηρία του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, ξεπέρασε κάθε όριο.

» Η μητέρα μου ήταν, τα τελευταία χρόνια της ζωής της, καθηλωμένη σε αναπηρική καρέκλα. Αυτό δεν επηρέασε την κρίση της, αλλά, κυρίως, ούτε την καλοσύνη της.

» Ένδειξη πολιτισμού μιας χώρας είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ο κ. Λαζόπουλος, μέσα στη χυδαιότητα που τον διακρίνει, δεν σεβάστηκε ούτε αυτό.»

 

ΠΑΣΟΚ για Λαζόπουλο: Να πώς καταπολεμούνται οι «παθογένειες στα ΜΜΕ»

«Η τηλεοπτική τοποθέτηση του φίλου του πρωθυπουργού Λάκη Λαζόπουλου για την αναπηρία του Σόιμπλε, προφανώς λειτουργεί ως παράδειγμα για το πώς καταπολεμούνται στην πράξη οι παθογένειες των ΜΜΕ» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του, καλώντας τους εμπλεκόμενους να ζητήσουν συγγνώμη.

«Για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη όμως παθογένεια, που πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον πιο αυστηρό τρόπο στο πλαίσιο του κράτους δικαίου, είναι ο ρατσιστικός στιγματισμός της αναπηρίας και της ψυχικής ασθένειας.

» Σήμερα όλοι οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να ζητήσουν ειλικρινή συγνώμη. Ο ίδιος ο Λάκης Λαζόπουλος, ο τηλεοπτικός σταθμός που τον φιλοξενεί πρέπει με κάθε τρόπο να επανορθώσουν.

» Επίσης είναι προφανές ότι επίσημη θέση οφείλουν να λάβουν τόσο το ΕΣΡ όσο και το μονομελές όργανο που το υποκαθιστά.

» Ο κ. Παππάς αντί να μετράει, με το δικό του εναλλακτικό τρόπο, τηλεοπτικά κανάλια ανά την Ευρώπη οφείλει ως επίδοξος επίσημος κρατικός λογοκριτής να καταδικάσει τις χτεσινές ρατσιστικές αναφορές του κύριου Λαζόπουλου.

» Εκτός αν κρίνει ότι ο λαϊκισμός, η χυδαιότητα και ο ρατσισμός είναι ένα πρόσφορο μέσο για την πολυπόθητη και πολυδιαφημισμένη βιωσιμότητα των τηλεοπτικών καναλιών» καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.

 

Επιστρέφεται ως απαράδεκτη η «συγγνώμη Λαζόπουλου» από τη Συνομοσπονδία ΑμεΑ

http://www.protagon.gr/protagon_brief/den-yparxei-syggnwmi-lazopoulou-leei-o-proedros-tis-synomospondias-amea?pp=15&pr=44341057741

18 Φεβρουαρίου 2016

Η επιστολή Λαζόπουλου («ζητώ όχι μία αλλά χίλιες συγγνώμες») επιστρέφεται από την Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία ως «αδιανόητη».

Ο πρόεδρός τους Ιωάννης Βαρδακαστάνης, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΣΚΑΪ, είπε ότι ο ηθοποιός θέτει στην επιστολή του δύο «απαράδεκτα» ζητήματα. Πρώτον «αναφέρεται στους αναπήρους σαν να τους έχει κάνει χάρη (για τη στήριξή του παλαιότερα) και «το δεύτερο και το μεγάλο του λάθος, επιμένει να αιτιολογεί τις πολιτικές του Σόιμπλε με βάση την αναπηρία του». Ο κ. Βαρδακαστάνης πρόσθεσε «κι εγώ διαφωνεί με την πολιτική Σόιμπλε αλλά πρέπει να υπερασπιστώ τα δικαιώματά του ως ανάπηρου».

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s