08/03/2016: Ρατσιστικός χαρακτηρισμός Έλληνα ομογενούς

Στις 8 Μαρτίου 2016, η διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός (Πλατεία Αλεξάνδρας, Πειραιάς) συμπεριέλαβε σε κριτική δήλωσή της για τον Πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη ρατσιστικό χαρακτηρισμό αμφισβήτησης της εθνικής ταυτότητας και ελληνικής ιθαγένειάς του αποκαλώντας τον «φιλοξενούμενο». Δυο σχετικά κείμενα για τις δηλώσεις και τον προσβλητικό για τους Έλληνες ομογενείς χαρακτήρα του χαρακτηρισμού ακολουθούν.

 

«Κλόουν και φιλοξενούμενος ο Σαββίδης»

Η αντίδραση του Ολυμπιακού στη σύσκεψη και στις δηλώσεις Σαββίδη.

http://www.contra.gr/Columns/contra-epithesi/olympiacos/klooyn-kai-filoksenoumenos-o-savvidhs.3945912.html

 

                                                                          8 Μαρτίου 2016


Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού δεν θέλησαν να ασχοληθούν με τα όσα δήλωσε ο Ιβάν Σαββίδης μετά από το τέλος της σύσκεψης των ιδιοκτητών των ΠΑΕ της Super League.

Συγκεκριμένα, η θέση του συλλόγου είναι ότι πρόκειται “για γραφικότητες ενός κλόουν που είναι φιλοξενούμενος στη χώρα μας”.

Όσο για τη συνάντηση στη λίγκα, χαρακτηρίστηκε “τσίρκο” και τονίζεται ότι “δεν πάρθηκε καμία απόφαση. Όποια πρόταση έχουν οι ομάδες να τις κάνουν στο Δ.Σ. της Λίγκας. Σε αυτήν τη συνάντηση ο καθένας έβαζε το δικό του ζήτημα και δεν υπήρξε γόνιμος διάλογος. Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το ποδόσφαιρο και τα θέματα τα λύνει θεσμικά. Δεν τα λύνει σε συναντήσεις που θυμίζουν τσίρκο”.

 

Οι Πόντιοι δεν είμαστε φιλοξενούμενοι στη χώρα μας – Να εφαρμοστεί ο Αντιρατσιστικός Νόμος

09 Μαρτίου 2016

http://www.thestival.gr/views/item/227920-oi-pontioi-den-eimaste-filoksenoumenoi-sti-xora-mas-na-efarmostei-o-antiratsistikos-nomos

 

Του Τάσου Ασλανίδη*

Όταν διάβασα την κατάπτυστη ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός που αποκαλούσε φιλοξενούμενο τον Ιβάν Σαββίδη ήρθαν στο μυαλό μου τα λόγια του παππού μου: «Άλλοι μας έλεγαν Ρώσους, άλλοι μας έλεγαν τουρκόσπορους και για τους περισσότερους ήμασταν ξένο σώμα στην ίδια μας την πατρίδα».

Η οικογένειά του προπάππου μου ξεριζώθηκε από τον Πόντο το 1912. Ο παππούς μου γεννήθηκε στο Λεσνόι της Ρωσίας το 1917. Έφτασε στη Θεσσαλονίκη στις 26 Ιουνίου το 1929. Έζησε στο πετσί του όλα τα δεινά που πέρασαν οι πρόσφυγες του Πόντου αναζητώντας τη λύτρωση στη μάνα Ελλάδα. Τι κι αν είχε φτάσει στον προορισμό του; Ο αγώνας για επιβίωση συνεχιζόταν. Οι ντόπιοι ήταν εκεί για να του θυμίζουν ότι στα «ξένα είναι Έλληνας και στην Ελλάδα ξένος».

Τα χρόνια πέρασαν και οι κακουχίες της προσφυγιάς έγιναν ανάμνηση. Κι όταν έφυγε από τη ζωή οι μνήμες του έμειναν παρακαταθήκη στη δική μου μνήμη. Για να θυμάμαι πως η κακία του ανθρώπου δεν έχει σύνορα.

Αυτές οι μνήμες ξαναγύρισαν στη σκέψη μου εξαιτίας της ρατσιστικής επίθεσης των ανθρώπων της ΠΑΕ Ολυμπιακός σε έναν επιχειρηματία που τίμησε την Ελλάδα στο εξωτερικό και τώρα στα δύσκολα είναι πάλι εδώ για να την στηρίξει.

Η καταγωγή του Ιβάν Σαββίδη είναι πέρα για πέρα ελληνική. Γεννημένος στο χωριό Σάντα της Τσάλκας, στη Γεωργία. Είναι γιος εργατών ελληνικής καταγωγής από τον Πόντο. Είναι το ίδιο Έλληνας με όλους εμάς τους απογόνους των ηρώων του Πόντου που είτε ξεριζώθηκαν αφήνοντας πίσω τις πατρογονικές τους εστίες, είτε σφαγιάστηκαν από τους Οθωμανούς.

Για το λόγο αυτό η επίθεση της ΠΑΕ Ολυμπιακός προς τον Ιβάν Σαββίδη είναι ανήθικη και ανίερη. Προσβάλει στο σύνολό του τον Ποντιακό Ελληνισμό. Προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας. Οι Έλληνες του Πόντου δεν είναι φιλοξενούμενοι στη χώρα τους. Η χρήση της λέξης «φιλοξενούμενος» στην εν λόγω ανακοίνωση συνιστά ξεκάθαρη παράβαση του Αντιρατσιστικού Νόμου. Η πολιτεία και οι θεσμοί της οφείλουν να προστατέψουν τον Ιβάν Σαββίδη προσωπικά αλλά και την τιμή των εκατομμυρίων ποντίων Ελλήνων. Οι εισαγγελικές αρχές οφείλουν να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να επιβληθούν οι προβλεπόμενες από το Νόμο κυρώσεις στους συντάκτες της σχετικής ανακοίνωσης.

Ο Τάσος Ασλανίδης είναι δημοσιογράφος και δημιουργός της ιστοσελίδας thestival.gr.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s