03/06/2016: Κατά συρροή ομοερωτοφοβία του ΕΣΡ

Αυτό είναι το σποτ του Athens Pride που έκοψε το ΕΣΡ [βίντεο]

Φωτογραφία: Sooc
Φωτογραφία: Sooc
03|06|2016 15:52

Δυο φορές απέρριψε το σποτ του Athens Pride με το κοινωνικό μήνυμα το ΕΣΡ, με την αιτιολογία ότι δεν ήταν αρκούντος σαφές και ξεκάθαρο το μήνυμα.

Δείτε το σποτ:

https://www.youtube.com/watch?v=58RFVNWJneA

 

Η απάντηση της Athens Pride στο ΕΣΡ (που αρνήθηκε να απαντήσει γραπτώς):

«Το φετινό σποτ για το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας – Athens Pride 2016 κατατέθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για έγκριση ως κοινωνικό μήνυμα σύμφωνα με την υπόδειξη Αριθ. 3/19.12.2011. Η πρώτη απάντηση ήρθε τηλεφωνικώς αφού σύμφωνα με την κρίση της επιτροπής που είναι αρμόδια για την έγκριση ή την παραπομπή των αιτημάτων σε ολομέλεια, η οποία σημειωτέον δεν υπάρχει, ήταν πως το μήνυμα «δεν ήταν ξεκάθαρο».

Από το Athens Pride έγιναν όλες οι διορθώσεις ώστε να αποσαφηνίστει και εστάλη εκ νέου το σποτ. Η δεύτερη απάντηση, τηλεφωνικώς και πάλι, ήταν ότι το σποτ δεν περιλαμβάνει κοινωνικό μήνυμα αλλά διεκδίκηση. Στη μακρά επιχειρηματολογία για να δικαιολογηθεί η απόφαση αναφέρθηκε ότι «η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου δεν υπάρχει σε πολλές χώρες και υπάρχει πολύς κόσμος που πιστεύει ότι άνδρας και γυναίκα γεννιέσαι άρα το μήνυμα που περνάει στον κόσμο αφήνει απορίες».

Η θέση του Athens Pride είναι ότι η μη ύπαρξη σχετικού νομοθετικού πλαισίου που να καλύπτει τους/τις τρανς συμπολίτες/ισσες μας, αποτελεί από μόνη της διάκριση και ως εκ τούτου η αναφορά σε αυτή τη διεκδίκηση αποτελεί και ξεκάθαρο κοινωνικό μήνυμα. Από το Athens Pride εστάλη επίσης ενημερωτικό υλικό για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, στην προσπάθεια να γίνει πιο σαφές το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε μέσω του φετινού σποτ.

Η τελική απάντηση – την οποία μας αρνήθηκαν να στείλουν γραπτώς -ήταν ότι το ΕΣΡ μπορεί να εγκρίνει μόνο τα τελευταία δυο καρέ του σποτ που αφορούν στην εκδήλωση της ημέρας, αλλά το υπόλοιπο θα πρέπει να παραπεμφθεί σε ολομέλεια. Η ολομέλεια αυτή προβλέπεται να συσταθεί τον Οκτώβριο (!)

Είναι λυπηρό, ένας οργανισμός όπως το ΕΣΡ, να απορρίπτει αιτήματα κοινωνικού χαρακτήρα, σύμφωνα με την υποκειμενική κρίση του κάθε αρμόδιου/ας, που δεν βλέπει κανένα κοινωνικό μήνυμα πίσω από μια τόσο σοβαρή διεκδίκηση».

και εδώ

Υπ. Δικαιοσύνης για Athens Pride: Η θέσπιση του νέου νομοθετικού πλαισίου για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου αποτελεί προτεραιότητα

Ανακοίνωση Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφορικά με τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Με αφορμή δημοσιεύματα αναφορικά με διαφημιστικό σποτ του Athens Pride που υποβλήθηκε στο ΕΣΡ αλλά δεν εγκρίθηκε η δωρεάν προβολή του ως κοινωνικού μηνύματος, η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιθυμεί να ενημερώσει πως η θέσπιση του νέου νομοθετικού πλαισίου για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και έχει ήδη δρομολογηθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο για το νέο Σύμφωνο Συμβίωσης εργάζεται εντατικά για τη σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και στέλεχος του Υπουργείου Εσωτερικών με ειδίκευση στα ληξιαρχικά θέματα πραγματοποίησαν επίσκεψη εργασίας στη Μάλτα για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο και τις βέλτιστες πρακτικές για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τους επόμενους μήνες η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία θα προωθηθεί προς ψήφιση. Η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου θα διασφαλίσει θεμελιώδη δικαιώματα μιας μερίδας συμπολιτών μας, σύμφωνα και με τις συστάσεις διεθνών οργανισμών. Παράλληλα, αναγκαία είναι και η ενημέρωση της κοινής γνώμης αναφορικά με την ανάγκη σεβασμού της ετερότητας και θετικές οι συναφείς δράσεις ευαισθητοποίησης.Το 2015
11112483_10153309878389242_4597683457386256272_o

 June 6, 2015 ·

 Η ολομέλεια του ΕΣΡ ενέκρινε τη μετάδοση του τηλεοπτικού σποτ του Athens Pride από τους τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας.

Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση του συμβουλίου, αφού είναι η πρώτη φορά που η ορατότητα και τα δικαιώματα της LGBTQI κοινότητας της Ελλάδος αναγνωρίζονται ως κοινωνικό μήνυμα.

Η σημαντικότητα της απόφασης αυτής είναι το ότι ανοίγει το δρόμο στη προβολή τηλεοπτικών σποτ όλων των LGBTQI οργανώσεων που έχουν αναγνωρισμένο καταστατικό, αφού πλέον υπάρχει εγκεκριμένο “προηγούμενο”.

Η κόποι τόσων χρόνων δε πήγαν χαμένοι.
Είμαστε περήφανοι και περήφανες για τη νίκη αυτή.
Ο δρόμος όμως για τη κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη παραμένει μακρής.

“Πάρε θέση”
13 Ιουνίου 2015
Πλατεία Κλαυθμώνος


Gay Pride: Φιμώνουν τη διαφορετικότητα

Ομοφοβία

31 Μαΐου 2013

Επιχείρηση φίμωσης του Gay Pride Αθήνας (8 Ιουνίου) και Θεσσαλονίκης (14/15 Ιουνίου) καταγγέλλουν οι διοργανωτές. Μετά την απόφαση του ΕΣΡ να απαγορεύσει το τηλεοπτικό σποτ να προβληθεί, η διοίκηση του μετρό αποφάσισε να απαγορεύσει την προβολή της διαφημιστικής αφίσας. Εν τω μεταξύ, ο Άνθιμος Θεσσαλονίκηςκαλεί τον κόσμο της συμπρωτεύουσας να απομακρύνει τα παιδιά του από το Φεστιβάλ. Μιλώντας στο tvxs.gr η Άντρεα Γκίλμπερτ, εκπρόσωπος της διοργάνωσης του Athens Pride σχολίασε ότι οι ελληνικές αρχές στην ουσία λένε ότι«είμαστε gay friendly αρκεί να μην είστε gay».

Προδιαγραφές…

Χθες το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης «έκοψε» το τηλεοπτικό σποτ του Athens Pride γιατί περιείχε ένα λεσβιακό φιλί και όπως αναφέρει «δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως μήνυμα κοινωνικού χαρακτήρα».

Προς την ίδια απόφαση κατευθύνθηκε και η ΣΤΑΣΥ, η εταιρία λειτουργίας του μετρό, η οποία δεν επέτρεψε την προβολή της σχετικής αφίσας στις αποβάθρες. «Στις στάσεις των λεωφορείων τελικά θα μπει η αφίσα από αύριο το πρωί», δηλώνει στο tvxs.gr η Άντρεα Γκίλμπερτ.«Όμως στο μετρό επειδή δεν είναι ιδιωτική εταιρία έπρεπε η αφίσα να περάσει από επιτροπή ελέγχου», συμπληρώνει και προσθέτει: «Η επιτροπή έλεγξε για 2 λεπτά! Μετά δεν μας έδωσαν κάποια συγκεκριμένη απάντηση, ότι για παράδειγμα δεν συμφωνούν μαζί μας, αλλά είπαν ότι απλά δεν πληρούνται οι προδιαγραφές. Εμείς θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε αλλά μετά την απόφαση του ΕΣΡ δύσκολα κάποιος θα διαφοροποιηθεί ή θα πει την αλήθεια για όσα πιστεύει».


Από την διοργάνωση του φεστιβάλ θεωρούν ότι η αφίσα είναι αισθητικά πολύ όμορφη και όσον αφορά το προκλητικό της στοιχείο αναφέρουν ότι είναι εσκεμμένο γιατί διαφορετικά κανείς δεν ασχολείται με τα δικαιώματά τους.

«Κρύψτε τα παιδιά σας»

Να απομακρύνουν τα παιδιά τους αλλά και τους εαυτούς τους από τον χώρο που θα διεξαχθεί στην Θεσσαλονίκη το gay pride κάλεσε με ανακοίνωσή του ο μητροπολίτης Άνθιμος χαρακτηρίζοντας το φεστιβάλ ως «ανόσια και αφύσικη εκδήλωση».

Κάλεσε επίσης τους Θεσσαλονικείς, «ως ορθόδοξοι χριστιανοί», να αποφύγουν κάθε εκδήλωση βίας και συγκρούσεων εντός της τοπικής κοινωνίας και να αντιδράσουν εκφράζοντας μόνο την κάθετη αντίρρησή τους για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ στην πόλη τους, ενώ προέτρεψε τον δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη, να ματαιώσει το φεστιβάλ.

«Στην Θεσσαλονίκη έχουμε τις αρχές με επικεφαλής τον Μπουτάρη, που είναι αποστάτης των συνηθισμένων πρακτικών, με το μέρος μας. Όμως εκεί απέναντί μας είναι η Εκκλησία! Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει»,αναφέρει η κα. Γκίλμπερτ.

Ομοφοβία: Ξύσε και θα τη δεις

«Αντιλαμβανόμαστε από τα όσα έγιναν ότι οι ελληνικές αρχές δηλώνουν gay friendly αρκεί να μην έχουν να κάνουν με gay. Στην επιφάνεια όλα φαίνονται καλά, αλλά εάν ξύσεις λίγο πιο κάτω θα βγει η ομοφοβία», δηλώνει η Άντρεα Γκίλμπερτ.

«Δεν υπάρχει εθνική προστασία για εμάς και αυτό είναι ανατριχιαστικό. Το ότι δεν μας πετάνε πέτρες όπως σε γειτονικές χώρες δεν σημαίνει ότι είμαστε καλά. Χάλια είμαστε. Η σύγκριση γίνεται πάντα με τις καλύτερες χώρες από εμάς. Όχι με τις χειρότερες. Το ότι δεν είμαστε Μόσχα ή Ουγκάντα δεν σημαίνει ότι είμαστε το ίδιο με το Βερολίνο ή το Όσλο», προσθέτει.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s