06/07/2016: Εταιρεία ταξί στο Ρέθυμνο ζήτησε 30€ έξτρα για να μεταφέρει σκύλο-οδηγό τυφλής τουρίστριας

Φωτογραφία αρχείου με την σκυλίτσα οδηγό Μέη, λίγο πριν μπει σε αεροπλάνο (δωρεάν και κανονικά, στην καμπίνα επιβατών).

Το περιστατικό κατήγγειλε η ίδια η τυφλή Ελβετίδα στην Ιωάννα-Μαρία Γκέρτσου, πρόεδρο της σχολής σκύλων-οδηγών τυφλών “Λάρα”.

Η σελίδα μας Α&Σ, επικοινώνησε με την κυρία Γκέρτσου, η οποία μας διευκρίνισε ότι η γυναίκα προγραμμάτιζε τις διακοπές της στην Κρήτη από την Ελβετία (δηλαδή δεν βρίσκεται τώρα στην Ελλάδα) και φυσικά βρέθηκε προ εκπλήξεως όταν άκουσε την “ταρίφα” για τον σκύλο της. Να θυμίσουμε ότι ο Νόμος 3868/10 επιβάλλει την καθολική πρόσβαση των Σκύλων-Βοηθείας στην Ελλάδα, δηλαδή την ελεύθερη πρόσβασή τους παντού.

Η ίδια η κυρία Γκέρτσου έγραψε στο προσωπικό της προφίλ στο Facebook:

«Εταιρεία ταξι, συνεργαζόμενη με ξενοδοχείο στο Ρέθυμνο, ζήτησε μέσω του ξενοδοχείου 90€ από Ελβετίδα τουρίστρια με απώλεια όρασης, προκειμένου να μεταφερθεί με όχημά της από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου στο ξενοδοχείο στο Ρέθυμνο.

Λογικότατο; Της ζήτησαν έξτρα 30€ για τη μεταφορά του σκύλου – οδηγού της… Σύνολο, 120€. Φυσικά κι αρνήθηκε να τα καταβάλει, προωθώντας την απάντησή μας: Πως επειδή οι σκύλοι – οδηγοί επιτρέπονται παντού κι εφόσον πληρώνει εκείνη για τη μεταφορά της δεν υπάρχει λόγος, ο σκύλος – οδηγός να πληρώσει κόμιστρο. Ούτε κανένας νόμος γράφει κάπου κάτι τέτοιο.

Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά, αυτό που λέω συχνά: πως στην κρίση, οδηγηθήκαμε από τη νοοτροπία μας κι αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία, προκοπή δεν πρόκειται να δούμε. Αυτού του είδους η εκμετάλλευση των “εξιδεικευμένων αναγκών” των τουριστών, υπήρχε εξανέκαθεν στην Ελλάδα. Κι όπως φαίνεται, κάποιοι προτιμούν να ρισκάρουν κάποιες πενταροδεκάρες στην “καμπούρα των αναπήρων τουριστών”, παρά να επενδύσουν στην εξέλιξη της πελατείας τους, μέσα από την ικανοποίησή τους…

Τέλος, καλό θα ήταν οι ξενοδόχοι, οδηγοί, αστυνομικοί κλπ να γνωρίζουν την κείμενη νομοθεσία και να μη λένε ό,τι να ‘ναι στον κόσμο».
___________________________
Επιμέλεια άρθρου: Άνθρωπος & Σκύλος
www.facebook.com/anthroposkaiskylos

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s