10-14/07/2016: Προπηλακισμός αλληλέγγυων πολιτών, στελεχών ΜΚΟ και Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ για Πρόσφυγες από κατοίκους Λέρου

Τεταμένο κλίμα στη Λέρο:
Επεισόδια με πρόσφυγες, αστυνομία και κατοίκους

“Σημειώνεται ότι οι κάτοικοι που ενεπλάκησαν στα επεισόδια προπηλάκισαν μέλη αλληλέγγυων πολιτών, ΜΚΟ, καθώς και μέλη της αποστολής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, επιρρίπτοντας τους ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί τις τελευταίες μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη αναχώρησαν από το νησί πολλά μέλη Μη κυβερνητικών Οργανώσεων, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για επικείμενη αναχώρηση της αποστολής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.”


Ρατσιστικό μένος από «αγανακτισμένους κατοίκους» στη Λέρο

Ρατσιστικό μίσος κατά προσφύγων στη Λέρο

Τα χειροπιαστά αποτελέσματα της δράσης των «αγανακτισμένων»

13.07.2016, 08:53

Συντάκτης:

Η εξέγερση των προσφύγων στο hotspot της Λέρου την περασμένη Πέμπτη δεν ήταν παρά η αφορμή για να εκδηλωθεί το ρατσιστικό μίσος που καραδοκεί έξω από τις προσφυγικές δομές και που πασχίζει να εκμεταλλευτεί το προσφυγικό ζήτημα.

Οι καταγγελίες σχετικά με τα γεγονότα που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες στη Λέρο είναι πολύ σοβαρές και αφορούν τη βίαιη δράση ομάδων «αγανακτισμένων κατοίκων», οι οποίοι έφτασαν να σπέρνουν τον τρόμο στο νησί με μηχανοκίνητες περιπολίες που είχαν στόχο τους πρόσφυγες και με προπηλακισμούς και απειλές κατά εθελοντών και μελών ΜΚΟ.

Η στοχοποίηση των αλληλέγγυων, των ΜΚΟ και ιδιαίτερα του πρότυπου κέντρου φιλοξενίας στον χώρο του πρώην ΠΙΚΠΑ είναι ευθεία και έχει και πολιτική κάλυψη, αφού εκφράζεται και από τα επίσημα χείλη της Δημοτικής Αρχής.

Μάλιστα, σήμερα το απόγευμα επιχειρείται από τους ίδιους «αγανακτισμένους κατοίκους» να οργανωθεί συγκέντρωση στον χώρο του πρώην ΠΙΚΠΑ, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι διοργανωτές έχουν ανακοινώσει σε τοπικά μαγαζιά, όπου διαφήμιζαν τη συγκέντρωσή τους, ότι «θα αδειάσουν το ΠΙΚΠΑ»!

Ξενοφοβικές αντιδράσεις

Χθες το απόγευμα έστησαν κι ένα πανό σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν την ενδεχόμενη ανησυχία μερίδας των κατοίκων μετά την εξέγερση των προσφύγων την Πέμπτη και να ξεσηκώσουν ξενοφοβικές αντιδράσεις. Το πανό έγραφε «όλοι αύριο στο ΠΙΚΠΑ για μια Λέρο να μη φοβόμαστε για τα παιδιά μας».

Υπενθυμίζουμε ότι ο χώρος αυτός του πρώην ΠΙΚΠΑ, τον οποίο κάποιοι θέλουν να «αδειάσουν», είναι μια υποδειγματική δομή φιλοξενίας που προσφέρει στέγη, φαγητό, ζεστό νερό και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε περίπου 100 πρόσφυγες. Σε μάνες, σε μωρά παιδιά, σε ασθενείς, σε ευάλωτους ανθρώπους.

Ο χώρος ανήκει στην υπηρεσία πρώτης υποδοχής που υπάγεται στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και λειτουργεί με την προσφορά των μελών του Δικτύου Αλληλεγγύης της Λέρου και άλλων εθελοντών από διάφορες χώρες της Ευρώπης που στηρίζουν την προσπάθεια είτε με τη φυσική παρουσία τους είτε με τις δωρεές τους.

«Το ΠΙΚΠΑ ενοχλεί αυτούς που θέλουν φυλακές για τους πρόσφυγες και όχι χώρους όπου θα έχουν την ελευθερία τους» αναφέρουν στην «Εφ.Συν.» μέλη του Δικτύου.

Κι όμως, ο χώρος αυτός στοχοποιήθηκε από τον ίδιο τον δήμαρχο Λέρου, Μιχάλη Κόλια, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφερόμενος στα επεισόδια του Σαββάτου, ισχυρίστηκε ότι «είτε μέσω των εθελοντών είτε μέσω των MKO, το έχουμε ξαναζήσει και στο παρελθόν, οι άνθρωποι αυτοί (σ.σ. οι πρόσφυγες) καθοδηγήθηκαν, γιατί ανέφεραν συνέχεια την τοποθεσία ΠΙΚΠΑ, ΠΙΚΠΑ, ΠΙΚΠΑ», ενώ είπε και ότι «εμείς αναγνωρίζουμε έναν και μοναδικό χώρο επίσημα, ο οποίος είναι αυτός των Λεπίδων», δηλαδή το hotspot. Με λίγα λόγια, ο δήμαρχος δεν αναγνωρίζει τον χώρο του πρώην ΠΙΚΠΑ.

Αλλά προσέφερε και απόλυτη κάλυψη στους «αγανακτισμένους κατοίκους» που πρωταγωνίστησαν στις συμπλοκές εναντίον των προσφύγων, οι οποίες εκτυλίχθηκαν το Σάββατο, όταν πρόσφυγες Γεζίντι βγήκαν από το hotspot, το οποίο μετά την εξέγερση της Πέμπτης υπέστη σοβαρές υλικές καταστροφές, και κατευθύνθηκαν προς το Λακκί, ζητώντας να μεταφερθούν αλλού.

Ο κ. Κόλιας λοιπόν ισχυρίστηκε ότι «οι πρόσφυγες μετανάστες μετά την πολύωρη διαπραγμάτευση, δυστυχώς επιτέθηκαν πρώτα σε αστυνομικούς, μετά σε συμπατριώτες μας, εμείς δεν είχαμε από το να αμυνθούμε» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει παραπληροφόρηση» από τις ΜΚΟ και τους εθελοντές και ότι «παρόλο που δημιουργούν πρόβλημα αρκετοί από τους παρευρισκομένους, τους φιλοξενούμενους εδώ στο νησί μας (σ.σ. τους πρόσφυγες)», υπάρχουν κανάλια και ΜΜΕ «που λένε ότι οι συμπατριώτες μας και οι αστυνομικοί χτύπησαν τους ανθρώπους αυτούς, τους πρόσφυγες».

Ατυπη πολιτοφυλακή

Αλλά το τοπικό lerosnews.gr αναφέρει ξεκάθαρα ότι «τον νόμο στα χέρια τους πήραν οι πολίτες της Λέρου» και ότι υπήρξε «μάχη σώμα με σώμα», ενώ στη συνέχεια προσθέτει ότι «οι κάτοικοι της Λέρου συνέστησαν μια άτυπη ομάδα πολιτοφυλακής», η οποία μαζί με την αστυνομία οδήγησε τους πρόσφυγες πίσω στο hotspot.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν άλλωστε και οι σχετικές φωτογραφίες με τους τραυματισμένους πρόσφυγες.

Βέβαια, για τη δράση των «αγανακτισμένων κατοίκων» πανηγυρίζει και η Χρυσή Αυγή, αναρτώντας στον επίσημο ιστότοπό της ότι «ξεσηκώθηκαν οι Ελληνες κάτοικοι και πήραν στο κυνήγι αλλοδαπούς και συριζαίους-ΜΚΟ».

Η ναζιστική οργάνωση αναπαρήγαγε και την υποτιθέμενη «είδηση» ότι πρόσφυγες επιτέθηκαν και χτύπησαν τον αστυνομικό διευθυντή Γιώργο Γεωργακάκο, αλλά φυσικά ο ίδιος το διέψευσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Το θέμα είναι ότι, σύμφωνα με τις καταγγελίες αλληλέγγυων στην «Εφ.Συν.», η δράση των «αγανακτισμένων κατοίκων» εμφάνισε χαρακτηριστικά που προσιδιάζουν στα τάγματα εφόδου.

Συγκεκριμένα, 15-20 μηχανάκια πραγματοποιούσαν το βράδυ του Σαββάτου περιπολίες, προπηλακίζοντας και απειλώντας όποιον μετανάστη έβρισκαν να περπατάει στον δρόμο, ενώ απειλές δέχτηκαν και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Ειδικότερα, μέλος της ΜΚΟ «Echo100 Plus» κατήγγειλε (Al Jazeera) ότι δέχτηκε τηλεφώνημα που της έλεγε να φύγει από το νησί και στη συνέχεια περίπου 50 άτομα με κοντάρια έκλεισαν τον δρόμο στο αυτοκίνητό της και άρχισαν να το χτυπούν απαιτώντας από τα μέλη της ΜΚΟ να φύγουν από το νησί, πράγμα που τελικά έγινε.

Αλλά υπάρχει και καταγγελία για αντίστοιχες απειλές σε εργαζόμενο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, αφρικανικής καταγωγής, τον οποίο απείλησαν ευθέως για τη ζωή του. Και αυτός πλέον έχει φύγει απ’ το νησί.

Οσον αφορά την εξέγερση της Πέμπτης, όπως γράφαμε, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εγκλωβισμού των προσφύγων στην Ελλάδα μετά το βίαιο κλείσιμο των συνόρων και της αβεβαιότητας για το μέλλον τους σε συνδυασμό με τις συνθήκες στα hotspots, ξεκίνησε από ασυνόδευτα ανήλικα κι έπειτα γενικεύτηκε.

Κατά τη διάρκεια των γεγονότων αυτών συνελήφθησαν περίπου 23 ανήλικα, τα οποία κρατούνται μέχρι σήμερα στο αστυνομικό τμήμα.

Οπως δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Οδυσσέας Βουδούρης, επικεφαλής της Γραμματείας για τους Πρόσφυγες, υπέβαλε αίτημα στον εισαγγελέα προκειμένου τα προσφυγόπουλα να μεταφερθούν σε ειδικό χώρο φιλοξενίας στην Αθήνα που προορίζεται για τα ασυνόδευτα ανήλικα.


«Μέτρα πρόληψης για τους “αυτόκλητους προστάτες”»

14.07.2016

Την έντονη ανησυχία του για τα περιστατικά βίας με ρατσιστικό κίνητρο κατά προσφύγων, μεταναστών και υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες στη Λέρο, εκφράζει το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας.

Σε επιστολή που απέστειλε χθες ο πρόεδρός του και γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστής Παπαϊωάννου προς τους αρμόδιους αναπλ. υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα και Εθνικής Αμυνας Δ. Βίτσα, στους αρμόδιους γενικούς γραμματείς, καθώς επίσης και στον αστυνομικό διευθυντή Λέρου και στον δήμαρχο του νησιού, θέτει υπόψη τους τις καταγγελίες για τις επιθέσεις σε μεμονωμένους πρόσφυγες, οικογένειες προσφύγων, ακόμα και μικρά παιδιά, από ομάδες «αγανακτισμένων κατοίκων» και επισημαίνει «την ανάγκη να ληφθούν μέτρα πρόληψης φαινομένων που επιτρέπουν την υποκατάσταση της πολιτείας από “αυτόκλητους προστάτες”».

Σημειώνει ακόμα πως «η δημοτική αρχή και όλοι οι φορείς της τοπικής κοινωνίας οφείλουν να μεριμνούν για τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και ηρεμίας, αποφεύγοντας κάθε ενέργεια που μπορεί να πυροδοτήσει περαιτέρω ένταση», ενώ ζητά «να δοθούν σαφείς οδηγίες στα σώματα ασφαλείας για αποκλιμάκωση της έντασης, να επισημανθεί ο ρόλος τους ως μόνου οργάνου επιβολής της τάξης και αποτροπής τέλεσης εγκλημάτων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, με παράλληλη συνείδηση της ευθύνης τους για περιστατικά βίας που λαμβάνουν χώρα ενώπιόν τους».

Τονίζει, τέλος, ότι με τα γεγονότα στη Λέρο «διαγράφεται μια γενικότερη ανησυχητική τάση έκνομης δράσης ατόμων και οργανωμένων ομάδων. Το ενδεχόμενο γενίκευσης παρόμοιων πρακτικών θα εμποδίσει την πολιτεία και τις αρχές να ανταποκριθούν στον ήδη δύσκολο ρόλο τους, δηλαδή να συνδυάσουν την προστασία των προσφύγων και κάθε ατόμου που διαμένει στην ελληνική επικράτεια με την αποτροπή περαιτέρω εντάσεων εντός των τοπικών κοινωνιών».


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s