02/09/2016: Θεσμικός ρατσισμός κατά προσφύγων από Δήμο Ωραιοκάστρου

Ο Δήμος και οι φορείς Ωραιοκάστρου επιδόθηκαν σε ένα ρατσιστικό παραλήρημα, όπως έχον κάνει τόσοι Δήμοι και φορείς κατά των Ρομά στο παρελθόν… ατιμωρητί. Περιμένουμε την αντίδραση του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, όπως φυσικά και της εισαγγελικής αρχής.


Αστέριος Γαβότσης: «Ναι στην εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων μεταναστών, όχι όμως στα σχολεία του δήμου μας» – Οι προτάσεις της δημοτικής αρχής

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
dimarxos@oraiokastro.gr

                                                                                                                                        02 Σεπτεμβρίου 2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αστέριος Γαβότσης: «Ναι στην εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων μεταναστών, όχι όμως στα σχολεία του δήμου μας» – Οι προτάσεις της δημοτικής αρχής

Το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση υπό ορισμένες προϋποθέσεις εξέφρασε χθες κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου με θέμα «Σχολεία- πρόσφυγες-μετανάστες» ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης. Σε μια κατάμεστη από δημότες του δήμου, εκπροσώπους της σχολικής κοινότητας και φορείς της πόλης, αίθουσα ο κ. Γαβότσης υποστήριξε για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος χωρίς καμία προγενέστερη ενημέρωση και συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβότσης «ενημερωθήκαμε για το θέμα μέσω των διαφόρων μέσων μαζικής ενημέρωσης όπου έκανε και τις σχετικές δηλώσεις ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας». «Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιηθούν τα σχολικά κτίρια όμορων περιοχών των hot spots για τις ανάγκες περίπου 22.000 χιλιάδων παιδιών μεταναστών και προσφύγων από τις 2 το μεσημέρι έως και τις 6 το απόγευμα. Μάλλον λησμονούν ότι στα σχολεία μας λειτουργεί το ολοήμερο σχολείο έως τις 4.30 το απόγευμα», ανέφερε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου.
«Είναι φανερό ότι για μία ακόμη φορά αιφνιδιαστήκαμε και βρισκόμαστε προ τετελεσμένων αποφάσεων, το υπουργείο ενεργεί και αποφασίζει για εμάς, χωρίς εμάς. Έχουμε υποχρέωση και οφείλουμε να αντιδράσουμε σε αυτή την τακτική. Προσωπικά δεσμεύομαι για την πραγματοποίηση μίας κοινής συνάντησης ή ενός συμβουλίου με τους δημάρχους των δήμων Δέλτα, Λαγκαδά και Θέρμης, όπου λειτουργούν ήδη κέντρα φιλοξενίας για μία από κοινού αντιμετώπιση και επίλυση του θέματος» συμπλήρωσε ο κ. Γαβότσης. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ιδιότητά του ως ιατρός τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή τα κέντρα φιλοξενίας είναι στην κυριολεξία μία υγειονομική βόμβα. «Οι επικίνδυνες και οι μεταδοτικές ασθένειες, όπως ηπατίτιδα και ελονοσία θερίζουν.  Ο δήμαρχος πρότεινε να αξιοποιηθούν οι δομές που θα δημιουργηθούν στα κέντρα φιλοξενίας για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας, έως επτά (7) ετών, και για τα μεγαλύτερα παιδιά ή να μισθωθούν και άλλοι χώροι που θα χρησιμοποιηθούν για σχολική χρήση.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων του δήμου Ωραιοκάστρου, καθώς και πολίτες παρουσίασαν τα πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από τη συνύπαρξη στον ίδιο χώρο των δικών μας παιδιών με τα προσφυγόπουλα, σε επίπεδο πολιτισμικό – κοινωνικό (διαφορετική κουλτούρα, θρησκεία, κοινωνική συμπεριφορά), αλλά και κυρίως υγιεινής και καθαριότητας, καθόσον όλοι γνωρίζουν τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών των προσφύγων και την απουσία του υποχρεωτικού εμβολιασμού και την κατάθεση βιβλιαρίου υγείας, όπως απαιτείται από τα δικά μας παιδιά στην έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς.
Το δημοτικό συμβούλιο Ωραιοκάστρου αποφάσισε ομόφωνα να προβεί η δημοτική αρχή σε σχετική ενημέρωση μελών της κυβέρνησης στους οποίους και θα διαμηνυθεί ότι ο δήμος δεν μπορεί να δεχθεί τη χρήση σχολικών μονάδων για τη διδασκαλία αυτών των παιδιών. Όπως μάλιστα είπε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου σε περίπτωση που δεν εισακουστεί η πρόταση της δημοτικής αρχής θα προχωρήσουν σε ομαδικές κινητοποιήσεις.

Αυτοτελές γραφείο επικοινωνίας
και δημοσίων σχέσεων


Υγειονομικός κίνδυνος τα μικρά προσφυγόπουλα στα σχολεία λέει …ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου

Με ρατσιστικές κορώνες ενάντια στα μικρά προσφυγόπουλα πραγματοποιήθηκε χθες  έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα “Σχολεία-μετανάστες -πρόσφυγες” που κάλεσε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστ. Γαβότσης προκειμένου να αντιταχθεί στην εγκύκλιο που έχει εκδώσει το Υπουργείο σχετικά με την ένταξη των προσφύγων στα σχολεία.


Ωραιόκαστρο: Το έκτακτο ΔΣ, η συζήτηση, οι εντάσεις, τα σχολεία … και “ και τα παιδιά των προσφύγων”


Σε μη σύννομες πράξεις προτρέπει έμμεσα τους κατοίκους Μελλισοχωρίου ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου (βίντεο)

Σάββατο, 03 Σεπτέμβριος 2016 13:32

Σε μη σύννομες πράξεις προτρέπει έμμεσα τους κατοίκους Μελλισοχωρίου ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου (βίντεο)

Βασιζόμενος στις …θεωρίες των φημών(!) που θέλουν πίσω από εργασίες σε μεζονέτες του Μελισσοχωρίου, να «κρύβεται» φιλοξενία οικογενειών προσφύγων, ο Α. Γαβότσης προέτρεψε εμμέσως πλην σαφώς τους κατοίκους της περιοχής, να προχωρήσουν σε μη σύννομες πράξεις, ακόμα και σε πιθανή αυτοδικία!

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου μιλώντας σε συγκέντρωση δημοτών στην πλατεία του χωριού, έκανε λόγο για φήμες (ούτε καν πληροφορίες) περί εγκατάστασης προσφύγων σε σπίτια συγκεκριμένου (και γνωστού) ιδιώτη εργολάβου, υπογραμμίζοντας την ίδια ώρα με νόημα πως: «σαν διοίκηση δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να παρέμβουμε» αλλά «μπορείτε να παρέμβετε εσείς».

Σε ερώτηση κατοίκου «πως θα μπορούσε να γίνει νόμιμα αυτό» (δηλ. η παρέμβασή τους), η απάντηση του δημάρχου ήταν «νόμιμα δεν υπάρχει»!

Όταν μάλιστα ο ίδιος ο πολίτης φώναξε «άρα μου λες να πάω να ανοίξω κεφάλια», ο κ Γαβότσης απάντησε τάχιστα «μπράβο», για να συνεχίσει δευτερόλεπτα μετά «αυτό το είπες εσύ, δεν το είπα εγώ».

Ακολουθεί το βίντεο με την τοποθέτηση του δημάρχου καθώς και ο επίμαχος διάλογος με τον πολίτη


Επικαιροποίηση 13-14 Σεπτεμβρίου 2016

Τα Ωραιόκαστρα πέφτουν από μέσα

«Μακριά απ’ τα παιδιά μας τα προσφυγόπουλα!»

engrafa-sxoleio_all
Οι επιστολές των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων τριών σχολείων του δήμου Ωραιοκάστρου με τις οποίες δηλώνεται η αντίθεση στην έλευση μαθητών προσφύγων και μεταναστών

engrafa-sxoleio_1
Η ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων όλων των σχολείων του Δήμου Ωραιοκάστρου, με την οποία τηρούνται αποστάσεις από τις επιμέρους ανακοινώσεις


Ο Νίκος Φίλης στο protagon.gr

«Τα παιδιά αυτά είναι εμβολιασμένα, όπως και τα ελληνόπουλα και για όσες περιπτώσεις υπάρξει ανάγκη εμβολιασμού, επιλαμβάνεται η Πολιτεία», απαντά από πλευράς του ο υπουργός Παιδείας μιλώντας στο protagon.gr.

Ο κ. Φίλης τοποθετήθηκε συνολικά για το ζήτημα που έχει προκύψει με την ακόλουθη δήλωση:

«H μεγάλη πλειοψηφία γονέων και εκπαιδευτικών έχουν αγκαλιάσει με αγάπη, κατανόηση και αλληλεγγύη του πρόσφυγες. Τέτοιες συμπεριφορές ορισμένων γονέων στο Ωραιόκαστρο είναι έξω από τα αισθήματα του ελληνικού λαού. Προφανώς οφείλονται σε παρεξηγήσεις ή, φοβούμαι, και σε προκαταλήψεις. Θέλουμε να επαναλάβουμε ότι η φιλοξενία των προσφύγων στη χώρα μας υπακούει στις Διεθνείς Συνθήκες και τους νόμους του κράτους. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική Πολιτεία έχει υποχρέωση να προσφέρει δυνατότητες εκπαίδευσης στα προσφυγόπουλα και πρώτα πρώτα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, προκειμένου τα παιδιά αυτά, όσο ζήσουν στη χώρα  μας, να μην γκετοποιηθούν, αλλά να έρθουν σε επικοινωνία και φιλία με τα ελληνόπουλα. Γι’ αυτό, το υπουργείο Παιδείας έχει καταρτίσει πρόγραμμα τάξεων υποδοχής παιδιών προσφύγων τις απογευματινές ώρες, σε σχολικά κτίρια κοντά στους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων».


Ωραιόκαστρο: Παρέμβαση εισαγγελέα για την ξενοφοβική απόφαση των συλλόγων γονέων και για την προτροπή του δημάρχου για επιθέσεις σε πρόσφυγες

678_473_355

“Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Σύρμω Κακάλη, παρήγγειλε από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, αρμόδιο για ρατσιστικά εγκλήματα, Χρήστο Τόλια, τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί, εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα που εμπίπτουν στο νόμο περί ρατσιστικής βίας. Την έρευνα πιθανότατα θα διενεργήσει το τμήμα Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.”


Κανάκης: Πλήρως εμβολιασμένα τα προσφυγόπουλα στο Ωραιόκαστρο


Ανακοίνωση σχετικά με τις δηλώσεις του Δημάρχου Ωραιοκάστρου

Ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κωστής Παπαϊωάννου εκφράζει την έντονη ανησυχία του για πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του Δημάρχου Ωραιοκάστρου. Παράλληλα υπενθυμίζει την αυξημένη κοινωνική και ενδεχομένως ποινική ευθύνη δημοσίων λειτουργών σε περίπτωση υποκίνησης, πρόκλησης, διέγερσης ή προτροπής σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 927/1979, όπως ισχύει.


 Καμμένος: Θλιβερές και καταδικαστέες οι δηλώσεις γονέων για το Ωραιόκαστρο


Θεοδωράκης: Να δημιουργηθούν σχολεία μέσα στους καταυλισμούς για τα προσφυγόπουλα!

Σχόλιό μας: Ως δημοσιογράφος κατήγγειλε τα σχολεία-γκέτο μέσα στους καταυλισμούς (Ρομά), όπως και αρκετοί από τους σημερινούς βουλευτές του Ποταμιού. Σήμερα όλοι προσχώρησαν στο ρατσισμό που οδήγησε σε τριπλή καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οποία κατάντια κυρίες και κύριοι του Ποταμιού!


 Ωραιόκαστρο: Παρέμβαση εισαγγελέα για την ξενοφοβική απόφαση των συλλόγων γονέων και για την προτροπή του δημάρχου για επιθέσεις σε πρόσφυγες


Γονείς στο Ωραιόκαστρο: Κανένα προσφυγόπουλο στο σχολείο -Αλλιώς θα απέχουν τα δικά μας παιδιά [βίντεο] 

Γονείς στο Ωραιόκαστρο: Κανένα προσφυγόπουλο στο σχολείο -Αλλιώς θα απέχουν τα δικά μας παιδιά [βίντεο]

ΕΛΛΑΔΑ 09|10|2016 14:28

Συνέλευση πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής οι κάτοικοι του δήμου Ωραιόκαστρου έξω από το 1ο Δημοτικό σχολείο, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν σε κανένα προσφυγόπουλο να ενταχθεί σε σχολείο του δήμου.

Μετά την συγκέντρωση και τις ομιλίες, έψαλλαν τον εθνικό ύμνο και έκαναν έπαρση της σημαίας. Σύμφωνα με thestival, όπως λένε τα δικά τους παιδιά αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλα προβλήματα που δεν έχουν λυθεί, όπως το ότι κάνουν μαθήματα σε λυόμενα. Οι κάτοικοι, μάλιστα, προειδοποιούν πως αν παιδιά προσφύγων παρακολουθήσουν μαθήματα στα σχολεία του Ωραιόκαστρου, τα δικά τους θα απέχουν από το μάθημα.

Παράλληλα, τάσσονται υπέρ της κίνησης γονέων να τοποθετήσουν λουκέτα σε σχολείο της Μυτιλήνης, ώστε να δηλώσουν έτσι την αντίθεσή τους για το θέμα. Δεν διστάζουν, δεν, να δηλώσουν ότι κι εκείνοι θα προχωρήσουν σε ανάλογη πράξη και θα υποστηρίξουν παρόμοιες ενέργειες στη Θεσσαλονίκη.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s