15/09/2016: Αντισημιτική ομιλία Θ. Πελεγρίνη και αντιδράσεις

Αντισημιτική ομιλία στο Κοινοβούλιο του Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Θεοδόση Πελεγρίνη, όπου ο εβραϊκός λαός εμφανίζεται να οικειοποιείται συμφεροντολογικά το Ολοκάυτωμα πράγμα που, όπως ο ίδιος το αντιλαμβάνεται, το προτείνει ως παράδειγμα προς μίμηση, ως προς την προώθηση της μνήμης της μικρασιατικής καταστροφής δειθνώς, με στόχο αντίστοιχα “κέρδη”…

Το σχετικό απόσπασμα της αρχικής ομιλίας που έχει ελαφρώς τροποποιηθεί στο site (http://www.minedu.gov.gr/eidiseis/23534-15-09-16-omilia-tou-theodosi-pelegrini-gia-tin-imera-ethnikis-mnimis-gia-tin-katastrofi-tou-mikrasiatikoy-ellinismoy) του Υπουργείου Παιδείας:

“Το μέλλον χάσκει μπροστά μας, έτοιμο να μας καταπιεί, αν δεν φροντίσουμε εντωμεταξύ να λάβουμε τα μέτρα μας για αντιμετωπίσουμε την καταστροφή, που –ποιος μπορεί να το αποκλείσει ότι –είναι ενδεχόμενο να επέλθει. Ας σκεφτούμε, λοιπόν –μην εφησυχάζοντας– το παράδειγμα του εβραϊκού λαού.

Όσο κι αν το ολοκαύτωμα παραπέμπει, γενικώς, στον διωγμό και στην γενοκτονία που επιχειρεί κάποιο κράτος ή καθεστώς εναντίον εθνικών, θρησκευτικών, κοινωνικών ή πολιτικών ομάδων, που δρουν στους κόλπους ενός λαού, οι Εβραίοι πέτυχαν να ταυτίσουν το ολοκαύτωμα προς την τραγική μοίρα του έθνους των, προκειμένου να αναδείξουν τα εγκλήματα του ναζιστικού καθεστώτος εις βάρος των, με απώτερο στόχο να προκαλέσουν την οργή εναντίoν εκείνων που εγκλημάτησαν κατά της εθνικής των υπόστασης και την συμπάθεια του πολιτισμένου κόσμου για όσα υπέστησαν. Με υπομονή και επιμονή εξασφάλισαν την οικειοποίηση του ολοκαυτώματος έτσι, ώστε να διεκδικήσουν την δικαίωσή τους.

Με ανάλογο τρόπο, ίσως, θα μπορούσαμε, κι εμείς, να οικειοποιηθούμε την καταστροφή, σταθερό παρακολούθημα της ιστορίας του ελληνισμού. Επειδή πρόκειται δε για την διαμόρφωση μιας νοοτροπίας και, ως εκ τούτου, αποτελεί ζήτημα παιδείας, η προσήκουσα εκστρατεία θα ήταν σκόπιμο, ίσως, να αναληφθεί, σε πρώτη φάση, από τις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσης –από το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, την Ακαδημία Αθηνών, και τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα Πανεπιστήμια, έως τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Ο όρος καταστροφή –ίδιος στις λατινογενείς γλώσσες: στα αγγλικά catastrophe, στα γαλλικά catastrophe, στα γερμανικά Katastrophe, στα ιταλικά catastrofe, στα ισπανικά catástrofe– μπορεί να συντελέσει στην ευρεία εξάπλωση της οικειοπoίησης του εκ μέρους μας.”

15 09 16 pelle

Η ανακοίνωση του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας:

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος απέστειλε στον υφυπουργό Παιδείας κ. Θεοδόση Πελεγρίνη την επιστολή που ακολουθεί, στην οποία αποτυπώνονται οι θέσεις του ΚΙΣΕ σχετικά με τις αναφορές του στο Ολοκαύτωμα:

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Η ομιλία σας στη Βουλή των Ελλήνων, στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, κατά την «Ημέρα Μνήμης για την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού» ξάφνιασε δυσάρεστα όλους τους Έλληνες Εβραίους αλλά και κάθε, πιστεύουμε, δημοκρατικό πολίτη αυτής της χώρας.

Η αγωνία σας για το μέλλον της Ελλάδος δεν επιτρέπεται να συνοδεύεται με την παραποίηση της έννοιας και της πραγματικότητας του Ολοκαυτώματος. Το Ολοκαύτωμα, κύριε Υφυπουργέ, δεν παραπέμπει «στον διωγμό και στην γενοκτονία που επιχειρεί κάποιο κράτος ή καθεστώς εναντίον εθνικών, θρησκευτικών, κοινωνικών ή πολιτικών ομάδων που δρουν στους κόλπους ενός λαού».

Ως Ολοκαύτωμα ορίζεται το μοναδικό στην ιστορία της ανθρωπότητας έγκλημα της γενοκτονίας των Εβραίων, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο διέπραξαν οι Γερμανοί  Ναζί και οι  συνεργάτες τους, υλοποιώντας συστηματικά το εφιαλτικό σχέδιό τους για έναν κόσμο χωρίς Εβραίους. Δεν είναι κάτι που «πέτυχαν» οι Εβραίοι, είναι αυτό ακριβώς που υπέστησαν.

Η έκφρασή σας ότι  οι Εβραίοι «οικειοποιήθηκαν», δηλαδή, έκαναν δική τους μια γενική ιδέα του Ολοκαυτώματος για πολιτικούς σκοπούς για να κερδίσουν «τη συμπάθεια του πολιτισμένου κόσμου» και να δικαιωθούν, έστω και εάν τη διορθώσατε εκ των υστέρων, αφήνει το αποτύπωμα ενός αντισημιτικού στερεοτύπου.

Το Ολοκαύτωμα του λαού μας, με όλη την τραγική μοναδικότητά του, εγγράφεται στη μακρά σειρά διωγμών και γενοκτονιών της ιστορίας, και μέσα εκεί ακριβώς βρίσκει και το ξεχωριστό νόημά του. Κατά την «Ημέρα Μνήμης για την καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού», θα περιμέναμε να αναφερθείτε στον κοινό πόνο των λαών που έχουν υποστεί φονικούς διωγμούς, και όχι να προβείτε σε παραλληλισμούς που κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε επιζήμιες παρανοήσεις.

Με τιμή,

Ο Πρόεδρος ΔΑΥΙΔ ΣΑΛΤΙΕΛ

Ο Γεν. Γραμματέας ΜΩΫΣΗΣ ΕΛΙΣΑΦ

http://kis.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1486%3A2016-09-20-09-11-28&catid=49%3A2009-05-11-09-28-23

Η έκκληση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για αποπομπή του από την κυβέρνηση:

Αποτέλεσμα εικόνας για πασοκ

Η αποπομπή του κ. Πελεγρίνη είναι τοελάχιστο που πρέπει να γίνει

Με αφορμή την βάναυση προσβολή της ιστορικής μνήμης από τον υφυπουργό Παιδείας κ. Πελεγρίνη το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Η εθνολαϊκιστική αφήγηση της κυβέρνησης είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά και συστατικά της. Αυτή τη φορά όμως ξεπεράστηκε κάθε όριο.
Ο κ. Πελεγρίνης εξέφρασε από το βήμα της Βουλής έναν απροκάλυπτο αντισημιτισμό μιλώντας για οικειοποίηση της έννοιας του Ολοκαυτώματος από τους Εβραίους. Χωρίς δισταγμό προσέβαλε τους Έλληνες Εβραίους διαχωρίζοντας τους από τον εθνικό κορμό.

Προχώρησε ακόμα περισσότερο προτείνοντας την οικειοποίηση από τη χώρα μας της έννοιας της καταστροφής έτσι ώστε η χώρα να κερδίσει συμπάθεια και χρήμα. Έπαιξε με κυνισμό με την ιστορική μνήμη προσβάλλοντας την βάναυσα. Άφησε άφωνους τους υγιώς σκεπτόμενους πολίτες αυτής της χώρας. Η αρχισυνταξία της κομματικής εφημερίδας ΑΥΓΗ, όμως, έσπευσε να δημοσιεύσει την ομιλία υιοθετώντας εμμέσως πλην σαφώς το περιεχόμενό της.

Οι πρόχειρες μεταμφιέσεις δεν πείθουν πλέον κανένα.
Η πολιτική τους είναι πολιτική της εσωστρέφειας, του απομονωτισμού και της ηρωοποιημένης μιζέριας.

Η αποπομπή του κ. Πελεγρίνη και η έκφραση συγνώμης σε όσους προσέβαλε από τη μεριά της κυβέρνησης είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει.

Η αποπομπή του κ. Πελεγρίνη είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει

Η έκκληση του Ποταμιού για αποπομπή του από την κυβέρνηση:

Ο κ. Πελεγρίνης και το Άουσβιτς

Το Ποτάμι

«Οι Εβραίοι εξασφάλισαν την οικειοποίηση του Ολοκαυτώματος για να εξασφαλίσουν τη δικαίωσή τους» είπε ο Υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης μιλώντας χθες στη Βουλή. «Να κάνουμε και εμείς το ίδιο για τη Μικρασιατική Καταστροφή, κατοχυρώνοντας διεθνώς τη λέξη Καταστροφή», συμπλήρωσε.

Να θυμίσουμε στον κ. υφυπουργό ότι οι Εβραίοι της Ευρώπης εξολοθρεύθηκαν κατά το Ολοκαύτωμα. Εκατομμύρια πέθαναν στα κρεματόρια. Δεν έκαναν δικό τους το Ολοκαύτωμα (αυτό σημαίνει το ρήμα οικειοποιούμαι). Η ιστορική μνήμη δεν είναι ερασιτεχνική θεατρική παράσταση, ούτε παιχνίδι λέξεων. Ιδίως όταν μιλάς για το Απόλυτο Κακό, το Ολοκαύτωμα. «Είναι βάρβαρο να γράφεις ποίηση μετά το Άουσβιτς», είχε πει ένας μεγάλος Γερμανός φιλόσοφος. Δεν το έχει ακούσει ο καθηγητής φιλοσοφίας κ. Πελεγρίνης; Οι δηλώσεις του είναι ένα βήμα πριν από το νεγκασιονισμό, την άρνηση του Ολοκαυτώματος, που αποτελεί αγώνα ζωής για τους ακροδεξιούς όλων των εποχών και όλου του κόσμου.

Αν έχει λίγο φιλότιμο ο κ. Πελεγρίνης, να ζητήσει συγγνώμη και μετά να παραιτηθεί. Άλλωστε ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να τον αποπέμψει. Αυτά για την κυβέρνηση είναι λεπτομέρειες, λεπτομέρειες της ιστορίας.

http://topotami.gr/o-k-pelegrinis-ke-to-aousvits/

Η “διορθωτική” δήλωση Πελεγρίνη:

«Εξ αφορμής κακόβουλων δημοσιευμάτων, στα οποία διαστρεβλώθηκε η αναφορά μου στον εβραϊκό λαό κατά την ομιλία μου στην ολομέλεια της Βουλής στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, δηλώνω κατηγορηματικά ότι στην συγκεκριμένη περικοπή της ομιλίας μου, εξέφρασα τον σεβασμό και την συμπάθεια μου προς τον εβραϊκό λαό για τις διώξεις που υπέστη από τους ναζί, όπως κάθε αμερόληπτος αναγνώστης μπορεί να διαπιστώσει αν ανατρέξει στο ίδιο το κείμενο μου.

Η εκ παραδρομής χρήση της λέξης «οικειοποίηση», αντί της λέξης «ανάδειξη», δεν αλλοιώνει το νόημα των όσων υποστήριξα από το βήμα της Βουλής».

http://www.minedu.gov.gr/eidiseis/23627-19-09-16-o-theodosis-pelegrinis-gia-ti-diastrevlosi-ton-diloseon-tou-gia-ton-evraiko-lao

Η μετέπειτα ανακοίνωση της Ν.Δ.:

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ.Γιώργος Κουμουτσάκος, για τα όσα είπε ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης σχετικά με τον εβραϊκό λαό, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Υφυπουργός Παιδείας, Πανεπιστημιακός καθηγητής Φιλοσοφίας και πρώην Πρύτανης (!) κ. Πελεγρίνης αναγκάστηκε να κάνει διορθωτική δήλωση για τα όσα ανιστόρητα, ανήκουστα και απαράδεκτα είπε περί οικειοποίησης της έννοιας του Ολοκαυτώματος από τους Εβραίους. 

Εάν δεν ξέρουν, τουλάχιστον ας προσέχουν. 

Εάν δεν μπορούν να προσέξουν, καλύτερα να μην μιλούν για τόσο ευαίσθητα ζητήματα.

Εάν δεν μπορούν να πράξουν τίποτα από αυτά, τότε ας παραιτηθούν». 

Και ένα υποστηρικτικό αντισημιτικό άρθρο από την εφημερίδα “Στόχος”:

 http://www.stoxos.gr/2016/09/blog-post_594.html


Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Στη διευκρίνιση αυτή προέβη σήμερα η πρεσβεία του Ισραήλ, απαντώντας σε χθεσινές δηλώσεις του κ. Πελεγρίνη, σύμφωνα με τις οποίες η κ. Μπεν – Άμπα (φωτ. αρχείου) δεν εξέφρασε ενστάσεις στην αρχική του επίμαχη τοποθέτηση.

Η Πρέσβης του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν – Άμπα είχε συνομιλήσει τηλεφωνικώς με τον υφυπουργό Παιδείας Θεοδόση Πελεγρίνη και του είχε προτείνει να εκδώσει διευκρινιστική δήλωση για τις αναφορές του σε σχέση με το Ολοκαύτωμα.

Στη διευκρίνιση αυτή προέβη σήμερα η πρεσβεία του Ισραήλ, απαντώντας σε χθεσινές δηλώσεις του κ. Πελεγρίνη, σύμφωνα με τις οποίες η κ. Μπεν – Άμπα δεν εξέφρασε ενστάσεις στην αρχική του επίμαχη τοποθέτηση.

Ο κ. Πελεγρίνης είχε εκφράσει την άποψη ότι το Ισραήλ «οικειοποιήθηκε» το Ολοκαύτωμα. Κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι είχαν ζητήσει την αποπομπή του.

H σημερινή ανακοίνωση της πρεσβείας του Ισραήλ έχει ως εξής:

«Απαντώντας σε δηλώσεις που έκανε χτες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ο Έλληνας Υφυπουργός Παιδείας, κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης, η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, επιθυμεί να διευκρινίσει τα εξής:

Η Πρέσβυς του Ισραήλ στην Ελλάδα, κυρία Ιρίτ Μπέν – Άμπα, συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον κ. Υφυπουργό την Δεύτερα 19 Σεπτεμβρίου αναφορικά με ομιλία που είχε κάνει ο κ. Πελεγρίνης στη βουλή μερικές ημέρες νωρίτερα για το θέμα της ιστορικής μνήμης.

Η Πρέσβυς ρώτησε για κάποιες δηλώσεις που είχε κάνει ο Υφυπουργός οι οποίες ήταν αντισημιτικές. Ο κ. Πελεγρίνης δήλωσε ότι εννοούσε το αντίθετο. Η Πρέσβυς πρότεινε να εκδώσει ο Υφυπουργός μια διευκρινιστική δήλωση η οποία αργότερα εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣ) απέστειλε επίσης μία σκληρή επιστολή στον Υφυπουργό στην οποία απάντησε με διευκρινιστική δήλωση».

naftemporiki.gr


Αντισημιτικά Πελεγρίνη (συνέχεια)
=====================================

Κι όμως παραμένει

Του Michael Mitsos (ΝΕΑ 30/09/2016 – σελ. 6)

Aντισηµιτισµός, σύμφωνα με το λεξικό του Μπαμπινιώτη, είναι το «σύνολο στάσεων και ενεργειών που απορρέουν από τη δογµατικά θεµελιωµένη εχθρότητα κατά των εβραϊκών κοινοτήτων και κυρίως κατά της οικονοµικοπολιτικής επιρροής τους». Γενικότερα, δε, είναι «η εχθρική προδιάθεση απέναντι στο εβραϊκό στοιχείο». Με βάση αυτόν τον ορισμό, η δήλωση του υφυπουργού Παιδείας Θεοδόση Πελεγρίνη στο ελληνικό Κοινοβούλιο ότι οι Εβραίοι «με υπομονή και επιμονή εξασφάλισαν την οικειοποίηση του Ολοκαυτώματος ώστε να διεκδικήσουν τη δικαίωσή τους» είναι χωρίς αμφιβολία αντισημιτική. Εστω κι αν στη συνέχεια η λέξη «οικειοποίηση» αποδόθηκε σε παραδρομή (;) και αντικαταστάθηκε από την «ανάδειξη».

Ας δεχθούμε όμως, χάριν της συζήτησης, ότι ο καθηγητής και πρώην πρύτανης δεν είχε κακή πρόθεση. Οτι παρασύρθηκε από τον λογοτεχνικό του οίστρο, ότι προέβη σε μια άστοχη σύγκριση, ότι είπε τέλος πάντων μια ανοησία – δεν ήταν άλλωστε η πρώτη. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε απλώς να ζητήσει συγγνώμη. Δεν το έκανε. Προτίμησε να μιλήσει για «κακόβουλα δημοσιεύματα». Βεβαίωσε ότι αισθάνεται «σεβασμό και συμπάθεια» για τον εβραϊκό λαό, λες και το Ολοκαύτωμα ήταν μια φυσική καταστροφή. Κι όταν προκλήθηκε προχθές στο Κοινοβούλιο, δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει προς υπεράσπισή του την πρεσβευτή του Ισραήλ. Ζήτησε, λέει, τη γνώμη της για το κείμενό του. «Ιδια με τη δική σας», του απάντησε.

Οιι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χειροκρότησαν τον υφυπουργό και η «Αυγή» χαρακτήρισε την απάντησή του «αποστομωτική». Οπως αναμενόταν, όμως, η Ιρίτ Μπεν – Αμπα εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αποκαθιστά την αλήθεια. Πρώτον, χαρακτηρίζει κατηγορηματικά τις αρχικές δηλώσεις του Πελεγρίνη «αντισημιτικές». Δεύτερον, διευκρινίζει ότι δεν ζήτησε ο υφυπουργός τη γνώμη της, αλλά εκείνη του ζήτησε εξηγήσεις. Δύσκολα λοιπόν θα μπορούσε να έχει την ίδια γνώμη μαζί του. Και εξίσου δύσκολα θα συμφωνούσε μαζί του ότι «δημιουργήθηκε θέμα εκ του μη όντος». Εκτός φυσικά αν είναι και η ίδια κρυπτο-αντισημίτισσα.

Ο υφυπουργός Παιδείας μπορεί να συμπαθεί ή να μη συμπαθεί τους Εβραίους. Το βέβαιο είναι ότι αντιπαθεί βαθιά την αλήθεια. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τους περισσότερους συναδέλφους του στην κυβέρνηση. Εκείνοι όμως τουλάχιστον δεν εμπλέκουν στα ψέματά τους ξένους διπλωμάτες.


Η Καθημερινή

Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Ολοκαύτωμα και οι λέξεις…

Κύριε διευθυντά
Oταν ξεκίνησα να γράφω αυτό το σημείωμα, η υπόθεση με τις δηλώσεις Πελεγρίνη ήταν ακόμη σε έξαρση. Κι εγώ σε μια συναισθηματική αναστάτωση. Αποφάσισα λοιπόν να αφήσω ένα μικρό διάστημα για να μπορέσω να δω την υπόθεση αυτή με την καθαρότητα της χρονικής απόστασης και όσο γίνεται αμερόληπτα από το βάρος των διαστάσεων που πήρε.

Είναι σοβαρή τελικά αυτή η υπόθεση; Ή θα πρέπει να την κατατάξουμε σε μια «ατυχή» στιγμή και να δεχθούμε τις διορθωτικές δηλώσεις του υφυπουργού, που διαβεβαιώνει για τις αγαθές προθέσεις του και αποδίδει την έκφραση-κλειδί «οικειοποίηση του Ολοκαυτώματος» σε παραδρομή;

Η προσεκτική ανάγνωση ολόκληρης της ομιλίας του υφυπουργού διατυπώνει με σαφήνεια το εξής επιχείρημα από την πλευρά του: «Η Μικρασιατική Καταστροφή είναι μία από τις αλλεπάλληλες καταστροφές που έχει υποστεί ο Ελληνισμός. Αν μπορέσουμε να την οικειοποιηθούμε –με ανάλογο τρόπο που ο εβραϊκός λαός οικειοποιήθηκε το Ολοκαύτωμα– τότε μέσα στο κλίμα συμπάθειας που θα δημιουργηθεί από τη συσχέτιση του Ελληνισμού προς την καταστροφή, η διεκδίκηση αποζημιώσεων για όσα υπέστημεν από υπαιτιότητα άλλων μπορεί να καταστεί αποτελεσματική».

Υπό το βάρος των αντιδράσεων, ο υφυπουργός δήλωσε ότι η σωστή λέξη δεν ήταν η «οικειοποίηση» αλλά η «ανάδειξη», εννοεί από τους Εβραίους του Ολοκαυτώματος. Oπως επί λέξει αναφέρει σε άλλο σημείο: «Οι Εβραίοι πέτυχαν να ταυτίσουν το Ολοκαύτωμα προς την τραγική μοίρα του έθνους των». Δηλαδή εμείς οι Εβραίοι, με λίγα λόγια, ταυτιστήκαμε με το Ολοκαύτωμα και «με επιμονή και υπομονή εξασφαλίσαμε την ανάδειξή του (οικειοποίηση στο πρωτότυπο κείμενο) ώστε να εξασφαλίσουμε τη δικαίωσή μας».

Εγώ καλοπροαίρετα δέχομαι ότι η ορθή λέξη είναι η «ανάδειξη» και όχι η «οικειοποίηση». Ε και λοιπόν, επί της ουσίας τι αλλάζει αυτό; Ο υφυπουργός μάς χρησιμοποιεί ως καλό παράδειγμα για το πόσο μεθοδικά αναδείξαμε το Ολοκαύτωμα και εξασφαλίσαμε δικαίωση, την οποία –όπως προκύπτει από το κείμενό του– συνδέει άμεσα με τον στόχο της διεκδίκησης αποζημιώσεων. Ας το κάνουμε όπως οι Εβραίοι, λέει ο υφυπουργός. Και όλα αυτά με σημείο αναφοράς το Ολοκαύτωμα και την καταστροφή του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

Και μάλιστα, όπως λέει, «η διαμόρφωση αυτής της νοοτροπίας είναι ζήτημα Παιδείας» και ζητάει οι πρωτοβουλίες για την «οικειοποίηση» της καταστροφής να αρχίσουν από τα πνευματικά ιδρύματα της χώρας.

Δηλώνω ειλικρινά ότι δεν ξέρω με ποια από τις δύο ιδιότητές μου πρέπει να οργιστώ περισσότερο: αυτή του Eλληνα πολίτη ή αυτή του Εβραίου;

Του Eλληνα πολίτη, που ο υφυπουργός της Παιδείας τον προτρέπει να μάθει πώς να πουλάει την τραγική ιστορία της χώρας; Ή του Εβραίου, που ο υφυπουργός της Παιδείας (και Θρησκευμάτων) τον συγχαίρει για το πόσο καλά έχει πουλήσει τη δική του τραγική ιστορία;

Στη δε απάντησή του προς το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, που εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τις δηλώσεις του υφυπουργού, λέει: «Με παρεξηγήσατε με τόσο αβασάνιστο τρόπο… αναφέρθηκα στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων ως παράδειγμα που πρέπει να το έχουμε υπόψη μας εμείς οι Eλληνες». Ως παράδειγμα, εννοεί προφανώς, «οικειοποίησης» ή έστω «ανάδειξης» τραγικών ιστορικών γεγονότων για να επωφεληθούμε όπως εσείς!

Δεν θα συνεχίσω άλλο την ανάλυση αυτή. Και δεν χαρακτηρίζω τον υφυπουργό αντισημίτη. Κάνω όμως την οδυνηρή διαπίστωση ότι όλες οι μελέτες και έρευνες που δίνουν στην Ελλάδα την πρώτη θέση σε αντισημιτικά στερεότυπα, δικαιώνονται και μάλιστα από επίσημα χείλη. Γιατί, ανεξάρτητα από την ετυμολογική διαφορά μεταξύ «οικειοποίησης» και «ανάδειξης», η ουσία παραμένει στη διάχυση της στερεότυπης αντίληψης ότι εμάς τους Εβραίους μάς έκατσε καλά το Ολοκαύτωμα για να το παίξουμε θύματα, να πάρουμε αποζημιώσεις, να κάνουμε κράτος κ.λπ. Και αυτή τη φορά, με τη σφραγίδα του υφυπουργού της Παιδείας!

Δεν ξέρω αν το γεγονός είναι αρκετό για να παραιτηθεί ή να αποπεμφθεί ο υφυπουργός. Και δεν με αφορά. Αυτό όμως που θα ανέμενα από έναν υφυπουργό που υπήρξε πρύτανης και δάσκαλος είναι να αναγνωρίσει την αξία του λάθους του από τη σύγκριση δύο εντελώς διαφορετικών στα αίτια, στις συνθήκες και στα αποτελέσματά τους γεγονότων. Επιπλέον, θα ανέμενα αυτό το λάθος σχετικά με την αναφορά του στο Ολοκαύτωμα να το «αναδείξει» σε ευκαιρία για να συνδράμει στη μάχη εναντίον ενός κλασικού αντισημιτικού στερεοτύπου στη χώρα μας. Η ευκαιρία χάθηκε μέσα στις λέξεις.

Εκτός κι αν είμαι πολύ χαζός για να καταλάβω το υψηλό πνεύμα που απορρέει από τα λόγια του υφυπουργού και σύρθηκα σε ανούσιες και πεζές ερμηνείες. Σε μια τέτοια περίπτωση, κ. υφυπουργέ, σας ζητώ εγώ συγγνώμη.

Μινος Μωυσης

4 thoughts on “15/09/2016: Αντισημιτική ομιλία Θ. Πελεγρίνη και αντιδράσεις

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s