03/11/2016: Κακοποίηση τροφίμου στο άσυλο ανιάτων Πατρών

Στις 3 Νοεμβρίου 2016 καταγγέλθηκε κακοποίηση τροφίμου με σύνδρομο Down στο άσυλο ανιάτων Πατρών από εργαζόμενο εκεί. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων προσπάθησε να στιγματίσει επιπλέον το θύμα ως εξαιρετικά επικίνδυνο, ενώ παραδέχθηκε πως εκεί “περιορίζεται απο το πρωι μεχρι το βραδυ” χωρίς κάποια προσπάθεια μεταφοράς του σε ποιο κατάλληλο χώρο.

Πάτρα: Τι εντόπισε η ιατροδικαστής στον τρόφιμο που βρέθηκε κακοποιημένος 03/11/2016

Πάτρα: Τι εντόπισε η ιατροδικαστής στον τρόφιμο που βρέθηκε κακοποιημένος

Στην Εισαγγελία της Πάτρας προσήλθε ο Διονύσιος Τσεκουράς, πρόεδρος του φιλανθρωπικού σωματείου «Αγία Ευφροσύνη» του Ασυλο Ανιάτων Πατρών, προκειμένου να καταθέσει μήνυση κατά αγνώστου για το πρόσφατο περιστατικό της κακοποίησης τροφίμου, στο οποίο φέρεται ότι υπάρχει αρνητικός πρωταγωνιστής μεταξύ του προσωπικού του ιδρύματος.
Το θέμα που αποκάλυψε αποκλειστικά η εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» αφορά 50χρονο, ο οποίος πάσχει από σοβαρό γενετήσιο νόσημα (σύνδρομο Down) και βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης με σημάδια έντονης κακοποίησης στο δεξιό τμήμα του προσώπου του.
«Ενημερωθήκαμε από την πρώτη στιγμή, από την πρωινή βάρδια και τον διευθυντή του ιδρύματος, για το περιστατικό και επειδή έλειπα εκτός Πατρών, έδωσα εντολή σε δύο γιατρούς μας να καταγράψουν επακριβώς την εικόνα του ασθενούς. Με τις δύο διαγνώσεις αυτές και την ενημέρωση της οικογένειας του τροφίμου αλλά και του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος πράξαμε τα δέοντα προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω απο τις οποίες έγινε το περιστατικό» τόνισε στην «Π» ο πρόεδρος του Συλλόγου που βρέθηκε στον χώρο της Εισαγγελίας, μαζί με τον νομικό εκπρόσωπο Ξενοφώντα Νικολάου.
«Σε αυτές τις ειδικές περιπτώσεις, μπορεί να συμβεί εύκολα κάποιο ατυχές περιστατικό. Ομως, θεωρήσαμε ότι θα πρέπει να επιληφθεί η δικαιοσύνη που θα λάβει γνώση όλων των στοιχείων και θα αποφασίσει ποιος μπορεί να εμπλέκεται, στα πλαίσια της ανάκρισης» αναφέρει ο κ. Τσεκουράς.
Οι νομικές κινήσεις οριστικοποιήθηκαν πριν από λίγα 24ωρα μετά από την ιατροδικαστική εξέταση (κατόπιν εισαγγελικής εντολής), όπου και διαπιστώθηκε ρήξη σιαγόνας, γεγονός που οδήγησε στο συμπέρασμα για βίαιη συμπεριφορά προς τον τρόφιμο του ιδρύματος.


Σύμφωνα με την ιατροδικαστή Αγγελική Τζιόλα, η οποία μίλησε στην εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», κατά την εξέταση του ασθενή, εντοπίστηκε βλάβη στο πρόσωπο η οποία κατά πάσα πιθανότητα προήλθε από εξωτερική βία.
Για την ολοκλήρωση της εξέτασης και προκειμένου να βγει το πρόρισμα για την επίθεση που δέχθηκε ο τρόφιμος στο πρόσωπο, ζητήθηκε και η εξέταση απο γναθοχειρουργό.
Κατά πάσα πιθανότητα, η τελική εκτίμηση θα είναι ότι ο τρόφιμος του Ασύλου κτυπήθηκε με βιαιότητα στο πρόσωπο.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ο εμπλεκόμενος αρνείται ότι υπήρξε βιαιοπραγία.
Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι το πρόσωπο που εμπλέκεται έχει και κατά το παρελθόν απασχολήσει τη διοίκηση και τα όργανα του Ασύλου με πειθαρχικής φύσεως παραπτώματα αλλά λόγω της σοβαρότητας του περιστατικού αυτού κρίθηκε σκόπιμο να αναζητηθούν ευθύνες μέσω της δικαιοσύνης.
Το Ασυλο Ανιάτων αποτελεί μια δομή με μεγάλη ιστορία στην πόλη και το ΔΣ έχουν κοσμήσει πρόσωπα που έχουν τιμηθεί πολλαπλώς για την εθελοντική και κοινωνική τους προσφορά και δράση από την τοπική κοινωνία γι αυτό και η διοίκηση αποφάσισε ότι πρέπει να φωτιστεί αυτή η υπόθεση καθώς και κάθε πιθανή διάστασή της.
«Το Ασυλο Ανιάτων είναι και θα παραμείνει ανοικτό σε όσους θέλουν να προσφέρουν μαζί μας στο έργο ζωής που επιτελείται εδώ, τόσο σε επίπεδο φροντίδας ασθενών που είχαν την ατυχία στη ζωή τους να παρουσιάσουν κάποια γενετική ανωμαλία όσο και σε επίπεδο χρηστής διοίκησης και διαχείρισης» αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΣ.


Πάνος Σακελλαρόπουλος
*από την έντυπη έκδοση
———————————————————————–

Ηξεις-αφήξεις για την κακοποίηση

Ασυλο Ανιάτων Πατρών

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα για την υπόθεση της κακοποίησης του 50χρονου τροφίμου με σύνδρομο Ντάουν στο Ασυλο Ανιάτων της Πάτρας («Συγκεκριμένο υπάλληλο κατηγορούν οι συγγενείς», «Εφ.Συν.» 16/11/2016), οι εργαζόμενοι σ’ αυτό προχώρησαν χθες σε παράσταση διαμαρτυρίας, επειδή, όπως αναφέρουν, έχουν στοχοποιηθεί τόσο οι ίδιοι όσο και το ίδρυμα με αφορμή το περιστατικό.

«Για την υπόθεση θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Δεν μπορεί όμως κανείς να συκοφαντεί το άσυλο και τους εργαζομένους σ’ αυτό», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Θ. Παπαγεωργόπουλος.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει, άτομα του «αντιεξουσιαστικού χώρου», όπως τα χαρακτηρίζει, απειλούν εργαζομένους με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να νιώθουν εκτεθειμένοι σε κίνδυνο, παρά το γεγονός ότι κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Κατά την εκτίμησή του, ο τραυματισμός του 50χρονου δεν είναι αποτέλεσμα κακοποίησης αλλά τραυματισμού, μια και ο συγκεκριμένος τρόφιμος είναι ένα άτομο «που βρίσκεται σε καθεστώς συνεχόμενης ψυχικής διέγερσης».

Εδώ βέβαια, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε την επίσημη ιατροδικαστική έκθεση που βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα και κάνει λόγο για «κακοποίηση» και όχι για «τραυματισμό».

Ωστόσο, ενδιαφέρον έχουν τα υπόλοιπα που αναφέρει στην εφημερίδα μας ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

«Ο συγκεκριμένος τρόφιμος βρίσκεται δύο χρόνια στο ίδρυμα και λόγω της κατάστασής του έχει τραυματιστεί πολλές φορές και τον έχουμε πάει στο νοσοκομείο. Ο γιατρός του ιδρύματος δεν τον παρακολουθεί και έχει εισηγηθεί να μεταφερθεί αλλού, γιατί η περίπτωσή του είναι διαφορετική, πιο βαριά. Ερχεται και τον βλέπει γιατρός απέξω. Κι εμείς ως υπάλληλοι έχουμε κάνει σχετικές εισηγήσεις».

Διοίκηση τριών μηνών

Στη ερώτησή μας γιατί η διοίκηση δεν έχει ανταποκριθεί στα ανωτέρω αιτήματα, η απάντηση του κ. Παπαγεωργόπουλου είναι πως «η διοίκηση είναι καινούργια, τρεις μήνες έχει αναλάβει τα ηνία του ιδρύματος. Με την προηγούμενη είχαμε διάφορα προβλήματα».

Ωστόσο, προκαλούν προβληματισμό και στον πλέον καλόπιστο οι τελευταίες ανακοινώσεις του συλλόγου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Διαβάζει κανείς (η ορθογραφία είναι του συντάκτη του κειμένου):

«Λίγα λόγια για την “Κακοποίηση” τροφημου. Ενα ευαίσθητο θέμα με πολλες προεκτάσεις… και οταν υπάρχουν συμφέροντα πισω απο αυτο το γεγονός το μονο που μπορει να γίνει ειναι να παραποιηθεί η αληθεια. Αληθεια ο Χ.Κ τρόφιμος του ασύλου ανιάτων «κακοποιημένος» απο τι πάσχει… εχω δει δημοσιεύματα που των αναφέρουν ως παράλυτο με σύνδρομο down.

»Αληθεια πως ο συγκεκριμένος παράλυτος περπατάει στα μπαλκόνια πετάει γλάστρες, ποτήρια, πιάτα χτυπάει εργαζόμενους, τροφίμους και πολλες φορές λόγο ψυχικής διέγερσης εχει χτυπήσει μεταφέροντας τον στο νοσοκομειο… ειναι ενας διεγερτικος τρόφιμος οπου περιορίζεται απο το πρωι μεχρι το βραδυ για να μην υπάρχουν προβλήματα τραυματισμών λόγο του οτι εγκυμονεί κινδύνους τοσο για τους περιθαλπόμενους του ιδρυματος, τοσο για τους εργαζόμενους, οσο και για την δίκη του σωματική ακεραιότητα. οι καθημερινές αναφορές σελίδων των εργαζομένων στη λογοδοσία δείχνουν το ευρος της επικινδυνότητας του συγκεκριμένου τροφίμου».

Με επιστημονικούς και όχι μόνο όρους, η ανακοίνωση αυτή είναι απαράδεκτη.

Αφ’ ενός γιατί τοποθετεί τη λέξη «κακοποίηση» σε εισαγωγικά, αμφισβητώντας ακόμα και την ιατρική έκθεση, αφ’ ετέρου γιατί -και αυτό είναι σοβαρότερο- στοχοποιεί το ίδιο το θύμα της επίθεσης, παρουσιάζοντας την επικίνδυνη συμπεριφορά του ως αντίβαρο (;) στο περιστατικό που ακολούθησε.

Οι γνωματεύσεις

Θα είχε ενδιαφέρον βέβαια να παρουσιάσει το σωματείο τις ιατρικές γνωματεύσεις που κατατέθηκαν για τον συγκεκριμένο τρόφιμο στα νοσοκομεία όπου τον μετέφεραν όταν τραυματιζόταν.

Θα είχε επίσης ενδιαφέρον να δοθούν κάποιες ουσιαστικές εξηγήσεις από τη διοίκηση του ιδρύματος στη Δικαιοσύνη, για ποιους λόγους δεν μερίμνησε για τη μεταφορά του σε άλλο ίδρυμα που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει με σωστό τρόπο την περίπτωσή του.

Χθες, το σωματείο στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, καλούσε «τη διοίκηση του ιδρύματος να προστατεύσει τους εργαζομένους και τη φήμη του».

Για ποια φήμη όμως μιλάμε όταν το ίδιο το σωματείο παραδέχεται ότι επί δύο χρόνια το ίδρυμα αδυνατεί να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό περιστατικό, αγνοεί την εισήγηση του γιατρού του και βρίσκεται πλέον αντιμέτωπο με επιβεβαιωμένο περιστατικό κακοποίησης τροφίμου;

Advertisements

One thought on “03/11/2016: Κακοποίηση τροφίμου στο άσυλο ανιάτων Πατρών

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s