13 και 14/11/2016: Πανό υπέρ γενοκτονίας και βία κατά Βόσνιου φιλάθλου σε αγώνα της Εθνικής – post άρνησης γενοκτονίας στο facebook

Στις 13 Νοεμβρίου 2016, στη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα των εθνικών ομάδων Ελλάδας και Βοσνίας, ναζιστές οπαδοί της ελληνικής ομάδας σήκωσαν πανό με το σύνθημα “Nož, žica, Srebrenica” που μεταφράζεται ως “Μαχαίρι, σύρμα, Σρεμπρένιτσα” και εγκωμιάζει τη μεγαλύτερη γενοκτονία στην Ευρώπη μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο.  Παρά την έντονη παρουσία αστυνομικής δύναμης στο γήπεδο, όπως και του Υφυπουργού Αθλητισμού και του ίδιου του Πρωθυπουργού, δεν υπήρξε έγκαιρη αντίδραση. Οι αστυνομικές αρχές είναι διοικητικά και ποινικά υπεύθυνες για το ότι δεν προχώρησαν στο άμεσο κατέβασμα του πανό ρατσιστικού – γενοκτονικού λόγου και στη σύλληψη και παραπομπή των υπευθύνων στο αυτόφωρο, για παράβαση του άρθρου 2 του νόμου 927/79 και ενδεχομένως άλλων ποινικών διατάξεων. Μετά τις αντιδράσεις και ενόψει της πιθανής κλήσης της Εθνικής από τη FIFA, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης κάλεσε την ΕΛ.ΑΣ. να παρέμβει, με επιστολή του στον αρχηγό της. Ακολούθησαν δημοσιέυματα για ταυτοποίηση ενός προσώπου, μετά τη λήξη του αυτοφώρου. Τελικά αποδείχτηκαν διασπορά ψευδούς είδησης αφού το πρόσωπο που απασχόλησε τις αρχές δεν ήταν από αυτούς που σήκωσαν το γενοκτονικό πανό αλλά κάποιος που φέρεται να έκαψε την ελληνική σημαία…

Παράλληλα υπήρξε -σύμφωνα με δημοσιεύματα- τραυματισμός, με εμφανές ρατσιστικό κίνητρο, στο κεφάλι και το πρόσωπο, Βόσνιου οπαδού, από οπαδούς της Εθνικής που φώναζαν “Το Κόσοβο είναι Σερβία”, πράξη για την οποία δεν είναι -ως και τις 17/11/2016- γνωστή κάποια δικαστική συνέχεια.

Τέλος στις 14 Νοεμβρίου 2016, ο ακροδεξιός δικηγόρος Γιώργος Μακρής, μέχρι πρόσφατα μέλος της Νέας Δεξιάς του Φαήλου Κρανιδιώτη, κοινοποίησε, με αφετηρία όλα τα προηγούμενα, post στη σελίδα του στο facebook, τόσο υπεράσπισης του πανό όσο και άρνησης της γενοκτονίας στη Βοσνία.

 

Ακολουθεί αρθρογραφία:

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΟΣΝΙΑ

Οργή για το εμετικό πανό στο «Καραϊσκάκης» -Τι είχε γίνει στη Σρεμπρένιτσα το 1995

Οργή για το εμετικό πανό στο «Καραϊσκάκης» -Τι είχε γίνει στη Σρεμπρένιτσα το 1995

Εντονες αντιδράσεις, εντός και εκτός Ελλάδας, έχει προκαλέσει το εμετικό πανό για τη Σρεμπρένιτσα που κρεμάστηκε χθες στο «Γ. Καραϊσκάκης», στον αγώνα Ελλάδας-Βοσνίας. Τι είχε συμβεί όμως τότε;

Το πανό με το προκλητικό σύνθημα, που παραπέμπει στη σφαγή άμαχων Βοσνίων στη Σρεμπρένιτσα από Σέρβους εθνικιστές παραστρατιωτικούς το 1995, σηκώθηκε στο πέταλο του «Γ. Καραϊσκάκης» από Ελληνες οπαδούς και έγραφε στα σέρβικα «Noz, zica, Srebrenica», δηλαδή «μαχαίρι, σύρμα, Σρεμπρένιτσα».

Στις 11 Ιουλίου 1995, λίγους μήνες μετά τον εμφύλιο της Βοσνίας, ο σερβο-βοσνιακός στρατός είχε καταλάβει τη Σρεμπρένιτσα, μια μουσουλμανική περιοχή της ανατολικής Βοσνίας (ανακηρύχθηκε «προστατευόμενη ζώνη» από τον ΟΗΕ το 1993). Περίπου 8.000 Βόσνιοι, άνδρες και έφηβοι, σκοτώθηκαν σε λίγες ημέρες. Αυτή η μαζική δολοφονία χαρακτηρίστηκε γενοκτονία από το Διεθνές Δικαστήριο.

Η πόλη είχε κηρυχθεί ασφαλής περιοχή από τα στρατεύματα του ΟΗΕ δυο χρόνια νωρίτερα και φυλασσόταν από Ολλανδούς στρατιώτες. Όταν οι Σέρβοι την κατέλαβαν, οι πολύ λιγότεροι σε αριθμό Ολλανδοί δεν έριξαν ούτε μια τουφεκιά για να υπερασπίσουν την πόλη. Πολλοί Βόσνιοι πήγαν στο στρατόπεδο του ΟΗΕ για να ζητήσουν προστασία και αρκετοί δεν έγιναν δεκτοί. Οι στρατιώτες του ΟΗΕ ζήτησαν απεγνωσμένα υποστήριξη, η οποία δεν τους δόθηκε ποτέ. Οι Σέρβοι ξεχώρισαν τους άνδρες και αγόρια από τις γυναίκες και τους σκότωσαν, περίπου 8.000 ανθρώπους, ρίχνοντας τα πτώματά τους σε ομαδικούς τάφους. Η σφαγή αυτή ήταν η μεγαλύτερη της Ευρώπης μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Μετά από την εξέταση των όσων συνέβησαν, η Ολλανδική κυβέρνηση παραιτήθηκε.

Στις 26 Φεβρουαρίου 2007, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε την απόφασή του στην υπόθεση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης κατά της πρώην Γιουγκοσλαβίας σχετικά με τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα το 1995. Σύμφωνα με την απόφαση, η σφαγή συνιστά μενγενοκτονία, δεν μπορεί όμως να αποδοθεί στα εναγόμενα κρατικά όργανα της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Το δικαστήριο έκρινε, επιπλέον, ότι η Σερβία, ως μόνη διάδοχος της πρώην Γιουγκοσλαβίας μετά την αποχώρηση του Μαυροβουνίου από την ομοσπονδία, παραβίασε το διεθνές δίκαιο, καθώς δεν έλαβε κανένα μέτρο για να εμποδίσει τη γενοκτονία.

Στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα θεωρείται πιθανή η συμμετοχή και 10-12 Ελλήνων, μελών της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς οι οποίοι ανάρτησαν την Ελληνική, την Βυζαντινή και την σημαία της Βεργίνας δίπλα στη σερβική σημαία. Τέσσερις από τους οποίους φωτογραφήθηκαν με Σέρβους αξιωματικούς στα ερείπια ορθόδοξου ναού. Από τον Ιούλιο του 2006, με εντολή του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης Αναστάσιου Παπαληγούρα, βρίσκεται υπό εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για τη συμμετοχή των ατόμων αυτών στη σφαγή. Με πληροφορίες από wikipedia

Βασιλειάδης: Θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν οι δράστες

Με αφορμή την ανάρτηση του πανό, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Γιώργος Βασιλειάδης εκ μέρους του συνόλου της Ελληνικής Κυβέρνησης εκφράζει την απερίφραστη καταδίκη και αποτροπιασμό του για τα όσα έλαβαν χώρα χθες στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», κατά τον ποδοσφαιρικό αγώνα Ελλάδας – Βοσνίας. Ο κ. Βασιλειάδης χαρακτηρίζει την ανάρτηση του φασιστικού πανό, εναντίον των Βοσνίων, που αφορούσε τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, από ελάχιστο αριθμό θεατών, απαράδεκτο περιστατικό, το οποίο δεν συνάδει με τις Αρχές και τις Αξίες της Ελληνικής Δημοκρατίας και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει τον Ελληνικό Λαό.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού υπογραμμίζει ότι τέτοιου είδους ανθρωπόμορφα φασιστοειδή δεν έχουν καμία θέση στα ελληνικά γήπεδα, ιδίως στους αγώνες της Εθνικής μας ομάδας και βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με την Ελληνική Αστυνομία για να εντοπιστούν οι δράστες και να τιμωρηθούν, εκφράζοντας ταυτόχρονα και την πρόθεση να τους απαγορευθεί, διά βίου, η είσοδος στα γήπεδα».

Διαμαρτυρία στη FIFA από τους Βόσνιους

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βοσνίας αναμένεται να κάνει αναφορά-διαμαρτυρία στη FIFA για το πανό. Η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία σε τέτοια ζητήματα είναι αμείλικτη και δεν αποκλείεται η κλήση της ελληνικής πλευράς σε απολογία και η τιμωρία της.

—————————————-

Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016

Ντροπή. Ελληνικά αμόρφωτα χουλιγκάνια ξυλοκόπησαν Βόσνιο φίλαθλο για το Κόσοβο

Δείτε τον άτυχο Βόσνιο οπαδό, ο οποίος δέχθηκε επίθεση από Έλληνες οπαδούς έξω από το “Γ. Καραϊσκάκης”, λίγες ώρες πριν την έναρξη του αγώνα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βοσνία.
Ο Βόσνιος οπαδός έχει χτυπήσει στο κεφάλι και στο πρόσωπο. Όπως υποστηρίζουν τα βοσνιακά Μέσα, πριν την επίθεση οι Έλληνες οπαδοί φώναζαν “Το Κόσοβο είναι Σερβία”.
Τι δουλειά έχει η Βοσνία με το Κόσοβο (που και να είχε τέτοιες πράξεις δεν έχουν καμία δικαιολογία) μόνο έλληνας ούγκανος θα έβρισκε!
 
ΝΤΡΟΠΗ!

 

ΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ

Ταυτοποιήθηκε ο κάτοχος του πανό με τη Βοσνία

Ταυτοποιήθηκε ο κάτοχος του πανό της οργής

Ένα άτομο ταυτοποιήθηκε, ως ο κάτοχος του πανό με φασιστικό περιεχόμενο, που αναρτήθηκε την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», στον αγώνα της εθνικής μας ομάδας εναντίον της αντίστοιχης της Βοσνίας για τα προκριματικά του επόμενου παγκοσμίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, για την υπόθεση που δεν υπήρξε σύλληψη λόγω παρέλευσης της διαδικασίας του αυτοφώρου, έχει ήδη σχηματισθεί δικογραφία που αναμένεται να αποσταλεί στην εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά.

Σημειώνεται ότι το θέμα είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του νέου υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, ο οποίος με σχετική επιστολή του προς τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. ζητούσε τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (Πάρης Τσιριγώτης)


Στο ματς με τη Βοσνία

Ταυτοποιήθηκε οπαδός που έκαψε την ελληνική σημαία

Ταυτοποιήθηκε οπαδός που έκαψε την ελληνική σημαία
Αθήνα

Με την κατηγορία του καψίματος της Ελληνικής σημαίας κατά την διάρκεια του αγώνα της Εθνικής Ελλάδος με την αντίστοιχη της Βοσνίας, βαρύνεται ο δράστης που ταυτοποιήθηκε από τις αρχές, σύμφωνα με την σχηματισθείσα δικογραφία.

Διευκρινίζεται, ότι δεν πρόκειται για το άτομο που κρατούσε το πανό με το φασιστικό περιεχόμενο.

Η δικογραφία για το συγκεκριμένο άτομο, αναμένεται να αποσταλεί στην εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, ενώ αναμένεται από τις αρχές η ταυτοποίηση των ατόμων που είχαν αναρτήσει πανό στο αγώνα της Εθνικής με τη Βοσνία στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», που έγραφε στα σέρβικα «μαχαίρι, σύρμα, Σρεμπρένιτσα».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

m1m2

One thought on “13 και 14/11/2016: Πανό υπέρ γενοκτονίας και βία κατά Βόσνιου φιλάθλου σε αγώνα της Εθνικής – post άρνησης γενοκτονίας στο facebook

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s