25/11/2016: Δύο νεκροί και αρκετοί τραυματίες από πυρκαγιά στη Μόρια. Οι ποινικές ευθύνες των αρχών.

Στις 25 Νοεμβρίου 2016 εξερράγη φιάλη υγραερίου προκαλώντας εκτεταμένη πυρκαγιά στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια της Λέσβου με αποτέλεσμα δύο νεκρούς, μία 60χρονη περίπου γυναίκα και το 5χρονο εγγόνι της (Κούρδους πρόσφυγες από το Ιράκ), και πάνω από δέκα τραυματίες, τέσσερις από τους οποίους με πολύ σοβαρά τράυματα. Παρά το ότι ο κανονισμός για τα ΚΕΠΥ προβλέπει συγκεκριμέναυς χώρους για την παρασκευή φαγητού και απαγορέυει αυτές τις δραστηριότητες στους χώρους στέγασης και ψυχαγωγιας, καθώς και προβλέπει αυστηρούς κανονισμούς ασφαλείας για την αποφυγή πυρκαγιάς, μέχρι και τις 27/11/16 δεν έχει γίνει γνωστή καμιά προκαταρκτική εξέταση απο κάποια Εισαγγελία για τον καταμερισμό των ευθυνών των αρμοδίων. Ακολουθεί δήλωση του Δημήτρη Χριστόπουλου (προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), αρθρογραφία, ο κανονισμός από το σχετικό ΦΕΚ ανακοίνωση της Human Rights Watch και κοινή ανακοίνωση 20 οργανώσεων και φορέων:

Μόρια: Γιαγιά και εγγόνι κάηκαν ζωντανοί

Δύο άνθρωποι, μια 60χρονη περίπου γυναίκα και το 5χρονο εγγόνι της, Κούρδοι πρόσφυγες από το Ιράκ, εγκλωβισμένοι στη Λέσβο εδώ και τέσσερις μήνες, είναι τα θύματα της μεγάλης φωτιάς που κατέκαψε τα μεσάνυχτα μεγάλο μέρος του hot spot της Μόριας.

Δύο ομοεθνείς τους, μια νέα γυναίκα με το ανήλικό της παιδί, και οι δύο με σοβαρά εγκαύματα, μεταφέρθηκαν με αεροδιακομιδή στην Αθήνα προκειμένου οι περιπτώσεις τους να αντιμετωπισθούν από εξειδικευμένους γιατρούς.Μαζί με τους παραπάνω στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης μεταφέρθηκαν και περίπου 10 ακόμα μετανάστες και πρόσφυγες με ελαφρά εγκαύματα, και άλλοι με αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των πυκνών καπνών που σκέπασαν το χώρο.

Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 11 το βράδυ όταν, σύμφωνα με μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξερράγη φιάλη υγραερίου την ώρα που μέσα στη σκηνή της μαγείρευε η 60χρονη και το εγγόνι της κοιμόταν δίπλα της.

Και οι δυο εγκλωβίστηκαν μέσα στην καιόμενη πλαστική σκηνή και κάηκαν ζωντανοί.

Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα στις διπλανές σκηνές, δεδομένου του ότι στο hot spot επικρατεί κυριολεκτικά το αδιαχώρητο.

Σε καλοκαιρινές σκηνές οι περισσότεροι, διαμένουν συνολικά περισσότεροι από 4.500 μετανάστες και πρόσφυγες κάθε ηλικίας και από δεκάδες εθνικότητες της Ασίας και της Αφρικής.

Έντρομες γυναίκες και παιδιά, στην πλειοψηφία τους Κούρδοι από το Ιράκ, μια και η συγκεκριμένη φωτιά εκδηλώθηκε στο τμήμα όπου κατοικούν κυρίως πρόσφυγες αυτής της εθνικής ομάδας, άρχισαν να τρέχουν για να σωθούν από τη φωτιά που επεκτείνονταν γρήγορα. Κάποιοι πρόσφυγες μαζί με αστυνομικούς προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά.

Την ίδια ώρα όμως υπήρξαν εξεγέρσεις σε διάφορα τμήματα του καταυλισμού, ενώ ταυτόχρονα άρχισαν να μπαίνουν και φωτιές από τους εξεγερμένους σε σκηνές και κοντέινερ.

Προς στιγμή η πυρκαγιά απείλησε να κάψει όλους τους χώρους, πράγμα που αποφεύχθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής που επιχείρησαν σε όλη την έκταση κατά μικρές ομάδες.

Η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί οδήγησε στην εκκένωση των χώρων, κυρίως από τα γυναικόπαιδα που σκόρπισαν στα γύρω χωράφια.

Εκκενώθηκε επίσης και η δομή των ανηλίκων προσφύγων που λειτουργεί μέσα στο hot spot, ενώ δεν αποφεύχθηκαν και μικρής έκτασης επεισόδια ανάμεσα σε Αφρικανούς κυρίως μετανάστες και δυνάμεις των ΜΑΤ που μπήκαν μέσα στον καταυλισμό.

Τελικά, περίπου στις 3 τα χαράματα οι φωτιές έσβησαν, ένας μεγάλος όμως αριθμός ανθρώπων θα περάσει τη νύχτα στην ύπαιθρο, αφού οι σκηνές τους με όλα τους τα υπάρχοντα κάηκαν.

——————————————————-

Νέα έκκληση Μουζάλα στους νησιώτες να βοηθήσουν τους πρόσφυγες

Τη λύπη του για το τραγικό γεγονός που έγινε χθες στη Μόρια εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

Alexandros Michailidis / SOOC

Alexandros Michailidis / SOOC

Τη λύπη του για το τραγικό γεγονός που έγινε χθες στη Μόρια εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.     25.11.2016 Λέσβος: Μια 60χρονη και το 5χρονο εγγόνι της οι νεκροί στη Μόρια «Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για το τραγικό γεγονός το οποίο έγινε χθες στη Μόρια» σημείωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.     «Ήταν ένα τυχαίο γεγονός που θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε. Συμβαίνει. Δεν συνέβη όμως οπουδήποτε, συνέβη στη Μόρια» πρόσθεσε ο κ. Μουζάλας.   «Και αυτό το επιβαρύνει, μας κάνει να είμαστε πολύ πιο στεναχωρημένοι, πολύ πιο λυπημένοι, να αισθανθούμε πολύ περισσότερο τις ευθύνες μας και να ξανααπευθύνω από αυτό το βήμα έκκληση στους νησιώτες να βοηθήσουν ώστε να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες για αυτούς τους ανθρώπους εκεί» τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής.   «Αυτό κάνει καλό και στους νησιώτες. Και συγχρόνως αρχίζουμε τον “απεγκλωβισμό” σε εισαγωγικά, αυτών που μπορούν να έρθουν στην ενδοχώρα χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία» κατέληξε ο κ. Μουζάλας

——————————————————

Το μόνο ατυχές περιστατικό είναι ότι είστε εσείς στην κυβέρνηση

Το μόνο ατυχές περιστατικό είναι ότι είστε εσείς στην κυβέρνηση

Της Αφροδίτης Αλ Σάλεχ

Ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής κ. Μουζάλας χαρακτήρισε δίχως να ντρέπεται “ατυχές περιστατικό” τους θανάτους δύο προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου και τον τραυματισμό πολλών ακόμη από έκρηξη, μάλλον, φιάλης υγραερίου. Ο δε εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού για το προσφυγικό, κ. Κυρίτσης το πήγε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας πως “θα μπορούσε να συμβεί παντού” συμπληρώνοντας τη βαρύγδουπη φράση με την παροιμία “όπου φτωχός και η μοίρα του”! Ενώ ο Πρωθυπουργός, κ Τσίπρας έσπευσε να αποποιηθεί των πολιτικών ευθυνών του και ταυτιζόμενος με τον ελληνικό λαό δήλωσε πως νιώθει και αυτός “συγκλονισμένος”!

Προφανώς δεν τους περνάει από το μυαλό ότι οι πολιτικές ηγεσίες υπάρχουν για να κάνουν ότι είναι δυνατό προκειμένου να αποφεύγονται τα “ατυχή περιστατικά” και πως φέρουν ακέραια την ευθύνη για τις ζωές των ανθρώπων που βρίσκονται στην επικράτεια την οποία κυβερνούν και οπωσδήποτε αυτών των ανθρώπων που βρίσκονται σε κρατικές δομές όπως τα κέντρα κράτησης, τα ιδρύματα, οι φυλακές, τα σχολεία, τα νοσοκομεία κτλ. “Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας” γράφει το Σύνταγμα στο άρθρο 2 παρ 1.

Πριν δύο μήνες ακριβώς, από τη στήλη αυτή είχα γράψει (εδώ) για την κατάσταση στη Μόρια και εν γένει για τη διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας την “ώρα μηδέν για την Ελλάδα”. Το τραγικό συμβάν στη Μόρια μόνο “τυχαίο περιστατικό” δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί. Και αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό με μια πρόχειρη ανάγνωση του Κανονισμού λειτουργίας των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (εδώ) όπως δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το 2012, σε αντιπαραβολή με την κατάσταση που επικρατεί με ευθύνη της κυβέρνησης στη Μόρια αλλά και σε όλα τα ΚΕΠΥ στην επικράτεια.

Στον Κανονισμό λειτουργίας των ΚΕΠΥ προβλέπεται μεταξύ άλλων, γραφείο ασφαλείας “για την εσωτερική τάξη, την κατάρτιση και εφαρμογή σχεδίου ασφαλείας των εγκαταστάσεων και γενικά την εύρυθμη λειτουργία αυτών” και διακριτοί χώροι εστιατορίου – μαγειρείου. Σύμφωνα με τον Κανονισμό οι υπήκοοι τρίτων χωρών που παραμένουν στα ΚΕΠΥ θα πρέπει “να τελούν υπό αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης”, και θα πρέπει να τους “παρέχεται σίτιση και κατάλληλος χώρος για τη στέγασή τους”. Επιπλέον, όσον αφορά στους χώρους διαμονής, σύμφωνα πάντα με τον Κανονισμό, θα πρέπει να είναι “ενότητα στεγασμένων χώρων πτερύγων παραμονής υπηκόων τρίτων χωρών που περιλαμβάνει κυρίως τους χώρους για την παραμονή (θάλαμοι), την ψυχαγωγία, την εστίαση, τη θρησκευτική λατρεία, και την προσωπική φροντίδα” ενώ οι θάλαμοι παραμονής θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 240 τ.μ. και συγκεκριμένα “κάθε θάλαμος φιλοξενεί από τέσσερα (4) έως έξι (6) άτομα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να φιλοξενεί

έως και δώδεκα (12) άτομα. Διαθέτει ανάλογο αριθμό κρεβατιών και τους ανάλογους χώρους υγιεινής (W.C., ντους, νιπτήρες, τουλάχιστον από ένα είδος υγιεινής ανά έξι άτομα)” ενώ τονίζεται ότι στους χώρους εστίασης ή ψυχαγωγίας δεν προβλέπεται η δυνατότητα “παρασκευής φαγητού”. Αυτά είναι λίγα από όσα οφείλει να παρέχει η πολιτεία στους πολίτες τρίτων χωρών στα ΚΕΠΥ.

Ποιες από αυτές τις προδιαγραφές ικανοποιούνται στη Μόρια; Καμία.

Πού προβλέπεται ότι σε ένα ΚΕΠΥ στεγάζονται 3000 άνθρωποι ο ένας πάνω στον άλλο; Πουθενά. Που προβλέπεται η χρήση σκηνών εκτός των θαλάμων; Πουθενά. Ποιοι κανόνες ασφάλειας και πυρασφάλειας ικανοποιούνται; Κανένας. Τι κάνει η πολιτεία για να προστατεύσει τους ανθρώπους αυτούς που εκ των διεθνών συνθηκών οφείλει να προστατεύει; Τίποτα. Όλα αφημένα στην τύχη τους ή μάλλον στην ατυχία μας να τους έχουμε στην κυβέρνηση.

Ο λαλίστατος κ. Μουζάλας είχε πει προ κάποιων μηνών, ήταν Μάρτιος του 2016, ότι “φροντίδα μας είναι να μην πεθάνει κάποιο παιδάκι στον καταυλισμό” ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αυτό “είναι κάτι το οποίο κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να το εγγυηθεί”. Έτσι ο υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα- Καμμένου φρόντισε να αυτο-απαλλάξει τον εαυτό του από όποιες ευθύνες δίχως βέβαια να φροντίσει να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να μην έχουμε νεκρό παιδί στους “καταυλισμούς”.

Και κάπως έτσι η αυτοχειροκροτούμενη κυβέρνησή μας, η πάντα όμως λυπημένη για τα δεινά των πολιτών της, συνεχίζει το “έργο” της ώστε να παραδώσει κάποια στιγμή μια κυριολεκτικά καμμένη γη. Θα περιμένουμε να ολοκληρώσει την καταστροφή ή θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε να τους σταματήσουμε πριν να είναι πάρα πολύ αργά; Αυτό είναι μια απάντηση που καλούμαστε όλοι να δώσουμε, η κοινωνία πρωτίστως.


Γενικός κανονισμός λειτουργίας περιφερειακών υπηρεσιών πρώτης υποδοχής.

fek-page-001fek-page-002fek-page-003fek-page-004fek-page-005fek-page-006fek-page-007fek-page-008


human-rights-watch-logo-1

Lesbos Fatal Blast a Stark Reminder of Hardships Refugees Face in Greece

Greece and EU Should Deal With Crowded Conditions on the Islands

The fatal explosion at a refugee camp on the Greek island of Lesbos Thursday night is a stark reminder of the perilous conditions faced by thousands of asylum seekers in Greece

Asylum seekers stand among the remains of a burned tent at the Moria migrant camp, after a fire started in the camp ripped through tents and destroyed containers, on the island of Lesbos, Greece, September 20, 2016.

EXPAND

Asylum seekers stand among the remains of a burned tent at the Moria migrant camp, after a fire started in the camp ripped through tents and destroyed containers, on the island of Lesbos, Greece, September 20, 2016.

The explosion, likely caused by a cooking gas container, killed an elderly Kurdish woman and her young grandchild when their tent caught fire, according to reports. A young mother and her two-year-old toddler were reportedly seriously injured and have been transferred to an Athens hospital where they are in critical condition. More than eight camp residents were reportedly treated at a local hospital  burns and respiratory problems and dozens of tents were burned.

Human Rights Watch and other groups have documented severe overcrowding and filthy conditions at the so-called “hotspot” in Moria and other island centers, where people remain unprotected from worsening weather conditions, food is inadequate, and there is lack of hot water. A pervasive sense of insecurity looms over the camp and violence is erupting on a daily basis. Many people sleep on the ground in small tents or makeshift shelters, often using camping gas stoves to heat, cook, and boil water.

To implement an EU deal signed with Turkey in March, Greek authorities instituted a policy of containment on the islands, with a slow pace of border asylum procedures and limited transfers to the mainland. These measures have effectively trapped thousands of asylum seekers on islands in overcrowded and abysmal conditions while their claims are processed. There are now more than 16,582 asylum seekers on the five main Greek islands that are hosting  asylum seekers and migrants, double the capacity of the camps on those islands. Protests by local residents and xenophobic incidents appear to be on the rise.

Greek authorities should take immediate steps to transfer people to the mainland. The European Commission should support, rather than block, this move to alleviate the pressure on the islands and help avoid more deaths. The Commission should also reconsider a flawed approach that excludes asylum seekers who arrived on the island after the EU-Turkey deal, even if their asylum claim has been deemed admissible, from eligibility for relocation to other EU countries.

—————–

Κοινή δήλωση 20 οργανώσεων και φορέων

 

Χρειάζονται κι άλλοι νεκροί για να δοθούν εγγυήσεις ασφάλειας στους καταυλισμούς;

 

 

Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2016

 

 

Το πρόσφατο δυστύχημα στη Μόρια που κόστισε ζωές προσφύγων δεν έγινε την κακιά στιγμή που μπορεί να συμβεί στον καθένα. Αφορά τις συνθήκες διαβίωσης σε χώρο ευθύνης του κράτους το οποίο οφείλει να τηρεί συγκεκριμένους κανόνες ασφαλείας. Πώς όμως να θέσει τέτοιους κανόνες, όταν το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν ενδιαφέρθηκε να καταρτίσει σε κανέναν καταυλισμό, στα νησιά και την ενδοχώρα, κανονισμό λειτουργίας ο οποίος μεταξύ άλλων θα προέβλεπε τα σχετικά με την ασφάλεια και την πυρασφάλεια του χώρου; Εξάλλου, στους χώρους αυτούς, κλειστούς και ανοιχτούς, προΐστανται διοικητές που έχουν διοριστεί από το υπουργείο με ad hoc διαδικασίες, χωρίς διαγωνισμό, χωρίς να υπάρχουν απαιτητά προσόντα και σαφείς αρμοδιότητες, και χωρίς βέβαια οι διευθυντές να έχουν στα χέρια τους κάποιον κανονισμό να ακολουθήσουν.

 

Στους προσφυγικούς καταυλισμούς ήδη έχουν εξαντληθεί τα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Σε αυτούς, η ασφάλεια αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση διαβίωσης. Θα έπρεπε να αποτελεί ιδιαίτερο κεφάλαιο της μεταναστευτικής πολιτικής, μεγάλης σημασίας και για την ευρύτερη ελληνική κοινωνία. Στο συγκεκριμένο θλιβερό γεγονός, αλλά και σε άλλα παρόμοια που προηγήθηκαν αλλού (βλ. εμπρηστικές επιθέσεις στη Χίο), οι ευθύνες είναι καταλογιστέες στους διοικητές και την κυβέρνηση. Ας τις αναλάβουν οι πολιτικά και διοικητικά υπεύθυνοι για να διορθώσουν έστω και εκ των υστέρων τις ελλείψεις. Η απόδοση ποινικών ευθυνών, την οποία αναμένουμε, ασφαλώς θα προσδώσει μια νέα διάσταση στο ζήτημα αυτό.

 

Οι συνυπογράφοντες φορείς:

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – SOLIDARITY NOW

ASANTE

GENERATION 2.0 FOR RIGHTS EQUALITY & DIVERSITY

ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ ΑΝΘΡΩΠΟΙ + HIV

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – MED.IN

ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΜΕ HIV/AIDS

ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΒΑΒΕΛ

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ LGBTQ ΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΒΙΑ

MELISSA-NETWORK OF MIGRANT WOMEN IN GREECE

ΟΜΑΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.

ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΗ ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΟΛΚΕ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ – PRASKIS

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (ΣΕΜ)  – ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ

ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

 

 

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “25/11/2016: Δύο νεκροί και αρκετοί τραυματίες από πυρκαγιά στη Μόρια. Οι ποινικές ευθύνες των αρχών.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: