01/12/2016: Ομοερωτοφοβικό – τρανσφοβικό παραλήρημα ΑΝ.ΕΛ. – Χ.Α. στη Βουλή

Ακραίος ομοερωτοφοβικός και τρανσφοβικός λόγος στη Βουλή στις 1 Δεκεμβρίου 2016, από τους ακροδεξιούς βουλευτές Κώστα Κατσίκη (ΑΝ.ΕΛ.) και Ι. Σαχινίδη (Χ.Α.). Ακολουθεί αρθρογραφία.

Ομιλία ντροπή. Ομοφοβικό παραλήρημα του βουλευτή Κατσίκη στη Βουλή


Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, διερωτήθηκε αν ένας γκέι μπορεί να κάνει baby-sitting και αν ένας τρανσέξουαλ μπορεί να είναι παιδαγωγός. Τάχθηκε υπέρ της «οριοθέτησης» της σεξουαλικής ελευθερίας (Vid)
Adtech Ad

Σε νέες ομοφοβικές δηλώσεις που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις προέβη ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την εφαρμογή της αρχής της ισότητας.

 

«Μπορεί ένας τρανσέξουαλ να είναι παιδαγωγός; Μπορεί ένας γκέι να είναι μπέιμπι-σιτερ;» διερωτήθηκε ο κ. Κατσίκης προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στην Ολομέλεια της Βουλής. Κάλεσε, μάλιστα, προκλητικά τους συντάκτες του νομοσχεδίου που αποτελεί ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας «να φανταστούν τι θα συμβεί στην ψυχολογία ενός μικρού παιδιού αν η δασκάλα της Α’ δημοτικού, με προστατευμένο το δικαίωμα της αυτοδιάθεσής της, προβεί σε αλλαγή φύλου και την επόμενη σχολική χρονιά εμφανιστεί ενώπιόν τους ως δάσκαλος. «Έχει το δικαίωμα να το κάνει; Το έχει» τόνισε στο ίδιο πλαίσιο.

Ο κ. Κατσίκης προκάλεσε, όμως, και νέα αρνητική αίσθηση όταν ζήτησε να τεθούν όρια στη σεξουαλική ελευθερία. «Ο σεξουαλικός προσανατολισμός αναφέρεται στην ελευθερία των σχέσεων και στην προστασία της ανθρώπινης αξίας ως ατομικής εσωτερικής λειτουργίας και του απαραβίαστου δικαιώματος της αυτοδιάθεσης. Όμως, θα πρέπει και αυτή η ελευθερία ως δικαίωμα, να υπόκειται σε οριοθετήσεις. Όλα οριοθετούνται. Τίποτε δεν είναι ανοριοθέτητο και δεν πρέπει να είναι» υποστήριξε.

Καταδίκη Κατσίκη από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων

Στις προκλητικές αναφορές του βουλευτή των ΑΝΕΛ αντέδρασαν βουλευτές από τις περισσότερες πλευρές του κοινοβουλίου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδης ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να επιλέγονται οι άνθρωποι για baby sitter ή courier σε σχέση με την σεξουαλική τους ταυτότητα. «Καυτηριάζω αυτά που ειπώθηκαν» είπε ο κ. Καραγιαννίδης και τόνισε: «είναι υποκρισία το πρωί να το παίζεις αρσενικός με κοστούμι και γραβάτα και το βράδυ να κάνεις άλλα». «Αυτό λέγεται Ερνστ Ρεμ ο επικεφαλής των ταγμάτων ασφαλείας» των ναζί είπε ο κ. Καραγιαννίδης.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Βασίλης Κεγκέρογλου καταλόγισε στον κ. Κατσίκη ότι δεν σέβεται την διαφορετικότητα ενώ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ζήτησε να καταδικαστούν οι απόψεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από το Ποτάμι το οποίο με πρωτοβουλία του βουλευτή Γιώργου Αμυρά κατέθεσε αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας για τα άρθρα του νομοσχεδίου στα οποία εγείρουν ενστάσεις οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

«Ο κ. Κατσίκης έχει μείνει στον μεσαιωνικό σκοταδισμό» τόνισε εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης.

Η ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου θα διεξαχθεί το απόγευμα στη Βουλή.


 

Κατσίκης: «Μπορεί ένας γκέι να είναι μπέιμπι – σιτερ;»

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

 

Φραστικές συγκρούσεις πολιτικού και παραπολιτικού χαρακτήρα προκαλεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, η προαναγγελθείσα και γι’ αυτό αναμενόμενη δημοσιοποίση της απόφασης των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ να καταψηφίσουν νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εξαιτίας ρυθμίσεων που περιλαμβάνει και αφορούν ομόφυλα ζευγάρια και δικαιώματα πολιτών ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.

Τόσο η συγκεκριμένη απόφαση, όσο και τα λόγια που επέλεξε ο εισηγητής του κόμματος Κ. Κατσίκης για να την τεκμηριώσει, πυροδότησαν πολλά σχόλια στο Περιστύλιο και ανέβασαν το πολιτικό θερμόμετρο πολλές φορές από το πρωί.

Ο κ. Κατσίκης, υπενθυμίζοντας πως οι ΑΝΕΛ είχαν καταψηφίσει και το Σύμφωνο Συμβίωσης, υποστήριξε ότι το τωρινό νομοθέτημα ουσιαστικά ενισχύει το περί Συμφώνου νόμο. «Αδυνατώ να κατανοήσω αναγκαιότητα συγκεκριμένης νομοθέτησης» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Μπορεί ένας τρανσέξουαλ να είναι παιδαγωγός; Μπορεί ένας γκέι να είναι μπέιμπι-σιτερ;

Παραμένοντας πιστοί στις χριστιανικές και κοινωνικές μας αντιλήψεις ως Έλληνες πατριώτες και χριστιανοί, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας στη βάση των αξιών, των αρχών και των πιστεύω μας».

Η τοποθέτηση αυτή παρέμεινε για πολλή ώρα ασχολίαστη από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός το οποίο δεν πέρασε απαρατήρητο από τμήμα της αντιπολίτευσης. Υπό το πρίσμα αυτό ερμηνεύθηκε και η πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού να ζητήσουν επί των συγκεκριμένων διατάξεων την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας,  οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο: στόχος, όπως ελέχθη από παρατηρητές της συνεδρίασης, είναι να αναδειχθεί η διαφωνία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επί θεμάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. (Θέμα καταψήφισης, εξαιτίας της διαφοροποίησης των ΑΝΕΛ δεν τίθεται, καθώς τις επίμαχες διατάξεις ψηφίζουν ΝΔ, Δημ.Συμπαράταξη και Ποτάμι).

«Από τον Φιντέλ στους ΑΝΕΛ», σχολίασε με καυστική διάθεση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Αθ. Θεοχαρόπουλος και πρόσθεσε: «Ντροπή για την κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ είναι το ομοφοβικό και ρατσιστικό παραλήρημα του εταίρου και συγκυβερνήτη ΑΝΕΛ».

Ο πρώτος που αποφάσισε εκ μέρους της πλειοψηφίας να τοποθετηθεί ήταν, με αρκετή ώρα καθυστέρηση, ο κ. Χρ. Καραγιαννίδης. Ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο έκανε λόγο για υποκρισία «το πρωί να φοράμε κουστούμια και το βράδυ να κάνουμε κάτι άλλο». Για να προσθέσει: «Η πραγματικότητα λέει ότι και στην Ελλάδα και παντού υπάρχουν ομόφυλα ζευγάρια με παιδιά: ‘Η θα κλείνετε τα μάτια, ή θα ζείτε με το μίσος σας». Λίγο μετά η κυρία Αννέτα Καββαδία χαρακτήριζε την τοποθέτηση Κατσίκη –δίχως να τον κατονομάσει, όμως- «ακαία και επικίνδυνη».

Σε εντελώς διαφορετικό τόνο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ.Κοντονής περιορίστηκε να πει: «Είναι καλό να υπάρχουν και να διατυπώνονται ελεύθερα οι διαφορές μας: ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς και οι ΑΝΕΛ κόμμα συντηρητικών αρχών».

Στο ίδιο κλίμα με το περιεχόμενο της τοποθέτησης του εκπροσώπου των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ, κινήθηκαν μόνο οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του λόγου του Ι. Σαχινίδης: «Για οποιονδήποτε έχει μια σεξουαλική διαστροφή, θα πρέπει εμείς εδώ να ερχόμαστε και να νομοθετούμε υπέρ του. Τι περιμένουμε στο άμεσο μέλλον; Θα μας φέρετε νομοσχέδια να ψηφίσουμε για τους κτηνοβάτες και για παιδεραστές»; Για να καταλήξει ο εισηγητής της ΧΑ: «Εμείς, ως Έλληνες εθνικιστές θα αντιδράσουμε με κάθε τρόπο για το καλό της πατρίδας μας και του λαού μας. Όταν θα έρθει το πρόβλημα μπροστά στην πόρτα σας, όταν θα βιάσουν τις γυναίκες σας, τα παιδιά σας και εσάς τους ίδιους, όταν θα έρθετε να παραπονεθείτε, θα σας πούμε εμείς, «Μην παραπονιέστε, δεν είναι βιαστές, είναι παράτυποι εραστές».


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Καραγιαννίδης είπε πως άνθρωποι της κλειστής κοινωνίας κοσμικοποιούν το δικό τους πρότυπο και όσοι δεν εντάσσονται σε αυτό, τους θεωρούν ανώμαλους και τότε περνάς στον κύκλο του μίσους, του ρατσισμού και της δικαιολόγησης επιθέσεων συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.

 

Κατά τη συζητηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ίση μεταχείριση προσώπων, ασχέτως φυλετικής και εθνοτικής καταγωγής, κυρίως στον χώρο εργασίας, ο εισηγητής του συγκυβερνώντος κόμματος, Κ. Κατσίκης, αναπτύσσοντας το σκεπτικό με βάση το οποίο οι ΑΝΕΛ καταψηφίζουν τρία άρθρα του νομοσχεδίου, διερωτήθηκε «αν μπορεί ένας γκέι να είναι μπέιμπι σίτερ ή ένας τρανσέξουαλ να είναι παιδαγωγός». Η αναφορά αυτή, προκάλεσε αντιδράσεις, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Καραγιαννίδη, να «καυτηριάζει τα όσα ειπώθηκαν» και να τονίζει πως «προφανώς δεν επιλέγονται οι άνθρωποι για μπέιμπι σίτερ ή για κούριερ σε σχέση με την σεξουαλική τους ταυτότητα».

Με αναφορά δε, τα όσα ακούστηκαν από τους εκπρόσωπους της ΧΑ, οι οποίοι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο και σε όσους θεωρούν «μη κανονικούς» ή «ανώμαλους» με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, ο κ. Καραγιαννίδης είπε πως άνθρωποι της κλειστής κοινωνίας κανονικοποιούν το δικό τους πρότυπο και όσοι δεν εντάσσονται σε αυτό, τους θεωρούν ανώμαλους και τότε περνάς στον κύκλο του μίσους, του ρατσισμού και της δικαιολόγησης επιθέσεων συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.

Ο κ. Καραγιαννίδης έκανε λόγο για «σύγκρουση δύο κόσμων», αναφέροντας ότι, δυστυχώς, στην ελληνική Κοινωνία επικρατεί η αντίληψη του «λευκού θρησκευόμενου ανθρώπου», μια αντίληψη εθνικισμού που δεν έχει κάνει πολλά βήματα από την εποχή που έκαιγαν τις μάγισσες. Μια αντίληψη που περιορίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και αποτελεί τον πυρήνα στοχοποίησης κοινωνικών ομάδων.


Μίλησε για την υποκρισία που υπάρχει σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες και, όπως είπε, έχει όνομα «λέγεται Έρνστ Ρεμ, κάνοντας ιστορική αναφορά στον ομοφυλόφιλο αρχηγό των ταγμάτων εφόδου των Ναζί, που εξόντωσε ο Χίτλερ.
Ο κ. Καραγιαννίδης συνέχισε κάνοντας λόγο για ανθρώπους που «το πρωί φορούν το κουστούμι και το βράδυ ζουν αυτό που δεν μπορούν να ομολογήσουν δημοσίως».
«Ή θα συνεχίσεις να υποκρίνεσαι ή θα δηλώνεις την ταυτότητά σου, να βγεις από την ντουλάπα» συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας την υποκρισία της ελληνικής Κοινωνίας από ανθρώπους που υιοθετούν την αντίληψη ότι η κανονικότητα είναι οι ετεροφυλόφιλοι.

Ολόκληρη η ομιλία του Χρ. Καραγιαννίδη

«Μια κοινωνία στην οποία το πρότυπο είναι ο λευκός, θρησκευόμενος αρσενικός είναι μια κοινωνία που περιορίζει κατά πολύ τα ανθρώπινα δικαιώματα.»

«Κάθε φορά που θα έρχονται νομοσχέδια που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα θα συγκρούονται δύο αντιλήψεις:

Η μια αντίληψη μιλάει για μια κοινωνία ανοικτή, όπου κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να επιλέγει το φύλο του, τη γλώσσα που θα μιλάει, τη θρησκεία που θέλει να πιστεύει, τα πολιτικά του ιδεώδη.

Αυτή η αντίληψη δυστυχώς στη χώρα μας ηττάται, δεν κερδίζει μέχρι στιγμής.

Και βαριά ευθύνη για αυτό φέρουν και η Βουλή και η Παιδεία και ο εθνικισμός που κερδίζει σε όλα τα επίπεδα.

Η άλλη αντίληψη λοιπόν μιλάει – και δεν έχει κάνει πολλά βήματα από το Μεσαίωνα που έκαιγαν τις γυναίκες για μάγισσες  ή τις έδερναν ή τις είχαν στα υπόγεια – η αντίληψη λοιπόν αυτή μιλάει για μια κλειστή κοινωνία. Μια κοινωνία στην οποία το πρότυπο είναι ο λευκός, θρησκευόμενος αρσενικός. Αυτή η κοινωνία περιορίζει κατά πολύ τα ανθρώπινα δικαιώματα.»

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών περί εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής τους καταγωγής και για τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία, ο βουλευτής Δράμας, Χρήστος Καραγιαννίδης έκανε λόγο για τα θέματα που πρέπει να ανοίξουν στην κοινωνία και στην Βουλή, με σύνεση όμως και κουβέντες που δεν εξάρουν τα πάθη. «Σ’ αυτό το πλαίσιο αυτό το νομοσχέδιο – και όχι ότι τα κάνει όλα σωστά, αλλά συμπληρώνει πολλά κενά που υπήρχαν στο παρελθόν – και εδώ είμαστε να συζητήσουμε και να ξεκινήσουμε και μια συζήτηση για την ταυτότητα φύλου και για την παιδοθεσία και για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε».

Ο κ. Καραγιαννίδης είπε ότι αισθάνεται υποχρεωμένος να καυτηριάσει αυτά που ακουστηκαν στην Ολομέλεια, αναφερόμενος στην ομιλία του κ. Κατσίκη. «Προφανώς οι άνθρωποι δεν επιλέγονται για baby-sitter ή courier ή δάσκαλοι αν έχουν ένα συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό, γιατί αυτό υπονοεί ότι εξ αρχής υπάρχει μια κακότητα σε αυτούς τους ανθρώπους εξαιτίας μιας επιλογής που κάνουν. Αυτό είναι ο πυρήνας στοχοποίησης κοινωνικών ομάδων. Δηλαδή οι άνθρωποι που είναι της αντίληψης της κλειστής κοινωνίας κανονικοποιούν το δικό τους πρότυπο. Αυτό δεν είναι ούτε δημοκρατία ούτε υπεράσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όταν κανονικοποιείς ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο και όσοι δεν εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο είτε είναι εχθροί σου είτε, ακόμα χειρότερα, τους θεωρείς ανώμαλους ή οτιδήποτε άλλο, τότε περνάς σε άλλο κύκλο. Περνάς στον κύκλο του μίσους, περνάς στον κύκλο του ρατσισμού, περνάς στον κύκλο της δικαιολόγησης της επίθεσης εναντίων συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.»

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ. Καραγιαννίδης στηλίτευσε την υποκρισία της ελληνικής κοινωνίας. «…υιοθετούμε την εικόνα μιας κοινωνίας όπου η «κανονικότητα» είναι οι ετεροφυλόφιλοι. Όχι λοιπόν. Η κανονικότητα είναι όλοι οι άνθρωποι που επιλέγουν πολύ συγκεκριμένα πράγματα να κάνουν στη ζωή τους και έχουν το δικαίωμα να το κάνουν. Όπως έχουν το δικαίωμα να έχουν και οικογένειες. Κι αν θέλετε να κλείνετε τα μάτια, κλείστε τα αλλά ομόφυλα ζευγάρια με παιδιά υπάρχουν στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Αυτό ή θα το παραδεχτείτε ή θα ζείτε με το μίσος σας, που κυρίως τρώει τον εαυτό σας και μετά τους υπολοίπους ή θα κλείνετε τα μάτια και απλώς δεν θα το παραδέχεστε.»

Advertisements

One thought on “01/12/2016: Ομοερωτοφοβικό – τρανσφοβικό παραλήρημα ΑΝ.ΕΛ. – Χ.Α. στη Βουλή

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s