05/01/2017: Σύσκεψη ρατσιστικής στοχοποίησης των Ρομά στον Πύργο

Σύσκεψη με στόχο την απροκάλυπτη ρατσιστική στοχοποίηση ολόκληρης της τοπικής κοινότητας Ρομά πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιανουαρίου του 2017 στον Πύργο Ηλείας, με συμμετέχοντες φορείς του Δήμου, της ΕΛ.ΑΣ. και του Γενικό Νοσοκομείου Ηλείας. Ακολουθεί ρατσιστικό άρθρο υποστήριξης της.

Πύργος: Μπαίνει τέλος στην παραβατικότητα των ΡΟΜΑ

05/01/2017

Πύργος: Μπαίνει τέλος στην παραβατικότητα των ΡΟΜΑ

 

Ευρεία σύσκεψη χθες στο Λάτσειο – Μπροστάρης ο Δήμος Πύργου στις δράσεις απομάκρυνσης επαιτών και σκηνιτών

Αποφασισμένοι να δώσουν ένα «τέλος» στην παραβατικότητα των αθιγγάνων στον Πύργο, που είτε επαιτούν στα φανάρια της Φιλοθέης, είτε έχουν δημιουργήσει πρόχειρα παραπήγματα απέναντι από το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, προκαλώντας καθημερινά προβλήματα στο προσωπικό και τους συνοδούς των ασθενών, εμφανίστηκαν χθες όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λάτσειο μεταξύ του Δημάρχου Πύργου Γαβρίλη Λιατσή, του Διοικητή του Γ.Ν. Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλου και του Διοικητή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου Χαράλαμπου Πατσούρη και τη συμμετοχή των αντιδημάρχων Α. Σκαρτσιάρη και Δ. Μπέλτσου, του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Χ. Αντύπα, της Διευθύντριας Τεχνικών Υπηρεσιών Σ. Γούργουρα, του υπαλλήλου της Πολεοδομίας Π. Θεοδωρόπουλου αλλά και του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων του Γ.Ν. Ηλείας Κ. Μαχαίρα και του μέλους του Δ.Σ. Α. Βγενόπουλου, συζητήθηκε εκτενώς το σοβαρό αυτό ζήτημα, κατατέθηκαν προτάσεις ενώ αποφασίστηκαν ουσιαστικές δράσεις από κοινού, που στόχο θα έχουν την εξάλειψη του σοβαρού αυτού προβλήματος. Μεταξύ αυτών, εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός χώρου φιλοξενίας σκηνιτών αθιγγάνων, η περιφρούρηση της εισόδου της πόλης από τη Δημοτική Αστυνομία αλλά και η απομάκρυνση των σκηνιτών από τις αποθήκες της ΣΚΟΣ και κυρίως από το οικόπεδο που βρίσκεται απέναντι από το Νοσοκομείο Πύργου.
Τονίζεται ότι μόνον τις δυο τελευταίες εβδομάδες, προπηλακίστηκαν τρεις γιατροί του Νοσοκομείου από αθιγγάνους ενώ δεκάδες είναι καθημερινά οι αναφορές από εργαζόμενους και συνοδούς ασθενών για την πρόκληση διαφόρων προβλημάτων από αθιγγάνους.
Ο κ. Λιατσής μίλησε για τις ενέργειες τόσο του δήμου όσο της αστυνομίας και της διοίκησης του νοσοκομείου Πύργου για την αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά και για την αγανάκτηση του συνόλου των συμπολιτών μας που καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με την παραβατικότητα των αθιγγάνων, όχι μόνο στα φανάρια και τη νοσηλευτική μονάδα αλλά σε δρόμους και πλατείες της πόλης. «Σκεφτόμαστε με ποιο τρόπο θα διευκολύνουμε και τις υπερκείμενες αρχές που δεν είναι άλλες από τα δύο υπουργεία το Εσωτερικών και το Κοινωνικών Υπηρεσιών μήπως και μας δώσουν την δυνατότητα και τα μέσα ούτως ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε κι έναν χώρο φιλοξενίας αν θέλετε, ένα κάμπινγκ για τους διερχόμενους τσιγγάνους από την πόλη μας, μιας και το φαινόμενο των τσιγγάνων είναι Πανελλήνιο και Παγκόσμιο θα έλεγα. Ενημερώσαμε και τον πρόεδρο της ΣΚΟΣ τον κ. Θανάση Σωτηρόπουλο ο οποίος έχει στην δικαιοδοσία του το πολύ μεγάλο κομμάτι δεξιά στην είσοδο της πόλης όπου υπάρχουν εγκαταλειμμένα παραπήγματα που χρησιμοποιούσαν για τη στέγαση τους αθίγγανοι και συμφωνεί απολύτως να κλειστούν, γεγονός που διευκολύνει και το έργο της Αστυνομίας. Εκείνο όμως που απασχολεί περισσότερο τη δεδομένη στιγμή είναι ο καταυλισμός που έχει δημιουργηθεί έξω από το Νοσοκομείο.
Τις επόμενες ημέρες θα κοιτάξουμε πως θα παρέμβουμε και με ποιους τρόπους για να μπορέσουμε να αποφύγουμε και αρρώστιες και διάφορα που μπορεί να συμβούν και έχω την εντύπωση ότι το θέμα αυτό που ανοίγουμε σήμερα δεν θα το κλείσουμε αν δεν το λύσουμε. Είμαστε αποφασισμένοι δηλαδή να το πάμε μέχρι τέρμα. Δεν μπορεί η πόλη να περνά από τα «διόδια» των τσιγγάνων στην είσοδο και δεν μπορούν οι ασθενείς που πηγαίνουν στο νοσοκομείο και έχουν τον πόνο τους να σκέφτονται ότι ποιος θα τους σπάσει το αυτοκίνητο και πως θα περιφρουρήσουν την σωματική τους ακεραιότητα από επιθέσεις ανθρώπων που δεν έχουν την λογική που θα έπρεπε να έχουν αν ήταν ταγμένοι σωστά στην κοινωνία μας. Ο δήμος δεν θα είναι απλά αρωγός ούτε μπορεί να είναι αρωγός στο νοσοκομείο αλλά θα είναι μπροστάρης σε αυτή την διαδικασία και χαίρομαι που και η αστυνομία δια του εκπροσώπου της δήλωσε πως και από εκεί θα γίνουν τα πιο πολλά. Πιστεύω πως όλοι μαζί αυτή την φορά θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι καλύτερο από ότι έγινε στο παρελθόν».

«Επιζητούμε την ασφάλεια»
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ηλείας κ. Διαμαντόπουλος χαρακτήρισε την σύσκεψη πολύ σημαντική καθώς αφορά τον έλεγχο της παραβατικότητας εντός και εκτός νοσοκομείου. Μάλιστα, επισήμανε ότι παραμονές Χριστουγέννων, βίωσαν μια όξυνση της παραβατικότητας στο χώρο του Νοσοκομείου με προπηλακισμούς γιατρών και υλικές ζημιές. «Η επίσκεψη μου στο νοσοκομείου μου επιφύλαξε δυσάρεστες εκπλήξεις όταν είδα στα πρόσωπα του προσωπικού και των συνοδών ασθενών το φόβο και την ανασφάλεια. Δε στοχοποιούμε καμία κοινωνική ομάδα, στοχοποιούμε μόνο τους ανθρώπους εκείνους που προβαίνουν σε αξιόποινες πράξεις. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με κανέναν εκείνο που θέλουμε ως νοσοκομείο είναι να υλοποιούμε το ρόλο μας με ασφάλεια. Ασφάλεια για το προσωπικό, ασφάλεια για τους ασθενείς και τους συνοδούς, ασφάλεια για το υλικό, είτε πρόκειται για αυτοκίνητα δικά μας, των συνοδών ή των ασθενών, είτε για τζάμια και πόρτες. Θα κριθούμε όμως όλοι μας από τις πράξεις στο βαθμό που στον καθένα αναλογεί. Είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα υπάρξουν στέρεα βήματα προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της ηρεμίας του προσωπικού και των συνοδών και των ασθενών. Δήμαρχε να ξέρεις ότι θα τα λέμε καθημερινά για το συγκεκριμένο θέμα».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πύργου κ. Μαχαίρας, αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά από την παρουσία αθιγγάνων στο χώρο της νοσηλευτικής μονάδας και κυρίως από τον καταυλισμό που έχουν δημιουργήσει έξω από αυτήν ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά την σύσκεψη αυτή βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο για να βρεθεί μια σωστή και τελική λύση.  «Πιστεύω ότι θα υπάρξει μια συνεργασία και θα οριστικοποιηθεί η επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος» είπε.

Κική Κολοβέρου
kkoloverou@yahoo.gr

Advertisements

2 thoughts on “05/01/2017: Σύσκεψη ρατσιστικής στοχοποίησης των Ρομά στον Πύργο

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s