30/01/2017: Αίτημα αρχειοθέτησης δικογραφιών σε βάρος Αχμέτ Μετέ για αντισημιτισμό

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
email: helsinki@otenet.gr ιστοσελίδα: https://greekhelsinki.wordpress.comΕισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης                                                                                            

[αρ. πρωτ. Εισ. Πρωτ. Ξάν. Μ 62/30-1-2017] 30 Ιανουαρίου 2017

 Θέμα: Αίτημα αρχειοθέτησης δικογραφιών σε βάρος Αχμέτ Μετέ

Κύριε/Κυρία Εισαγγελέα

Στις 28 Ιουνίου 2016, όπως φαίνεται στον ακόλουθο πίνακα, η Εισαγγελέας για τα ρατσιστικά εγκλήματα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σας μεταβίβασε λόγω αρμοδιότητας μήνυσή μας κατά του Αχμέτ Μετέ για αντισημιτικές δηλώσεις του τον Αύγουστο 2014.

poreia-dikografias-d2015-1261-mete

Από δημοσιεύματα γνωρίζουμε πως σας έχει υποβληθεί για τις ίδιες δηλώσεις και άλλη μία μήνυση από το δικηγόρο Ξάνθης  Στέργιο Γιαλάογλου.

Μόλις προ ημερών και μάλλον τυχαία πληροφορηθήκαμε πως στις 4 Απριλίου 2016 ο Αχμέτ Μετέ είχε δημόσια ζητήσει συγγνώμη για τις δηλώσεις εκείνες, που περιλαμβάνονται στο αναδημοσιευόμενο παρακάτω κείμενό μας για τρεις συγγνώμες για αντισημιτικές δηλώσεις που εμείς και άλλοι που αναφέρουμε θεωρούν πως έχουν σημαντική πολιτική και παιδευτική αξία για την ελληνική κοινωνία. Κατόπιν αυτού, παρακαλούμε να θέσετε στο αρχείο τις δύο μηνύσεις. Εξουσιοδοτούμε τον Αντιπρόεδρο του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας και δικηγόρο Ξάνθης Αχμέτ Καρά να σας εγχειρίσει την παρούσα.

Με τιμή

Παναγιώτης Δημητράς
Εκπρόσωπος ΕΠΣΕΣυγγνώμες Γεωργιάδη – Μετέ – Αζήζογλου για αντισημιτικές δηλώσεις

georgiadis-mete-aziziglou

  1. Συγγνώμη Άδωνι Γεωργιάδη

Χθες πήρε μεγάλη δημοσιότητα σε δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη με την οποία ζητά συγγνώμη για την παρελθούσα και συστηματική αντισημιτική στάση του. Αυτή είχε εκδηλωθεί ιδίως με το θαυμασμό του και την προώθηση του αντισημιτικού βιβλίου του Κώστα Πλεύρη, που περιλάμβανε και τη συμμετοχή του Άδωνι Γεωργιάδη ως μάρτυρα κατηγορίας στη σχετική μήνυση του Κώστα Πλεύρη κατά της ηγεσίας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και των εκπροσώπων του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

  1. Συγγνώμη Αχμέτ Μετέ

Τις ημέρες αυτές έχει κληθεί για παροχή εξηγήσεων για αντισημιτικές δηλώσεις του τον Αύγουστο 2014 ο αιρετός μουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ. Ελάχιστα γνωστό έχει γίνει πως ο Αχμέτ Μετέ επίσης ζήτησε συγγνώμη στις 4 Απριλίου 2016 όταν δημοσιοποιήθηκαν οι αντισημιτικές δηλώσεις του. Δεν είχε όμως φροντίσει να ενημερώσει για τη δήλωση συγγνώμης ούτε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ) που είχε βγάλει καταδικαστική ανακοίνωση στις 28 Μαρτίου 2016 ούτε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) που είχε αναρτήσει τις αντισημιτικές δηλώσεις μαζί με την καταδίκη τους τόσο από το ΚΙΣΕ όσο και από το μειονοτικό βουλευτή Ιλχάν Αχμέτ, γνωστοποιώντας έτσι πως θα τις περιλάβει σε μηνυτήρια αναφορά του στην Εισαγγελέα για τα ρατσιστικά εγκλήματα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνώνκάτι που έγινε στις 14 Απριλίου 2016.  Το ΕΠΣΕ μόλις χθες πληροφορήθηκε, σχεδόν τυχαία, την ύπαρξη της δήλωσης συγγνώμης και τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017 θα ζητήσει από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ξάνθης, όπου έχει παραπεμφθεί η μήνυση του ΕΠΣΕ και όπου έχει σχηματισθεί και άλλη μία δικογραφία σε βάρος του Αχμέτ Μετέ, οι σχετικές δικογραφίες να αρχειοθετηθούν μετά τη δήλωση συγγνώμης.

  1. Συγγνώμη Ερκάν Αζήζογλου

Στις 7 Ιανουαρίου 2017, ο ιμάμης Γλάυκης Ερκάν Αζήζογλου ανάρτησε στο ιστολόγιο του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) την ακόλουθη δήλωση συγγνώμης για αντισημιτικό σχόλιό του στο προφίλ του στο Facebook στις 4 Δεκεμβρίου 2016 το οποίο είχε αντιγραφεί και αναρτηθεί στο ιστολόγιο, γνωστοποιώντας έτσι πως το ΕΠΣΕ θα το περιλάμβανε σε μηνυτήρια αναφορά του στην Εισαγγελέα για τα ρατσιστικά εγκλήματα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Κατόπιν της δήλωσης συγγνώμης, το αντισημητικό σχόλιο δεν υποβλήθηκε στην ΕισαγγελέαΤη δήλωση συγγνώμης αναδημοσίευσε και το ΚΙΣΕ που είχε προηγουμένως καταδικάσει το αντισημιτικό σχόλιο του ιμάμη.

  1. Καταληκτικά σχόλια

Τα ακόλουθα σχόλια δημοσιεύθηκαν σε προηγούμενη ανάρτησή μας για τη δήλωση συγγνώμης του Άδωνι Γεωργιάδη και αναδημοσιεύονται εδώ γιατί για το ΕΠΣΕ ισχύουν και για τις τρεις δηλώσεις συγγνώμης. Αλλά και οι συγγραφείς των άλλων σχολίων συμφώνησαν μαζί μας απαντώντας σε σχετικό ερώτημά μας. Κώστας Γιαννακίδης“Συμφωνώ ότι και οι τρεις, ανεξαρτήτως προθέσεων, προσφέρουν υπηρεσία.” Άννα Δαμιανίδη: “Όσα έγραψα για τον Άδωνι Γεωργιάδη ισχύουν και για τους Αχμέτ Μετέ και Ερκάν Αζήζογλου.” Άκης Γαβριηλίδης: “Όταν έγραφα αυτό το σχόλιο δεν είχα υπόψη μου τη συγνώμη που ζήτησαν οι μουσουλμάνοι κληρικοί, αλλά η αναφορά μου δεν αφορούσε το πρόσωπο αλλά την πράξη. Οπότε ισχύει για οποιονδήποτε άλλο κάνει το ίδιο.” 

Τρία δικά μας σχόλια για το κείμενο συγγνώμης του Άδωνι Γεωργιάδη: πρώτον σεβασμός στη (σπάνια για την Ελλάδα) συγγνώμη, δεύτερον κόλαφος για τους υποστηρικτές/τριές του (ακόμα και Εβραίους/ες) που μας κατηγορούσαν ότι κακώς του αποδίδαμε αυτά για τα οποία τώρα ζητά συγγνώμη και τρίτον τα σχόλια κάτω από τη δήλωσή του δείχνουν πως “ψηφοθηρικά” χάνει πάρα πολλά από το συνηθισμένο κοινό του …

Η δήλωση του Γεωργιάδη στην ιστοσελίδα του ΚΙΣ.

Α. Σχόλιο  Akis Gavriilidis:

“Το θέμα δεν είναι αν θα “συγχωρέσουμε” τον Γεωργιάδη και θα πιστέψουμε την ειλικρίνειά του ή αν θα του κρατήσουμε μούτρα.
Το θέμα είναι ότι ένας άνθρωπος που, ακριβώς, έχει συνδέσει μέχρι τώρα τη δημόσια παρουσία του με τον αντισημιτισμό, βγαίνει και ΖΗΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ.
Τι περισσότερο θα έπρεπε να κάνει; Να αυτοκτονήσει κιόλας;
Όποιος είναι αντιρατσιστής, θα έπρεπε να ανοίγει σαμπάνιες γι’ αυτό.
Εκτός και αν το μόνο που θέλει είναι οι αντίπαλοί του να παραμείνουν αντίπαλοι για να έχει να γκρινιάζει.”
Και άρθρο του : “Ας κάνουμε και άλλους αντισημίτες να ντρέπονται για τον αντισημιτισμό τους”

Β. Σχόλιο Anna Damianidi:

“Είναι σημαντικό που ζήτησε ο Αδωνης συγνώμη για τον αντισημιτισμό του. Και μόνο που βάζει τη συγγνώμη στο πολιτικό λεξιλόγιο, το οποίο την έχει μεγάλη ανάγκη. Ή μάλλον στο λεξιλόγιο των πολιτικών. Το αν είναι ειλικρινής ή όχι, δεν μ’ ενδιαφέρει. Υπάρχουν όρια στα πράγματα που μπορούμε να λέμε- και να ακούμε- δημόσια, κι είναι καλό για τους πολίτες να αναγνωρίζονται από τους πολιτικούς.”

Γ. Άρθρο Κώστα Γιαννακίδη στο Protagon.gr:

Ο Αδωνις και η συγγνώμη στους Εβραίους – Ανεξάρτητα από τις προθέσεις του Αδωνι Γεωργιάδη, η συγγνώμη προς τους Εβραίους θα έχει και επιμορφωτική διάσταση, ειδικά προς ένα ακροατήριο επιρρεπές στον αντισημιτισμό. Ομως συγγνώμη προς τους Εβραίους οφείλει και η Θεσσαλονίκη…

Δ. ΔΗΛΩΣΗ ΣΑΜΠΥ ΜΙΩΝΗ: Γενναία η Συγνώμη του ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ από τον Εβραϊκό λαό – Ελπίζω να σηματοδοτεί μια αλλαγή στην ελληνική πολιτική κουλτούρα

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s