02/02/2017: Μήνυση κατά Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και ηγεσίας ΕΛ.ΑΣ. για μη σύλληψη Κώστα Πρέκα για ομοερωτοφοβία

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ
Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Τηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
email: panayotedimitras@gmail.com
ιστοσελίδα: https://greekhelsinki.wordpress.comΚυρία Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου
Εισαγγελέα Αρείου Πάγου

 Θέμα: Μήνυση κατά Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και ηγεσίας ΕΛ.ΑΣ.

[αρ. πρωτ. Εισα. Αρ. Πάγ. 936/2-2-2017] 2 Φεβρουαρίου 2017

Κυρία Εισαγγελέα

Το βράδυ της 21 Ιανουαρίου και στις 22 Ιανουαρίου 2017 με πρωτοβουλία του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), το ΕΠΣΕ, το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας Athens Pride, η Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ), το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), το Diversitas, το Blender Patras και οι ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστές Πέτρος Σαπουντζάκης και Νικόλαος Κων. Χατζητρύφων υπέβαλαν στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ΓΑΔΑ την ακόλουθη μήνυση για ακραίες ομοερωτοφοβικές δηλώσεις του Κώστα Πρέκα ζητώντας την κίνηση της διαδικασίας του αυτοφώρου. Τη μήνυση κοινοποίησαν στον προϊστάμενο της ΕΛ.ΑΣ. Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα ώστε να μην αγνοηθεί το αίτημα.Επείγουσα μήνυση με αίτημα κίνησης αυτόφωρης διαδικασίας κατά Κώστα Πρέκα

Panayote Dimitras <panayotedimitras@gmail.com>  21 Ιανουαρίου 2017 – 11:27 μ.μ.
Προς: pressoffice@yptp.gr, Genikos Grammateas Diafaneias kai Anthropinon Dikaiomaton <ggdad@justice.gov.gr>

Κύριε Υπουργέ Νίκο Τόσκα
Κυρία Γενική Γραμματέα Μαρία Γιαννακάκη

Συνημμένη η μήνυση που μόλις υποβάλαμε στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ΓΑΔΑ κατά του Κώστα Πρέκα με αίτημα και την κίνηση της διαδικασίας του αυτόφωρου.

Παρακαλούμε για την παρέμβασή σας ώστε να μην αγνοηθεί το αίτημα.

Παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωση για την καλή λήψη του παρόντος.

Με τιμή

Παναγιώτης Δημητράς

———- Προωθημένο μήνυμα ———-

Από: Panayote Dimitras <panayotedimitras@gmail.com> Ημερομηνία: 21 Ιανουαρίου 2017 – 11:20 μ.μ.

Θέμα: Επείγουσα μήνυση με αίτημα κίνησης αυτόφωρης διαδικασίας κατά Κώστα Πρέκα

Προς: Daa.yka6@astynomia.gr

Κυρίες/Κύριοι

Σήμερα στην εκπομπή της τηλεόρασης Ε ο Κώστας Πρέκας έκανε ακραίες ομοερωτοφοβικές δηλώσεις που παραβιάζουν το Άρθρο 1 του Ν. 927/79. Με την παρούσα τον μηνύουμε και ζητούμε την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας όπως προβλέπει ο νόμος για κάθε περίπτωσης (και όχι επιλεκτικά σε βάρος πχ. δημοσιογράφων). Αιτούμεθα να μας γνωρίσετε αριθμό πρωτοκόλλου της καταγραφής της μήνυσης και ενημέρωση για τις ενέργειές σας.

http://www.protothema.gr/life-style/Gossip/article/647393/kosta-prekas-den-eimai-omofovikos-alla-lupamai-polu-giautous-/
«Δεν είμαι ομοφοβικός, αλλά λυπάμαι πολύ γι’αυτούς. Τι πάει να πει ομοφοβικός; Επειδή δεν θέλω να υπάρχει στην Ελλάδα αυτό το είδος των ανθρώπων; Είναι μακριά από εμένα, δεν με ενοχλούν. Κι αν κάνουν κάτι να είναι στο σπίτι τους. Όχι να παρασύρουν παιδιά στον όλεθρο, δεν γίνεται, να εκβιάζουν δηλαδή τα παιδιά. Με είχαν προσεγγίσει πάμπολλοι, η αντίδραση μου “σας παρακαλώ πολύ, λάθος πόρτα χτυπήσατε”», είπε.

——————————
Παναγιώτης Δημητράς – Panayote Dimitras
Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι – Greek Helsinki Monitor
Ένωση Ουμανιστών Ελλάδας – Humanist Union of Greece
email: panayotedimitras@gmail.com
address: PO Box 60820 – GR 15304 Glyka Nera Greece


Μηνυτές και μηνύτριες έλαβαν στις 22 Ιανουαρίου 2017 το ακόλουθο απαντητικό μήνυμα από Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ΓΑΔΑ με το οποίο γνωστοποιείτο η κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας και καλούνταν να καταθέσουν. Ο υπογράφων Παναγιώτης Δημητράς, νόμιμος εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ και ειδικότερα του Τμήματος Σεξουαλικού Προσανατολισμού και Ταυτότητας Φύλου του ΕΠΣΕ όντως κατέθεσε το μεσημέρι της 22 Ιανουαρίου 2017, δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής και στη συνέχεια επισήμανε πως ο μηνυθείς Κώστας Πρέκας εμφανιζόταν σε παράσταση του θιάσου του στις 19:15,στο θέατρο Αυλαία (2ας Μεραρχίας και Κουντουριώτου 182, Πειραιά). Τα στελέχη του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ΓΑΔΑ ενημέρωσαν πως είχε σταλεί σήμα για τη σύλληψη σε όλα τα εμπλεκόμενα τμήματα και λοιπές υπηρεσίες.Επείγουσα μήνυση με αίτημα κίνησης αυτόφωρης διαδικασίας κατά Κώστα Πρέκα

Δ.Α.Α. /Υ.Κ.Α.6 <daa.yka6@astynomia.gr>                  22 Ιανουαρίου 2017 – 10:52 π.μ.
Προς: Panayote Dimitras <panayotedimitras@gmail.com>

Το ΤΜΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

Σας καλούμε δυνάμει του άρθρου 213 Κ.Π.Δ να προσέλθετε στην Υπηρεσία μας και καταθέσετε σχετικώς, προκειμένου να διακριβωθούν: ο χρόνος και ο τόπος τέλεσης της πράξης, καθώς και η φύση των τελουμένων αδικημάτων προκειμένου ενημερώσουμε αρμόδιο Εισαγγελέα και προβούμε στην σύλληψη στα όρια του αυτοφώρου.


Δυστυχώς σύλληψη δεν έγινε, προφανώς αφού τουλάχιστον η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. αν όχι και ο ίδιος ο  Αναπληρωτής Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας έδωσαν εντολή να αγνοηθεί η παραγγελία της αρμόδιας υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. Μετά τη δημοσιοποίηση της προκλητικής παράβασης καθήκοντος από την ΕΛ.ΑΣ. («ΟΜΟΦΟΒΙΚΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ: Όταν ο Κώστας Πρέκας Νίκησε τον Αντιρατσιστικό Νόμο» Vice 23 Ιανουαρίου 2017 –https://www.vice.com/gr/article/otan-o-kwstas-prekas-nikhse-ton-antiratsistiko-nomo– που αναδημοσιεύθηκε ευρύτατα)  ο  Αναπληρωτής Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας δεν έκανε καμιά ενέργεια με την οποία θα ζητούσε απόδοση ευθυνών επιβεβαιώνοντας την εντύπωση πως είτε είχε δώσει εντολή να αγνοηθεί το σήμα του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ΓΑΔΑ ώστε να μην κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, είτε όταν ενημερώθηκε ενέκρινε την ενέργεια αυτή και δεν ζήτησε τον πειθαρχικό έλεγχο των υπευθύνων.

Όποια και από τις δύο εκδοχές να ισχύει, μηνύουμε με την παρούσα τον Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και την ηγεσία ΕΛ.ΑΣ. για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Το τελευταίο τεκμαίρεται αναμφίβολα από το γεγονός πως τις δύο προηγούμενες ημέρες η ΕΛ.ΑΣ. είχε πάρει εντολή να συλλάβει τη δημοσιογράφο Τατιάνα Στεφανίδου στα πλαίσια αυτοφώρου μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση από τον πολλαπλά υπόδικο βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγό τον οποίο είχε αποκαλέσει –δικαιολογημένα- «τραμπούκο» επειδή ηγήθηκε ενέργειας ρατσιστικής βίας με εισβολή σε σχολείο του Περάματος με την επιδίωξη του αποκλεισμού μαθητών προσφύγων στις 17 Ιανουαρίου 2017.

Όταν ένας ρατσιστής τραμπούκος υποβάλει μήνυση επειδή τον αποκάλεσαν τραμπούκο η ΕΛ.ΑΣ. σπεύδει να συλλάβει δημοσιογράφο στα πλαίσια του αυτοφώρου. Όταν οργανώσεις και ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ομοερωτικών ατόμων υποβάλουν μήνυση γιατί άλλος κατά συρροή ρατσιστής ζητάει την εξαφάνισή τους από την Ελλάδα η εντολή σύλληψης που εκδίδει η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. ακυρώνεται από την υπηρεσιακή και πολιτική ηγεσία της η οποία προφανώς τάσσεται με το μέρος των ρατσιστών και των ναζί και κατά των θυμάτων του ρατσισμού τους. Για το λόγο αυτό αιτούμεθα την ποινική δίωξη και τιμωρία των υπευθύνων.

Με τιμή

Παναγιώτης Δημητράς
Εκπρόσωπος ΕΠΣΕ 


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s