04/03/2017: Καταγγελία Ρομά για βία από αστυνομικούς στα Λιόσια

Μετά από καταγγελία 43χρονου

Επτά αστυνομικοί κατηγορούνται για ψυχολογική και σωματική βία κατά πολίτη

Επτά αστυνομικοί κατηγορούνται για ψυχολογική και σωματική βία κατά πολίτη
(Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Αθήνα

Δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας σχηματίστηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων σε βάρος επτά αστυνομικών, οι οποίοι κατηγορούνται για άσκηση ψυχολογικής και σωματικής βίας σε βάρος πολίτη.

Σημειώνεται, ότι από τους επτά κατηγορούμενους οι δύο είναι αξιωματικοί, οι τρεις χαμηλόβαθμοι και οι δύο ειδικοί φρουροί, ενώ όλοι υπηρετούν σε Υπηρεσίες της Δυτικής Αττικής.

Σύμφωνα με την καταγγελία 43χρονου Ρομά, κατά τη διάρκεια της προσαγωγής του, την Πέμπτη, σε αστυνομικό τμήμα των Λιοσίων, δέχθηκε ψυχολογική και σωματική βία, ενώ, όπως υποστηρίζει ακόμη, σε περιοχή όπου μετακινήθηκε από πλήρωμα περιπολικού, του αφαιρέθηκε το κινητό τηλέφωνό του. Για τους αστυνομικούς έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία της πειθαρχικής διερεύνησης και της λήψης των προβλεπόμενων διοικητικών μέτρων.

Παράλληλα, οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί υπέβαλαν μηνύσεις στον 43χρονο, για ψευδή καταμήνυση, ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμηση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Επικαιροποίηση 27/03/2017:

Βαριές καταδίκες για αστυνομικό διευθυντή και τον οδηγό του για ξυλοδαρμό Ρομά

ASTYNOMIKOI

Βαριές καταδίκες επεφύλασσε το δικαστήριο σε έναν αστυνομικό διευθυντή και τον οδηγό του, οι οποίοι κατηγορούνταν για ξυλοδαρμό 43χρονου Ρομά.

Η δίκη των συνολικά εφτά κατηγορούμενων αστυνομικών έγινε το περασμένο Σάββατο. Ένας αστυνομικός διευθυντής και ο οδηγός του καταδικάστηκαν σε τέσσερα χρόνια και πέντε μήνες φυλακή ο καθένας, ενώ σε 13 μήνες φυλακή καταδικάστηκε αξιωματικός υπηρεσίας του Α.Τ. Λιοσίων. Το δικαστήριο απαγορεύει, μάλιστα, στον αστυνομικό διευθυντή να πλησιάσει σε απόσταση μικρότερη των 20 μέτρων τον 43χρονο, ο οποίος προς το παρόν είναι προφυλακισμένος για διαρρήξεις. Οι ποινές είναι εφέσιμες και έτσι οι καταδικασθέντες παραμένουν στο Σώμα μέχρι την τελική απόφαση.

Ο 43χρονος Ρομά είχε καταγγείλει ότι οι αστυνομικοί τον βασάνισαν κατά την προσαγωγή του. Την επίμαχη ημέρα ο 43χρονος, ο οποίος είναι σεσημασμένος για διάφορα αδικήματα, τσακωνόταν με κάτοικο των Άνω Λιοσίων όταν συμπτωματικά πέρασε από το σημείο ο αστυνομικός διευθυντής με τον οδηγό του και επενέβησαν παίρνοντας στο Τμήμα και τους δύο άνδρες. Ο Ρομά μόλις αφέθηκε ελεύθερος κατήγγειλε στο Εσωτερικών Υποθέσεων το βασανισμό του και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος εφτά αστυνομικών (οι τέσσερις αθωώθηκαν). Μόλις την επόμενη ημέρα ο 43χρονος συνελήφθη μετά από διάρρηξη που έκανε σε κρεοπωλείο στο Μενίδι, αφέθηκε ελεύθερος και μόλις δύο 24ωρα μετά συνελήφθη ξανά για απόπειρα διάρρηξης του Δημαρχείου των Άνω Λιοσίων.

Στη δίκη του Σαββάτου κατέθεσε ο πολίτης με τον οποίο τσακωνόταν ο Ρομά την ημέρα των καταγγελιών του, ο οποίος υποστήριξε ότι «πλακωθήκαμε γιατί πήγαινε να μου κλέψει το σπίτι και τότε επενέβησαν οι αστυνομικοί».

Τα στοιχεία που «έκαψαν» τους τρεις αστυνομικούς είναι μία ιατροδικαστική έκθεση που δείχνει ότι ο Ρομά έφερε χτυπήματα, όπως και το γεγονός ότι η προσαγωγή δεν είχε καταγραφεί στο βιβλίο συμβάντων. Ο αξιωματικός υπηρεσίας υποστήριξε από την πλευρά του ότι δεν κατεγράφη στο βιβλίο το περιστατικό διότι επενέβη το Εσωτερικών Υποθέσεων πριν τη λήξη της βάρδιάς του.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Αττικής, Βασίλης Ντούμας, αναφέρει στη «Huff Post Greece» για την απόφαση: «Αποτέλεσε για όλους μας δυσάρεστη έκπληξη. Ιδιαίτερα για εμάς που παρακολουθήσαμε την ακροαματική διαδικασία. Το δικαστήριο αποτελείωσε την καλή δουλειά της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. Οι υπηρεσίες της δυτικής Αττικής πρέπει να ενισχυθούν με αστυνομικούς που υπηρετούν σήμερα στις Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των κατοίκων της. Σεβόμενοι τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης αναμένουμε την τελευταία λέξη της στο Εφετείο».

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s