08/03/2017: Άγριες ρατσιστικές αντιδράσεις για πιθανό “κέντρο φιλοξενίας” προσφύγων στο Πελόπιο Ηλείας

Ρατσιστικό λυντσάρισμα εκπροσώπου του Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ Γερμανού στις 8 Μαρτίου 2017, κατά τη διάρκεια “λαϊκής συνέλευσης”, με στόχο την ενημέρωση σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο χωριό, για το οποίο ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι θα φιλοξενεί “κυρίως Χριστιανούς”… Ακολουθεί βίντεο και άρθρο τοπικής εφημερίδας:
———————————————

Πελόπιο: Στα χέρια… για τους πρόσφυγες – Ένταση για το θέμα του κέντρου φιλοξενίας (VIDEO – PHOTOS)

9 Μαρτίου 2017

Κάθετα αντίθετοι στη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγωνστον χώρο του πρώην Γηροκομείου Πελοπίου, δήλωσαν δια βοής οι κάτοικοι του χωριού, πεπεισμένοι ότι οι αυστηροί όροι σχετικά με τη φιλοξενία ευπαθών ομάδων, που επικαλέστηκε ο Αργύρης Σαλπέας, δηλώνοντας μάλιστα εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ Γερμανού, αποτελούν ασύστολα ψεύδη που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Τα λεγόμενά του, κατά την τοποθέτηση του στη Λαϊκή Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μπαντούνειο Πολιτιστικό Κέντρο, σε συνδυασμό με μια υβριστική προς τους κατοίκους φράση – στο ήδη οξυμένο κλίμα της συνέλευσης – εξόργισε μερίδα κατοίκων που κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του, αλλά χάρη στην παρέμβαση των ψυχραιμότερων, απετράπησαν τα χειρότερα.

Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί αναβρασμός στο χωριό μετά τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν σχετικά με τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στο πρώην Γηροκομείο Πελοπίου. Χθες, ο πρόεδρος της Τ.Κ Πελοπίου Δημήτρης Στασινόπουλος, συγκάλεσε Λαϊκή Συνέλευση, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας Κέντρου Φιλοξενίας στο χωριό, μετά και την συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Δευτέρας με τον Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ Γερμανό, στον οποίο και μετέφερε – όπως ο ίδιος είπε – την ανησυχία των κατοίκων για το ενδεχόμενο στέγασης ανθρώπων με παραβατικές συμπεριφορές που μόνο προβλήματα και φόβο θα δημιουργήσουν στην τοπική κοινωνία. Την ενημέρωση, κλήθηκε να κάνει ο Αργύρης Σαλπέας, δηλώνοντας εκπρόσωπος του Μητροπολίτη και διαβεβαιώνοντας πως πρόκειται για πρόταση προς το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης Προσφυγικής κρίσης και όχι για ειλημμένη απόφαση. Παρουσιάζοντας μάλιστα τους περιοριστικούς όρους που έθεσε η Μητρόπολη για την «αξιοποίηση» του χώρου, έκανε λόγο για φιλοξενία μόνο ευπαθών ομάδων (οικογένειες μικρών παιδιών και ασυνόδευτα παιδιά) κυρίως Χριστιανών, πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών από την τοπική κοινωνία και αγορά των προμηθειών που απαιτούνται επίσης από το χωριό καθώς και ότι τον έλεγχο θα έχει η Μητρόπολη.

Άναψαν τα αίματα

Τα λεγόμενά του, δεν έπεισαν τους κατοίκους, κατηγορώντας τον για παρουσίαση ψευδών στοιχείων και τον καλούσαν να τους ενημερώσει για τις οικονομικές απολαβές που θα υπάρχουν από αυτό, σημειώνοντας ότι το κίνητρο της Μητρόπολης είναι καθαρά κερδοσκοπικό και όχι ανθρωπιστικό. Ο ίδιος αρνήθηκε κάθε σχέση με οικονομικά οφέλη, κάτι που όμως διέψευσε λίγη ώρα αργότερα τόσο ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιώργος Αηδόνης όσο και ο Δημ. Σύμβουλος της παράταξής του Δημήτρης Δημητρόπουλος, σημειώνοντας πως ο κ.κ Γερμανός, κατά την συνάντηση της Δευτέρας, τους ενημέρωσε ότι έχει παραχωρήσει το εν λόγω κτίριο σε στενό συγγενικό πρόσωπο του κ.Σαλπέα, με ενοίκιο 1.500 ευρώ το μήνα. Ο κ.Αηδόνης μάλιστα σημείωσε ότι τα «πράγματα είναι προχωρημένα», γνωστοποιώντας ότι έφτασε στην ΔΕΥΑ Α.Ο έγγραφο από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για την αύξηση των παρεχόμενων ποσοτήτων νερού στο συγκεκριμένο χώρο. Ο κ.Σαλπέας αποχώρησε από τον χώρο ουσιαστικά «διωγμένος» από το πλήθος, που αρνούνταν – όπως είπαν – να ακούν άλλα ψέματα, ενώ η υβριστική του φράση σε βάρος τους, πυροδότησε το κλίμα εναντίον του και στην αίθουσα προκλήθηκε αναστάτωση, με τον ίδιο να αποχωρεί ουσιαστικά «φυγαδευμένος» από τους ψυχραιμότερους.

Η Επιτροπή

Ο Δήμαρχος κ.Κοτζιάς, από νωρίς έκανε απέλπιδες προσπάθειες να ηρεμήσει τα πνεύματα και κάλεσε τους κατοίκους να δείξουν ψυχραιμία ώστε να αναπτυχθεί διάλογος και να ενημερωθούν για τα σχέδια της Μητρόπολης. Αυτό επιτεύχθηκε μόνο μετά την αποχώρηση του κ.Σαλπέα και με τη συζήτηση να συνεχίζεται σε πιο ήρεμο κλίμα, χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι φωνές διαμαρτυρίας από τους κατοίκους. Ο κ. Κοτζιάς, πρότεινε – όπως και ο κ.Αηδόνης – να δημιουργηθεί μια Επιτροπή, με τη συμμετοχή των αιρετών του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων του χωριού καθώς και αντιπροσωπείας κατοίκων, να μεταβούν στον Μητροπολίτη για επίσημη ενημέρωση από τον ίδιο τον κ.κ Γερμανό. Σήμερα, θα προηγηθεί έκτακτη συνεδρίαση αυτής της Επιτροπής, ενώ θα πραγματοποιηθεί – μετά την επίσκεψη στον Μητροπολίτη, και συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας.

Δεν είμαστε ξενοφοβικοί και απάνθρωποι

Εκείνο που αξίζει να σημειωθεί πάντως – και το οποίο τονίστηκε από τον Δήμαρχο, τον κ.Αηδόνη, τον κ.Στασινόπουλο, τους κυρίους Δημητρόπουλο και Παναγιωτόπουλο, είναι πως, οι κάτοικοι του Πελοπίου δεν είναι ξενοφοβικοί και απάνθρωποι, και στο παρελθόν έχουν δώσει δείγματα γραφής φιλοξενώντας παιδιά μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. Αλλά, δεν μπορούν να δεχθούν μεθοδεύσεις και ψέματα σε βάρος των κατοίκων, με μοναδικό κίνητρο την κερδοσκοπία.

 


 

 

Advertisements

One thought on “08/03/2017: Άγριες ρατσιστικές αντιδράσεις για πιθανό “κέντρο φιλοξενίας” προσφύγων στο Πελόπιο Ηλείας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s