28 και 30/03/2017: Διπλός βανδαλισμός των μνημείων του Ολοκαυτώματος στην Άρτα και στην Καβάλα

 Διπλός βανδαλισμός των μνημείων του Ολοκαυτώματος στην Άρτα και στην Καβάλα. Για τον πρώτο που συνέβη στις 28 Μαρτίου 2017 έβγαλε ανακοίνωση μόνο το ΚΙΣΕ στις 29 Μαρτίου 2017 (βλ. παρακάτω). Ο δεύτερος συνέβη στις 30 Μαρτίου 2017, προκαλώντας μεγάλων διαστάσεων καταστροφή στο μνημείο και καταδικάστηκε και από την κυβέρνηση δια στόματος του Υπουργείου Εξωτερικών, αφού διαχρονικά και σταθερά το ελληνικό κράτος επιλέγει αυτόν τον, έμμεσο πλην σαφή,  τρόπο να δείξει πως θεωρεί τους Έλληνες Εβραίους ξένους… Υπενθυμίζεται πως το μνημείο είχε συναντήσει αντιδράσεις ήδη πριν την ανέγερση του το 2015, αφού η Δήμαρχος Καβάλας ήθελε να αφαιρέσει το άστρο του Δαυίδ από την πρόσοψή του. Λίγες μέρες μετά την ανέγερσή του γράφτηκαν επίσης συνθήματα στον τοίχο του Εβραϊκού νεκροταφείου και μετά από λίγες ακόμα μέρες βανδαλίστηκε ήδη για πρώτη φορά και το μνημείο.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΣΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Λίγες μόνο μέρες μετά τις εκδηλώσεις μνήμης που οργάνωσε ο Δήμος Αρταίων για τον εκτοπισμό και τον θάνατο των Εβραίων της πόλης στα Ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, κάποιοι βανδάλισαν το μνημείο Ολοκαυτώματος στην Αρτα. Είναι φανερό ότι κάποιοι ενοχλούνται ακόμη και από τους νεκρούς Εβραίους συμπολίτες τους. Τους ενοχλεί και η θύμισή τους!

Είμαστε βέβαιοι, ότι τόσο ο Δήμος, όσο και η μεγάλη πλειοψηφία των Δημοτών της Αρτας δεν θα επιτρέψουν τη βεβήλωση της μνήμης από λίγους νοσταλγούς του σκοταδισμού που επιχειρούν να αμαυρώσουν με τον πλέον χυδαίο τρόπο την εικόνα της πόλης και σύντομα το μνημείο θα αποκτήσει ξανά την αξία του: Να θυμίζει στους επισκέπτες του την βαρβαρότητα που οδήγησε στο θάνατο τους Εβραίους της Αρτας μόνο και μόνο επειδή ήταν Εβραίοι και να αφυπνίζει την κοινωνία ότι το απόλυτο κακό μπορεί να ξανασυμβεί, εάν δεν θωρακίσουμε τις αρχές της δημοκρατίας μας και του ανθρωπισμού μας.

Αθήνα, 29 Μαρτίου 2017

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

Σήμερα (Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017) νωρίς το πρωί άγνωστοι κατέστρεψαν με βαρύ εργαλείο το Μνημείο του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας που εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν από τους Ναζί στο στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα στην Πολωνία. Η πόλη της Καβάλας μόλις τον Μάιο του 2015 έκανε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου και αποκατέστησε με αυτόν τον συμβολικό τρόπο τη μνήμη των 1.484 Εβραίων της πόλης.

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει τον αποτροπιασμό του Ελληνικού Εβραϊσμού  για τον βανδαλισμό του Μνημείου της Καβάλας, λίγες μάλιστα μέρες μετά από τη βεβήλωση του Μνημείου της Άρτας. Χαιρετίζει όμως με ικανοποίηση την άμεση αντίδραση της Δημάρχου κ. Δήμητρας Τσανάκα η οποία με ανακοίνωση του Δήμου Καβάλας εκφράζει την καταδίκη του θλιβερού αυτού γεγονότος και δεσμεύεται για την «άμεση αποκατάσταση του μνημείου ώστε να το παραδώσει και πάλι στην κοινωνία για να συνεχίσει να συμβολίζει την ενότητα μεταξύ των λαών στέλνοντας ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας αλλά και θυμίζοντας μαύρες σελίδες του παρελθόντος που δεν πρέπει να ζήσει ποτέ ξανά η ανθρωπότητα».

Εκφράζουμε ταυτόχρονα την έντονη ανησυχία μας διότι οι βεβηλώσεις αυτές δείχνουν με τρόπο καταφανή ότι ο αντισημιτισμός -ένας αντισημιτισμός σχεδόν χωρίς Εβραίους- ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία επιβιώνουν και ελλοχεύουν πάντα και παντού. Κάθε ηθική, πολιτική ή άλλη κίνηση νομιμοποίησης των νοσταλγών του Ναζισμού επιτείνει τον κίνδυνο της αναβίωσης του αντισημιτισμού και της επέκτασης τέτοιων επεισοδίων που αμαυρώνουν τις αξίες μιας σύγχρονης και δημοκρατικής κοινωνίας και το κύρος της χώρας μας. Οι διωκτικές αρχές οφείλουν να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη σύλληψη των υπευθύνων και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη.

Το ΚΙΣΕ καλεί τις τοπικές Αρχές, τους κοινωνικούς φορείς  και  τους πολίτες της Καβάλας να εναντιωθούν σθεναρά σε τέτοιου είδους πράξεις και πρακτικές που στο παρελθόν οδήγησαν στην κατάλυση της Δημοκρατίας και στην επικράτηση του Ναζισμού, και να προστατεύσουν τη συλλογική μνήμη της πόλης για ένα κομμάτι του πληθυσμού της που θανατώθηκε στα Ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.


«Επίθεση» στο μνημείο των Εβραίων της Καβάλας τα ξημερώματα

Άγνωστοι έσπασαν τη μαρμάρινη πλάκα της πρόσοψης του μνημείου

Λίγο μετά τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης 30 Μαρτίου 2017, άγνωστοι πραγματοποίησαν «επίθεση» στο μνημείο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της Καβάλας επί της οδού Ερυθρού Σταυρού και με τη βοήθεια εργαλείου έσπασαν το μεγαλύτερο μέρος του μαρμάρου που καλύπτει την πρόσοψή του. Οι δράστες δεν έγιναν αντιληπτοί από την Αστυνομία η οποία έσπευσε στο σημείο αργότερα. Για το συμβάν διενεργείται προανάκριση.

Υπενθυμίζεται ότι το μνημείο του Ολοκαυτώματος στη μνήμη των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας που θανατώθηκαν από τους ναζί στο στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα στην Πολωνία τοποθετήθηκε στη θέση του (μπροστά από τα Bodyline, εκεί όπου κάποτε βρίσκονταν οι καπναποθήκες της Commercial) τον Μάιο του 2015, με τα αποκαλυπτήριά του να πραγματοποιούνται ενάμιση μήνα μετά λόγω των αντιδράσεων.

Το μνημείο είχε πέσει «θύμα» βανδαλισμού και στο παρελθόν (όταν άγνωστοι είχαν πετάξει επάνω του μπογιές), ωστόσο αυτήν τη φορά η καταστροφή που του έχουν «καταφέρει» είναι μάλλον μόνιμη, αφού τυχόν αποκατάστασή του απαιτεί πλήρη αντικατάσταση της μπροστινής του πλάκας.


Καταδίκη και από το υπουργείο Εξωτερικών του βανδαλισμού του μνημείου των Εβραίων της Καβάλας

https://i2.wp.com/www.kavalapost.gr/wp-content/uploads/2017/03/mnimeio-evraioi-vandalismos-1-1200x936.jpg

«Η ελληνική κοινωνία, η οποία έχει αποδείξει ότι σέβεται και τιμά την ιστορία και τη δημοκρατία», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Σχετικά με τον βανδαλισμό του μνημείου του Ολοκαυτώματος των 1.484 Εβραίων της Καβάλας τα ξημερώματα της Πέμπτης 30 Μαρτίου 2016 (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ), ανακοίνωση καταδίκης της πράξης εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Tο Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει απερίφραστα τον βανδαλισμό που διεπράχθη από αγνώστους, χθες, στην Καβάλα, εις βάρος του μνημείου των Καβαλιωτών εβραϊκής καταγωγής που χάθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Παρόμοια κρούσματα βανδαλισμού ιστορικών μνημείων, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας απορρίπτονται διαρρήδην από την ελληνική κοινωνία, η οποία έχει αποδείξει ότι σέβεται και τιμά την ιστορία και τη δημοκρατία, αναγνωρίζοντας τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και την προσφορά των Ελλήνων Εβραίων».


 


Σε βίντεο η επίθεση στο μνημείο!

https://www.proininews.gr/wp-content/uploads/2017/04/mnimio271.gif

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι αστυνομικές αρχές έχουν στα χέρια τους βίντεο από την πρόσφατη επίθεση αγνώστων στο μνημείο των Καβαλιωτών Εβραίων. Κατά πάσα πιθανότητα αυτό προέρχεται από κάμερα που βρίσκεται στην ίδια περιοχή. Το υλικό είναι υπό επεξεργασία. Και μόνο αυτό το στοιχείο δημιουργεί ελπίδες για την ανακάλυψη της ταυτότητας των δραστών που φέρονται να είναι 2 ή 3.

One thought on “28 και 30/03/2017: Διπλός βανδαλισμός των μνημείων του Ολοκαυτώματος στην Άρτα και στην Καβάλα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s