28/03/2017: Απειλητική ρατσιστική επίθεση “Μακελειού” σε ανύπαρκτο “Πακιστανικό Ισλαμικό Κόμμα Ελλάδας”

Άλλο ένα ακραίο ισλαμοφοβικό, ρατσιστικό και υβριστικό άρθρο με απειλή/παρότρυνση σε βία κατά των μουσουλμάνων και των Πακιστανών της Ελλάδας, στο Μακελειό, στις 28 Μαρτίου 2017. Το δημοσίευμα εμφανίζεται ως οργισμένη απάντηση σε υποτιθέμενο facebook post της σελίδας Πακιστανικό Ισλαμικό Κόμμα Ελλάδας/  پاکستانی اسلامک پارٹی που τουλάχιστον τώρα (1/4/2017) εμφανίζεται άδεια και είναι οφθαλμοφανώς (βλ. και περιγραφή της και δεύτερο δημοσίευμα εδώ) κατασκεύασμα ρατσιστών με πιθανότατο στόχο την παραγωγή ισλαμοφοβικών και ξενοφοβικών σχολίων.

Ðñïôïéìáóßåò óôï ÆÜððåéï ãéá ôçí ìáèçôéêÞ ðáñÝëáóç ãéá ôçí åèíéêÞ åðÝôåéï ôçí ÐáñáóêåõÞ 28 Ïêôùâñßïõ 2016. (EUROKINISSI/ÓÔÅËÉÏÓ ÓÔÅÖÁÍÏÕ)

pakistania


Το κόμμα της Πακιστανικής Ισλαμικής Νεολαίας Ελλάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Τραμπ και το facebook

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε την δημιουργία του κόμματος μας.

Η ΠΑΚΙΣΝΕΛ έχει πλέον στις ταξεις της πολλά διακεκριμένα ονόματα διανοουμένων Πακιστανών.

Στις επόμενες μέρες θα ποστάρουμε την διακήρυξη δημιουργίας της ‘” ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΗ ΑΥΓΗ”

Ενα κόμμα αγνά Πακιστανικό που αντιπροσωπεύει την εργατική τάξη της Πακιστανικής μειονότητας στην Ελλάδα.

Το Πακιστανικό προλεταριάτο χρειάζεται τη δική του φωνή στην ελληνική βουλή

Μακριά από απλυτους φιλοινδούς προδότες ανθπακιστανούς το κόμμα μας ξεκινάει με μότο

ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΝΑ ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ

δικός σας

Ιμπραχήμ

Αυτό το μήνυμα διαβάζει όποιος μπαίνει στη σελίδα της Πακιστανικής Ισλαμικής Νεολαίας Ελλάδας, μιας εμφανέστατα ψεύτικης σελίδας, μιας “τρολιάς”, που σκοπό έχει να κάνει πραγματικότητα όλους τους φόβους, όλες τις πλαστές ειδήσεις που σπέρνουν φασιστικές ιστοσελίδες.

Πρόεδρος του υποτιθέμενου κόμματος είναι ο Ιbrahim Abakabu Bibahabi ο οποίος  λέει “φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους”, γιατί “Πακιστανός σημαίνει φως” ενώ σε άλλο σημείο ευχαριστει τον ελληνικό λαό που θα δώσει 800.000.000 ευρώ για τη δημιουργία τζαμιού.

10513395_243727329153932_8047075671131179757_n

Το ανησυχητικό βεβαίως δεν είναι όσα γράφονται που είναι πασιφανέστατα χονδροειδέστατα ψέμματα στο μοτίβο του Γέροντα Παστίτσιου, αλλά το πλήθος των ανθρώπων που δεν έχουν την ικανότητα ή τη θέληση να αντιληφθούν ότι δεν πρόκειται για αληθινό κόμμα και απαντούν με οργή, φόβο και απειλές.

Κι έτσι γράφει ένας χρήστης: ΤΙ ΦΩΣ ΡΕ ΜΟΓΓΟΛΙΑ ,ΜΕς ΣΤΗ ΜΑΥΡΙΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΛΥΣΙΑ ΕΙΣΤΑΙ!!!

Ενώ άλλος στην ανάρτηση για τα υποτιθέμενα χρήματα που δίνονται για το τζαμί γράφει:

ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΔΟΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΩΝ ΙΕΡΕΩΝ….ΒΑΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΣΣΟΙ… ΟΠΟΤΕ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΑΣ ΡΛΤΟ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ….ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΧΕΙ ΕΜΕΝΑ ΑΝΑΓΚΗ Η ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΓΚΡΙΝΙΑΖΕΙ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΟΛΟΥΣ ΑΝΑΓΚΗ….ΚΑΙ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ

Ένας τρίτος μοιράζεται μια ανάρτηση στον τοίχο του και με αγωνία αναρωτιέται: ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΝΕ ΟΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ;;;;

Και μια άλλη κυρία διαπιστώνει: Δεν μπορω να κανω καποιο σχολιο, δεν εχω λογια!

Με ανησυχία κάποιος άλλος μοιράζεται το κείμενο της είδησης περί δημιουργίας πακιστανικού κόμματος με τα εξής λόγια:  ας κοιμηθη λιγο ακομα ο νεοελληνας…εδω τα πακιστανικα μαημουνια ερχοντε..ο σκατο τσιπρας αυτο θα αφηση παρακαταθηκη…με της αριστερες καινοτομες ιδεες τους…

Και ακόμα ένας διαπιστώνει τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ: Έρχεται πακιστανικό κόμμα.. Συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ?

Ξαναλέμε, ότι το πιο ανησυχητικό είναι ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι τόσο γρήγορα αναπαρήγαγαν ένα ψεύδος δίχως την ικανότητα να αντιληφθούν το κατασκευασμένο της όλης σελίδας και δίχως την επιθυμία να τεκμηριώσουν το αληθές των ισχυρισμών, λες και μόνο η δημιουργία μίας σελίδας στο facebook αρκεί για να υπάρχει, για να είναι αληθινό και για να αναπαραχθεί. Λες και το μόνο κριτήριο αυτού που είναι αληθινό είναι το κατά πόσο  “κάνει εντύπωση”.

10514462_243839765809355_5461842068313613027_o

Mε τον ίδιο τρόπο, οι ίδιοι άνθρωποι και με ίδια κριτήρια – όπως αναπαράγουν τώρα την τρολιά περί δημιουργίας πακιστανικού κόμματος – αναπαράγουν μαζικά πλαστές ειδήσεις από ιστοσελίδες χαμηλής στάθμης συνήθως με φασιστικά χαρακτηριστικά μόνο και μόνο επειδή φαντάζουν εντυπωσιακές και ενδυναμώνουν ήδη διαδεδομένα πιστεύω, φοβίες και κτίζουν σε κινδυνολογίες.

Σε αυτό, σημαντικό ρόλο παίζει και το facebook αφού είναι ένα μέσο όπου ο ρόλος του viral στη λειτουργία του είναι κυρίαρχη και ένα όλο και μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων ενημερώνεται μέσω αυτού. Έτσι, στο facebook όπου αυτό που μετράει είναι ο αριθμός των likes, οι πλαστές ειδήσεις μαζεύουν πολλά shares και likes. Όχι επειδή τεκμηριώνονται. Όχι επειδή έχουν στοιχεία και ενημερώνουν. Απλά, επειδή είναι εντυπωσιακές και μπορούν να γίνουν viral. Το viral σήμερα θεωρείται το κριτήριο της επιτυχίας. Eφόσον μία είδηση γίνεται viral είναι αλήθεια. Το viral, κατά ένα τρόπο, είναι η αλήθεια. Κι αυτό είναι ένας μεγάλος και πραγματικός κίνδυνος.

Δεν είναι τυχαίο ότι και στις αμερικάνικες εκλογές, σύμφωνα με έρευνα του BuzzFeed News οι ψεύτικες ειδήσεις κυριάρχησαν στο κοινωνικό μέσο, όπως γράφει ο Independent.

Σύμφωνα με την έρευνα οι 20 πιο δημοφιλείς πλαστές ειδήσεις σχετικά με τις εκλογές, από κομματικά site και site που «ειδικεύονται» στην παραπλάνηση, τους τελευταίους τρεις μήνες πριν από τις εκλογές κυριάρχησαν και δέχθηκαν περισσότερες από 8.7 εκατ. κοινοποιήσεις, αντιδράσεις και σχόλια. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος, την ίδια περίοδο σύμφωνα με την έρευνα, τα πιο δημοφιλή εκλογικά θέματα των New York Times, The Washington Post και της Huffington Post, μοιράστηκαν 7,4 εκατ. κοινοποιήσεις, αντιδράσεις και σχόλια στο Facebook.

Mε απλά λόγια: Οι πλαστές ειδήσεις, με ευθύνη και των χρηστών του facebook που τις ανηπαρήγαγαν άκριτα, έγιναν viral και διαμόρφωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το έχουμε ξαναπεί. Πλέον, ο χρήστης των κοινωνικών μέσων πρέπει να μάθει να λειτουργεί υπεύθυνα, γιατί κάθε στιγμή αποτελεί και αυτός ένα μέσο ενημέρωσης που είτε συντελεί στην αναπαραγωγή και την κυριαρχία του ψέμματος ή στη φανέρωση της αλήθειας. Και η αλήθεια, πολλές φορές, δεν είναι αυτή που φαντάζει εντυπωσιακή ή που ενδυναμώνει πεποιθήσεις, συνήθως λανθασμένες. Η αλήθεια δεν είναι το viral.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s