03/06/2017: Άγρια ρατσιστική επίθεση με τσάπα εις βάρος 24χρονου από το Μπανγκλαντές, στη Λάππα Αχαΐας

Αντί να τού πληρώσουν τα μεροκάματα του άνοιξαν με την τσάπα το κεφάλι

Σκηνές «Μανωλάδας» στη Δυτική Αχαΐα, όπου 24χρονος εργάτης ζήτησε δεδουλευμένα και εισέπραξε χτύπημα στο κεφάλι
16.06.2017 Συντάκτης: Δημήτρης Τερζής

Πήγε να ζητήσει τα ημερομίσθια που του χρωστούσε ο εργοδότης του και εισέπραξε ένα χτύπημα στο κεφάλι από τσάπα που παραλίγο να τον αφήσει στον τόπο.

Το περιστατικό συνέβη στις 3 Ιουνίου στον κάμπο της Αχαΐας, κοντά στο χωριό Λάππα, και αφορά έναν 24χρονο εργάτη γης από το Μπανγκλαντές.

Δεν είναι η πρώτη φορά και, όπως φαίνεται, δεν θα είναι η τελευταία που τέτοια περιστατικά συμβαίνουν στον μαρτυρικό -για τους αλλοδαπούς εργάτες γης- κάμπο της Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών, o 24χρονος πήγε να ζητήσει κάποια χρωστούμενα από τον ιδιοκτήτη των καρπουζοχώραφων στα οποία εργαζόταν, ο τελευταίος αρνήθηκε να τα δώσει και στην εξέλιξη της αντιδικίας ο επιστάτης του ιδιοκτήτη -επίσης Μπανγκλαντεσιανός- επιτέθηκε στον ομοεθνή του με την τσάπα και του κατάφερε ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι.

Ο τραυματίας βρέθηκε στο Κέντρο Υγείας της Κάτω Αχαγιάς, εκεί του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια ένας γιατρός, μέλος της Κίνησης, τον μετέφερε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο για αξονική τομογραφία.

Ο 24χρονος με τη βοήθεια μελών της Κίνησης ετοιμάζει προσφυγή στη Δικαιοσύνη, την ώρα που έγινε ήδη ερώτημα προς την Επιθεώρηση Εργασίας της Πάτρας για την κατάσταση που επικρατεί στα χωράφια της περιοχής όπου απασχολούνται εποχικοί αλλοδαποί εργάτες.

Το ερώτημα αφορά το αν γίνονται έλεγχοι και αν -το βασικότερο όλων- τηρείται το εργόσημο, με το οποίο οι εργάτες γης ασφαλίζονται.

«Δυστυχώς», όπως αναφέρει ο κ. Παπαγεωργίου, «υπάρχουν και περιπτώσεις ιδιοκτητών γης που επιθυμούν να είναι σύννομοι, αλλά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες της αποκεντρωμένης διοίκησης για την εφαρμογή του εργόσημου τους εμποδίζουν. Είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτούς τους ανθρώπους το εργόσημο και πρέπει να γίνει κάτι».

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s