09/07/2017: Ρατσιστικός τραμπουκισμός πρόσφυγα από τον Αντιδήμαρχο Λέσβου

Αντιδήμαρχος καθαριότητας εναντίον… «σκουπιδιού»

Απεργία πείνας Ιρανού στην πλατεία Σαπφούς στη Λέσβο Οπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» η Αριελ Ρίκερ, στις 6 τα ξημερώματα της Κυριακής, ο αντιδήμαρχος έφτασε με ένα κόκκινο φορτηγάκι στην πλατεία, της έδωσε την κάρτα του δημάρχου και, όταν είδε τη δική της κάρτα, εξοργίστηκε και ξέσπασε σε ύβρεις | ARIEL RICKER, ADVOCATES ABROAD

 

«Μέχρι και ο αντιδήμαρχος ήρθε να με κοροϊδέψει, να μου σκίσει τις φωτογραφίες του φυλακισμένου αδελφού μου και των φίλων μου, να μου πει ότι δεν είμαι επιθυμητός εδώ και ότι πρέπει να φύγω».

Την υβριστική και πλήρως ανάρμοστη συμπεριφορά αντιδημάρχου της Λέσβου καταγγέλλει με άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα The Independent ο Ιρανός Αρ. Αμ., που κάνει απεργία πείνας από τα τέλη Ιουνίου στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, σε ένδειξη συμπαράστασης στον 25χρονο αδελφό του, Αμ., επίσης απεργό πείνας, που κρατείται στη Μόρια.

Υβριστική συμπεριφορά του αντιδημάρχου καταγγέλλει και η Αριελ Ρίκερ, εκπρόσωπος της οργάνωσης νομικής υποστήριξης Advocates Abroad, η οποία βρέθηκε στο πλευρό του απεργού πείνας.

Οπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.», στις 6 τα ξημερώματα της Κυριακής, ο αντιδήμαρχος έφτασε με ένα κόκκινο φορτηγάκι στην πλατεία, της έδωσε την κάρτα του δημάρχου και, όταν είδε τη δική της κάρτα, εξοργίστηκε και ξέσπασε σε ύβρεις.

«Μου είπε να πάω να γ…θώ έξι-επτά φορές και επέμενε να μετακινήσω αλλού τον Αρ. Εμεινα έκπληκτη, αλλά παρέμεινα ήρεμη, κράτησα χαμηλά τη φωνή μου και τον ρώτησα τρεις φορές πού μπορεί να κάνει απεργία πείνας ο Αρ. Είπε στη Μόρια, στο Καρά Τεπέ, στο αστυνομικό τμήμα και στη συνέχεια θύμωσε ακόμη περισσότερο και ήρθε πολύ κοντά σε μένα και απαίτησε: “τσακίσου πάρε τον Αρ. από την πόλη μου”».

Σύμφωνα με την ίδια, όταν ο αντιδήμαρχος άκουσε ότι η κ. Ρίκερ έχει αμερικανική καταγωγή, της είπε: «Αντε γ…σου από δω και πάρε πίσω στις ΗΠΑ αυτό το σκουπίδι. Μπορεί να κάνει εκεί απεργία πείνας».

Η θέση του αντιδημάρχου

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας Λέσβου, Γιώργο Κατσανό, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι έχει ζητήσει, παρουσία του Λιμενικού, από τον πρόσφυγα να κατεβάσει τα πλακάτ που έχει αναρτήσει, ισχυρίζεται όμως ότι η συμπεριφορά του ήταν κόσμια και ότι ο ίδιος δεν μιλά αγγλικά.

Στο άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα, ο Αρ. καταγγέλλει την κράτηση του αδελφού του προς απέλαση, ύστερα από την απόρριψη του αιτήματός του για άσυλο σε δεύτερο βαθμό, παρόλο που ο ίδιος αναγνωρίστηκε πρόσφυγας.

Οπως ισχυρίζεται, και οι δύο διώκονται στο Ιράν λόγω της πολιτικής τους δραστηριότητας υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Αμ. είχε κατέβει την τελευταία στιγμή από το πλοίο της απέλασης μετά από παρέμβαση αλληλέγγυων και του Συνηγόρου του Πολίτη, καθώς είχε καταθέσει αίτηση προσωρινής διαταγής αναστολής της απέλασης στο Διοικητικό Εφετείο.

Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της απέλασης που κατέθεσε ο Αμ. στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έγινε δεκτή, ωστόσο ο ίδιος συμπληρώνει δύο μήνες κράτησης προς απέλαση.

Μαζί με τα δύο αδέλφια απεργούν στο κέντρο κράτησης της Μόριας άλλοι τρεις πρόσφυγες, δύο Ιρακινοί και ένας Σύρος, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την απόρριψη του αιτήματός τους για άσυλο σε δεύτερο βαθμό.

«Οταν έκανα απεργία πείνας στη φυλακή Εβίν στο Ιράν, επιτρεπόταν σε φίλους και στην οικογένειά μας να μας φέρουν αλάτι και νερό […]. Αυτά τα βασικά δικαιώματα τα αρνούνται σε όσους κάνουν απεργία πείνας στη φυλακή της Μόριας», γράφει ο Αρ. Καταγγέλλει ότι τους κρατούμενους απεργούς πείνας δεν τους έχει δει γιατρός, ενώ ο ίδιος δέχεται συνεχή παρενόχληση από την αστυνομία.

One thought on “09/07/2017: Ρατσιστικός τραμπουκισμός πρόσφυγα από τον Αντιδήμαρχο Λέσβου

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s