25/08/2017: Παράνομη άρνηση εισόδου σε λεωφορείο σε τυφλή με σκύλο οδηγό, από οδηγό του ΚΤΕΛ στη Σητεία

Οδηγός Κ.Τ.Ε.Λ. στη Σητεία απαγόρευσε σε σκύλο – οδηγό τυφλού ατόμου να ταξιδέψει με το λεωφορείο

25 Αυγούστου 2017 11:00| Καταγγελίες
Οδηγός Κ.Τ.Ε.Λ. στη Σητεία απαγόρευσε σε σκύλο - οδηγό τυφλού ατόμου να ταξιδέψει με το λεωφορείο
Ένας οδηγός λεωφορείου του Κ.Τ.Ε.Λ. Λασιθίου – Ηρακλείου σήμερα το πρωί στις 08:00 απαγόρευσε στη Σητεία σε μια γυναίκα να ταξιδέψει με τον σκύλο – οδηγό τυφλού ατόμου, τον οποίο συνόδευε καθώς βρίσκεται στο στάδιο της κοινωνικοποίησης και της εκπαίδευσης.Ο οδηγός ανένδοτος παρά το γεγονός ότι κλήθηκε η Αστυνομία και του έγινε σαφές πως παρανομεί απαιτούσε το ζώο να μπει σε κλουβί μεταφοράς ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τους σκύλους – οδηγούς τυφλών ατόμων.
Τελικά για να μην πραγματοποιήσει το δρομολόγιο ο οδηγός του Κ.Τ.Ε.Λ. επικαλέστηκε βλάβη, κατέβασε όλους τους επιβάτες από το όχημα μαζί με τα πράγματα τους και το δρομολόγιο πραγματοποιήθηκε με άλλο λεωφορείο και οδηγό, ο οποίος άφησε ως όφειλε, να επιβιβαστούν στο όχημα και η γυναίκα και ο σκύλος της.
Για όλα αυτά που συνέβησαν σήμερα το πρωί επικοινώνησε  στο www.zoosos.gr η Δέσποινα Λαντζανάκη μέλος του Φιλοζωικού Συλλόγου Σητείας η οποία πήγε επί τόπου μόλις την ενημέρωσε η γυναίκα που συνόδευε τον σκύλο ο οποίος εκπαιδεύεται από το «Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Σκύλων Οδηγών και Κινητικότητας Τυφλών και Σκύλων Βοηθών για Άτομα με Αναπηρίες – «ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ».
Η κα Λαντζανάκη μας εξήγησε ότι ένας ηλικιωμένος άνδρας επιβάτης στο συγκεκριμένο λεωφορείο την ώρα της αντιπαράθεσης μεταξύ της γυναίκας που είχε τον σκύλο και του οδηγού φώναζε για τον υποστηρίξει «μπράβο παλικάρι μου» με αποτέλεσμα μια γυναίκα υπάλληλος του Κ.Τ.Ε.Λ. Λασιθίου – Ηρακλείου να παρέμβει και να του κάνει παρατήρηση λέγοντας πως πρέπει να ζητήσει συγνώμη και ότι θα έπρεπε να ντρέπεται γι’ αυτά που λέει, καθώς οι άνθρωποι που εκπαιδεύουν αυτούς τους σκύλους επιτελούν λειτούργημα.
Τι ορίζει η νομοθεσία για τους σκύλους – οδηγούς τυφλών ατόμων
Από τις 3 Αυγούστου του 2010 ισχύει ο νόμος 3868/2010, που στο άρθρο 16, παρ.7 αναφέρει ότι επιτρέπεται σε ΟΛΑ ΤΑ Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθώς και σε ΟΛΟΥΣ τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους η είσοδος σκύλων οδηγών τυφλών ατόμων.
Μάλιστα υπάρχει και σχετική εγκύκλιος που εκδόθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2014 από το Υπουργείο Υγείας στην οποία ξεκάθαρα αναφέρεται ότι «Οι αναφερόμενες κατηγορίες ζώων θεωρούνται ως ισότιμοι με τους πολίτες που εξυπηρετούν και για αυτό το σκοπό προστατεύονται από τις διατάξεις της Πολιτείας» και «επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας για τυφλά άτομα και άλλα άτομα με αναπηρίες, σε αίθουσες πελατών των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών».
Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s