12/09/2017: Καταγγελία μη μετάφρασης εγγράφων απέλασης και σωρείας παραβάσεων με ρατσιστικό κίνητρο της ΕΛ.ΑΣ., στο Ηράκλειο

Καταγγελία μη μετάφρασης εγγράφων απέλασης, σωρείας παραβάσεων με ρατσιστικό κίνητρο της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και ρατσιστικού λόγου και σχετικού lobbying του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Κρήτης στις 12 Σεπτεμβρίου 2017:

Ένταση στο λιμάνι Ηρακλείου – Απελαύνουν άρον άρον τους πρόσφυγες 

Εικόνα από το κτίριο των λιμενεργατών στο Ηράκλειο όπου φιλοξενούνται δεκάδες πρόσφυγες μεταξύ αυτών παιδιά και βρέφη

Το σκληρό πρόσωπο της Κρήτης βλέπουν οι 74 εναπομείναντες πρόσφυγες στο λιμάνι του Ηρακλείου οι οποίοι εν μία νυκτί μετατράπηκαν από φιλοξενούμενοι σε κρατούμενους. Ήδη η αστυνομική δύναμη στο κτίριο των λιμενεργατών έχει αρχίσει να μεγαλώνει ενώ σύμφωνα με καταγγελίες των μελών της Πρωτοβουλίας Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες, τους επιδόθηκαν χαρτιά απέλασης αλλά αποκρύπτοντας το περιεχόμενό τους. Στο χώρο βρίσκονται διαδηλωτές και η επιτροπή δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση (22:15) ζήτησαν να μπουν μέσα στο χώρο “φιλοξενίας” να ενημερώσουν τους πρόσφυγες για τα δικαιώματά τους δικηγόρος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, εκπρόσωπος του Γραφείου Ασύλου Ηρακλείου και δικηγόροι – μέλη της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Η αστυνομία ΔΕΝ επέτρεψε σε κανέναν την είσοδο.  Στην ουσία η αίθουσα των λιμενεργατών στο λιμάνι του Ηρακλείου πλέον από χώρος φιλοξενίας έχει μετατραπεί σε κρατητήριο.

Λιμάνι Ηρακλείου, χώρος φιλοξενίας προσφύγων

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» η αστυνομία ζήτησε το μεσημέρι από εθελοντή μεταφραστή (και εκείνος αρνήθηκε) να επιδώσει τα έγγραφα απέλασης στους πρόσφυγες (μεταξύ των οποίων και περίπου 20 παιδιά και βρέφη) χωρίς όμως να τους μεταφράσει το ακριβές περιεχόμενό τους. Τα έγγραφα (ένα εκ των οποίων δημοσιεύεται παρακάτω) τελικά επιδόθηκαν χωρίς να μεταφραστούν.

Τα έγγραφα απέλασης τα οποία επιδόθηκαν χωρίς να μεταφραστεί το περιεχόμενό του στους πρόσφυγες Τα έγγραφα απέλασης τα οποία επιδόθηκαν χωρίς να μεταφραστεί το περιεχόμενό του στους πρόσφυγες |
έγγραφο απέλασης
Από τα έγγραφα γίνεται σαφές πως οι πρόσφυγες μαζί με τα παιδιά τους είναι πλέον κρατούμενοι μέχρι να απελαθούν. |

Τα βέλη των αλληλέγγυων στρέφονται κυρίως κατά του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, ο οποίος επιδιώκει να σταλεί μήνυμα πως η Κρήτη δεν είναι φιλικός τόπος για το πέρασμα των «καραβιών» μεταναστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την πρωϊνή σύσκεψη φορέων στο λιμάνι ο ίδιος ανέφερε πως υπάρχει οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για να μπει και η Κρήτη στα δρομολόγια για τις «καραβιές» ώστε να  αποφορτιστεί η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου. Ο ίδιος πάντως σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.» δεν επιβεβαιώνει τις δηλώσεις του αυτές τονίζοντας όμως πως δεν προτίθεται να συναινέσει στη μετατροπή του λιμανιού του Ηρακλείου σε… hot spot.

Αγκάθι οι αιτούντες άσυλο

Στο νησί “τρέχει” πρόγραμμα φιλοξενίας για πρόσφυγες αιτούντες άσυλο από την Ύπατη Αρμοστεία σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, ο σχεδιασμός του οποίου προβλέπει μέχρι και 2.000 θέσεις φιλοξενίας. Ήδη έχει ξεκινήσει η πρώτη φάση εγκατάστασης με στέγαση κυρίως οικογενειών και ήδη φιλοξενούνται περίπου 240 πρόσφυγες. Από τους πρόσφυγες που έφτασαν τις τελευταίες ημέρες στο λιμάνι του Ηρακλείου, 28 άτομα έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να ζητήσουν άσυλο και συνεπώς θα μπορούσαν να ενταχθούν στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα. Η Αναπτυξιακή Ηρακλείου έχει ήδη εξασφαλίσει σπίτια για τη στέγαση των συγκεκριμένων προσφύγων ωστόσο, όπως καταγγέλλεται, ασκήθηκαν υπόγειες πιέσεις ώστε να μην τους δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήματος ασύλου και τελικά να οδηγηθούν και αυτοί σε απέλαση.

«Τη διαδικασία μπλοκάρει με τις ενέργειές της η Περιφέρεια Κρήτης με πρόσχημα ότι θα δοθεί το μήνυμα ότι η Κρήτη μπορεί να αποτελέσει προορισμό για νέες καραβιές προσφύγων», λέει στην «Εφ.Συν.»  η Ηλέκτρα Τρουλλινού, μέλος της Πρωτοβουλίας Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι «τηρήθηκαν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε σχέση με την πρώτη φουρνιά των 103 προσφύγων. Ενώ τουλάχιστον 28 άτομα έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να ζητήσουν άσυλο, τις τελευταίες ώρες ασκήθηκαν τρομερές πιέσεις ώστε πάση θυσία να μην τους επιτραπεί η παραμονή στην Κρήτη» αναφέρει η ίδια.

Από την πλευρά του πάντως ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης τονίζει στην «Εφ.Συν.» πως συμφωνεί να μεταφερθούν στις δομές της Αναπτυξιακής Ηρακλείου όσοι πρόσφυγες αιτηθούν άσυλο και πως θα ήταν παράλογο να μεταφερθούν στον Πειραιά και από εκεί να ξαναγυρίσουν στην Κρήτη. Ωστόσο ο ίδιος αναφέρει πως επί του θέματος αυτού δεν έχει αρμοδιότητα καθώς οι πρόσφυγες που παραμένουν στο Ηράκλειο είναι πλέον στη δικαιοδοσία της αστυνομίας.

Στο χώρο του λιμανιού πάντως από τις 7.30 το απόγευμα άρχισαν να συγκεντρώνονται αλληλέγγυοι πραγματοποιώντας διαμαρτυρία για τις μεθοδευόμενες εξελίξεις ενώ στο σημείο σπεύδει και ομάδα δικηγόρων της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου. Πληροφορίες αναφέρουν πως ενδεχομένως να επιχειρηθεί και εσπευσμένη μεταγωγή των προσφύγων για κέντρο κράτησης της Αθήνας (πιθανώς Αμυγδαλέζα) σήμερα το βράδυ ή το πρωί της Τετάρτης. Άλλο σενάριο αναφέρει πως πιθανώς θα μεταφερθούν με ναυλωμένο πλοίο σε νησί ώστε κατόπιν να προωθηθούν προς την Τουρκία με βάση της συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

 


Ηράκλειο: Απέλασαν τους πρόσφυγες – Καταγγελία στον Συνήγορο του Πολίτη

 

Από την επιχείρηση απέλασης των προσφύγων από το Ηράκλειο
Από την επιχείρηση απέλασης των προσφύγων από το Ηράκλειο

Με την καταστρατήγηση στοιχειωδών δικαιωμάτων των προσφύγων που βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης  η διαδικασία απέλασής τους.

Οι 69 από τους 72 πρόσφυγες επιβιβάστηκαν υπό κράτηση και με τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης σε πλοίο που τους μετέφερε αρχικά στη Σύρο και από εκεί μεταφέρονται στην Κω σε προαναχωρησιακό κέντρο και όχι σε camp φιλοξενίας όπως δηλώνουν οι αρμόδιοι φορείς στο Ηράκλειο.

Οι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, τελούν υπό απέλαση, και επιστροφή πιθανότατα στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής αίτησης ασύλου ενώ τους δόθηκαν να υπογράψουν χαρτιά στα ελληνικά αποκρύπτοντάς τους το πραγματικό τους περιεχόμενο. Μέχρι αργά χθες το βράδυ γινόταν προσπάθεια από δικηγόρους της Ύπατης Αρμοστείας και της Επιτροπής Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου να ενημερώσουν τους πρόσφυγες χωρίς όμως η αστυνομία να επιτρέπει την πρόσβαση επικαλούμενη «εντολές άνωθεν».

Από την επιχείρηση απέλασης των προσφύγων από το Ηράκλειο

 

Για το θέμα έχει ήδη υποβληθεί αναφορά προς τον Συνήγορο του Πολίτη από την Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους μετανάστες/πρόσφυγες η οποία καταγγέλλει αφενός τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Κρήτης για αφόρητες πιέσεις προς την κυβέρνηση αλλά και την κυβέρνηση ότι υπέκυψε στις πιέσεις αυτές.

Μείζον θέμα έχει δημιουργηθεί μεταξύ των εκπροσώπων των υπηρεσιών στην Κρήτη καθώς τόσο από το Γραφείο Ασύλου, όσο και από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου εκφράζεται έντονη δυσαρέσκεια για τους τελικούς χειρισμούς της υπόθεσης και για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Από την επιχείρηση απέλασης των προσφύγων από το Ηράκλειο

 

Τα βέλη των αλληλέγγυων συγκεντρώνει κυρίως ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης ο οποίος ήδη από χθες κατήγγειλε «οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης να βάλει την Κρήτη στο χάρτη που ακολουθούν οι καραβιές των μεταναστών». (σ.σ. Ο ίδιος πάντως μιλώντας στην «Εφ.Συν.» αρνήθηκε πως έκανε τέτοια δήλωση). Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, όλη την ημέρα χθες στις συσκέψεις για τη διαχείριση του θέματος ακούστηκαν αρκετές φοβικές φωνές (ακόμα και περί ενδεχόμενων “Τζιχαντιστών” μεταξύ των προσφύγων) οι οποίες τελικά φαίνεται πως υπερίσχυσαν.

Για το θέμα αναμένεται αναλυτική ανακοίνωση από την Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους πρόσφυγες εντός της ημέρας.

Από την επιχείρηση απέλασης των προσφύγων από το Ηράκλειο

 

Δείτε παρακάτω την αναφορά που έχει υποβληθεί από χθες στον Συνήγορο του Πολίτη για όσα διαδραματίστηκαν στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Αναφορά

Για την ενημέρωση του Συνηγόρου του Πολίτη

Από την Πρωτοβουλία για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες / Αλληλέγγυους-ες

Σε συνέχεια των εξελίξεων των τελευταίων ημερών, όσων αφορά τους πρόσφυγες που βρέθηκαν μέσα σε δύο διαδοχικές βάρκες βόρεια του Ηρακλείου, την προηγούμενη εβδομάδα, σας αναφέρουμε τα παρακάτω:

Στην πρώτη περίπτωση έφτασαν 5/9 στην πρώτη βάρκα αφού αυτή εξέπεμψε ΣΟΣ και ο αριθμός των μεταναστών ήταν 105 περίπου. Μετά την πρώτη καταγραφή, ενημερώθηκαν για τη διαδικασία ασύλου από δικηγόρο της Ύπατης Αρμοστείας, κατά την οποία κανείς δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον να κάνει αίτηση ασύλου και τους επιδόθηκε το χαρτί της απέλασής τους από τη χώρα μετά από εξάμηνη παραμονή. Τους ενημέρωσαν για την αγορά ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, τα οποία πλήρωσαν οι ίδιοι έτσι ώστε  να μεταβούν άμεσα στον Πειραιά, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί οργανωμένη αποστολή προς το πλησιέστερο καμπ φιλοξενίας είτε από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είτε από κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας. Τα υπηρεσιακά σημειώματα που έλαβαν δεν ανέφεραν πουθενά τις οικογενειακές τους σχέσεις με υπαρκτό το ενδεχόμενο να χάσουν οι γονείς τα παιδιά.

Στην δεύτερη περίπτωση η βάρκα έφτασε την Πέμπτη 7/9, την ίδια μέρα που έφευγαν οι πρώτοι πρόσφυγες που αφέθηκαν ελεύθεροι και η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν διαφοροποιημένη. Δικηγόρος της Ύπατης Αρμοστείας με συνοδεία εξουσιοδοτημένου μεταφραστή, ενημέρωσε τα 70 περίπου άτομα για την διαδικασία ασύλου, και σε πρώτη φάση εκδήλωσαν ενδιαφέρον 18 από αυτούς. Το νούμερο μεγάλωσε σταδιακά με τους ενδιαφερόμενους να ξεπερνάν τους 24.

Η δικηγόρος της Ύπατης ενημέρωσε ως όφειλε με τη σειρά της την αρμόδια αστυνομική αρχή για να προχωρήσει τη διαδικασία. Και να κληθεί το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Κρήτης να έρθει να τους καταγράψει και να γίνουν στο χώρο του τα ραντεβού. Επίσης η εκπρόσωπος της Ύπατης σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ηρακλείου που είναι ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος Στέγασης στην Κρήτη της Ύπατης, βρήκε αμέσως διαμερίσματα, τα οποία εξοπλίστηκαν αμέσως ώστε οι αιτούντες άσυλο να μπουν κατευθείαν σε αυτά άμα τη απελευθέρωσή τους από το χώρο του Ο.Λ.Η. όπου κρατούνταν.

Ενώ ετοιμάστηκαν άμεσα τα σπίτια του προγράμματος, δεν είχε προχωρήσει η έκδοση των εγγράφων για να κινηθούν οι διαδικασίες ασύλου, αλλά ούτε και η ενημέρωση του τοπικού εν λειτουργία γραφείο ασύλου.

Και φτάνουμε σήμερα ημέρα Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι, που παρά τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις, οι 70 περίπου πρόσφυγες που κρατούνται σε αίθουσα στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, υπέγραψαν ουσιαστικά την απέλασή τους.  Αστυνομικοί υπηρεσίας προχώρησαν στην επίδοση των εγγράφων και όταν ο επίσημος μεταφραστής προσπάθησε να τα διαβάσει, ώστε να τα μεταφράσει στους ανθρώπους τον απέτρεψαν και του είπαν να τα δώσει απλά προς υπογραφή χωρίς να τους πει τίποτα. Ο Μεταφραστής αρνήθηκε και αποχώρησε από το χώρο. Έπειτα η Αστυνομία έφερε στο χώρο δικό της μεταφραστή, ο οποίος όμως, ούτε πιστοποιημένος είναι, ούτε ελληνικά μπορεί να διαβάσει και του ζήτησαν να κάνει το ίδιο: να τα επιδώσει η Αστυνομία στους πρόσφυγες παρουσία του «μεταφραστή» χωρίς να τους πει τι είναι τα χαρτιά (δεν μπορούσε να ξέρει έτσι κι αλλιώς). Οι πρόσφυγες λοιπόν τα υπέγραψαν χωρίς να γνωρίζουν τι αναφέρεται σε αυτά.

(συνημμένα σας στέλνουμε ένα δείγμα των εγγράφων αυτών)

Κατόπιν ενημέρωσης ομάδας δικηγόρων και της Ύπατης Αρμοστείας, προσπάθησε να γίνει εκ νέου ενημέρωση για τα χαρτιά που υπέγραψαν αλλά και για το άσυλο, κάτι που με άνωθεν εντολές απαγορεύτηκε, μιας και δεν άφηναν αστυνομικοί την είσοδο σε κανέναν στο χώρο κράτησης. Μετά κόπων και βασάνων άφησαν εκπρόσωπο της Ύπατης να μπει με διερμηνέα.

Από πληροφορίες γνωρίζουμε ότι υπάρχει ναυλωμένο πλοίο (το επιβεβαίωσε η  ακτοπλοϊκή εταιρεία ΑΝΕΚ) που θα οδηγήσει στα κρυφά ουσιαστικά τους ανθρώπους σε προαναχωρησιακό κέντρο στην Κω.

Επειδή κρατούνται σε χώρο ακατάλληλο και μη θεσμικό, που δεν πληροί κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των ίδιων και των παιδιών τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως δεν υπάρχουν ντουζιέρες, ότι έχουν πλημμυρίσει οι τουαλέτες, ότι κυκλοφορεί γαστρεντερίτιδα ενώ στην αρχή οι άνθρωποι ήταν υγιείς και ότι 3 μωρά έχουν τσιμπήματα που φαίνεται να είναι από ψύλλους, πιθανά από τα στρώματα που υπάρχουν χύμα στο χώρο.

Επειδή παράτυπα και χωρίς ενημέρωση των ενδιαφερομένων προωθείται η αναγκαστική απέλασή τους από τη χώρα, μετά από 6 μήνες αναγκαστικής κράτησης

Επειδή παρεμποδίζεται η επικοινωνία με τους δικηγόρους για την άμεση ενημέρωση των δικαιωμάτων τους

Επειδή παρακωλύεται επίσης παράτυπα η παρουσία της εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας για την ενημέρωσή τους και την άσκηση των δικαιωμάτων τους (μία ώρα περίμενε να της επιτραπεί η είσοδος).

Επειδή ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο υπάρχει 30χρονη με λευχαιμία ή θρομβοκυττάρωση που έχει χάσει την όρασή της από το αριστερό μάτι (δεν έχουμε καταλάβει ακριβώς τι έχει) που μετέβη 2 ή 3 φορές στα εφημερεύοντα και όπου έχασε τον ιατρικό της φάκελο που τον είχε μαζί της σε όλο το ταξίδι (κάποιος Αστυνομικός τον πήρε μάλλον ως υπόπτου περιεχομένου καθότι γραμμένος στη δική της γλώσσα και η Αστυνομία το αρνείται!) και πολλές οικογένειες με μωρά παιδιά

Επειδή ουσιαστικά παραβιάζεται η ενάσκηση των δικαιωμάτων τους για αναζήτηση ασύλου και κάθε σχετικό με την υπεράσπισή τους

Για τους λόγους αυτούς

ζητούμε:

– την άμεση παρέμβασή σας σχετικά με την διαπίστωση παρατυπιών
– την άμεση ενημέρωση μας σχετικά με το τι διενέργειες πρέπει να κάνουμε
– την άμεση πληροφόρηση των προσώπων αυτών για τα δικαιώματά τους και για τις ενέργειες τις οποίες οφείλουν να ακολουθήσουν.

Ηράκλειο, 12 Σεπτέμβρη 2017 – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ /ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ/ΕΣ

Από την επιχείρηση απέλασης των προσφύγων από το Ηράκλειο

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s