10/10/2017: Καταγγελίες ρατσιστικής κακομεταχείρισης και θεσμικού ρατσισμού από τους Γιατρούς χωρίς σύνορα

Καταγγελίες αιτούντων άσυλου στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σε έκθεση που δημοσιέυτηκε στις 10 Οκτωβρίου 2017. Οι καταγγελίες αφορούν περιστατικά ρατσιστικής αστυνομικής βίας, κακομεταχείρισης και βασανισμού, ρατσιστικών διακρίσεων στην παροχή υπηρεσιών υγείας καθώς και τον ευρύτερο θεσμικό ρατσισμό που εκφράζεται με την πολιτική εγκλωβισμού στα νησιά και τις συνέπειες του στην ραγδαία επιδείνωση της ψυχικής και σωματικής υγείας των αιτούντων άσυλο. Ολόκληρη την έκθεση (από την οποία και τα παρακάτω χαρακτηριστικά αποσπάσματα) μπορείτε να τη δείτε εδώ:Αποτέλεσμα εικόνας για γιατροι χωρις συνορα
“Μας είπαν ότι θα είμαστε ασφαλείς στην Ευρώπη, όμως δεν νιώθω ασφαλής. Φοβάμαι ότι αν απορριφθεί για δεύτερη φορά [η αίτηση ασύλου μου], θα με συλλάβει η αστυνομία. […] Μερικές φορές οι άνθρωποι γυρίζουν από το αστυνομικό τμήμα με σπασμένο χέρι ή πόδι και πρησμένο πρόσωπο. Τον φίλο μου τον έριξαν στο πάτωμα και πάτησαν στο κεφάλι του.”
31χρονος άντρας, θύμα βασανιστηρίων από τη Συρία, Σάμος, Σεπτέμβριος 2017

“Παραπονεθήκαμε επειδή ήταν πάρα πολλοί άνθρωποι στη σκηνή μας. Βγήκα έξω και [οι αστυνομικοί] με πήγαν στο γραφείο τους. […] Μου έβαλαν χειροπέδες και μου πίεζαν το κεφάλι μέσα στο περιπολικό. Στο γραφείο τους, συνέχισαν να μου πιέζουν το κεφάλι κάτω και έσβησαν το φως. Έσφιξαν τις χειροπέδες μέχρι που μάτωσαν οι καρποί μου [δείχνει τα σημάδια], ύστερα πήδηξαν πάνω στην πλάτη μου κι άρχισαν να με κλωτσούν. Μου έσπασαν τα πλευρά, έχω ακτινογραφία που το αποδεικνύει. […] Ήρθα να ζητήσω άσυλο εδώ επειδή κινδύνευα στην πατρίδα μου, τώρα όμως κινδυνεύω πάλι. Οι αστυνομικοί εδώ είναι όπως στη Συρία. Έρχονται με γκλομπ και χτυπούν τους ανθρώπους. Αυτό είναι απάνθρωπο. Νιώθω σαν αιχμάλωτος πολέμου, όχι σαν πρόσφυγας.”

30χρονος άντρας από τη Συρία, Σάμος, Σεπτέμβριος 2017

 

“Με βασάνιζαν σε μια φυλακή της Συρίας για μήνες. Ήρθα εδώ και πήγα στο νοσοκομείο, γιατί υπέφερα ψυχολογικά. Μου είπαν ότι έπρεπε να περιμένω οκτώ μήνες για να δω έναν ψυχίατρο. Όταν το άκουσα, ένιωσα ότι πεθαίνω.”
41χρονος άντρας από τη Συρία, Λέσβος, Ιούλιος 2017
“Την προηγούμενη Δευτέρα υπήρχαν πολλοί αστυνομικοί [στη Μόρια]. Περπατούσα […] όταν ένας αστυνομικός με κράνος και σκούρα μπλε στολή με χτύπησε στο κεφάλι με το γκλομπ του. Άρχισε να μου περνάει χειροπέδες, όταν ήρθαν άλλοι τέσσερις αστυνομικοί. Ένας από αυτούς με κλώτσησε στην κοιλιά. Λιποθύμησα. Όταν συνήλθα, ήμουν στο νοσοκομείο και φορούσα άλλα ρούχα. Από τότε δυσκολεύομαι να ουρήσω και δεν μπορώ να κοιμηθώ τη νύχτα. […] Νιώθω ότι κινδυνεύει η ζωή μου μέσα στη Μόρια και ότι μπορεί να υποστώ αντίποινα.”
37χρονος άντρας θύμα βασανιστηρίων από τη Σενεγάλη, Λέσβος, Ιούλιος 2017

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s