30/11/2017: Ψευδής ρατσιστική “είδηση” στο FB από απόστρατο αξιωματικό στη Λέσβο, και αναπαραγωγή από εφημερίδα και πάνω από 650 χρήστες

Καταγγελία (από την εφημερίδα της Λέσβου Empros.net) ψευδούς ρατσιστικής “είδησης” στο FB εκ μέρους του (απόστρατου;) αξιωματικού Ιωάννη Ζωάκη, με κοινοποιήσεις από πάνω από 650 χρήστες, άπειρα ακραία ρατσιστικά σχόλια και ταύτιση μαζί της του διευθυντή της εφημερίδας LesvosPost.com, Γεωργίου Στεφάνου. Η αρχική ρατσιστική δημοσίευση στο facebook είναι από τις 30 Νοεμβρίου 2017 και αναφέρεται σε φερόμενο βανδαλισμό αυτοκινήτου, κλοπή και σύλληψη μετανάστη ο οποίος κρίθηκε ως ο ένοχος από τον κ. Ζωάκη και η οποία σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. δε συνέβη ποτέ.

Iwannis_Zoakis_-_Μυτιλήνη_σήμερα_30_Νοε_2017_,_ώρα_11.30_!..._-_2017-12-05_20.41.22


Ο «συλληφθείς λαθρομετανάστης» που δεν συνελήφθη ποτέ!

Ο υπεύθυνος του Europe Direct Πάνος Γρηγορίου καλωσορίζει δημοσιογράφους και μη στο σεμινάριο για την έντυπη και ηλεκτρονική δημοσιογραφία
emprosnet.gr – 05|12|2017
Από τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες του περασμένου Σαββάτου στο σεμινάριο για τους δημοσιογράφους που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης, αυτή της συναδέλφου, Βάσως Κουίδου από τη Θεσσαλονίκη. Η κ. Κουίδου έβαλε δημοσιογράφους και μη, που παρευρίσκονταν στην ημερίδα που έγινε στο ξενοδοχείο «Πύργος» να προβληματιστούν γύρω από την κατασκευή των fake news, των ψεύτικων ειδήσεων που κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο. Μάλιστα, όπως τόνισε, ειδικά στο facebook αρκετοί χρήστες κοινοποιούν ειδήσεις, διαβάζοντας μόνο τους τίτλους ενός άρθρου- και ενώ το περιεχόμενό του μπορεί να είναι αναντίστοιχο. Το σεμινάριο «Οι Ευρωπαϊκές Εξελίξεις στην Έντυπη και Ηλεκτρονική δημοσιογραφία στην Ελληνική Περιφέρεια» κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού, με οικοδεσπότη τον Καθηγητή και υπεύθυνο του Κέντρου, Πάνο Γρηγορίου και επιπλέον ομιλητές τον Θανάση Γεωργίου και τη συνάδελφο της Ερα Αιγαίου, Αναστασία Σπυριδάκη.

Εκλογές και ψευδείς ειδήσεις
Η κ. Κουίδου αναφέρθηκε στις εκλογές της Αμερικής, αλλά και τις προεδρικές της Γαλλίας, στις ψευδείς ειδήσεις που κυκλοφόρησαν εναντίον των υποψηφίων (Χίλαρυ Κλίντον και Εμμ. Μακρόν) μέσα από το Facebook από ψεύτικα προφίλ και στα ποσοστά που επηρέασαν τους ψηφοφόρους. Στην περίπτωση των αμερικανικών εκλογών, η προπαγάνδα με ψευδείς ειδήσεις στο facebook αποδείχτηκε ότι επηρέασε 126 εκατ. ψηφοφόρους και άρα το εκλογικό αποτέλεσμα! Ένα χρόνο μετά το ίδιο το Facebook παραδέχτηκε ότι είχε δεχτεί «ρωσική κυβερνο-εισβολή».
Στη γαλλική περίπτωση αποδείχτηκε ότι εν όψει των εκλογών μία στις τέσσερις ειδήσεις που κοινοποιούσαν γάλλοι χρήστες του facebook ήταν fake news!Θυμίζουμε ότι για τον Μακρόν είχαν κυκλοφορήσει διάφορες ψευδείς ειδήσεις: ότι έχει offshore στις Μπαχάμες, ότι είναι γκέι, ότι διατηρεί σχέση με την κόρη της συζύγου του και ότι χρηματοδοτείται από τη Σαουδική Αραβία. Μάλιστα τα ποσοστά επιρροής των ψηφοφόρων ανάγκασαν το Facebook να προβεί σε έλεγχο των fake news, χωρίς όμως εν τέλει να μπορούν να ελεγχθούν οι ψευδείς ειδήσεις- αφού οι υπεύθυνοι του μέσου κοινωνικής δικτύωσης δεν ενημέρωσαν ποτέ τους χρήστες γι’ αυτές τις ψευδείς ειδήσεις. Η κ. Κουίδου επεσήμανε, πάντως, ότι η Γερμανία αντιδρά στις ψεύτικες ειδήσεις επιβάλλοντας πρόστιμο 50 εκατ. για το περιεχόμενο μίσους, ενώ η Σουηδία και η Αυστρία πριμοδοτούν μικρές τοπικές εφημερίδες για να ενισχύσουν τη δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ. Τα διεθνή και μεγάλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δημιούργησαν τμήματα διασταύρωσης της πληροφορίας, ενώ το Associated Press στην ιστοσελίδα του έχει εβδομαδιαίως τις πέντε κορυφαίες ψευδείς ειδήσεις (top 5 fake news).

Το «αθάνατο» ρεπορτάζ
Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε, αυτό που κάνει έγκυρο ένα μέσο είναι η υπογραφή του συντάκτη έναντι του ανώνυμου κειμένου, το αν ένα μέσο είναι αξιόπιστο (κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να κατακτήσει ένα ΜΜΕ μέσα στο χρόνο), και βέβαια το ρεπορτάζ: απαντήσεις, δηλώσεις, γεγονότα, ημερομηνίες.
Η αστυνομία διαψεύδει
Η ανάρτηση που έγινε «είδηση»
Μεγάλη συζήτηση έγινε και για τα του νησιού fake news, όπου οι συνάδελφοι αναφέρθηκαν στις ψεύτικες ειδήσεις που κατασκεύασαν παραδημοσιογραφικές ιστοσελίδες με βάση το προσφυγικό. Για τους πρόσφυγες που δήθεν… «έφαγαν σκύλους» ή που δήθεν αφόδευσαν όλα τα ξωκλήσια του νησιού. Με τη διαφορά βέβαια ότι όλα τα παραπάνω έγιναν όχι από ψεύτικα προφίλ, αλλά από ανθρώπους που δηλώνουν ότι είναι δημοσιογράφοι. Δεν πέρασαν δύο ημέρες και το «Ε» εντόπισε στο Facebook ότι έχουν γίνει πάνω από 550 κοινοποιήσεις (!) και 800 likes σε μια ανάρτηση- fake news και μάλιστα από Μυτιληνιούς. Την εν λόγω ανάρτηση αναπαρήγαγε χωρίς καμία διασταύρωση και ντροπή  από ιστοσελίδα, δημιουργώντας πανικό. Κι εδώ να σημειώσουμε ότι δεν πρόκειται για ένα απλό μπλογκ στο Facebook, αλλά για μια ιστοσελίδα που παίρνει χρήματα από επιχειρηματίες του νησιού για να διαφημίζονται, εν τέλει προβάλλοντας αμφιβόλου ποιότητας και εγκυρότητας «ειδήσεις».
Ένας κύριος ισχυρίστηκε στις 30 Νοεμβρίου ότι βρήκε το αυτοκίνητό του διαλυμένο και ότι έχασε τα έγγραφά του (άδεια κυκλοφορίας και δίπλωμα). Το οποίο και δεν αμφισβητεί κανείς. Όμως ο εν λόγω συνεχίζει και λέει: «συνέλαβα προσωπικά έναν από τους δράστες και τον κράτησα μέχρι που ήρθε η αστυνομία . Κατά την διάρκεια που περίμενα τους αστυνομικούς περικυκλώθηκα από καμιά 15αριά λαθρομετανάστες που με απειλούσαν να τον αφήσω ελεύθερο. Με χίλια δόντια τον κράτησα μέχρι να έρθει η αστυνομία, μετά 40 λεπτά . Στην συμπλοκή που ειχα μαζί τους καταφεραν να μου αποσπάσουν τα κλειδιά του αυτοκινήτου και εξαφανίστηκαν όταν είδαν τους αστυνομικούς ! Ο συλληφθείς δηλώνει αθώος και καμιά ΜΚΟ δεν τον αναλαμβάνει ( δηλώσεις αστυνομικών ) !!» Καταρχήν από μόνο του το κείμενο πάσχει από πολλές ανακρίβειες, αλλά μπροστά στον -λογικοφανή- πανικό αυτό συγχωρείται. Χωρίς να εξηγείται, βέβαια το γιατί να επιτεθεί ομάδα «λάθρο» και να βανδαλίσει ένα παλιό αυτοκίνητο μόνο και μόνο για να κλέψει -για παράδειγμα- την άδεια κυκλοφορίας… Το θέμα είναι ότι το «Ε» ρώτησε την Αστυνομία και μας απάντησε ότι δεν συνέβη ποτέ κάποια σύλληψη ή ότι δεν της καταγγέλθηκε κάποιο τέτοιο περιστατικό. Καμία μήνυση δεν κατατέθηκε ούτε και στο Λιμενικό από τις 30 Νοεμβρίου έως και χτες.
Ο εν λόγω μαζί με την ανάρτησή του που έχει κοινοποιήσει δημόσια, περνά και το «μήνυμά» του ότι «Σήμερα η πολη της Μυτιλήνης εχει κατακλειστεί από χιλιάδες λαθρομετανάστες γιατί ήταν η ημέρα που πήγαν να εισπράξουν το ” μισθό ” τους , αυτόν που τους παρέχει η ….” φιλόξενη ” Χώρα μας !!! Εύχομαι από καρδιάς , σε όλους τους ” αλληλέγγυους που με αποκαλούν ρατσιστή να μην τους τύχει και μαλιστα Χριστουγεννιάτικα !!!! Αντε …και του Χρόνου με υγεια !!!!»
Δύο πράγματα μας προβληματίζουν έντονα, και το δεύτερο θα πρέπει να προβληματίζει και τις Αρχές. Το πρώτο είναι η άκριτη αποδοχή και οι κοινοποιήσεις στο facebook και το δεύτερο και σημαντικότερο, ότι ιστοσελίδα που αυτοπροβάλλεται ως ενημερωτική υιοθετεί πλήρως το περιεχόμενο της ανάρτησης και το αναμεταδίδει με τίτλο «Μετανάστες κατέστρεψαν αυτοκίνητο μέσα στο παρκινγκ στο εμπορικό λιμάνι Μυτιλήνης- ΦΩΤΟ ΣΟΚ»

 


 

 


 

Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2017

Μια αληθινή είδηση με βανδαλισμούς σε αυτοκίνητο πολίτη γίνεται «fake news» σε εφημερίδα της Λέσβου- Όλα τα στοιχεία

Με μεγάλη έκπληξη σήμερα διαβάσαμε σε ολοσέλιδο εφημερίδας της Λέσβου για την είδηση-καταγγελία που βάλαμε με τίτλο «Μετανάστες κατέστρεψαν αυτοκίνητο μέσα στο παρκινγκ στο εμπορικό λιμάνι Μυτιλήνης- ΦΩΤΟ ΣΟΚ»

Διαβάστε την επιστολή ανακοίνωση του κ Ι. Ζωακη και παρακάτω δείτε και την δική μας επίσημη θέση..

Αναλυτικά η επώνυμη ανακοίνωση-επιστολή του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου:

Ανοιχτή Επιστολή προς την καθημερινή Εφημερίδα …….. – Εκδότες με έδρα την Μυτιλήνη – Νομού Λέσβου !!!…

Κύριοι….

Σήμερα πληροφορήθηκα από γνωστό μου πρόσωπο , αλλά και από πολλά τηλεφωνήματα φίλων μου ότι προσωπική μου ανάρτηση , σε μέσον Μαζικής Δικτύωσης ( Facebook ) , στο προσωπικό μου προφίλ , την 30 Νοε 2017 , απασχόλησε εσας και το προσωπικό σας με αποτέλεσμα να αρθρογραφήσετε σήμερα 07 Δεκ 2017 στην εφημερίδα σας και επι του θέματος της ανάρτησης μου !!!!

Η δημοσίευση της εφημερίδας 

Μετά από αυτό ( το άρθρο σας – επισυνάπτω φωτογραφίες ) , θεωρώ υποχρέωση μου να σας ενημερώσω και ίσως βοηθήσω να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους , με τα παρακάτω :

1ον. Χρησιμοποιήσατε φωτογραφικό υλικό και κείμενο από προσωπική σελίδα χωρίς την έγκρισή μου !! ναι μεν η ανάρτηση μου είναι δημόσια αλλά εσείς την χρησιμοποιήσατε σε εμπορικό έντυπο ( έχω την εντύπωση ότι η αγορά της εφημερίδα σας έχει αντίτιμο και δεν διανέμετε δωρεάν ).

2ον. Το ότι διαγράψατε το όνομά μου από το άρθρο σας δεν καλύπτει την ανωνυμία μου ουδόλως , για τον λόγο ότι οι 615 κοινοποιήσεις της ανάρτησής μου ,, στατιστικώς μετατρέπονται στους 200.000 και πλέον αναγνώστες μερικές δεκάδες εκ των οποίων είναι φίλοι μου ή γνωστοί μου ή συγγενείς απ’ όλη την Ελλάδα !!! Πολλοί εξ αυτών είναι και αναγνώστες του εντύπου σας , οπότε ….”Ηλίου φαεινότερων ”’ !!!!

3ον. Το άρθρο σας εκτός του ότι με θίγει άμεσα με εμπλέκει και σε ιντερνετική διαμάχη μεταξύ ημών και άλλης ιστοσελίδας την οποία μέχρι σήμερα αγνοούσα !!! Κατόπιν των παραπάνω σας δηλώνω τα εξής :

Άπαντα τα αναγραφόμενα στην ανάρτησή μου είναι αληθή και ακριβή .

Και επιπρόσθετα ….Όντως δεν υπέβαλα μήνυση εναντίον του συλληφθέντα αλλοδαπού ( Αλγερινός όπως μου είπε η αστυνομία και στερούμενος εγγράφων – ετυμολογικά …λάθρα εισελθών στην χώρα ) . θα ήταν παράλογο από μέρους μου να μηνύσω αυτόν τον άνθρωπο !!! Με ποιόν σκοπό ?? Να μου αποκαταστήσει την ζημιά ?? Αυτός δεν είχε παπούτσια σχεδόν στα πόδια του !!! Ίσως για να τον εκδικηθώ ??? Τέτοια προσόντα καλώς ή κακώς δεν διαθέτω !!! Απλώς όταν με ρώτησαν οι αστυνομικοί τι να τον κάνουν , απάντησα ; ” ταΐστε τον , κοιμήστε τον κι …αφήστε τον . Η ζημιά μου έγινε και πίσω δεν γυρνάει ” επί λέξη !!!!

Μετά όμως το σημερινό άρθρο σας με αναγκάσατε και για αποκατάσταση της αλήθειας να υποβάλλω μήνυση κατ’ αγνώστων πλέον ( Αφού είχε παρέλθει ο χρόνος αυτοφώρου και ο συλληφθεις είχε αφεθεί ελεύθερος με την παρότρυνσή μου βεβαίως ) .

Η μήνυση κατατέθηκε στο αστ. Τμήμα Ασφαλείας Μυτιλήνης στην κα Ανθυπαστυνόμο Σ. Α ( τα στοιχεία της και με την άδειά της στην διάθεσή σας ) . Στην ίδια αστυνομικό έγινε η προσαγωγή του αλλοδαπού την 30 Νοε 2017 μετά την σύλληψή του από μένα και την παράδοση του σε άνδρες του τμ. ασφαλείας . ( και αυτά τα ονόματα των οργάνων στην διάθεσή σας ).

Η παραπάνω αξιωματικός της αστυνομίας , και θυμόταν το συμβάν και προς τιμή της , το επανέλαβε παρουσία του κ. Γεωργίου Στεφάνου που είχα μαζί μου ως μάρτυρα !!! ( είναι ο διαχειριστής της ιντερνετικής εφημερίδας Lesvos Post και ο οποίος αναδημοσίευσε την εν λόγω ανάρτηση μου και τον οποίον σήμερα γνώρισα απο κοντά ) !!!

Επιπροσθέτως σας λέω ότι , χθες 4 Δεκ πήγα στο Λιμεναρχείο Μυτιλήνης και παρουσία του αξκου υπηρεσίας Κ.Γ ( οπωσδήποτε το όνομα στην διάθεσή σας ) , δήλωσα όλα τα παραπάνω !!!

Σε όλους αυτούς , εξ αρχής δήλωσα και το επαναλαμβάνω , ότι δεν επιθύμησα την δίωξη του δράστη αλλά την συνδρομή τους για την επαναπόκτιση των κλαπέντων εγγράφων του οχήματος . Η ζημιά του οχήματος εκτός του ότι είναι ασύμφορος προς επισκευή ( λόγω παλαιότητάς ) δεν υπάρχει περίπτωση να μου την αποκαταστήσει ο συλληφθείς αλλοδαπός !!!

Η σημερινή κατάθεση μήνυσης 

Η κατατεθείσα σήμερα μήνυση έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου  … 1019/26/1373 και την υπέβαλα μόνο εξ ανάγκης από το άρθρο σας και σε καμιά περίπτωση από ιδιοτέλεια ή εκδικητικό μένος προς οποιονδήποτε !!!! Κύριοι …..κατόπιν όλων των παραπάνω και ….ΕΠΕΙΔΗ έχω υπηρετήσει σε αυτόν τον τόπο (νήσος Λέσβος ) 22 χρόνια ως αξιωματικός του Ε.Σ και ως εκ τουτου είμαι γνωστός σε πολλούς πολίτες που με τιμούν με την φιλία τους ΕΠΕΙΔΗ το άρθρο σας εμμέσως ( σβήσατε το όνομά μου ) αλλά σαφώς ( αναφέρθηκαν οι λόγοι παραπάνω που δικαιολογούν νομικά το ” σαφώς ) με προσβάλει ηθικά ως άτομο και ως Αξκο ε.α αλλά προσβάλει και την οικογένειά μου ……..Ζητώ και κατ απαίτηση του Νόμου περί ηθικής προσβολής και συκοφαντίας μέσω του Τύπου , την αποκατάσταση της αληθείας μέσω του εντύπου σας και στην ίδια θέση με το επίμαχο άρθρο σας όπως ο Νόμος ορίζει !!!

Ελπίζω η ευαισθησία που πιστεύω ότι έχετε να αντιμετωπίσει το αίτημά μου όπως πρέπει και να αποκαταστήσετε την αλήθεια εντος 5 ημερών σε επόμενο φύλλο της εφημερίδας σας !!!

Οπωσδήποτε επιφυλάσσομαι κάθε νομίμου δικαιώματός μου επ αυτών .

Σας ενημερώνω δε ότι αντίγραφο της παρούσης θα κοινοποιήσω σε αλλα τοπικά ΄και όχι μόνο έντυπα προς ενημέρωση ως αναφέρετο δικαίωμά μου ως Έλλην πολίτης !!!!

Σας ευχαριστώ Ιωάννης Σ. Ζωάκης

Αξκος ε.α !!!!!

Υ.Γ Αν ο ή η ρεπόρτερ του άρθρου σας είχε κάνει τον κόπο να πάει μεχρι την Αστυνομία και να ερευνήσει σε βάθος πριν αρθρογραφήσει , δεν θα είμαστε τώρα σ’ αυτήν την θέση να….αλληλογραφούμε!!! Αλλά αυτό είναι θέμα που αφορά ΕΣΑΣ και μόνο !!! Εμένα , ένα απλό ….” συγνώμη ” , μου αρκεί !!!!!

Σχόλιο LesvosPost.com

Στεφάνου Γεώργιος (Δημοσιογράφος-Δ/ντης LesvosPost.com)

Η εφημερίδα ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορεί το lesvospost (χωρίς να αναφέρει όνομα) για την αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων, μάλιστα κάνει αναφορά και λέει «μια ιστοσελίδα που παίρνει χρήματα από επιχειρηματίες του νησιού για να διαφημίζονται, εν τέλει προβάλλοντας αμφιβόλου ποιότητας και εγκυρότητας «ειδήσεις».»

Είναι γνωστό το μένος και μίσος της συγκεκριμένης εφημερίδας προς τον Δ/ντη του LesvosPost.com Στεφάνου Γεώργιο τα 5 χρόνια λειτουργιάς του LesvosPost

Είναι η μοναδική εφημερίδα που τα 5 χρόνια λειτουργιάς μας έχει ασχοληθεί πάρα πολλές φορές με δικες μας ειδήσεις αλλά και γενικά με το lesvospost… Πάντα με την γνωστή καραμέλα «Παραδημοσιογραφια» και λειτουργώντας σαν άλλοι «Ταδοπουλοι»

Και να πάμε στο θέμα μας.. Σήμερα μετά και από το συγκεκριμένο άρθρο ο δ/ντης του lesvospost.com Στεφάνου Γεώργιος μαζί με τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου κ Ι. Ζωακη μετέβηκαν στην αστυνομική διεύθυνση Λέσβου και συγκεκριμένα στο τμήμα ασφαλείας που εκείνη την ώρα είχε υπηρεσία η ανθυπαστυνόμος κ Α.Σ.

Η ανθυπαστυνόμος μπροστά στους δυο άνδρες δεν διέψευσε το περιστατικό δηλώνοντας μάλιστα ότι εκείνη ήταν το Σάββατο υπηρεσία όταν έγινε η μεταφορά του νεαρού Αλγερινού αλλά και του κ Ζωακη με σκοπό να διερευνηθεί η υπόθεση βανδαλισμού και κλοπής εγγράφων από σταθμευμένο αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του κ Ζωακη στο εμπορικό λιμάνι Μυτιλήνης.

Δεν είναι ούτε η πρώτη φαντάζομαι ούτε και η τελευταία φορά που ο/η συντάκτης/ τρια του άρθρου στο οποίο αναφέρεται ο παραπάνω πολίτης και θύμα στην προκειμένη περίπτωση της κλοπής, προσπαθεί να διαβάλλει την προσωπική μας ιστοσελίδα και εμάς προσωπικά. Το έχει πράξει και στο παρελθόν χωρίς βέβαια να καταφέρει να το πετύχει. Το ζητούμενο βέβαια με τον/ην συγκεκριμένου/η συντάκτη/ τρια δεν είναι η δημοσιογραφική ιδεολογία, για την οποία δεν δεχόμαστε από εκείνη/ ον μαθήματα, αλλά η ιδεολογική της/ του θέση που έχει ταυτιστεί με την δημοσιογραφία. Η συντάκτρια/ης έχει προφανώς μπερδέψει τα προσωπικά της/ του πιστεύω, τις προσωπικές τις/ του αντιλήψεις και τα πολιτικά της/του ιδεώδη, με την δημοσιογραφία, προσπαθώντας να περάσει στους αναγνώστες, την δική της/του αλήθεια, την δική της/του θέση και την δική της/του άποψη, αδιαφορώντας αν όλα αυτά προσκρούουν στους κανόνες της ενημέρωσης.

Δυστυχώς ο/η συντάκτης/ τρια έχει βρει μέσα από την συγκεκριμένη εφημερίδα  πεδίο δόξης λαμπρό για να περάσει την δική της/του θέση και όχι αυτή της δημοσιογράφου που θα έπρεπε να είναι η υπεράσπιση της αλήθειας. Δεν ασκεί δημοσιογραφία, αλλά μέσω της δημοσιογραφίας προσπαθεί να περάσει τα δικά του/ης μηνύματα. Και αυτό είναι πολύ εύκολο να διαπιστωθεί αν ανατρέξει κανείς να διαβάσει τα άρθρα του/ης. Ευτυχώς όμως η κοινωνίας μας είναι μικρή και μπορεί εύκολα και γρήγορα να αντιλαμβάνεται το ποιόν του καθενός, κατατάσσοντας του εκεί που του αρμόζει. Δεν μας απασχολεί προσωπικά ως Lesvos Post τι προσπαθεί να αποδείξει η συντάκτης/ τρια του κειμένου.

Δεν μας απασχολεί ο «πόλεμος» που κάνει σε μας και σε όσους δεν τους αρέσει η κατάσταση αυτή που βιώνουμε.

Εδώ δεν απασχολεί τους εργοδότες της/ ου, οι οποίοι αν δεν το έχουν ήδη αντιληφθεί, έχουν χάσει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας τους για το οποίο μπορούσαν να υπερηφανεύονται μέχρι και πριν λίγους μήνες. Δεν θα ασχοληθούμε άλλο με την κυρία. / κύριο, ας ασχοληθούν αυτοί που θίγονται πλέον από εκείνη σε επαγγελματικό επίπεδο. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε την δουλειά μας, καταγγράφοντας όλα τα γεγονότα, είτε είναι υπέρ είτε είναι κατά των μεταναστών, με γνώμονα τις αρχές της δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης και όχι με βάση την προσωπική μας αλληλεγγύη…

Από εδώ και πέρα σε κάθε αρνητικό δημοσίευμα εναντίον έμενα και του lesvospost  το λογο θα έχει η δικαιοσύνη και τα αρμόδια δικαστικά όργανα…

Στεφάνου Γεώργιος 

Δημοσιογράφος-Δ/ντης LesvosPost.com


 

Να υπερασπιστούμε ξανά την είδηση

Αν σκεφτούμε πώς μόνο στη Λέσβο έχει συμπυκνωθεί ο ιστορικός χρόνος, ίσως κατανοήσουμε γιατί, ειδικά στον κλάδο μας, αυτόν της ενημέρωσης και της επικοινωνίας, πρέπει να υπερασπιστούμε εκ νέου την είδηση, με τη δική της αλφαβήτα, το ρεπορτάζ. Θα μπορούσαμε να αντιμετωπίζουμε τις παγίδες στις οποίες πέφτουν καθημερινά συμπολίτες μας πιστεύοντας αναξιόπιστες αυτοαποκαλούμενες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, με αδιαφορία. Το τι ζημιά όμως μπορεί να κάνει και έχει κάνει η παραπληροφόρηση στον τόπο μας, τη γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά.

Με τα οικονομικά προβλήματα που είναι σε όλους γνωστά, η τοπική δημοσιογραφία με όπλο το ρεπορτάζ και φορείς της τους επαγγελματίες συντάκτες, αν και έχουμε απομείνει λίγοι/ες σε όλο το νησί, προσπαθούν και κρατούν ψηλά την ποιότητα της ενημέρωσης. Κι όπως έχουμε πει κι εδώ, κι όπως και η συντονίστρια της ΕΡΑ Αιγαίου, Αναστασία Σπυριδάκη τόνισε πρόσφατα σε ημερίδα του Europe Direct: Είναι και οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι που έμειναν πιστοί στο ρεπορτάζ για να κρατηθεί η κοινωνική συνοχή τα τελευταία χρόνια με τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βίωσε η Λέσβος.

Στους δύσκολους καιρούς, λοιπόν, που βιώνουμε και από την πλευρά μας, δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι ούτε στην κλοπή της δουλειάς μας, αλλά κυριότερα στην αναμετάδοση μη διασταυρούμενων πληροφοριών που στοχεύουν  στον εντυπωσιασμό και στην προσέλκυση διαφημίσεων σε βάρος της αλήθειας και της ενημέρωσης της κοινής γνώμης.

 

Χωρίς ρεπορτάζ

Επανερχόμαστε, έτσι, στο θέμα που απασχόλησε τη μυτιληνιά κοινότητα του facebook για να επαναφέρουμε και την «αλφαβήτα». Επιβεβαιώνεται από την ίδια την ιστοσελίδα που αναπαρήγαγε ανάρτηση-καταγγελία στο facebook ότι μετανάστες «κατέστρεψαν αυτοκίνητο μέσα στο εμπορικό λιμάνι της Μυτιλήνης», πως το έκανε άκριτα. Χωρίς να μπει στον κόπο να διασταυρώσει το αληθές του ισχυρισμού του καταγγέλλοντα στο διαδίκτυο, με τις αρμόδιες Αρχές. Αποδεικνύοντας στο απόλυτο και τους προβληματισμούς που αναδείκνυε το «Ε» απέναντι στη μάστιγα των ημερών μας για τον χώρο μας αλλά και για την κοινωνία, που δεν είναι άλλη από τα fake news.

Ο κύριος που ανήρτησε φωτογραφίες στο facebook καταγγέλλοντας ότι του έσπασαν το αυτοκίνητο «λαθρομετανάστες», με ανοιχτή επιστολή του (σ.σ. που δεν ήρθε ποτέ στην εφημερίδα μας) προς το «Ε», αλλά που δημοσιεύτηκε στην επίμαχη ιστοσελίδα, ισχυρίζεται πως έσπευσε μόλις προχθές (πέντε ημέρες δηλαδή μετά την τέλεση της καταστροφής του αυτοκινήτου του) να υποβάλει μήνυση κατ’ αγνώστων! Παραδέχτηκε επίσης ότι το δημοσίευμα του «Ε» ήταν αυτό που τον παρακίνησε να υποβάλει μήνυση. Μας έβγαλε έτσι από τη θέση να επιχειρηματολογήσουμε για το ότι η «σύλληψη» που επικαλούνταν ότι έγινε, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ από την Αστυνομία, όπως η τελευταία μας επιβεβαίωσε και αναφέραμε στο ρεπορτάζ μας.

Η μήνυση δε, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, έγινε παρουσία του διαχειριστή της ιστοσελίδας (ως μάρτυρα!!!) που αναπαρήγαγε τη δημοσίευσή του, ομολογώντας ωστόσο ότι τον γνώρισε προχθές (άρα δεν υπήρξε κανένα στοιχειώδες ρεπορτάζ εκ μέρους της ιστοσελίδας που υιοθέτησε άκριτα το περιστατικό όπως καταγγέλθηκε στο facebook και πολύ περισσότερο δεν έχει καμία αξιοπιστία η… μαρτυρία του), δηλαδή την ημέρα που θα πήγαινε να υποβάλλει τη μήνυση! Αλλάζοντας μάλιστα και το «αφήγημα» της καταγγελίας του, που αναπαρήγαγαν δεκάδες χρήστες (550 και πλέον) και η ιστοσελίδα, υποστηρίζοντας πως τελικά ουδέποτε συνελήφθη κανείς, όπως εξάλλου, επαναλαμβάνουμε, ενημέρωσε αρμοδίως και η Αστυνομία και κατέγραψε στο ρεπορτάζ του το «Ε».

Το συμπέρασμα λοιπόν που εξάγεται από την όλη ιστορία, είναι ότι το αληθές ή μη της καταγγελίας του χρήστη του διαδικτύου και ειδικότερα στο αν του έσπασαν το αυτοκίνητο πράγματι 15 μετανάστες, εναποτίθεται τελικά στον ίδιο και μόνο (και είναι από ένα σημείο και μετά δικό του θέμα, σε όποιο αφήγημα και να καταλήξει) να το αποδείξει. Σε ό,τι μας αφορά, επιβεβαιώνεται από τους ίδιους τους διακινητές της εν λόγω «είδησης», πως αυτή αποτελεί μία καραμπινάτη περίπτωση εξ αυτών που εντάσσονται στα περίφημα fake news. Λίγο αλήθεια, λίγο ψέμα, λίγο «ΣΟΚ» και όλα για τις εντυπώσεις προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Για να καταλήξουμε, απαντώντας και στις υποδείξεις του διαχειριστή της ιστοσελίδας (σ.σ. και του πασιφανούς υποβολέα του) που εξέφρασε την άποψη ότι οι συντάκτες του «Ε» δεν κάνουν «δημοσιογραφία», ότι ακριβώς αυτό του αποδείξαμε. Το τι στοιχειωδώς είναι η δημοσιογραφία και κατ’ επέκταση πως δεν είναι δημοσιογραφία αυτό που ασκεί. Γιατί είναι επικίνδυνο να υιοθετούνται ως ειδήσεις -ειδικά στη Λέσβο του σήμερα- οποιεσδήποτε ηλεκτρονικές καταγγελίες χωρίς την παραμικρή διασταύρωση.

«Ε»


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s