20/12/2017: Ξενοφοβική ανάρτηση με ψευδή “είδηση” από χρυσαυγίτισσα αστυνομικό με χιλιάδες κοινοποιήσεις και αναδημοσιεύσεις από ηλεκτρονικά μέσα

Ξενοφοβική ψευδής “είδηση” από χρυσαυγίτισσα, (κατά δήλωσή της) αστυνομική υποδιευθύντρια, στο Facebook, με πάνω από 2.000 κοινοποιήσεις, στις 20 Δεκεμβρίου 2017. Η “είδηση”, για την οποία εξηγείται αναλυτικά σε άρθρο από τα “Ελληνικά hoaxes” που ακολουθεί, το πόσα ψέμματα εμπεριέχει, δημοσιέυθηκε μία μέρα πριν και στα skeftomasteellinika και palo.gr όπως και στη σελίδα Επανελληνισμός των Ελλήνων, από την οποία είχε και άλλες κοινοποιήσεις.

26176452_10155454521147968_1873065629_n


Η σταύρωση της γάτας και ισλαμοφοβικό like-farming

by Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης –

Μια εικόνα που συνοδεύεται με τον ισχυρισμό ότι απεικονίζει μουσουλμάνους που έχουν σταυρώσει μια γάτα, έχει γίνει viral στο ελληνικό Facebook με εκατοντάδες κοινοποιήσεις που συνοδεύονται από δεκάδες ισλαμοφοβικά σχόλια. Είναι όμως αλήθεια;

  • ΜΙΞΗ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
  • ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ
  • LIKE FARMING

Η εικόνα ανέβηκε σε λογαριασμό ατόμου που δηλώνει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και συνοδεύεται από τη περιγραφή «ΔΗΜΑΡΧΕ ΛΕΣΒΟΥ, ΑΥΤΟΥΣ ΣΕ ΠΟΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΝΤΑΞΕΙΣ & ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΑ ΤΟΥΣ … ΠΑΝΤΡΕΨΕΙΣ; ; ;»

Σύμφωνα με άλλους χρήστες του Facebook, η εικόνα προέρχεται από τη Μυτιλήνη.

 

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη εικόνα εμφανίζεται στην Ελλάδα. Τον περασμένο Ιανουάριο, είχε κυκλοφορήσει μέσα από μια σειρά ισλαμοφοβικών δημοσιευμάτων.

Πηγή του ισχυρισμού είναι ξένα ισλαμοφοβικά σάιτ όπως το Jihad Watch (που πλέον έχει κατεβάσει το πόστ), που με τη σειρά τους αλίευσαν την ιστορία από το news2.onlinenigeria.com, με αρχική ημερομηνία δημοσίευσης την 16/9/2012. Ο ισχυρισμός είναι πως Νιγηριανοί μουσουλμάνοι, σταύρωσαν τη γάτα ως αντίδραση για τη προβολή αντιϊσλαμικής ταινίας. Το άρθρο δε δίνει καμία άλλη πληροφορία.

Από αυτό το σημείο αναλαμβάνουν οι γνωστοί hate-spreaders να διαδώσουν την είδηση. Εκτός από το Jihad Watch, η γνωστή Αμερικανίδα «ακτιβίστρια» Pamela Geller (Atlas Shrugs) που είναι γνωστή για τα ισλαμοφοβικά της γραπτά, αναπαράγει και διαδίδει το περιστατικό που υποτίθεται πως έλαβε χώρα στη Νιγηρία από μουσουλμάνους. Το άρθρο της επίσης έχει κατέβει.

 Στη πραγματικότητα όμως η φωτογραφία, αν και δυστυχώς αληθινή, δεν είναι από τη Νιγηρία. Ορισμένοι ισχυρίζονται πως είναι από τη Γκάνα, όπως το Ghanaweb.com και το Cat Defender, αλλά ούτε αυτό ισχύει.

Αναζητώντας τα meta data της εικόνας, χρησιμοποιώντας το εργαλείο metapicz.com, διαπιστώνουμε πως η φωτογραφία τραβήχτηκε το 2010 στην Λουάντα της Αγκόλα με κινητό iPhone.

Η Αγκόλα είναι χριστιανική χώρα και υπάρχει μια πολύ μικρή μουσουλμανική κοινότητα που δεν ξεπερνά τις 90.000 σε συνολικό πληθυσμό 30.000.000. Επομένως είναι πιθανότερο οι δράστες να είναι χριστιανοί, παρά μουσουλμάνοι, σε μια χώρα που γενικότερα εφαρμόζει αυστηρές πολιτικές κατά των τελευταίων.

Με βάση τα ανωτέρω, ενώ η σταύρωση της γάτας είναι αληθινή, η περίπτωση οι δράστες να είναι μουσουλμάνοι δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί, ενώ ο ισχυρισμός ότι προέρχεται από τη Μυτιλήνη, είναι ψευδής.

Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης

Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης

Διαχειριστής – Συντονιστής της ιστοσελίδας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: