10 και 12/10/2018: Ακραίος ρατσισμός δημοτικού συμβούλου Γιώργου Τσάκου στη Χίο

Επαναλαμβανόμενος και ακραίος ρατσισμός Δημοτικού Συμβούλου της Χίου (με την παράταξη «Πρωτοβουλία για τη Χίο» του Δημάρχου Μανώλη Βουρνού)  Γιώργου Τσάκου. Στις 10 Οκτωβρίου 2018 μίλησε σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για “αραπιά” που πρέπει να φύγει από τη Χίο (υποστηρίζοντας πρόσφατο ρατσιστικό ψήφισμα οργανωμένο από ακροδεξιούς) και τα ίδια αλλά και απίστευτα πιο ακραία ρατσιστικά επανέλαβε σε συνέντευξη στον Realfm στις 12 Οκτωβρίου 2018. Ο Δήμαρχος με καθυστέρηση διαχωρίστηκε από τις απόψεις αυτές με μια “καταδίκη” που μοιάζει πιο πολύ με εγκωμιασμό:

enikos.gr

Ρατσιστικό παραλήρημα από δημοτικό σύμβουλο της Χίου στον Realfm: Αυτοί δεν είναι μετανάστες – Υπάρχει σχέδιο να μας ρημάξουν

Παρασκευή 12 Οκτ 2018
Ρατσιστικό παραλήρημα μέσω του Realfm 97, 8 και της εκπομπής του Μάνου Νιφλή του δημοτικού Συμβούλου της Χίου Γιώργου Τσάκου με αφορμή τις προσφυγικές ροές.

Χαρακτήρισε ”ανόητους” όσους τολμούν να συγκρίνουν τους πρόσφυγες του 1922 με το σημερινό φαινόμενο.

“Με εξόργισε ότι η δημοτική επιτροπή παιδείας είπε ότι ”ο χιώτικος λαός δεν ξεχνάει την υποδοχή και την ενσωμάτωση των προσφύγων του 1922. Τόλμησαν αυτοί οι ανόητοι να συγκρίνουν τη γιαγιά μου, τη μάνα μου, τη θεία μου που ήρθαν εδώ 1,5- 2 ετών, με τούτους εδώ. Οι άνθρωποι του ’22 ήταν πραγματικοί πρόσφυγες, Έλληνες από τα γεννοφάσκια τους. Δεν δέχομαι τους πρόσφυγες του ’22 να τους συγκρίνει με αυτούς εδώ. Αυτοί δεν είναι πρόσφυγες. Όλοι οι Χιώτες είναι εξαγριωμένοι”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Τσάκος ισχυρίστηκε ότι “δεν είναι μετανάστες, υπάρχει σχέδιο να ρημάξουν τους Έλληνες”, τονίζοντας ”τι δουλειά έχει ο μαύρος; Δεν είμαι ρατσιστής που τον λέω μαύρο, γιατί είναι μαύρος. Μας χωρίζει το χρώμα. Να πάνε στα σπίτια τους, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δεν αντέχουν αυτή την κατάσταση. Η Ελλάδα είναι κατεστραμμένη. Αυτό εδώ είναι εισροή ανθρώπων που θέλουν να κατακλύσουν την Ευρώπη. Δεν είναι μετανάστες, υπάρχει σχέδιο να μας ρημάξουν. Οι προδότες πολιτικοί μας έφεραν την οικονομική εξόντωση. Τώρα πάνε να μας εξαθλιώσουν κοινωνικά”.

“Οι πιο πολλές που κυκλοφορούν εδώ είναι ”γκαστρωμένες”. Θα γίνει επιμειξία. Ήδη έχουν αρχίσει και παντρεύονται με Αλβανούς, Αλβανές. Τώρα μας ήρθαν και οι έγχρωμοι. Οι περισσότεροι γονείς των παιδιών μας είπαν “όχι” στα σχολειά μας, να τους πάνε αλλού”, πρόσθεσε.

Ακούστε το ηχητικό:


Αστραπάρης

Σφυροκόπημα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στο δημοτικό συμβούλιο

Τα πυρά σχεδόν του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβούλου Χίου συγκέντρωσε το κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας που επιχειρούν συγκεκριμένα και κατονομασθέντα κέντρα της Χίου να περάσουν, βάζοντας ως πρώτο στόχο την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.

Στο δημοτικό συμβούλιο ετέθη το θέμα που ανέκυψε με την επίδοση του εξωδίκου, με τις υπογραφές γονέων και λοιπών μη γονέων ή και τυχαίων, που επεξεργάσθηκε και καθοδήγησε η επιτροπή των ανωνύμων, η αυτοαποκαλούμενη και «παγχιακή επιτροπή αγώνα», κατά της λειτουργίας των δομών υποδοχής και εκπαίδευσης προσφύγων.

Το κείμενο της επιτροπής, που στην ουσία είναι το αίτημα – ανακοίνωση της ΕΛΜΕ ψηφίσθηκε επί της πλειοψηφίας με μόνον μία αρνητική ψήφο (του κ. Γ. Τσάκου) και την δήλωση αποχής από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Πολύδωρο Λαμπρινούδη.

Μετά την παρουσίαση του κειμένου που επεξεργάσθηκε και ψήφισε ομόφωνα η δημοτική επιτροπή παιδείας, ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς υπήρξε σαφής και κατήγγειλε ευθέως ότι δεν συγκεντρώθηκαν τυχαία οι 1130 υπογραφές. Κάποιοι το σχεδίασαν, το ετοίμασαν και ξέρουμε πολύ καλά πώς έγινε αυτό. Μέχρι εκεί, απλά δεν ονομάτισε την επιτροπή των ανωνύμων, αν και ήταν πολύ σαφής για την καθοδήγηση της επιχείρησης.

Πρόσκληση στους δημοτικούς συμβούλους να προσέλθουν την προσεχή Δευτέρα, πρώτη ημέρα λειτουργίας των ΔΥΕΠ, στα σχολεία για την υποδοχή των προσφυγόπουλων απηύθυνε η επικεφαλής της Χιακής Συμπολιτείας κα Ερμιόνη Φρεζούλη, όπως γίνεται και με τον αγιασμό στην έναρξη της σχολικής χρονιάς. Μήπως, διερωτήθηκε, καθαρίσει και το όνομα της Χίου, που δυσφημίσθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Σαφής υπήρξε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Μάρκος Σκούφαλος, ο οποίος κατονόμασε την επιτροπή των ανωνύμων ως υποκινητή όλης αυτής της διαδικασίας συγκέντρωσης των υπογραφών και αποστολής του εξωδίκου.

Θλιβερός Λαμπρινούδης, τσακώθηκε και με τον Στέλιο Καμπούρη

Θλιβερή εξαίρεση στην όλη διαδικασία αποτέλεσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Λαμπρινούδης, ο οποίος ζήτησε να διευκρινισθεί ποιοι είναι πρόσφυγες και ποιοι όχι για να μπουν στην διαδικασία της εκπαίδευσης μέσω των ΔΥΕΠ. Αναφέρθηκε σε λαθρομετανάστες και σε μετανάστες από την Σιέρα Λεόνε και την υποσαχάρια Αφρική και ζήτησε να διαχωρισθούν από τους πρόσφυγες. Στην δε φάση της ψηφοφορίας ζητούσε στο κείμενο της ΔΕΠ να υπάρξει η αναφερόμενη διευκρίνιση.

Εκτός όλων των άλλων (κ.κ. Βουρνούς και Σκούφαλος) ο κ. Λαμπρινούδης βρήκε απέναντί του και τον σύμβουλο της παράταξής του κ. Στέλιο Καμπούρη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει αυτή η διευκρίνιση κι αν θέλει να κατεβάσει άλλη πρόταση.

Στην συζήτηση ο κ. Λαμπρινούδης αναφέρθηκε απαξιωτικά, μιλώντας για «παραμύθια της Χαλιμάς», κάτι που προκάλεσε την οργή του κ. Καμπούρη, ο οποίος τον ανακάλεσε στην τάξη, τονίζοντάς του ότι δεν ανέχεται τέτοια συμπεριφορά.

Ρατσιστικό ντελίριο από τον Γ. Τσάκο

Σε ρατσιστικό ντελίριο ξέσπασε κατά την τοποθέτησή του ο σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Γιώργος Τσάκος, ο οποίος αναφέρθηκε απαξιωτικά σε «αραπιά» που βρίσκεται στη Χίο, ζήτησε να φύγουν από το νησί, «είμαι Έλληνας και χριστιανός ορθόδοξος», μίλησε για πλάνο να μας αλλάξουν. Για την λειτουργία των ΔΥΕΠ είπε να πάνε τα παιδιά αυτά στα σχολεία, αλλά όχι με τον εγγονό μου!

Το κείμενο της ΔΕΠ – Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου

Η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας (Δ.Ε.Π.) του Δήμου της Χίου (είναι οκταμελής και απαρτίζεται από εκπροσώπους του Δήμου της Χίου, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χίου, του Επιμελητηρίου Χίου, της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου, της Δευτεροβάθμιας   Εκπαίδευσης Χίου, της Ε.Λ.Μ.Ε. Χίου, του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου και της Ένωσης Γονέων Χίου) επικροτεί την ουσιαστική έναρξη και λειτουργία (ζητά από την Κυβέρνηση την οικονομική στήριξη, την πλήρη στελέχωση σε βοηθητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς την υλικοτεχνική υποδομή των σχολικών μονάδων εκπαίδευσης προσφύγων του νησιού μας) του προγράμματος εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας «Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων» (ΔΥΕΠ), οι οποίες θα λειτουργήσουν εντός σχολικών διδακτηρίων κατά το απογευματινό ωράριο, με σκοπό την παροχή εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης των ανήλικων προσφυγόπουλων. Μια θετική υποχρέωση του κράτους που υπαγορεύεται από διατάξεις αυξημένης τυπικής ισχύος, όπως το Σύνταγμα και η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού.

Στεκόμαστε δίπλα στους εκπαιδευτικούς που καλούνται να υπηρετήσουν το εν λόγω έργο και, ταυτόχρονα, απαιτούμε την αρτιότερη στελέχωση αυτών των δομών με συναδέλφους πλήρους ωραρίου.

Στεκόμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε άρνηση ή παρεμπόδιση αυτού του δικαιώματος των παιδιών, όπως η ρατσιστική και ξενοφοβική φωνή των «ανώνυμων γονέων και κηδεμόνων» που χειραγώγησαν τη διαδικασία του εξώδικου των 1130 υπογραφών, ενός εξώδικου που επιδόθηκε μέσω δικαστικού επιμελητή στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που φιλοξενούν τις ΔΥΕΠ, καθώς και στους Προϊσταμένους των δύο Διευθύνσεων Εκπαίδευσης του Νομού μας.

Ο χιώτικος λαός δεν ξεχνά την υποδοχή και την ενσωμάτωση των προσφύγων το 1922.

Ο χιώτικος λαός δεν ξεχνά τις καραβιές χιλιάδων Ελλήνων οικονομικών μεταναστών ανά την υφήλιο σε περιόδους μεγάλης ύφεσης.

Ο χιώτικος λαός δεν ξεχνά τη χειρότερη αιμορραγία στην Ελλάδα της κρίσης, όπου χιλιάδες νέοι επιστήμονες και όχι μόνο αναγκάζονται να ξενιτευτούν αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Ως λαός καλούμαστε για μία ακόμα φορά να επιλέξουμε με ποια πλευρά θα ταχθούμε. Απορρίπτουμε το «πρόσωπο του τέρατος» που εμφανίζεται με τη μορφή της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του νεοφασισμού. Συστρατευόμαστε με την πλευρά της αλληλεγγύης και των ανθρωπίνων ιδανικών γιατί πιστεύουμε ότι το σχολείο διαδραματίζει ένα συνεκτικό ρόλο, καλλιεργεί το ήθος και απαντά με πολιτισμό απέναντι στη βαρβαρότητα.

 


Αστραπάρης

Εδέησεν ο Βουρνούς σε μισό… απεταξάμην για το παραλήρημα Τσάκου

Χρειάστηκε να φτάσουμε την πέμπτη ημέρα, Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018, μετά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου (Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018), για να αποφασίσει ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς να αποδοκιμάσει –  μέσα από περικοκλάδες – το ρατσιστικό και ξενοφοβικό παραλήρημα του δημοτικού συμβούλου της παράταξής του κ. Γιώργου Τσάκου.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο σύμβουλος ξεστόμισε τα μύρια όσα κατά των προσφύγων και μεταναστών, με αφορμή την συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και υπερψήφιση από όλους – πλην αυτού και του κ. Πολύδωρου Λαμπρινούδη – του κειμένου της δημοτικής επιτροπής παιδείας για την λειτουργία των ΔΥΕΠ και την φοίτηση των προσφυγόπουλων.

Επίσης, να σημειώσουμε ότι ο κ. Βουρνούς το… πάει γύρω – γύρω και δεν αποδοκιμάζει ευθέως τις αθλιότητες που εξέφρασε ο σύμβουλός του, λέει ότι δεν απηχούν τις απόψεις του συνδυασμού του (αυτό δα έλειπε), ενώ επιχειρεί να συμψηφίσει το ολίσθημα Τσάκου με την εξίσου θλιβερή συμπεριφορά του κ. Λαμπρινούδη.

Αντί, ως όφειλε, να είναι σήμερα ρητός και κάθετος, να του δείξει την πόρτα και να τον στείλει μονίμως στο… καφενείο.

Αναλυτικά, η δήλωση στη ανάρτηση του κ. Βουρνού έχει ως εξής:

«Οι απόψεις του δημοτικού συμβούλου κ. Γεωργίου Τσάκου, όπως εκφράστηκαν πρόσφατα σε ΜΜΕ, είναι προσωπικές και δεν απηχούν επ’ ουδενί την άποψη του συνδυασμού της Πρωτοβουλίας. Ο καπετάν Γιώργης, έχει ταξιδέψει και έχει ζήσει σε όλο τον κόσμο για δεκάδες χρόνια, μορφώνοντας τη δική του άποψη για ορισμένα ζητήματα, ανάλογα με τις εμπειρίες του. Η πολιτική απαξίωση και καταδίκη ανάλογων δηλώσεων, όπως του επικεφαλής της αντιπολίτευσης και επίδοξου υποψηφίου βουλευτή κ. Λαμπρινούδη, έγινε φανερή στην ψηφοφορία του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου της Χίου, όπου οι σύμβουλοι της Πρωτοβουλίας, αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου υπερψήφισαν την ομόφωνη απόφαση της δημοτικής επιτροπής παιδείας».

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s