21/10/2018: Μηνυτήρια αναφορά για ρατσιστική συμπεριφορά αστυνομικών στη Μόρια

ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ


21 Οκτωβρίου 2018


Κυρίες/Κύριοι

 
 
Σας υποβάλλουμε συνημμένη άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, με αντικείμενο την εμφανώς ρατσιστική διάσταση στη στάση των αστυνομικών στο επεισόδιο με την ηλικιωμένη γυναίκα στο στρατόπεδο της Μόριας όπως φαίνεται στο βίντεο που δημοσιεύτηκε χθες:
 
Lifo
NEWSROOM, 20/10/2018
εικόνα.png
«Άι γ@@@σου! Σκατόγρια! Φύγε από δω. Σαύρα, ε, σαύρα. Θα στο βάλω στον κ@@ο αυτό, το κατάλαβες; Σκατόγρια!», αυτές οι χυδαίες εκφράσεις που καταγράφονται σε βίντεο ακούγονται από αστυνομικό μέσα στη Μόρια και στόχο έχουν μια ηλικιωμένη πρόσφυγα.
Το βίντεο που έχει γίνει viral προκαλώντας οργή, εμφανίζει τον ίδιο άντρα – που αν και φορά πολιτικά οι πληροφορίες αναφέρουν πως είναι αστυνομικός – να καθυβρίζει τη γυναίκα να της αρπάζει το μπαστούνι και να το πετά με ορμή.
Ανακοίνωση από το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας:
Με αφορμή το βίντεο του ιταλικού τηλεοπτικού δικτύου RAI 2 όπου άνδρας με πολιτικά παρουσία ενστόλων ακούγεται να καθυβρίζει χυδαία ηλικιωμένες γυναίκες πρόσφυγες, ως Διεθνής Αμνηστία απαιτούμε άμεσα την τοποθέτηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τη διεξαγωγή έρευνας τυχόν ευθυνών αστυνομικού προσωπικού και πιθανού ρατσιστικού κινήτρου στην αηθή αυτή λεκτική επίθεση.
Δεν αρκούν οι άθλιες συνθήκες του καταυλισμού στην Μόρια, οι πρόσφυγες έχουν να αντιμετωπίζουν και την απαράδεκτη και προσβλητική συμπεριφορά των αρχών.
Το βίντεο αποτελεί μέρος του τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ του Valerio Cataldi.
 
Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου, οι τέσσερις αστυνομικοί που εμφανίζονται στο βίντεο να επιδεικνύουν επίμεμπτη συμπεριφορά σε βάρος ηλικιωμένης αλλοδαπής στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια Λέσβου, ανακαλούνται άμεσα στις Υπηρεσίες τους, σε Αττική, Ιωάννινα και Έδεσσα.
Σε βάρος τους διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, στην οποία θα διερευνηθεί εάν η συμπεριφορά τους ενέχει και ρατσιστικά χαρακτηριστικά.
Ο ένας από τους αστυνομικούς που εμφανίζεται να εξυβρίζει την αλλοδαπή τίθεται σε διαθεσιμότητα, ενώ η θέση σε διαθεσιμότητα και των υπολοίπων θα εξεταστεί άμεσα στο πλαίσιο της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.
Το βίντεο ήρθε στη δημοσιότητα χάρη στη δημοσιογράφο Τζένη Τσιροπούλου και τη μαρτυρία της:
Έλληνας αστυνομικός (που εμφανίζεται στο 00.32′) μέσα στο καμπ της Μόριας φωνάζει σε γιαγιά πρόσφυγα ενώ της αρπάζει και της πετάει το μπαστούνι που η γιαγιά στηρίζεται.
Διαδραματίζεται ενώ η ηλικιωμένη γυναίκα περίμενε στην ουρά του φαγητού και οι μερίδες τελείωσαν χωρίς να προλάβει να πάρει.
Κι άλλοι αστυνομικοί βρίσκονται δίπλα χωρίς να αντιδρούν.
Ως προς τη διανομή του φαγητού, οι πρόσφυγες μάς είπαν ότι υποχρεώνονται κάθε μέρα να στέκονται δύο με τρεις ώρες σε αυτές τις ουρές για να πάρουν πρωινό, το οποίο ίσα-ίσα προλαβαίνουν να φάνε και ξαναστήνονται στην ουρά για το μεσημεριανό και μόλις φάνε την τελευταία μπουκιά ξαναστήνονται στην ουρά για άλλες δυο-τρεις ώρες για να περιμένουν το βραδινό. Η αναμονή γίνεται σε έναν χώρο που μοιάζει με κλουβί. 
Η απόλυτη ντροπή της Μόριας – όπου παρεμπιπτόντως ήδη δεν αφήνουν τους πρόσφυγες να τραβάνε γενικά βίντεο με τα κινητά τους.
Το βίντεο αποτελεί μέρος του τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ του Valerio Cataldi από την αποστολή μας στη Λέσβο για την ιταλική δημόσια τηλεόραση. Προβάλλεται σήμερα 20/10 στις 23.15 Ιταλίας στο RAI tg2.
 
 
 
 
Με τιμή,
Παναγιώτης Δημητράς

Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι  email: panayotedimitras@gmail.com
address: PO Box 60820 – GR 15304 Glyka Nera Greece

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s