30/10/2018: Εκδίωξη ανήλικων προσφύγων (με κάρτα απεριόριστων διαδρομών) από οδηγό λεωφορείου στη Θεσσαλονίκη

21013320_10154930980007218_476657985_n.png

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Ρατσιστική συμπεριφορά οδηγού του ΟΑΣΘ

Ένα ακόμα περιστατικό ρατσιστικής αντιμετώπισης προσφύγων από οδηγό του ΟΑΣΘ προστέθηκε χθες στον μακρύ πλέον κατάλογο της καταδικαστέας αυτής συμπεριφοράς από προσωπικό των δημόσιων, αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης.

Την Τρίτη, 30 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ, τρείς ανήλικοι πρόσφυγες από τη Δομή Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων στο Ωραιόκαστρο, ανέβηκαν από τη στάση «Αγορά» στο αστικό λεωφορείο της γραμμής «56» με κατεύθυνση προς Παλαιόκαστρο, προκειμένου να πάνε σε προπόνηση kung fu, που συστηματικά παρακολουθούν.

Ο οδηγός του αστικού κοίταξε επίμονα και εξεταστικά τα τρία προσφυγόπουλα και, πριν συνεχίσει το δρομολόγιο, ζήτησε από τα παιδιά να κατέβουν από το λεωφορείο!

Συγκεκριμένα, είπε: «Κατεβείτε και πάρτε το επόμενο». Τα παιδιά ντράπηκαν και κατέβηκαν, χωρίς να τολμήσουν να ζητήσουν το λόγο. Ο οδηγός δεν ρώτησε καν εάν τα παιδιά έχουν εισιτήριο, αλλά η ΑΡΣΙΣ εφοδιάζει τους πρόσφυγες που υποστηρίζει με κάρτες απεριορίστων διαδρομών, οπότε δεν θα προέκυπτε σε καμία περίπτωση ζήτημα πληρωμής του κομίστρου. Τα παιδιά δεν πήγαν στην προπόνηση τους και επέστρεψαν στον ξενώνα συντετριμμένα από τη ντροπή.

Οι ανήλικοι πρόσφυγες βρίσκονται στην Ελλάδα χωρίς οποιοδήποτε οικογενειακό ή συγγενικό περιβάλλον και οι ξενώνες της ΑΡΣΙΣ αποτελούν τον πρώτο ασφαλή σταθμό. Η απαγόρευση πρόσβασης σε μέσα μαζικής μεταφοράς προκαλεί στα προσφυγόπουλα αισθήματα ντροπής, φόβου και αποκλεισμού, ενώ αντίκειται στο νόμο 4285/2014 για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Η ΑΡΣΙΣ απευθύνει έκκληση προς το προσωπικό των δημόσιων, αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης να αντιμετωπίσουν τα προσφυγόπουλα με σεβασμό και όρους ισοτιμίας.

  • Για περισσότερες πληροφορίες: Ίριδα Πανδίρη, κοινωνική λειτουργός, συντονίστρια Ξενώνα της ΑΡΣΙΣ στο Ωραιόκαστρο. Τηλέφωνο, 6948590246

Κατεβάστε το δελτίο τύπου εδώ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s