15/12/2018: Μηνυτήρια αναφορά για την αντισημιτική βεβήλωση με σβάστικα του μνημείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

 

15 Δεκεμβρίου 2018


Κυρίες/Κύριοι

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, με αντικείμενο τη χθεσινή αντισημιτική βεβήλωση με σβάστικα του μνημείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για το όνομα της “Μακεδονίας” και κατά της επίσκεψης του πρωθυπουργού, της οποίας οι διοργανωτές πρέπει να ελεγχθούν ως ηθικοί αυτουργοί αν όχι ως πιθανοί δράστες. Το μνημείο του Ολοκαυτώματος της πόλης έχει βανδαλιστεί 3 φορές ακόμα μέσα στο 2018 στις 9 Ιανουαρίου με το σύνθημα “Free Palestine”, στις 21 και πάλι του Ιανουαρίου με την υπογραφή “Χρυσή Αυγή” και στις 27 Ιουνίου με μπογιές και πάλι από διαδηλωτές για το όνομα της Μακεδονίας. Για κανένα από αυτούς τους βανδαλισμούς δεν έχει υπάρξει καμία γνωστή σύλληψη παρά και την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρου Τσόγκα μετά τον αμέσως προηγούμενο βανδαλισμό.

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Θεσσαλονίκη: Βεβήλωσαν το Μνημείο του Ολοκαυτώματος

Θεσσαλονίκη
Ένας 28χρονος συνελήφθη για συμμετοχή στα επεισόδια που έγιναν μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο | ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ
 

Στη σκιά της κομματικής εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο Παλέ ντε Σπορ και της ομιλίας του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση «μακεδονομάχων» έξω από τον Λευκό Πύργο που χαρακτηρίστηκε από χαμηλή συμμετοχή και από ναζιστικά σύμβολα και χαιρετισμούς.

Η αστυνομία πριν από την έναρξη και κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων που έγιναν, χθες, στη Θεσσαλονίκη, προχώρησε σε 49 προσαγωγές.

Ένας 28χρονος συνελήφθη για συμμετοχή στα επεισόδια που έγιναν μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο ενώ δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν στο 424 για παροχή πρώτων βοηθειών.


ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
 

Στο μεταξύ, άγνωστοι που βεβήλωσαν το Μνημείο του Ολοκαυτώματος σχηματίζοντας με σπρέι σβάστικα πάνω στο μνημείο. Σύμφωνα με την αστυνομία, το περιστατικό σημειώθηκε κατά τη διέλευση από τη Λεωφόρο Νίκης της πορείας που έγινε, με αφορμή και την παρουσία του πρωθυπουργού στην πόλη.

Μετά την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ένας νεαρός ο οποίος φέρεται να κρατούσε ελληνική σημαία, δέχθηκε επίθεση από 4 άτομα, στη συμβολή των οδών Εγνατία με Ιασωνίδου.

Ναζιστικά σύμβολα και χαιρετισμοί

Νωρίτερα, η συγκέντρωση των «μακεδονομάχων» έξω από τον Λευκό Πύργο χαρακτηρίστηκε από χαμηλή συμμετοχή (300- 350 άτομα) και από ναζιστικά σύμβολα και χαιρετισμούς.


ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ
 

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες που δείχνουν διαδηλωτές με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους να χαιρετούν όπως ο Χίτλερ και να κρατούν πανό με τον κέλτικο σταυρό, το ναζιστικό σύμβολο που χρησιμοποιούν ανεξαιρέτως όλοι οι νεοναζί παγκοσμίως και φυσικά η ναζιστική οργάνωση του Μιχαλολιάκου.


ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
————————————————————————————————————————————————————————————————————————–
To Πρώτο Θέμα
 

Οι βάνδαλοι ζωγράφισαν επάνω στο μνημείο τον αγκυλωτό σταυρό, κατά τη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων

Άγνωστοι βεβήλωσαν το Μνημείο Ολοκαυτώματος, που βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Όπως θα δείτε στη φωτογραφία του δημοσιογράφου Αντώνη Ρεπανά, που δημοσιεύει το seleo.gr, οι βάνδαλοι ζωγράφισαν επάνω στο μνημείο τον αγκυλωτό σταυρό.
Ο βανδαλισμός έγινε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που έλαβαν χώρα στην πόλη, με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

 

 

nazi-thes
 
 
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή.
 
Με τιμή,

Παναγιώτης Δημητράς

Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι 
διεύθυνση: ΤΘ 60820 – 15304 Γλυκά Νερά
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s