05/01/2019: Μηνυτήρια αναφορά κατά Μακελειού, Πρώτου Θέματος και πολλών άλλων μέσων για ξενοφοβική ή/και ισλαμοφοβική διασπορά ψευδών ειδήσεων

ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

 

5 Ιανουαρίου 2018

 

Κυρίες/Κύριοι

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, με αντικείμενο την ξενοφοβική (και σε ορισμένες περιπτώσεις και ισλαμοφοβική) ψευδή “είδηση” που αναπαράχθηκε από πλήθος ηλεκτρονικών μέσων στις 15 Δεκεμβρίου 2018 και τις αμέσως επόμενες ημέρες, αναφορικά με “αλλοδαπό” ή/και “μουσουλμάνο” που “εισέβαλε σε εκκλησία στην Πάτρα με μαχαίρια” και κατά τη δημιουργική φαντασία κάποιων εκ των δημοσιευμάτων φωνάζοντας επιπλέον ” στο όνομα του Αλλάχ”. Η αρχική πηγή όλης αυτής της ρατσιστικής διασποράς ψευδών ειδήσεων είναι το site gnomip.gr το οποίο ωστόσο διόρθωσε στην πορεία το δημοσίευμά του, κάτι το οποίο δεν έκαναν όλα τα υπόλοιπα μέσα που το αναπαρήγαγαν και τα οποία είναι τα Μακελειό, Πρώτο Θέμαpronews.grpentapostagma.grekklisiaonline.gre-sterea.gr, diaforetiko.grethnikosmaxitis.grkostasxan.blogspot.comanixneuseis.gr, mknews.eumonomaxoi.com, loutrakiodusseas.blogspot.comvimapress.gralldaynews.grthivapress-news.blogspot.com, eidhseis-24.blogspot.com, voiceofmacedonia.blogspot.com, greeknation.blogspot.comnewsnowgr.com και 1069.gr τα οποία αναφέρονται και στο παρακάτω άρθρο, όπως επίσης και τα oxafies.com, greeknewsondemand.com, eglimatikotita.gr, fanaripress.gr, aetos-apokalypsis.com, ellinonea.blogspot.com, planetgreece.gr, και ellinilatris.blogspot.com. Όλα τα αναφερόμενα στα παραπάνω δημοσιεύματα συνιστούν μέσω διαδικτύου υποκίνηση, πρόκληση, διέγερση, προτροπή σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση την εθνική ή εθνοτική καταγωγή ή/και τη θρησκεία.

Eλληνικά Hoaxes

Δημοσιεύματα ισχυρίζονται ότι στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, εισέβαλε ένας αλλοδαπός με μαχαίρια κατά την διάρκεια γαμήλιας τελετής. Είναι αλήθεια; 

Το είδαμε στο protothema.grpronews.grpentapostagma.grekklisiaonline.gre-sterea.gr, diaforetiko.grethnikosmaxitis.grkostasxan.blogspot.comanixneuseis.gr,
mknews.eumonomaxoi.com, loutrakiodusseas.blogspot.comvimapress.gralldaynews.gr,
thivapress-news.blogspot.com, eidhseis-24.blogspot.com, voiceofmacedonia.blogspot.com, greeknation.blogspot.comnewsnowgr.com και 1069.gr,

q2

Το makelio.gr πρόσθεσε στο δημοσίευμα ότι «απείλησε τους πιστούς στο όνομα του Αλλάχ».

q3

Μερικά blogs ανέφεραν ότι ο μουσουλμάνος διέκοψε την λειτουργία και ζήτησε από τους πιστούς να αλλαξοπιστήσουν.

q4

Το περίεργο περιστατικό συνέβη πραγματικά, αλλά ο άνδρας ήταν Έλληνας με ψυχολογικά προβλήματα. Οι αναφορές για μουσουλμάνο που εισέβαλε στην εκκλησία στο όνομα του Αλλάχ και απειλούσε τους πιστούς είναι αναληθείς προσθέσεις και αλλαγές του αρχικού άρθρου.

Αρχικά η είδηση δημοσιεύθηκε στην ενημερωτική ιστοσελίδα gnomip.gr που έκανε λόγο για αλλοδαπό. Στη γαμήλια τελετή που συνέβη το περίεργο αυτό περιστατικό, έτυχε να είναι καλεσμένος δημοσιογράφος της ιστοσελίδας, που εκτός από αυτόπτης μάρτυρας, τράβηξε και τις παρακάτω φωτογραφίες που συνοδεύουν όλα τα δημοσιευματα.

q1

Μάλιστα η ιστοσελίδα gnomip.gr δημοσίευσε και δεύτερο άρθρο στο οποίο ισχυρίστηκε ότι η είδηση παραποιήθηκε, και σε πολλές περιπτώσεις έλαβε διαστάσεις «fake news». Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με την ιστοσελίδα και ο υπεύθυνος μας ανέφερε ότι ο άνδρας που συνελήφθη ήταν τελικά Έλληνας, ο οποίος αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Όμως τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι η αρχική πηγή που έκανε λόγο για αλλοδαπό και στη συνέχεια διόρθωσε το άρθρο.

Επικοινωνήσαμε με το γραφείο Τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και μας ανέφεραν ότι «ο άνδρας είναι 41χρονος ημεδαπός ο οποίος αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και στον αστυνομικό έλεγχο που του έγινε βρέθηκαν πάνω του ένας σουγιάς και ένα πτυσσόμενο μαχαίρι. Στην εκκλησία δεν απείλησε κανέναν, αλλά η περίεργη συμπεριφορά του, θορύβησε τους παρευρισκόμενους που κάλεσαν την αστυνομία. Μάλιστα ο εισαγγελέας έδωσε εντολή για τον εγκλεισμό του σε ψυχιατρικό ίδρυμα».

Όπως είδαμε παραπάνω, ενημερωτικές ιστοσελίδες και μη, αναδημοσίευσαν την αρχική και ανακριβή είδηση προσθέτοντας -κάποια από αυτά- από την φαντασία τους τα περί μουσουλμάνου που εισέβαλε στην εκκλησία στο όνομα του Αλλάχ.

Θοδωρής Δανιηλίδης

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
***
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή.
 
Με τιμή,

Παναγιώτης Δημητράς

Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι 
διεύθυνση: ΤΘ 60820 – 15304 Γλυκά Νερά
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s