21/03/2019: Μηνυτήρια αναφορά κατά Συλλόγου Γονέων 7ου ΔΣ Γρεβενών για ρατσιστική αποχή από μαθήματα και για σχετικό άρθρο του ethnikismos.net

ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ/Τ.Κ.Ζ.Α.Ρ. ΚΑΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ


21 Μαρτίου 2019


Κυρίες/Κύριοι,

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, και σε συνέχεια της σχετικής προηγούμενης μήνυσής μας (28/02/2019: Μηνυτήρια αναφορά κατά Συλλόγου Γονέων 7ου ΔΣ Γρεβενών για προτροπή σε διακρίσεις κατά παιδιών προσφύγων) κατά του Συλλόγου Γονέων του 7ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών με ρατσιστική απόφαση του οποίου απείχαν τα παιδιά τους από τα μαθήματα για 3 μέρες, σαν αντίδραση στη φοίτηση παιδιών προσφύγων με ρατσιστικά προσχήματα περί ανύπαρκτου υγειονομικού κινδύνου. Συμπληρωματικά σας καταθέτουμε και ρατσιστικό άρθρο από την ηλεκτρονική εφημερίδα ethnikismos.net της Χρυσής Αυγής, η οποία επικροτεί τις ρατσιστικές ενέργειές και τα “επιχειρήματά” τους. Το τελευταίο συνιστά μέσω διαδικτύου υποκίνηση, πρόκληση, διέγερση, προτροπή σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, τη θρησκεία ή/και την εθνική ή εθνοτική καταγωγή.

Η Εφημερίδα των Συντακτών

screenshot-wordpress.com-2019.03.21-21-13-12

Προσφυγόπουλα στο σχολείο- (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

08.03.2019

Γονείς στα Γρεβενά αντιδρούν στη φοίτηση προσφυγόπουλων στο σχολείο

Σε μια ρατσιστική και ξενοφοβική ενέργεια προχώρησε ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου δημοτικού σχολείου Γρεβενών, που αποφάσισε την αποχή των παιδιών από το σχολείο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη λειτουργία δομής εκπαίδευσης προσφυγόπουλων στο σχολικό συγκρότημα τα απογεύματα.

Η αποχή -για 63 από τα 103 παιδιά- συνεχίζεται για τρίτη ημέρα και στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γρεβενών επικρατεί ανησυχία.

Οι γονείς υποστηρίζουν πως δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα κριτήρια για τη δομή εκπαίδευσης προσφυγόπουλων, αλλά θέτουν και ζητήματα εμβολιασμού.

Αντίθετα, ο διευθυντής του σχολείου, Φώτης Μπαζάκας, δηλώνει πως «όλα εξελίσσονται αρμονικά και όμορφα, όπως είναι ο ψυχικός κόσμος των παιδιών […] γινόμαστε μάρτυρες πολύ ωραίων και συγκινητικών εικόνων […] αγκαλιάζονται, παίζουν μαζί, προσφέρουν από το φαγητό τους ή τα γλυκίσματα που μπορεί να έχουν στις τσέπες τους».

Ειδικότερα, στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα είναι εγγεγραμμένα 37 προσφυγόπουλα, εκ των οποίων παρακολουθούν μαθήματα τα 30. Οι ώρες μαθημάτων είναι 2 μ.μ. – 6 μ.μ. Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, τα παιδιά συναναστρέφονται με μαθητές του ολοήμερου, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Μάλιστα, πέρα από την μία καθαρίστρια που προβλέπεται στο οργανόγραμμα για την λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, έχει προσληφθεί και δεύτερο άτομο, μετά τη δημιουργία της δομής εκπαίδευσης προσφύγων.

Ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γρεβενών, αναφορικά με τους προβληματισμούς των γονέων για τον εμβολιασμό των προσφυγόπουλων, διευκρίνισε: «δεν εγγράφεται μαθητής στο σχολείο εάν δεν έχει ακολουθήσει πρόγραμμα εμβολιασμού […] τα προσφυγόπουλα, σύμφωνα με τις καρτέλες υγείας που έχουν στο φάκελο τους, δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα».

———————————————————————

ethnikismos.net

ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ! ΑΠΟΧΗ ΛΟΓΩ «ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ» ΑΠΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

screenshot-archive.fo-2019.03.21-21-18-34

Δε φαίνεται να περνάει η μαρξιστική τρομοκρατία πουθενά, ούτε στα Γρεβενά!

Έτσι, παραπάνω από τα μισά παιδιά δεν εμφανίστηκαν στο σχολείο τους –το 7ο Δημοτικό- για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, λόγω της επιβολής της εκπαίδευσης 37 «προσφυγόπουλων» στο σχολείο τους.

Η απόφαση για αποχή των γονέων των παιδιών, στηρίζεται σε σχετική απόφαση του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου, που διαμαρτύρεται εντόνως διότι «δεν έχουν τηρηθεί τα κριτήρια που προβλέπονται ως προς τη δημιουργία δομής υποστήριξης εκπαίδευσης προσφυγόπουλων στο συγκεκριμένο σχολείο και δεν έχει ακολουθηθεί ο οδικός χάρτης, σε ό,τι αφορά το πλαίσιο εμβολιασμού των παιδιών».

Μάλιστα, η πρόεδρος του συλλόγου Γονέων, Βασιλική Πρέβεζα, δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι «έχουν σταλεί επιστολές σε όλους τους αρμόδιους φορείς όπου διατυπώνουμε ερωτήματα αλλά και τις επιφυλάξεις μας χωρίς να έχουμε λάβει μέχρι στιγμής καμία απάντηση».

Φυσικά, δεν είναι κορόιδα οι «αρμόδιοι» να απαντήσουν, διότι φοβούνται την περίπτωση να παρουσιαστούν κρούσματα μεταδοτικών ασθενειών μεταξύ των Ελληνόπουλων, αλλά οι μαρξιστές ινστρούχτορες κάνουν ότι μπορούν για να διασκεδάσουν τις ανησυχίες των γονέων για τα παιδιά τους. Μόνο που δεν μπορούν πλέον να κάνουν και πολλά, γιατί δεν τους εμπιστεύεται κανένας!

screenshot-wordpress.com-2019.03.21-21-20-28

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών

Με μεγάλη απογοήτευση και δυσαρέσκεια παρακολουθούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, μέσω των ΜΜΕ αλλά και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης,

την προσπάθεια κάποιων διχασμού της κοινής γνώμης αναφορικά με την λειτουργία ΔΥΕΠ στο σχολείο μας και διαστρέβλωσης της πραγματικής αλήθειας των δρώμενων, αλλά και των αιτημάτων μας.
Ο Σύλλογός μας ομόφωνα υπερασπίζεται το δικαίωμα στην εκπαίδευση όλων των παιδιών. Η τριήμερη αποχή (06/03- 08/03) που έλαβε χώρα, προφανέστατα, δεν οφείλονταν στην παρουσία των προσφυγόπουλων στο σχολείο μας, αλλά έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση, άλλως αδιαφορία, των αρμοδίων να απαντήσουν στα ερωτήματα των επιστολών μας. Συνεπώς ο τίτλος που κυκλοφόρησε σε πολλά ΜΜΕ : «Γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο λόγω της παρουσίας των προσφυγόπουλων», έχει ως στόχο καθαρά τη δημιουργία δυσμενών εις βάρος μας εντυπώσεων.
Θεωρούμε χρέος μας για ακόμη μία φορά να επισημάνουμε τα αιτήματά μας :
1)διασφάλιση της υγείας,
2)διασφάλιση ασφαλών συνθηκών υγιεινής και διαβίωσης και
3)απαντήσεις αναφορικά με την επιλογή του σχολείου μας το οποίο δεν πληρεί το κριτήριο της εγγύτητας από τους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων στα χωριά του ορεινού όγκου Γρεβενών.
Όλα τα παραπάνω δεν τα ζητάμε αυθαίρετα και αβάσιμα, αλλά στηρίζονται σε νόμους και αποφάσεις του ίδιου του Κράτους. Ωστόσο για τα παραπάνω ερωτήματά μας αλλά και για τις εύλογες απορίες και ανησυχίες μας, δεχόμαστε διαρκώς σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο την «επίθεση» κάποιων, οι οποίοι, ανεπιτυχώς, προσπαθούν να διχάσουν και να μετατρέψουν τον αγώνα μας σε υποτιθέμενη κραυγή κατά της εκπαίδευσης των προσφύγων μαθητών, για δικούς τους λόγους. Η προσπάθειά μας για διασφαλίσεις υγείας και καλής εκπαίδευσης όλων των μαθητών ανεξαιρέτως, δεν είναι θέμα «προσωπικό» ούτε αφορά μόνο εμάς, είναι θέμα όλων των αρμοδίων Φορέων και Αρχών.
Στοχοποιούμαστε διότι «τολμήσαμε» να ζητήσουμε απαντήσεις για τα παραπάνω αυτονόητα και νομικά κατοχυρωμένα θέματα, φτάνοντας μάλιστα και στο σημείο να ακουστούν ανυπόστατες φήμες και συκοφαντίες περί δήθεν ύπαρξης «προσωπικής διαμάχης». Διαψεύδουμε κατηγορηματικά όλες τις παραπάνω φημολογίες και τονίζουμε για πολλοστή φορά ότι το θέμα δεν είναι «προσωπικό», τουναντίον μάλιστα εξ αρχής επιδιώξαμε συλλογικά ως γονείς και συνεχίζουμε να αναζητούμε το διάλογο με όλους τους αρμοδίους.
Η παραπάνω παρελκυστική και αθέμιτη τακτική λαμβάνει χώρα διαρκώς το τελευταίο διάστημα και έρχεται σε ευθεία αντίθεση ακόμη και με τη θέση του Υ.Π.Π.Ε.Θ. το οποίο σε σχετική έγγραφη απάντησή του, (η μοναδική που έχουμε λάβει μέχρι σήμερα), που παραλάβαμε την 08-03-2019, ημερομηνία κατά την οποία αποφασίστηκε η αναστολή της αποχής και έκτοτε το σχολείο λειτουργεί κανονικά, αναλύει τη νομική αναγνώριση και απόλυτη κατοχύρωση του δικαιώματος πρόσβασης όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, το οποίο ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΕΚ ΝΕΟΥ ότι ουδέποτε αμφισβητήσαμε, αναφέρει ότι στον ατομικό τους φάκελο υπάρχει το βιβλιάριο υγείας, στο οποίο πιστοποιείται ο εμβολιασμός τους, ενώ αναφορικά με τα ερωτήματα περί υγειονομικών ελέγχων και υγειονομικών συνθηκών στους χώρους φιλοξενίας, αναφέρει ότι εκφεύγουν της αρμοδιότητας του ΥΠΠΕΘ και ανήκουν στα συναρμόδια Υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Υγείας. Δέχεται, παράλληλα, και αναγνωρίζει ότι τα ερωτήματά μας είναι απόρροια της ανησυχίας μας για τη διασφάλιση της ευημερίας, της υγείας και της καλής εκπαίδευσης των μαθητών. Η σιωπή όλων των υπολοίπων αρμοδίων δε λειτουργεί καθησυχαστικά για τους γονείς, καθώς με αυτό τον τρόπο παραμένουν οι εύλογες ανησυχίες μας.
Επιπλέον σε σχετικό άρθρο του Προϊσταμένου του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, αναφορικά με το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, αναγράφεται ότι οι ενδοιασμοί έναντι της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων είναι απολύτως κατανοητοί και φυσιολογικοί μπροστά στο άγνωστο και οφείλουν να απαντηθούν με τον πληρέστερο τρόπο από τους φορείς της πολιτείας, τρόπο που σέβεται ανθρώπινες ζωές γηγενών και φιλοξενούμενων.
Με τις ενέργειές μας θέλουμε και επιδιώκουμε να συνδράμουμε στην ομαλή ενσωμάτωση αυτών των παιδιών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, διεκδικώντας κατάλληλες και ασφαλείς υποδομές και συνθήκες για τα προσφυγόπουλα και για τα ελληνόπουλα. Ωστόσο δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε στην προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα της εκπαίδευσης.
Ζητάμε απαντήσεις στο σύνολο των ερωτημάτων μας από κάθε αρμόδιο, ουσιαστικά και διαρθρωτικά μέτρα για την υγεία τους, τις ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής τους, ώστε να ακολουθήσει η πλήρης και αποτελεσματική στήριξή τους σε σχέση με τη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας και των λοιπών μαθημάτων.
Επιδιώκουμε το αυτονόητο και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, με ορθό προγραμματισμό και συντονισμό ενεργειών, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για πραγματική γνώση και μόρφωση και για ένα οργανωμένο εκπαιδευτικό σύστημα με κατάλληλα μέσα και ειδικότητες, που θα προετοιμάσει κατάλληλα την ένταξη των μαθητών προσφύγων στα σχολεία.
Αυτή είναι η πραγματική μας θέση και θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, ενώ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ρητά και δημοσίως την προσπάθεια κάποιων να διαστρεβλώσουν την αλήθεια των αιτημάτων μας, με αποκλειστικό σκοπό να μπορούν οι ίδιοι να προβαίνουν σε συκοφαντίες, χαρακτηρισμούς και «λασπολογίες» σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο.
Με εκτίμηση
Το Δ.Σ.

 

***

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή.

 
Με τιμή,

Παναγιώτης Δημητράς

Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι 
διεύθυνση: ΤΘ 60820 – 15304 Γλυκά Νερά

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s