24/04/2019: Μηνυτήρια αναφορά κατά Δημάρχου Αθηναίων και Αρχηγού ΕΛ.ΑΣ. για εκτεταμένη παραβίαση δικαιωμάτων των ΑμεΑ

ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

24 Απριλίου 2019

Κυρίες/Κύριοι,

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, κατά του Δημάρχου Αθηναίων και του Αρχηγού της ΕΛΑΣ καθώς και κάθε άλλου υπευθύνου στο Δήμο Αθηναίων και στην ΕΛΑΣ για την εκτεταμένη παραβίαση δικαιωμάτων των ΑμεΑ με την ανοχή λόγω παράβασης καθήκοντος ή τη συνενοχή λόγω ενεργειών του Δήμου Αθηναίων και της ΕΛΑΣ των οποίων προΐστανται και άρα φέρουν την κατά νόμο ευθύνη για τις παράνομες ενέργειες των στελεχών των δύο υπηρεσιών που συνδυάζονται με την άρνηση του Δημάρχου Αθηναίων και του Αρχηγού της ΕΛΑΣ να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για την επιβολή κυρώσεων και κυρίως για την αποτροπή επανάληψης των παραβιάσεων των δικαιωμάτων των ΑμεΑ.

Παρακαλούνται οι διωκτικές αρχές να λάβουν υπόψη πως φέτος εξετάζεται για πρώτη φορά από τον ΟΗΕ η συμμόρφωση της Ελλάδας με τη  Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες  (https://www.unric.org/el/index.php?option=com_content&view=article&id=46). Στο άρθρο 33 παράγραφο 3 της Σύμβασης προβλέπεται “Η κοινωνία των πολιτών, ιδιαίτερα τα ΑμεΑ και οι οργανώσεις που τα αντιπροσωπεύουν, εμπλέκεται και συμμετέχει πλήρως στη διαδικασία επίβλεψης.” Το ΕΠΣΕ έχει ήδη υποβάλει έκθεση που αναρτήθηκε από τον ΟΗΕ (στο https://tbinternet.ohchr.org/Treaties/CRPD/Shared%20Documents/GRC/INT_CRPD_ICO_GRC_33921_E.doc και σε μορφή html στοhttps://greekhelsinki.wordpress.com/2019/02/11/1-257/) και θα συμμετάσχει στις σχετικές διαδικασίες αναφέροντας μεταξύ άλλων το πρόβλημα και τις όποιες κυρώσεις επιβληθούν μετά τις επανειλημμένες μηνυτήριες αναφορές του ΕΠΣΕ. 

  1. Στάθμευση σε θέσεις για οχήματα ΑμεΑ στο ΑΒ Γλυκών Νερών και άρνηση αστυνομικού του 100 να ενεργήσει κατά νόμο στις 16 Απριλίου 2019

Στις 13:52 της 16 Απριλίου 2019 ο Παναγιώτης Δημητράς επικοινώνησε με το 100 θέση 25 για να στείλει όχημα για βεβαίωση παραβάσεων και αφαίρεση πινακίδων και διπλωμάτων οδήγησης των παραβατών που στάθμευαν στις θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ στο -σχετικά άδειο κατά τα άλλα- πάρκιν του ΑΒ Γλυκών Νερών. Η αστυνομικός αρνήθηκε επικαλούμενη τυπικά ψευδώς -αλλά πιθανώς από άγνοια λόγω απαράδεκτα ελλιπούς εκπαίδευσής της- πως ο χώρος στάθμευσης είναι ιδιωτικός (ενώ θεωρείται δημόσιος κατά τις ώρες λειτουργίας του καταστήματος), και το έκανε παρά την επιμονή του Παναγιώτη Δημητρά και την επίκληση ανταλλαγής μηνυμάτων με την ΕΛΑΣ προ εβδομάδων. Υπενθυμίζεται πως για πανομοιότυπο συμβάν υποβλήθηκε στην υπηρεσία σας  “Μηνυτήρια αναφορά για στάθμευση σε θέσεις για οχήματα ΑμεΑ στο ΑΒ Γλυκών Νερών και άρνηση αστυνομικού του 100 να ενεργήσει κατά νόμο” στις 29 Ιανουαρίου 2019 στην οποία δώσατε αριθμό φακέλου 7100/33/204 και στη συνέχεια πήρε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ΑΒΜ Η2019/3252. Επίσης, έχουν καταγραφεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλές περιπτώσεις κλήσεων της αστυνομίας για παρόμοια συμβάντα και άρνησή της να παρέμβει επικαλούμενη ψευδώς πως πρόκειται για ιδιωτικό χώρο. Από όλα αυτά προκύπτει αναμφίβολα πως η ηγεσία της ΕΛΑΣ γνωρίζει την πλημμελή ανταπόκριση τψν στελεχών της στις κλήσεις αυτές και δεν κάνει το αυτονόητο ώστε να μην υπάρχει αστυνομικός στο 100 ή άλλη υπηρεσία που να εμφανίζεται αγνοών τις υποχρεώσεις του και συμβάλλοντας έτσι στην ατιμωρησία των βάρβαρων παραβατών του νόμου και των δικαιωμάτων των ΑμεΑΓια το λόγο αυτό, για το συμβάν αυτό η αναφορά στρέφεται κατ’ αρχήν κατά του Αρχηγού της ΕΛΑΣ και επίσης κατά κάθε άλλου υπευθύνου. Υπενθυμίζουμε την προ ημερών αιτιολόγηση ανάλογης μηνυτήριας αναφοράς του ΕΠΣΕ μετά από ερώτημα της υπηρεσίας σας: “Οι οδηγοί που σταθμεύουν σε ράμπες για ΑμεΑ ή σε οδηγούς πορείας τυφλών ή σε θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ “με πρόθεση δημόσια προκάλεσαν τετελεσμένη διάκριση σε βάρος των ΑμεΑ” (άρθρο 1 παρ 1 και 3 Ν. 927/79) αφού στερούν από τα άτομα ΑμεΑ το δικαίωμα ισότιμης κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο δημόσιο χώρο αφού καταργούν την προσβασιμότητα στο χώρο αυτό.”

  1. Μόνιμη ακύρωση οδηγού πορείας τυφλών στην Πατησίων 48

Ο Δήμος Αθηναίων που έχει την ευθύνη για τα πεζοδρόμια, ανέχεται αν δεν έχει κιόλας εγκρίνει πολεοδομικά την ακύρωση του οδηγού πορείας τυφλών στην οδό Πατησίων (28ης Οκτωβρίου) και στο ύψος του αριθμού 48, λόγω σκαλωσιάς που βρίσκεται εκεί και μάλιστα όχι λόγω προσωρινών εργασιών αλλά για την προστασία των περαστικών από πιθανή πτώση στοιχείων κτιρίου. Η σκαλωσιά βρίσκεται εκεί για διάστημα πολλών μηνών (αν όχι ετών), άρα προκύπτει πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση εκ μέρους των αρχών ή του (άγνωστου, καθώς δεν υπάρχει πινακίδα του έργου) εργολάβου να βρεθεί εναλλακτική λύση που να απελευθερώνει τον διάδρομο. Επισυνάπτονται φωτογραφίες από τις 11 και τις 14 Απριλίου 2019. Επιτρέποντας τη σχεδόν μόνιμη ακύρωση του οδηγού πορείας τυφλών, ο Δήμαρχος Αθηναίων και κάθε άλλο υπεύθυνο στέλεχός του “με πρόθεση δημόσια προκάλεσε τετελεσμένη διάκριση σε βάρος των ΑμεΑ” (άρθρο 1 παρ 1 και 3 Ν. 927/79) αφού στερεί από τα άτομα ΑμεΑ το δικαίωμα ισότιμης κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο δημόσιο χώρο παρεμποδίζοντας μακροχρόνια την προσβασιμότητα στο χώρο αυτό.

_______________________________________

  1. Εμπόδια στους πεζόδρομους της Αθήνας και μάλιστα της περιοχής της Ακρόπολης τεκμηριωμένα από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών με την ακόλουθη ανακοίνωσή της 12 Απριλίου 2019 για τα οποία κατά νόμο υπεύθυνοι είναι ο Δήμαρχος Αθηναίων και κάθε υπεύθυνοστέλεχος του Δήμου Αθηναίων

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών – ΠΣΤ

Εμπόδια στους πεζόδρομους της Αθήνας

12 Απριλίου 2019

Η κατάσταση στα πεζοδρόμια και τους πεζόδρομους της Αθήνας είναι, όπως όλοι γνωρίζετε, πολύ δύσκολη για τους πεζούς με πρόβλημα όρασης. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από τους πεζόδρομους Μακρυγιάννη και Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Τα εμπόδια και οι κίνδυνοι πολλαπλά και ποικίλα: -τραπεζοκαθίσματα πάνω στο οδηγό όδευσης ή πολύ οριακά κοντά -διαχωριστικά με ανοιχτές πόρτες και τέντες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος πάνω στον οδηγό όδευσης -οχήματα τροφοδοσίας σταθμευμένα κάθετα στους οδηγούς όδευσης, ενώ υπάρχουν και άλλα σωστά σταθμευμένα παράλληλα με τον πεζόδρομο -ψυγεία και άλλα stand περιπτέρων ακριβώς δίπλα στον οδηγό όδευσης -ηλεκτροκίνητα πατίνια σε σημεία διέλευσης πεζών -μικροπωλητές και πλανόδιοι καλλιτέχνες κάθε είδους πάνω στον οδηγό όδευσης σε όλο το μήκος του πεζόδρομου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου Η υπηρεσία Κινητικότητας/Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (Π.Σ.Τ) έχει εντοπίσει τα προβλήματα και κάνει επανειλημμένα παρεμβάσεις σε πάρα πολλές περιπτώσεις, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό έχουν βελτιωθεί.. Ο Π.Σ.Τ προσπαθεί σε καθημερινή βάση να λύσει πολλά από αυτά. Όμως δυστυχώς συνεχώς προκύπτουν νέα προβλήματα. Η κινητοποίηση όλων μας είναι απαραίτητη έτσι ώστε να τηρηθούν τα μέτρα προσβασιμότητας και να εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις όταν τα μέτρα αυτά στην πράξη ακυρώνονται.

  1. Ακύρωση οδηγών πορείας τυφλών στο πεζοδρόμιο απέναντι από το Εφετείο από προφανώς αδειοδοτημένα από τη Δήμο Αθηναίων τραπέζια καταστημάτων και μπροστά στο Εφετείο από κάδο ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, δεκάδες σταθμευμένες μοτοσυκλέτες και δύο οχήματα της ΕΛΑΣ

Οι ακόλουθες φωτογραφίες είναι από τις 17 Απριλίου 2019 στις 12 το μεσημέρι (πλην εκείνης με τα οχήματα της ΕΛΑΣ που είναι την 1:15 το μεσημέρι) στην οδό Λουκάρεως μπροστά από την είσοδο του Εφετείου Αθηνών και κοντά στον Άρειο Πάγο, δηλαδή στα δύο ανώτατα ποινικά και πολιτικά δικαστήρια της χώρας. Στο πεζοδρόμιο απέναντι από το Εφετείο (οι πρώτες τρεις φωτογραφίες) τραπεζάκια και πελάτες/ισσες καφενείων (πολλοί/ές πιθανότατα λειτουργοί της δικαιοσύνης που ντροπιάζουν το λειτούργημά τους και τη δικαιοσύνη) έχουν ακυρώσει πλήρως τον οδηγό πορείας τυφλών, προφανώς με την άδεια (για τα τραπεζάκια) του Δήμου Αθηναίων. Απέναντι, στο πεζοδρόμιο μπροστά από το Εφετείο ο Δήμος Αθηναίων (οι άλλες δύο φωτογραφίες) έχει ακόμα τον κάδο ανακύκλωσης για τον οποίο έχει υποβληθεί προηγούμενη μηνυτήρια αναφορά ενώ η ΕΛΑΣ αφήνει την παράνομη στάθμευση δικύκλων στο πεζοδρόμιο για την οποία ανοχή έχει υποβληθεί προηγούμενη μηνυτήρια αναφορά και, παρά την αλλαγή στάσης μετά από επανειλημμένες αναφορές μας και διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη, επανεμφανίστηκαν σταθμευμένα δύο οχήματά της. Άρα και εδώ ο οδηγός πορείας τυφλών είχε ακυρωθεί όπως καθημερινά όταν υπάρχουν δίκες από τα τραπεζάκια και τον κάδο ανακύκλωσης με άδεια του Δήμου Αθηναίων και τις μοτοσυκλέτες με την συστηματική ανοχή λόγω παράβασης καθήκοντος των οργάνων της ΕΛΑΣ -ενίοτε δε και με οχήματά της ΕΛΑΣ. Άρα ο Δήμαρχος Αθηναίων και τα εμπλεκόμενα στελέχη του Δήμου Αθηναίων καθώς και “με την τοποθέτηση εμποδίων σε οδηγούς πορείας τυφλών και/ή την ανοχή στην παρανομία αυτή “με πρόθεση δημόσια προκαλούν τετελεσμένη διάκριση σε βάρος των ΑμεΑ” (άρθρο 1 παρ 1 και 3 Ν. 927/79) αφού στερούν από τα άτομα ΑμεΑ το δικαίωμα ισότιμης κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο δημόσιο χώρο αφού καταργούν την προσβασιμότητα στο χώρο αυτό.”

***

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή.

Με τιμή,

Παναγιώτης Δημητράς
Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
email: panayotedimitras@gmail.com
διεύθυνση: ΤΘ 60820 – 15304 Γλυκά Νερά

One thought on “24/04/2019: Μηνυτήρια αναφορά κατά Δημάρχου Αθηναίων και Αρχηγού ΕΛ.ΑΣ. για εκτεταμένη παραβίαση δικαιωμάτων των ΑμεΑ

  1. ilia43 27/04/2019 / 2:23 am

    Tα συγχαρητήριά μου! Ήταν καιρός να γίνει μια τέτοια ενέργεια!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s