26/04/2019: Μηνυτήρια αναφορά κατά υποψήφιου ΚΙΝΑΛ Θάνου Ασκητή για ρατσιστικές δηλώσεις του κατά Φιλιππινέζων

ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

 

26 Απριλίου 2019


Κυρίες/Κύριοι,

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, με αντικείμενο τις ρατσιστικές δηλώσεις του Θάνου Ασκητή σε βάρος των γυναικών από τις Φιλιππίνες που κατά τα φαινόμενα συντάχθηκαν στην Αθήνα όπου κατοικεί και αναρτήθηκαν στη ηλεκτρονική εφημερίδα “Sigmalive.com“. Στις δηλώσεις του προσπάθησε να “εξηγήσει” την έλξη του κατά συρροήν δολοφόνου της Κύπρου προς τις Φιλιππινέζες, αποδίδοντας “φυλετικά” χαρακτηριστικά στα θύματα (ενώ η ίδια η αναφορά σε “φυλές” είναι πλέον, όχι τυχαία, καταργημένη στον επιστημονικό λόγο) που κατά τη γνώμη του εξηγούν την προτίμηση του δολοφόνου σε αυτές, καθώς τους απέδωσε συλλήβδην το χαρακτηριστικό της “υποταγής και της υπηρεσίας”. Πέρα από την έμμεση κατηγορία των ίδιων των -ημέρα με την ημέρα αυξανόμενων- θυμάτων ενός μεγάλου (και) ρατσιστικού εγκλήματος για τη βία που υπέστησαν, οι αναφορές του έρχονται σε πλήρη αντίθεση και με τον κοινωνικά αναγνωρισμένο ρόλο των γυναικών στη Φιλιππινέζικη κοινωνία. Σύμφωνα με την Wikipedia Οι Φιλιππίνες χαρακτηρίζονται ως μια χώρα ισχυρών γυναικών που, άμεσα ή έμμεσα, διευθύνουν την οικογένεια. τις εταιρείες, κυβερνητικούς οργανισμούς καιεπιχειρήσεις – The Philippines is described to be a nation of strong women, who directly and indirectly run the family unit, businesses, government agencies and haciendas.”
https://en.wikipedia.org/wiki/Women_in_the_Philippines. Επιπλέον, μόνο τέσσερα από τα επτά -μέχρι στιγμής- θύματα είναι από τις Φιλιππίνες.

Να σημειωθεί επίσης πως ο Θάνος Ασκητής έχει δηλώσει την υποψηφιότητά του με το ΚΙΝ.ΑΛ. στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές (https://www.tovima.gr/2019/03/24/society/thanos-askitis-giati-katevainei-ypopsifios-vouleytis-me-to-kinal/), άρα ο λόγος του αποκτά επιπλέον πολιτικό βάρος. Όλα τα παραπάνω συνιστούν υποκίνηση, πρόκληση, διέγερση, προτροπή σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή ή/και την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, και εμπίπτουν και στο Άρθρο 3 Ν. 927/79 Τέλεση μέσω διαδικτύου: Όταν οι πράξεις των προηγουμένων άρθρων τελούνται μέσω διαδικτύου ή άλλου μέσου επικοινωνίας, τόπος τέλεσης θεωρείται και η Ελληνική Επικράτεια, εφόσον στο έδαφος της παρέχεται πρόσβαση στα συγκεκριμένα μέσα, ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασής τους.”

Screenshot_2019-04-26-19-12-48-178_com.hsv.freeadblockerbrowser.png

***

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή.

 

 
Με τιμή,

Παναγιώτης Δημητράς
Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
email: panayotedimitras@gmail.com 
διεύθυνση: ΤΘ 60820 – 15304 Γλυκά Νερά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s