25/05/2019: Μηνυτήρια αναφορά κατά Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για ρατσιστική παρεμπόδιση οδηγού πορείας τυφλών στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα

 ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

25 Μαΐου 2019

Κυρίες/Κύριοι,

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήριααναφορά, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτωνκατά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και κάθε άλλου υπεύθυνου του ΣΥΡΙΖΑ για ρατσιστική παρεμπόδιση του οδηγού πορείας τυφλών στην Πλατεία Συντάγματος πολλές ώρες πριν την προεκλογική συγκέντρωση, της 24 Μαΐου 2019, παρεμπόδιση εμφανώς επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα των τυφλών, όπως φαίνεται στην ακόλουθη ανάρτηση χρήστη του Facebook.
Έχοντας εμποδίσει την πρόσβαση στον οδηγό πορείας τυφλών “με πρόθεση δημόσια προκάλεσαν τετελεσμένη διάκριση σε βάρος των ΑμεΑ” (άρθρο 1 παρ 1 και 3 Ν. 927/79) αφού στερούν από τους τυφλούς το δικαίωμα ισότιμης κυκλοφορίας στο δημόσιο χώρο στο κέντρο της Πρωτεύουσας, καταργώντας την προσβασιμότητα στο χώρο αυτό.

FB_IMG_1558801312210.jpg

George Mantzavas 24-5-2019
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=451367365613795&id=100022216055427
Στην πλατεία Συντάγματος σήμερα το πρωί στήθηκαν επιπλέον δύο τεράστια videowall για την κεντρική ομιλία του ΣΥΡΙΖΑ. Το ένα εξ’αυτων παρεμποδίζει τον ειδικό πεζόδρομο για άτομα με προβλήματα όρασης.
Ο σεβασμός του δημοσίου χώρου και του ανθρώπινου δικαιώματος στην προσβασιμότητα είναι à la carte , θυσιάζονται στον βωμό της εκλογικής μάχης για να σκηνοθετηθεί σωστά μια εκλογική ομιλία !
Αιδώς, Αργείοι!

Παρακαλούνται οι διωκτικές αρχές να λάβουν υπόψη πως φέτος εξετάζεται για πρώτη φορά από τον ΟΗΕ η συμμόρφωση της Ελλάδας με τη  Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες  (https://www.unric.org/el/index.php?option=com_content&view=article&id=46). Στο άρθρο 33 παράγραφο 3 της Σύμβασης προβλέπεται “Η κοινωνία των πολιτών, ιδιαίτερα τα ΑμεΑ και οι οργανώσεις που τα αντιπροσωπεύουν, εμπλέκεται και συμμετέχει πλήρως στη διαδικασία επίβλεψης.” Το ΕΠΣΕ έχει ήδη υποβάλει έκθεση που αναρτήθηκε από τον ΟΗΕ (στο https://tbinternet.ohchr.org/Treaties/CRPD/Shared%20Documents/GRC/INT_CRPD_ICO_GRC_33921_E.doc και σε μορφή html στοhttps://greekhelsinki.wordpress.com/2019/02/11/1-257/) και θα συμμετάσχει στις σχετικές διαδικασίες αναφέροντας μεταξύ άλλων το πρόβλημα και τις όποιες κυρώσεις επιβληθούν μετά τις επανειλημμένες μηνυτήριες αναφορές του ΕΠΣΕ.

 

***

 

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή.
Με τιμή,

Παναγιώτης Δημητράς

Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι 
διεύθυνση: ΤΘ 60820 – 15304 Γλυκά Νερ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s