02/06/2019: Μηνυτήρια αναφορά κατά “Πρωινού Λόγου” και Κ. Καλτσή για αντισημιτική συνωμοσιολογική ρητορική εις βάρος του Μωυσή Ελισάφ

ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

 

2 Ιουνίου 2019

Κυρίες/Κύριοι,

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, κατά της διαδικτυακής εφημερίδας Πρωινός Λόγος και του συντάκτη της Κώστα Καλτσή, με αντικείμενο τη αντισημιτική ρητορική τους, καθώς παρουσιάζουν την υποψηφιότητα του Μωυσή Ελισάφ για το Δήμο Ιωαννίνων και τη στήριξή της από άλλες εφημερίδες και μέσα, σαν αποτέλεσμα συνωμοσίας του “εβραϊκού λόμπι”. Όλα τα παραπάνω συνιστούν δημόσια υποκίνηση μίσους και βίας μέσω και του διαδικτύου.

Στις 18 Μαΐου, η συντηρητική εφημερίδα των Ιωαννίνων “Πρωινός Λόγος” δημοσίευσε αισχρό αντισημιτικό άρθρο κατά του Μωυσή #Ελισάφ, υποψηφίου Δημάρχου με την παράταξη “Γιάννενα Νέα Εποχή”. Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη εφημερίδα φιλοξενεί πρόθυμα αντισημιτικές απόψεις του γιαννιώτικου υποκόσμου (δείτε πρόχειρα εδώ: https://enantiastonantisimitismo.wordpress.com/…/%CE%BA%CF…/).
#Ιωάννινα #αντισημιτισμός

 

FireShot Capture 022 - Θέλουν να επιβάλλουν τον Ελισάφ ως δήμαρχο των Ιωαννίνων!.. ➤ Γράφει _ - www.proinoslogos.gr

Θέλουν να επιβάλλουν τον Ελισάφ ως δήμαρχο των Ιωαννίνων!.. ➤ Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ Δ. ΚΑΛΤΣΗΣ

on 18 Μαϊος 2019.

 ΤΟ γνωρίζουμε. Σπεύδουν όμως και εξ Αθηνών να το επιβεβαιώσουν. Ότι ο καθηγητής Παθολογίας κ. Μωυσής Ελισάφ, Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και μέλος του Δ.Σ του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, είναι εξαίρετος επιστήμων.

Το εμπεδώσαμε! Δεν αρκούνται όμως να το λένε. Του πλέκουν το εγκώμιο μέσω μεγάλων εφημερίδων εθνικής κυκλοφορίας, σε δελτία ειδήσεων τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας και άρθρα κάποιων που θεωρούν ότι ασκούν επιρροή.
ΟΛΑ αυτά θα ήταν λογικά αν οι ύμνοι αναδείκνυαν μόνο το επιστημονικό έργο του αξιότιμου καθηγητή. Η προβολή, όμως αφορά τη διεκδίκηση από τον κ. Ελισάφ του δημαρχιακού θώκου των Ιωαννίνων! Επιχειρούν να μας πουν ότι είναι ο καταλληλότερος και θα πρέπει οι Γιαννιώτες να τον τιμήσουμε με την ψήφο μας, κάνοντας και έμμεση αναφορά στο Ολοκαύτωμα και στην εξόντωση από τους Ναζί των Γιαννιωτών Εβραίων, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οφείλουμε την τιμή της υπερψήφισης στον κ. Ελισάφ! Το ίδιο μάλλον πιστεύει και ο ίδιος, όπως θα εξηγήσουμε στη συνέχεια.
ΜΑ, ίσως θα πείτε, είναι μία μεγάλη επιστημονική προσωπικότητα και γι’ αυτό τον προβάλλουν! Δηλαδή, οι διευθυντές του ΑΝΤ1, του ΒΗΜΑΤΟΣ, της Εφημερίδας των Συντακτών κλπ. εκεί που κάθονταν, θυμήθηκαν ξαφνικά όλοι μαζί τον καλό επιστήμονα κ. Ελισάφ για να παρουσιάσουν την υποψηφιότητά του; Αυτό πιστεύετε; Ξέρετε πόσοι εξαίρετοι και επιτυχημένοι είναι υποψήφιοι ανά την Ελλάδα, που δεν τους έχει αφιερώσει κανείς ούτε μία αράδα και που δεν υπάρχει περίπτωση να “παίξει” ποτέ η υποψηφιότητά τους σε δελτίο ειδήσεων αθηναϊκού σταθμού; Εκατοντάδες!
ΕΙΝΑΙ απλή η απάντηση. Κάποιοι κύκλοι θέλουν τον κ. Ελισάφ οπωσδήποτε δήμαρχο των Ιωαννίνων! Προπαντός το Εβραϊκό λόμπι, το οποίο και κινητοποιεί θεούς και δαίμονες, έχοντας και τη δύναμη να το κάνει. Μη σπεύσει ο κ. Ελισάφ και οι παρακοιμώμενοί του να μας καταλογίσουν αντισημιτικό μένος -αλλά και να το κάνουν δε μας ενδιαφέρει. Πολιτικά αξιολογική είναι η κρίση μας και απότοκος των παρεμβάσεων που γίνονται. Όπως και ότι ο κ. Ελισάφ συμπεριφέρεται περίπου ως “ήρωας”, ως θύμα και ο ίδιος των Ναζί, έναντι του οποίου οι Γιαννιώτες πρέπει να αισθάνονται… ενοχές, επειδή δεν …προστάτευσαν δήθεν επαρκώς τους ομόθρησκούς του ή ότι …λεηλάτησαν τις περιουσίες τους.
ΑΥΤΕΣ τις απόψεις έχει επικροτήσει και ο κ. Ελισάφ, όπως έχουμε γράψει πριν από μήνες σε άρθρο μας στον “Πρωινό Λόγο” χωρίς να δοθεί κάποια απάντηση από τον υποψήφιο δήμαρχο, του οποίου ο αγώνας και των συνεργατών του είναι σεβαστός, μέχρι εκεί βεβαίως που δεν επιχειρείται χειραγώγηση της Κοινής Γνώμης, με μέσα όπως αυτά που σας περιγράφουμε. Τότε, καλούσαμε τον κ. Ελισάφ να πάρει θέση, αν δηλαδή εξακολουθούσε να τα πιστεύει αυτά, σημειώνοντας ότι είναι προκλητικό να ζητά την ψήφο εκείνων που προσβάλλει βαρύτατα. Το ίδιο επαναλαμβάνουμε και σήμερα, αναμένοντας ξεκάθαρη τοποθέτησή του.
ΑΚΟΜΗ κι έτσι να είναι, πώς απαιτεί τη στήριξη εκείνων που …καταλήστευσαν τους συμπατριώτες του; Και τι ακριβώς σημαίνει το σήμα του λογότυπου της παράταξης “Νέα Εποχή”; Μήπως έχει σχέση με το …όνομα του Θεού, κατά τους Εβραίους; Ειλικρινά το λέμε, δεν μας ενοχλεί το θρήσκευμα του κ. Ελισάφ. Άλλωστε, τα Γιάννινα έχουν μακρά παράδοση στην πολυπολιτισμικότητα και στην ανεξιθρησκεία. Να θέλουν να μας τον επιβάλλουν μας ενοχλεί. Όπως έκανε με άρθρο του και κάποιος καθηγητής στην ηλεκτρονική έκδοση της Εφημερίδας των Συντακτών (efsyn.gr) στις 14 /5, που, αφού αναφέρθηκε στις επιστημονικές περγαμηνές του κ. Ελισάφ, εξήρε την …αντιστασιακή του δράση κατά της δικτατορίας (τι ακριβώς έκανε ο δωδεκάχρονος τότε;) και κατέληγε με τούτο το καταπληκτικό: …”Επιτέλους ένας Ρωμανιώτης Εβραίος δήμαρχος στα Γιάννινα!… Επιτέλους, ο πρώτος Εβραίος δήμαρχος σε όλη την Ελλάδα”! Και σε ολόκληρη την Ευρώπη, λέμε εμείς.
ΑΠΟ τέτοιου είδους άρθρα, ίσως και λόγω χαρακτήρος, ο τρόπος που πολιτεύεται ο κ. Ελισάφ, αποπνέει μια απίστευτη έπαρση. Του λέμε, λοιπόν, ότι τα Γιάννινα δεν του οφείλουν τίποτε, σε αντίθεση με εκείνον που στην πόλη οφείλει αυτό που είναι. Ακόμη και την επιστημονική του δραστηριότητα φρόντισε να την περιορίσει στα κτίρια της Ιατρικής και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, χωρίς να μπορέσει να βγει έξω από αυτά και να σταθεί στο πλευρό των πολιτών και αρωγός στις διεκδικήσεις τους. Ότι διετέλεσε μία περίοδο, σε αγαστή συνύπαρξη στο Δήμο με τον σημερινό δήμαρχο κ. Μπέγκα, πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, περισσότερο προπαγάνδισε υπέρ του Ισραήλ (ακόμη και σε εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα ), όπως είχε καταγγείλει και ο κ. Άρης Μπαρτζώκας, παρά ανέδειξε τα γράμματα και τις τέχνες.
Ο κ. ΕΛΙΣΑΦ, Ισραηλινοσπουδαγμένος, όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του, μόνιμος συνοδός σε όποιες ταξιδιωτικές αποστολές στο Ισραήλ, όπου θεωρείται σημαντική προσωπικότητα, θα συνεχίσει να λέει ότι ηγείται ενός ανεξάρτητου συνδυασμού. Αποφεύγει να πει ότι τον στηρίζει το ΚΙΝΑΛ – πρώην ΠΑΣΟΚ, όπως και τον κ. Μπέγκα! Δεν το λέμε για κακό. Άλλωστε, δεν είχε διστάσει να συζητήσει για πιθανή στήριξη και με τη Ν.Δ, η οποία έκανε πίσω ύστερα από την αποκάλυψη από τον “Π.Λ.” και τον σάλο που προκλήθηκε. Δεν ήταν ποτέ, λέει, κομματικά ενταγμένος! Ήταν και στη λεγόμενη Ανανεωτική Αριστερά και στα ΚΚΕ και στο ΠΑΣΟΚ, διαδοχικά. Αναλόγως των περιστάσεων, τις οποίες αξιοποιεί κατά το δοκούν. Δικαίωμά του, αλλά και δικό μας να κρίνουμε.

 

***

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή.

 

Με τιμή

Παναγιώτης Δημητράς

Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
διεύθυνση: ΤΘ 60820 – 15304 Γλυκά Νερά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s