12/07/2019: Μηνυτήρια αναφορά κατά Δήμου και ΔΗΠΕΘΕ Σερρών για ρατσιστική ακύρωση οδηγού πορείας τυφλών

ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ/Τ.Κ.Ζ.Α.Ρ.
ΚΑΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ  ΒΙΑΣ
 
12 Ιουλίου 2019

Κυρίες/Κύριοι

 

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, κατά του Δήμου Σερρών που έχει την ευθύνη για τα πεζοδρόμια και του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, με αντικείμενο την ρατσιστική προς τα άτομα με αναπηρίες ακύρωση του οδηγού πορείας τυφλών με καθίσματα για τις ανάγκες λειτουργίας του κυλικείου του (απέναντι από το σινεμά “Αστέρια” στο κέντρο της πόλης). Οι φωτογραφίες που μας στάλθηκαν είναι τραβηγμένες στις 9 Ιουλίου 2019.Τοποθετώντας τραπεζοκαθίσματα το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και επιτρέποντας κάτι τέτοιο ο Δήμος Σερρών“με πρόθεση δημόσια προκάλεσαν τετελεσμένη διάκριση σε βάρος των ΑμεΑ” (άρθρο 1 παρ 1 και 3 Ν. 927/79) αφού στερούν από τα άτομα με αναπηρίες το δικαίωμα ισότιμης κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο δημόσιο χώρο, παρεμποδίζοντας προκλητικά την προσβασιμότητα στο χώρο αυτό.

Screenshot_2019-07-10-22-40-44-094_com.facebook.katana~2Screenshot_2019-07-11-13-56-35-493_com.facebook.katana

Παρακαλούνται οι διωκτικές αρχές να λάβουν υπόψη πως φέτος εξετάζεται για πρώτη φορά από τον ΟΗΕ η συμμόρφωση της Ελλάδας με τη  Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες  (https://www.unric.org/el/index.php?option=com_content&view=article&id=46). Στο άρθρο 33 παράγραφο 3 της Σύμβασης προβλέπεται “Η κοινωνία των πολιτών, ιδιαίτερα τα ΑμεΑ και οι οργανώσεις που τα αντιπροσωπεύουν, εμπλέκεται και συμμετέχει πλήρως στη διαδικασία επίβλεψης.” Το ΕΠΣΕ έχει ήδη υποβάλει έκθεση που αναρτήθηκε από τον ΟΗΕ (στο   https://tbinternet.ohchr.org/Treaties/CRPD/Shared%20Documents/GRC/INT_CRPD_ICO_GRC_33921_E.doc και σε μορφή html στο https://greekhelsinki.wordpress.com/2019/02/11/1-257/) και θα συμμετάσχει στις σχετικές διαδικασίες αναφέροντας μεταξύ άλλων το πρόβλημα και τις όποιες κυρώσεις επιβληθούν μετά τις επανειλημμένες μηνυτήριες αναφορές του ΕΠΣΕ.

 
***

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μηνυτήρια αναφορά αυτή.

Με τιμή,

Παναγιώτης Δημητράς
Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι

email: panayotedimitras@gmail.com
διεύθυνση: ΤΘ 60820 – 15304 Γλυκά Νερά
———————————————
Επικαιροποίηση 12 Οκτωβρίου 2019

“Προσέξτε, αν και εφόσον δικαιωθεί το «Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι” ή προχωρήσει σε δίκη η υπόθεση πολύ φοβάμαι πως θα γίνει αδύνατη οποιαδήποτε αλλαγή τόσο της Μεραρχίας, όσο και όλων των άλλων αστικών αναπλάσεων της πόλης των Σερρών. Αν δηλαδή είναι υποχρεωτική η προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στην διάβαση τυφλών που ήδη υπάρχει στις παραπάνω οδούς, θα γίνει αδύνατη η όποια τοποθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων πάνω ή γύρω από αυτές. Και μάλιστα οποιαδήποτε αλλαγή, σε αυτούς τους δρόμους, θα έχει και ποινικές προεκτάσεις…! Πράγμα που σημαίνει πως τα πράγματα για τους λάτρεις του καφέ στο κέντρο της πόλης και των επιχειρηματιών, δυσκολεύουν….”

Ελεύθερο Βήμα των Σερρών
Δεν ξέρω με ποιο τρόπο φτάνουν στα μάτια τους τα δικά μας «χάλια» αλλά το «Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι» προχώρησε σε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά τόσο κατά του Δήμου Σερρών.
Η καταγγελία αφορά την ευθύνη για τα πεζοδρόμια, όσο και το ΔΗΠΕΘΕ μας με αντικείμενο την ρατσιστική προς τα άτομα με αναπηρίες ακύρωση του οδηγού πορείας τυφλών με καθίσματα για τις ανάγκες λειτουργίας του κυλικείου του (απέναντι από το σινεμά “Αστέρια” στο κέντρο της πόλης).
Μάλιστα οι φωτογραφίες που τους στάλθηκαν είναι τραβηγμένες στις 9 Ιουλίου 2019!
Τοποθετώντας τραπεζοκαθίσματα λοιπόν το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και επιτρέποντας κάτι τέτοιο ο Δήμος Σερρών, “με πρόθεση δημόσια προκάλεσαν τετελεσμένη διάκριση σε βάρος των ΑμεΑ” (άρθρο 1 παρ 1 και 3 Ν. 927/79) αφού στερούν από τα άτομα με αναπηρίες το δικαίωμα ισότιμης κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο δημόσιο χώρο, παρεμποδίζοντας προκλητικά την προσβασιμότητα στο χώρο αυτό.
Προσέξτε, αν και εφόσον δικαιωθεί το «Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι” ή προχωρήσει σε δίκη η υπόθεση πολύ φοβάμαι πως θα γίνει αδύνατη οποιαδήποτε αλλαγή τόσο της Μεραρχίας, όσο και όλων των άλλων αστικών αναπλάσεων της πόλης των Σερρών.
Αν δηλαδή είναι υποχρεωτική η προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στην διάβαση τυφλών που ήδη υπάρχει στις παραπάνω οδούς, θα γίνει αδύνατη η όποια τοποθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων πάνω ή γύρω από αυτές.

Και μάλιστα οποιαδήποτε αλλαγή, σε αυτούς τους δρόμους, θα έχει και ποινικές προεκτάσεις…!

Πράγμα που σημαίνει πως τα πράγματα για τους λάτρεις του καφέ στο κέντρο της πόλης και των επιχειρηματιών, δυσκολεύουν….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s