07/08/2019: Μηνυτήρια αναφορά κατά Δήμου Λέσβου, αρμόδιου ΑΤ κ.α. για συνεχιζόμενο “απαρτχάιντ” σε Δημοτική πλαζ “Τσαμάκια”

ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ/Τ.Κ.Ζ.Α.Ρ.
ΚΑΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ
 
7 Αυγούστου 2019


Κυρίες/Κύριοι,

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, κατά του Δήμου Λέσβου και, τόσο του πρώην Δημάρχου Σπύρου Γαληνού (επιπλέον και για την ακολούθως αναφερόμενη ρητορική μίσους), όσο και του νυν Στρατή Κύτελη, της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου, που διαχειρίζεται το χώρο, αλλά και κάθε άλλου υπευθύνου ως εργαζόμενου στην δημοτική πλαζ “Τσαμάκια” στην Μυτιλήνη, όπως και κατά του αρμόδιου για την περιοχή Αστυνομικού Τμήματος (που είναι πλέον προφανέστατο ότι γνωρίζει άριστα τη διαχρονική ρατσιστική παρανομία και δεν έχει κάνει τίποτα για να επιβάλλει το νόμο) για τα συνεχιζόμενα αλλά και προγενέστερα κρούσματα ρατσιστικού διαχωρισμού με στόχευση τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που θέλουν να κάνουν μπάνιο στην συγκεκριμένη παραλία. Τόσο η πρόσφατη καταγγελία σταθερά μικρότερης χρέωσης εισιτηρίου για Έλληνες στις 22 Ιουλίου 2019 όσο και οι προγενέστερες καταγγελίες άρνησης εισόδου σε υπήκοο Συρίας στις 3 Αυγούστου 2018 και σε υπήκοο Αφγανιστάν στις 20 Ιουλίου 2018, (όπως και δύο προγενέστερες καταγγελίες που έχουμε ήδη συμπεριλάβει σε μηνυτήριες αναφορές μας βλ. 1 και 2) παραβιάζουν την απαγόρευση των διακρίσεων “στην πρόσβαση στη διάθεση και την παροχή αγαθών και υπηρεσιών που διατίθενται (συναλλακτικά) στο κοινό” (Ν. 4443/2016). Τέλος οι αναφερόμενες δηλώσεις του Σπύρου Γαληνού συνιστούν δημόσια υποκίνηση μίσους μέσω και του διαδικτύου.

 
 
22/07/2019

Πλαζ “Τσαμάκια μόνο για Έλληνες”- Round 2

pjimage-35
 
Τι το ήθελε ο έρμος ο συντάκτης το μπάνιο στην πλαζ του Δήμου Λέσβου σήμερα το απόγευμα; Πήγε μέσα στον καύσωνα κι αντί να δροσιστεί, “λούστηκε” ρατσισμό και ξενοφοβία από την υπάλληλο στο ταμείο. -Πόσο έχει το εισιτήριο;

-Ένα ευρώ

-Ένα; Α, ωραία γιατί στην ταμπέλα γράφει δύο.

-Ά όχι μη δίνεται σημασία. Το έχουμε για τους ξένους αυτό. Γιατί έρχονται αλλοδαποί που θέλουν να μπουν μέσα και αυτό ενοχλεί τους άλλους οπότε εμείς το έχουμε το δύο στην ταμπέλα για να το βλέπουν και να μη μπαίνουν, να αποθαρρύνονται, καταλαβαίνετε;

Η αλήθεια είναι πως όχι δεν καταλαβαίνουμε πως μετά από τόσες συστάσεις, διαμαρτυρίες, δημοσιεύματα και δικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούν εναντίων συμβούλων και υπαλλήλων του Δήμου, εξακολουθεί να “αποθαρρύνεται” με διάφορα μέσα η πρόσβαση όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως χρώματος και εθνικότητας στη δημοτική πλαζ…

Πιθανότητα η ταμπέλα να είναι εκεί απλά από πέρυσι ή από τότε που ίσχυε η συγκεκριμένη τιμή και πιθανότατα οι λιγοστοί μετανάστες και πρόσφυγες που θέλουν να κάνουν μπάνιο στα Τσαμάκια να μην “αποθαρρύνονται” από τη διαφορά του ενός ευρώ, είναι όμως η σιγουριά και η άνεση της υπαλλήλου με την οποία μοιράστηκε  τη ρατσιστική της “εξυπναδούλα” με τους κατά τα άλλα άγνωστους αλλά εμφανώς Έλληνες λουόμενους, αυτή που μας έδωσε τελικά ένα κρύο ντουζ πριν το κολύμπι…

———————————————————————–

03/08/2018: Παράνομη και ρατσιστική άρνηση εισόδου, αυτή τη φορά σε Σύριο, στη δημοτική πλαζ Τσαμάκια, στη Λέσβο

Και τέταρτη καταγγελία παράνομης ρατσιστικής διάκρισης (από την ΕφΣυν, στις 3 Αυγούστου 2018) στην δημοτική πλαζ Τσαμάκια, στη Λέσβο, αυτή τη φορά εις βάρος Σύριου στον οποίο αρνήθηκαν την είσοδο. Ο Δήμαρχος Σπύρος Γαληνός έκανε σχετική ρατσιστική δήλωση στην οποία δεν αρνείται ότι υπάρχει ουσιαστικά απαγόρευση εισόδου, προσπαθώντας απλά να θολώσει το τοπίο ως προς τα κριτήρια εισόδου, τα οποία είναι, ωστόσο, επαρκώς γνωστά από όλες τις καταγγελίες και αφορούν πρόσφυγες και μετανάστες. Στην ίδια παραλία, για την οποία την ευθύνη έχει η Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Λέσβου, υπήρξε πριν λίγες μέρες παρόμοιο περιστατικό εις βάρος Αφγανού παρά την εμφάνιση και της ΕΛ.ΑΣ., νωρίτερα το καλοκαίρι είχε αναρτηθεί ευθέως ρατσιστική ανακοίνωση και αντίστοιχες καταγγελίες είχαν γίνει και πέρυσι:

Η Εφημερίδα των Συντακτών

https://archive.fo/3jWHY

Πλαζ «απαρτχάιντ» στη Μυτιλήνη

41df6ecbfc9a724bea61426572c99318c34f4040
 
03.08.2018

Σκηνές αμερικανικού Νότου του 19ου αιώνα αναβιώνουν στη Μυτιλήνη και ειδικότερα στη δημοτική πλαζ «Τσαμάκια» στο κέντρο της πόλης, όπου οι υπεύθυνοι εκεί εφαρμόζουν νόμους «απαρτχάιντ» περιορίζοντας ή και απαγορεύοντας εντελώς την είσοδο σε πρόσφυγες.

Μετά την αλήστου μνήμης ταμπέλα, η οποία πληροφορούσε τους προσερχόμενους ότι η είσοδος στην πλαζ επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου (έγγραφα που στερούνται οι πρόσφυγες), αλλά και την αποκάλυψη από την efsyn.gr περιστατικού απαγόρευσης εισόδου σε Αφγανό μεταφραστή που εργάζεται νόμιμα στη χώρα, έρχεται ακόμα ένα περιστατικό.

Σύμφωνα με την Ολγα Μ. (τα στοιχεία της στη διάθεση της εφημερίδας), οι αρμόδιοι επέδειξαν την ίδια συμπεριφορά και σε Σύρο που θέλησε να επισκεφθεί την παραλία.

«Ενας πατέρας με ένα αγοράκι περίπου έξι χρόνων ήθελε να μπουν στα Τσαμάκια. Η κοπέλα στο ταμείο δεν μιλούσε αγγλικά, οπότε έκανα τον διερμηνέα», μας αφηγείται η Ολγα Μ. «Του ζήτησε ταυτότητα, εκείνος την έδειξε όπως και το δίπλωμα οδήγησης. Η κυρία δεν τους άφησε να περάσουν γιατί ήθελαν τα χαρτιά από την αστυνομία ή το διαβατήριο. Εκείνος είπε ότι είναι μακριά το ξενοδοχείο όπου έμενε… ήρθε ο υπεύθυνος (που δεν μιλούσε ούτε κι εκείνος αγγλικά) και επανέλαβε το ίδιο πράγμα… Πολύ ευγενικά ο πατέρας είπε ότι το μωρό του ήθελε να παίξει σε αυτή την παραλία… Οταν έφυγαν φανερά απογοητευμένοι, ρώτησα τον “υπεύθυνο” γιατί δεν ζήτησαν διαβατήριο από τον άνδρα μου που είναι Γάλλος… “Κανονικά θα έπρεπε, μόνο οι Ελληνες περνάνε ελεύθερα!” είπε και εξαφανίστηκε στο γραφείο του…».

Μόλις πριν από δύο μέρες Αφγανός διερμηνέας, παντρεμένος με Ελληνίδα, που ζει και εργάζεται νόμιμα εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, κατέφυγε στο αστυνομικό τμήμα καταθέτοντας μήνυση όταν οι υπεύθυνοι εκεί του αρνήθηκαν την είσοδο.

Επιλεκτική απαγόρευση

«Δεν την ξέρω την περίπτωση και δεν αποκλείω να έγινε κάποιο λάθος ή κάποια υπερβολή», είπε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο οποίος όμως δεν αρνείται ότι εφαρμόζεται απαγόρευση εισόδου προσφύγων και μεταναστών στη δημοτική πλαζ.

Μόνο που, όπως λέει, εφαρμόζεται επιλεκτικά. «Ασφαλώς και απαγορεύουμε την είσοδο σε ομάδες ανδρών που έχουν όμως προκλητική συμπεριφορά. Δεν μπορούν να έρχονται γκρουπ ολόκληρα κουβαλώντας μπίρες και ό,τι άλλο και να κολυμπούν με τα εσώρουχα – σε αυτούς ασφαλώς και απαγορεύουμε την είσοδο, αφού πρωτίστως θέλουμε να διαφυλάξουμε την κοινωνική ισορροπία και να αποτρέψουμε ακραίες, ρατσιστικές συμπεριφορές που δυστυχώς έχουν υιοθετήσει κάποιοι εκ των συμπολιτών μας», δήλωσε στην «Εφ.Συν.».

Οπως έσπευσε να εξηγήσει ο δήμαρχος, στη δημοτική πλαζ η είσοδος επιτρέπεται σε όλους, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή χρώματος, «αλλά έχουμε μικρά κορίτσια και δεν είναι καθόλου ευχάριστο να έρχονται ομάδες “πεινασμένων” νεαρών που δεν έχουν δει ποτέ γυναίκες με μαγιό και να κοιτούν σαν λιγούρια τις κοπέλες με τα μπικίνι. Αυτές οφείλουμε να τις προστατέψουμε, αφού αν συμβεί κάτι, φανταστείτε τι θα γίνει μετά στη Μυτιλήνη. Θα στηθούν κρεμάλες και λαϊκά δικαστήρια και κάτι τέτοιο δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί. Μέλημά μας είναι να διαφυλαχθεί η αρχική εικόνα της Λέσβου της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς και οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί σε όλα, διατηρώντας τις ισορροπίες ακόμα και στη δημοτική πλαζ», κατέληξε ο ίδιος.

———————————————————————–

20/07/2018: Ρατσιστική άρνηση εισόδου σε Αφγανό μετανάστη στην παραλία Τσαμάκια στη Λέσβο με συμμετοχή στην παρανομία της ΕΛ.ΑΣ.

Καταγγελία ρατσιστικής άρνησης εισόδου σε Αφγανό μετανάστη στην παραλία Τσαμάκια στη Λέσβο με συμμετοχή στην παρανομία της ΕΛ.ΑΣ., αφού κλήθηκε από το θύμα και παρενέβη στο συμβάν χωρίς να επιβάλλει το νόμο, στις 20 Ιουλίου 2018. Στην ίδια παραλία, για την οποία την ευθύνη έχει η Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Λέσβου, είχε αναρτηθεί νωρίτερα το καλοκαίρι ευθέως ρατσιστική ανακοίνωση και αντίστοιχες καταγγελίες έχουν γίνει και πέρυσι:

fireshot-capture-110-ceb8cf81ceaccf83cebfcf82-ceb1ceb2cf81ceb1ceaccebc-https___www-facebook-com_me-thrasos
 
***
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή.

 

Με τιμή,

Παναγιώτης Δημητράς

Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι 
διεύθυνση: ΤΘ 60820 – 15304 Γλυκά Νερά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s