Πρώην ΧΑγίτες Ηλιόπουλος – Γερμενής ξαναδικάζονται για επεισόδια Ραφήνας μετά από επίμονες ενέργειες ΕΠΣΕ

pinakio dikis iliopoulou - germeni gia epeisodia rafinas 19-11-2019 edited

10 Σεπτεμβρίου 2019

Στις 19 Νοεμβρίου 2019, στο Η’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, ξαναδικάζονται οι πρώην πια Χρυσαυγίτες βουλευτές Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Γιώργος Γερμενής για τα βίαια επεισόδια της Ραφήνας στις 7 Σεπτεμβρίου 2012.

Υπενθυμίζεται πως στις 9 Ιανουαρίου 2019 Ηλιόπουλος και Γερμενής είχαν αθωωθεί επειδή τα θύματα έλειπαν αλλά θεωρήθηκαν ως νόμιμα κλητευθέντα (ενώ βρίσκονταν πίσω στη χώρα τους) άρα δεν διαβάστηκαν οι καταθέσεις τους.

Αντίθετα με τη ΜΚΟ που είχε στηρίξει τα θύματα και υποβάλει την αρχική μήνυση αλλά δεν έδωσε συνέχεια, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) που παρακολούθησε τη δίκη κατήγγειλε τη διαδικασία και ζήτησε μέσω της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου να ασκηθεί έφεση, κάτι που έγινε.

Όμως, ο προσδιορισμός της έφεση αργούσε ενώ υπήρχε θέμα παραγραφής το Σεπτέμβριο 2020: επί μήνες τα αρμόδια γραφεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τη δικογραφία ώστε να προσδιορισθεί η έφεση. Χρειάστηκε νέα παρέμβαση του ΕΠΣΕ στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου, που επισυνάπτεται, η οποία έδωσε εντολή να αναζητηθεί και να χρειαστεί να ανασυσταθεί η δικογραφία, να προσδιορισθεί η δίκη και να γίνει γραπτή αναφορά στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου για το αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών. Έτσι, καταμεσής του Αυγούστου 2019, η δικογραφία βρέθηκε και η δίκη προσδιορίσθηκε…ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ
Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Τηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
email: panayotedimitras@gmail.com ιστοσελίδα: https://greekhelsinki.wordpress.com


Εισαγγελία Αρείου Πάγου

 Θέμα: «Χάθηκε» δικογραφία μετά από άσκηση έφεσης κατά αθώωσης βουλευτών Χρυσής Αυγής

[αρ. πρωτ. 8554/5-8-2019] 5 Αυγούστου 2019

Κύριε/Κυρία Εισαγγελέα

Σε συνέχεια του συνημμένου αιτήματός μας, ασκήθηκε από την εισαγγελική αρχή η έφεση 494/2019 κατά της απόφασης 46/2019 του Θ’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

Έκτοτε και μέχρι σήμερα η δικογραφία έχει «χαθεί». Το αρμόδιο γραφείο 104 της Εισαγγελίας όπου θα πρέπει να καταλήξει για να προσδιοριστεί η δικάσιμη ακόμα δεν την έχει παραλάβει. Στην ηλεκτρονική ενημέρωση δε φαίνεται πως βρίσκεται στο Τμήμα Διοικητικού της Εισαγγελίας (επειδή διατάχθηκε και πειθαρχική δίωξη) από όπου δεν έχει ξεχρεωθεί. Το Τμήμα αυτό όμως δηλώνει άγνοια για την τύχη της.

Το αδίκημα παραγράφεται στις 7 Σεπτεμβρίου 2020 και αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβασή σας η υπόθεση θα οδηγηθεί σε παραγραφή.

Με τιμή

Παναγιώτης Δημητράς
Εκπρόσωπος ΕΠΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ
Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Τηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
email: panayotedimitras@gmail.com ιστοσελίδα: https://greekhelsinki.wordpress.com

 

Κυρία Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου
Εισαγγελέα Αρείου Πάγου

Θέμα: Αίτημα για άσκηση έφεση σε αθώωση βουλευτών Χρυσής Αυγής λόγω κακοδικίας

14 Ιανουαρίου 2019

Κυρία Εισαγγελέα

Στις 9 Ιανουαρίου 2019, το Θ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών αθώωσε λόγω αμφιβολιών τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Ηλιόπουλο και Γιώργο Γερμενή (και ένα άλλο στέλεχος της ΧΑ) από την κατηγορία της απρόκλητης φθοράς ξένης περιουσίας και μετέτρεψε σε υφ’ όρων παραγραφόμενο αδίκημα απλής συμμετοχής σε ομάδα που διέπραξε βιαιοπραγίες την κατηγορία της υποκίνησης και εκτέλεσης βιαιοπραγιών για την επίθεσή τους με καταστροφή πάγκων αλλοδαπών μικροπωλητών στο πανηγύρι της Ραφήνας στις 7 Σεπτεμβρίου 2012 η οποία είχε καταγραφεί σε βίντεο και για την οποία η ίδια η Χρυσή Αυγή περηφανέυτηκε με ανακοίνωσή της:

«Στη συγκεκριμένη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στη Ραφήνα, τα μέλη μας βρέθηκαν προς τιμήν της Θεοτόκου Παντοβασιλίσσης και ακολούθως συμμετείχαν στην περιφορά της ιερής εικόνας. Όταν αντελήφθησαν το όργιο του παρεμπορίου και κατόπιν δεκάδων αιτημάτων Ελλήνων μικροπωλητών, οι συναγωνιστές και εκλεγμένοι βουλευτές Γερμενής και Ηλιόπουλος έλεγξαν τους πάγκους των αλλοδαπών. Αφού προέκυψε ότι δεν υπήρχε ούτε ένα νόμιμο έγγραφο για τη διενέργεια εμπορίου, τα παράνομα προϊόντα αποσύρθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.»

Για να υπάρξει η ουσιαστική απαλλαγή των κατηγορούμενων δεν προβλήθηκε το βίντεο της ίδιας της Χρυσής Αυγής, δεν διαβάστηκε η παραπάνω αυτοενοχοποητική ανακοίνωσή της, δεν ακούστηκε η δήλωση τότε του Γιώργου Γερμενή στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM» ότι «οι συγκεκριμένοι πάγκοι δεν είχαν χαρτιά, δεν ήμασταν τρελοί να αρχίσουμε να γκρεμίζουμε το πανηγύρι επειδή έτσι μας ήρθε» και το κυριότερο δεν διαβάστηκε η κατάθεση ενός από τα θύματα που είχε κατονομάσει τους δράστες με το ψευδές αιτιολογικό πως είχε κλητευθεί νόμιμα και δεν είχε διαπιστωθεί αδυναμία να είναι στη δίκη, ψευδές γιατί όπως το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) είχε ενημερώσει το Δικαστήριο (συνημμένη επιστολή) ο μάρτυρας αυτός έχει φύγει εδώ και χρόνια στη Νιγηρία, προφανώς δε η δήθεν νόμιμη θυροκόλληση έγινε σε παλαιά διεύθυνση χωρίς καμιά ένδειξη ότι κατοικεί εκεί.

Παρακαλούμε λοιπόν να ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης του Δικαστηρίου και παράλληλα να επιβληθούν οι δέουσες πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις κατά όποιων βεβαίωσαν ψευδώς τη νόμιμη κλήτευση του μάρτυρα.

Με τιμή

Παναγιώτης Δημητράς
Εκπρόσωπος ΕΠΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (ΕΤΕΠΕ)/
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)
Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760
email: panayotedimitras@gmail.com ιστοσελίδα: https://greekhelsinki.wordpress.com


Πρόεδρο Θ’ Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (δικάσιμη 13/12/2018) Ευγενία Τζωρτζάτου

17 Δεκεμβρίου 2018

 Κυρία Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε, στη δικάσιμη της 13 Δεκεμβρίου 2018, παρέστην ως πολιτικώς ενάγων στη δίκη με αριθμό πινακίου 1 και κατηγορούμενη την Ιωάννα Δεσποτοπούλου.

Στη συνέχεια, παρακολούθησα τη δίκη με αριθμό πινακίου 2 και κατηγορούμενους τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Ηλιόπουλο και Γιώργο Γερμενή κατηγορούμενους για μιαν ευρύτερα και δημόσια γνωστή επίθεση κατά των δύο αλλοδαπών μικροπωλητών, στη Ραφήνα στις 7 Σεπτεμβρίου 2012. Άκουσα πως τιμωρήθηκαν για απείθεια τα δυο θύματα, γεγονός που σημαίνει πως θεωρήθηκε πως έχουν κλητευθεί νόμιμα σε γνωστές διευθύνσεις.

Όμως, είναι γνωστό στο χώρο των φορέων που ασχολούνται με το θέμα πως ο ένας από τα θύματα (επίθετο Utse) έχει γυρίσει στη Νιγηρία. Άρα πιθανολογείται πως οι δημόσιοι λειτουργοί που επέδωσαν την κλήση έκαναν τουλάχιστον πλημμελώς τη δουλειά τους χωρίς να ελέγξουν αν ο κλητευόμενος μένει στη διεύθυνση όπου επέδωσαν. Δυστυχώς, το ΕΠΣΕ γνωρίζει πολλές παρόμοιες περιπτώσεις  μερικές από τις οποίες οδήγησαν σε καταδίκες της Ελλάδας από το ΕΔΔΑ (η πιο πρόσφατη το 2018 (Gjikondi και άλλοι κατά Ελλάδας).

Για το λόγο αυτό, κρίναμε σκόπιμο να σας ενημερώσουμε ώστε να εξετάσετε αν πρέπει να ανακληθεί η καταδίκη του μάρτυρα που πιθανότατα κλητεύθηκε παράνομα και στην περίπτωση αυτή να ζητήσετε τη διερεύνηση των ευθυνών των υπευθύνων.

Με τιμή

Παναγιώτης Δημητράς
Διαχειριστής ΕΤΕΠΕ
Εκτελεστικός Διευθυντής ΕΠΣΕ


 

One thought on “Πρώην ΧΑγίτες Ηλιόπουλος – Γερμενής ξαναδικάζονται για επεισόδια Ραφήνας μετά από επίμονες ενέργειες ΕΠΣΕ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s