25/09/2019: Μηνυτήρια αναφορά κατά του ΣΚΑΪ για διάδοση ψευδών ρατσιστικών ειδήσεων για “παράτυπους” μετανάστες καταλήψεων

Κυρίες/Κύριοι,

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, κατά του ΣΚΑΪ για διάδοση ψευδών ρατσιστικών ειδήσεων καθώς, τουλάχιστον, σε δύο άρθρα που μπορεί κανείς να βρει στο διαδίκτυο από τις 19 Σεπτεμβρίου 2019, αποκαλούσε συλλήβδην -και χωρίς ως τότε να έχουν προκύψει σχετικά στοιχεία- τους μετανάστες των υπό εκκένωση καταλήψεων στέγης (στα κτίρια στην Αχαρνών 22 και στη διασταύρωση της Αχαρνών με τη Σουρμελή) “παράτυπους” -δηλαδή να τους υποτιμήσει και προσβάλλει ότι είναι χωρίς νόμιμη παραμονή στη χώρα-ενώ, όπως φάνηκε στην πορεία (βλ. άρθρο της Lifo που παρατίθεται παρακάτω) οι 214 (δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία από τους 269 που προσήχθησαν) ήταν νομίμως στη χώρα και για αυτό άλλωστε και μεταστεγάστηκαν στη “δομή φιλοξενίας της Κορίνθου”.

 

Επιχείρηση της ΕΛΑΣ σε κτίρια υπό κατάληψη – Στο ένα κτίριο 140 μετανάστες!

Τουλάχιστον πέντε πούλμαν θα μεταφέρουν τους παράτυπους μετανάστες στη διεύθυνση αλλοδαπών Αττικής για να εξεταστούν τα όποια έγγραφα έχουν μετά σε ξενοδοχείο και μετά σε δομές φιλοξενίας

Δημοσιευση: 19/09/2019 – 07:41
ekam_-_skai_35545

Mεγάλη αστυνομική επιχείρηση την Πέμπτη για την εκκένωση δύο υπό κατάληψη κτιρίων κοντά στην πλατεία Βάθης. Το ένα ιστορικό κτίριο, κτισμένο σε σχέδια τού Τσίλλερ οικίας τού Γ. Αργυρόπουλου στη γωνία των οδών Αχαρνών και Σουρμελή, φιλοξενούσε το Τοσίτσειο και βρισκόταν υπό κατάληψη από το 2016.

Παράλληλη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε κοντινό κτίριο στην οδό Αχαρνών 22.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στο κτίριο της οδού Αχαρνών 22, βρέθηκαν συνολικά 90 αλλοδαποί. Ειδικότερα, 21 άνδρες, 33 γυναίκες και 36 ανήλικοι. Παράλληλα, ένας από τους αλλοδαπούς συνελήφθη για κατοχή μαχαιριών.

Οσον αφορά στην επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σουρμελή-Αχαρνών και Μάγερ, βρέθηκαν 179 αλλοδαποί. Συγκεκριμένα, 67 άνδρες, 50 γυναίκες και 62 ανήλικοι.

Επίσης, κατασχέθηκαν δύο πιστόλια, τα οποία θα εξεταστούν εάν είναι λειτουργικά ή replica, καθώς και φυσίγγια πυροβόλου όπλου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στο κτίριο της οδού Αχαρνών 22, βρέθηκαν συνολικά 90 αλλοδαποί. Ειδικότερα, 21 άνδρες, 33 γυναίκες και 36 ανήλικοι. Παράλληλα, ένας από τους αλλοδαπούς συνελήφθη για κατοχή μαχαιριών.
Οσον αφορά στην επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σουρμελή-Αχαρνών και Μάγερ, βρέθηκαν 179 αλλοδαποί. Συγκεκριμένα, 67 άνδρες, 50 γυναίκες και 62 ανήλικοι.
Επίσης, κατασχέθηκαν δύο πιστόλια, τα οποία θα εξεταστούν εάν είναι λειτουργικά ή replica, καθώς και φυσίγγια πυροβόλου όπλου.

Οι μετανάστες αναμενόταν να μεταφερθούν στη διεύθυνση αλλοδαπών Αττικής για να εξεταστούν τα όποια έγγραφα έχουν, μετά σε ξενοδοχείο και έπειτα σε δομές φιλοξενίας.

Στο νεοκλασικό κτίριο βρέθηκαν από νωρίς το πρωίισχυρές δυνάμεις των ΕΚΑΜ και των ΜΑΤ μαζί με αξιωματικούς της ασφάλειας Αττικής και της κρατικής ασφάλειας. Στην περιοχή υπήρχε και drone της ΕΛΑΣ.

Έξω από το κτίριο είχαν σημειωθεί πολλές φορές επεισόδια ανάμεσα σε ομάδες αλλοδαπών. Σύμφωνα με πληροφορίες αντικείμενο των συμπλοκών η διακίνηση πλαστών εγγράφων, ειδών παρεμπορίου και λαθραίων τσιγάρων. Τον Οκτώβριο του 2018 είχαν μάλιστα βγει και πιστόλια και υπήρξαν τραυματίες.

Το συγκεκριμένο κτίριο είναι ένα από τα 11 κτίρια για τα οποία είχαν υποβάλει μήνυση οι ιδιοκτήτες για την εκκένωσή τους είχαν εκδοθεί εισαγγελικές παραγγελίες, αλλά δεν εκτελούνταν. Aπό τα 11 στα εφτά έχουν καταλύσει παράτυποι μετανάστες ενώ σε τέσσερα βρίσκονται ομάδες αντιεξουσιαστών.  Αυτή τη στιγμή συνολικά 47 κτίρια στην Αττική τελούν υπό κατάληψη. 21 από αυτά στα Εξάρχεια. Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί έξι κτίρια.

ΕΛΑΣ και Δήμος Αθηναίων βρίσκονται σε στενή συνεργασία για τα κτίρια, όπως και στην εκκένωση των τεσσάρων κτιρίων στα Εξάρχεια. Μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης συνεργεία του Δήμου προχωρούν στον καθαρισμό και το σφράγισμα του κτιρίου, καθώς και στη φωταγώγηση της περιοχής.

Σημειώνεται ότι η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Σύντροφοι/Συντρόφισσες για τη Διάχυση των Εξαρχείων», με ανάρτηση της σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, ανέλαβε την ευθύνη για τις 12 επιθέσεις σε γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και υποκαταστήματα τραπεζών αντιδρώντας στις επιχειρήσεις εκκένωσης της ΕΛΑΣ.

Πηγή: skai.gr

————————————————–

 

skai.gr

https://web.archive.org/web/20190920091340/https://www.skai.gr/news/greece/elas-foto-metaforas-ton-metanaston-to-esoteriko-tou-ktiriou-tou-tsil?fbclid=IwAR1VXZY9g8A0APXvcdFstjdqE652apc_ffLAGSD_Aa5fEf7IIPNO65-c0ic

ΕΛΑΣ: Φωτό μεταφοράς των μεταναστών – Το εσωτερικό του κτιρίου του Τσιλλέρ

Οι μετανάστες κοιμούνταν στο πάτωμα και άπλωναν μπουγάδα εντός του για να μην γίνει αντιληπτή η παρουσία τους στην Αχαρνών.

Δημοσιευση: 19/09/2019 – 12:12

 

Ενδεικτική φωτογραφία από τις κακές συνθήκες διαβίωσης των 150 παράτυπων μεταναστών στο ιστορικό κτίριο του Ενρνέστου Τσίλλερ στη γωνία των οδών Αχαρνών και Σουρμελή, καθώς και φωτογραφίες της μεγάλης επιχείρησης μεταφοράς τους, έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ.

Πρόκειται για ένα κτίριο «κόσμημα» σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ, που φιλοξενούσε επί δεκαετίες το Τοσίτσειο Σχολείο. Όπως είναι εμφανές στις φωτογραφίες το κτίριο είναι παραμελημένο, ενώ οι μετανάστες κοιμούνταν στο πάτωμα και άπλωναν μπουγάδα εντός του για να μην γίνει αντιληπτή η παρουσία τους στην Αχαρνών.

Παράλληλη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε κοντινό κτίριο στην οδό Αχαρνών 22. Και στα δύο κτίρια υπήρχαν συνολικά 230 παράτυποι μετανάστες, 150 στο κτίριο της Σουρμελή, και 80 στην οδό Αχαρνών 22, εκ των οποίων 70 παιδιά.

Πηγή: skai.gr

————————————————–

lifo.gr

https://archive.fo/dOqC0

Σε στρατόπεδο στην Κόρινθο μεταφέρθηκαν 214 αλλοδαποί από τα κτίρια της Αχαρνών που εκκενώθηκαν
Μετέφεραν εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες στην Κόρινθο μετά την εκκένωση της κατάληψης
NEWSROOM 19.9.2019 | 21:25
1547783_korinthos_-2-

Σε στρατόπεδο στην Κόρινθο μεταφέρθηκαν 214 αλλοδαποί από τα κτίρια της Αχαρνών που εκκενώθηκαν

Από τους 269 αλλοδαπούς συνολικά που βρέθηκαν κατά την σημερινή αστυνομική επιχείρηση στα δύο κτίρια στην οδό Αχαρνών, τα οποία τελούσαν υπό κατάληψη, οι 214 μεταφέρθηκαν στη δομή φιλοξενίας Κορίνθου. Αργότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, πρόκειται να μεταφερθούν σε άλλες δομές φιλοξενίας. Ανάμεσα σε αυτούς που μεταφέρθηκαν στην Κόρινθο είναι οικογένειες με πολλά γυναικόπαιδα που θα φιλοξενηθούν σε σκηνές που είναι ήδη τοποθετημένες στο πίσω μέρος του στρατοπέδου εκεί που ήταν το γήπεδο.
Οι αλλοδαποί που βρέθηκαν στα δύο κτίρια προέκυψε ότι είναι υπήκοοι Συρίας, Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν, Αλγερίας, Μαρόκου, Κονγκό, Λιβάνου, Υεμένης, Παλαιστίνης και Τουρκίας.
1547784_korinthos
Από τους συγκεκριμένους αλλοδαπούς, ένας Σύρος συνελήφθη γιατί, όπως προέκυψε, εκκρεμούσε σε βάρος του από τις 26 Ιουλίου 2019 ένταλμα σύλληψης του 9ου Τακτικού Ανακριτή Αθηνών για βιασμό. Παράλληλα, μια πενταμελής οικογένεια Σύρων αφέθηκε ελεύθερη για ανθρωπιστικούς λόγους, λόγω εγκαυμάτων που είχαν εδώ και μέρες προκληθεί σε ανήλικο παιδί τους, το οποίο διακομίστηκε στο νοσοκομείο Παίδων.
Επίσης, 48 αλλοδαποί κρατούνται στη Διεύθυνση Αλλοδαπών για διοικητική απέλαση, καθώς δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα, ενώ ένας κρατείται για περαιτέρω έλεγχο/

 

***

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή.

 

Με τιμή

Παναγιώτης Δημητράς
Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
email: panayotedimitras@gmail.com
διεύθυνση: ΤΘ 60820 – 15304 Γλυκά Νερά

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s