18/11/2019: Μηνυτήρια αναφορά κατά όλων αρμόδιων ελληνικών αρχών για βίαιη επαναπροώθηση 252 αιτούντων άσυλο από Έβρο σε Τουρκία

ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ/Τ.Κ.Ζ.Α.Ρ.
ΚΑΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ
 
18 Νοεμβρίου 2019


Κυρίες/Κύριοι,

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, κατά όλων των αρμόδιων ελληνικών αρχών για τη συνεχιζόμενη ρατσιστική και παράνομη πρακτική των επαναπροωθήσεων αιτούντων άσυλο στην περιοχή του ‘Εβρου υπό το φως και των νέων δημοσιογραφικών αποκαλύψεων που αφορούν τη βίαιη επαναπροώθηση 252 προσφύγων και μεταναστών από τον Έβρο στην Τουρκία, την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019, την οποία καταγγέλλουν στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu δύο Αιγύπτιοι από τους πρόσφυγες, ο Αχμέντ Τζουμά και ο Ουαλίντ Τζαμάλ. Τέλος σας παραθέτουμε τις, δημοσιευμένες πριν μόλις 3 μήνες καταληκτικές παρατηρήσεις για την έβδομη περιοδική έκθεση της Ελλάδας από την Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων, όπου η Ελλάδα επικρίνεται τόσο για τη συγκεκριμένη συνεχιζόμενη πρακτική της όσο και για την έλλειψη σοβαρότητας των σχετικών “ερευνών” της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και του Συνηγόρου του Πολίτη:

unhr

Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων

9 Αυγούστου 2019

Καταληκτικές παρατηρήσεις για την έβδομη περιοδική έκθεση της Ελλάδας

(Μετάφραση αποσπάσματος από ΕΠΣΕ στα ελληνικά από αγγλικό πρωτότυπο εδώεδώ)

(…) Μη επαναπροώθηση

16. Η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων ανησυχεί σοβαρά για τις συνεχείς συνεπείς αναφορές ότι το συμβαλλόμενο κράτος μπορεί να έχει παραβεί την αρχή της μη επαναπροώθησης κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Συγκεκριμένα, οι εκθέσεις αναφέρονται σε επανειλημμένους ισχυρισμούς για συνοπτικές αναγκαστικές επιστροφές αιτούντων άσυλο και μεταναστών – συμπεριλαμβανομένων των Τούρκων υπηκόων – που αναχαιτίσθηκαν στη θάλασσα και στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία στη βορειοανατολική περιοχή του Έβρου, χωρίς προηγούμενη εκτίμηση κινδύνου για την προσωπική τους κατάσταση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν υποβληθεί στην Επιτροπή, Έλληνες αξιωματικοί επιβολής του νόμου και άλλες άγνωστες δυνάμεις που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις επαναπροώθησης συχνά χρησιμοποιούν βία και κατάσχουν και καταστρέφουν τα προσωπικά υπάρχοντα των μεταναστών. Αν και σημειώνει ότι το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και το Γραφείο του Συνήγορου του Πολίτη έκαναν έρευνες για τους ισχυρισμούς αυτούς το 2017, η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι αυτές οι διοικητικές έρευνες δεν συμπεριέλαβαν την ακρόαση των φερόμενων θυμάτων, μαρτύρων και/ή μηνυτών για την καταγραφή των αποδεικτικών στοιχείων (άρθρα 2, 3, 11, 12, 13 και 16 της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων).

17. Το συμβαλλόμενο κράτος πρέπει:

(α) Να εξασφαλίσει ότι στην πράξη κανείς και καμιά δεν μπορεί να απελαθεί, να επιστραφεί ή να εκδοθεί σε άλλο κράτος όπου υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι θα διατρέχει προσωπικό και προβλέψιμο κίνδυνο να υποστεί βασανιστήρια και κακομεταχείριση ·


(β) Να ενισχύσει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της απόδοσης ποινικής ευθύνης στους δράστες πράξεων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο και να εξασφαλίσει ότι τα θύματα, οι μάρτυρες και οι μηνυτές προστατεύονται από κακομεταχείριση ή εκφοβισμό που μπορεί να προκύψει ως συνέπεια των καταγγελιών τους ·


(γ) Να εγγυηθεί ότι όλοι και όλες οι αιτούντες/σες άσυλο έχουν τη δυνατότητα για ατομική εξέταση των αιτήσεών τους, με αυτόματο ανασταλτικό αποτέλεσμα κατά αποφάσεων απέλασης, και προστατεύονται από επαναπροώθηση και ομαδική επιστροφή.

————————————————

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Screenshot_2019-11-19-10-46-09-618_com.hsv.freeadblockerbrowser.png

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

EUROKINISSI

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 11.11.2019, 15:03

Καταγγελίες για βίαιη επαναπροώθηση προσφύγων

Τη βίαιη επαναπροώθηση 252 προσφύγων και μεταναστών από τον Εβρο στην Τουρκία, την περασμένη Δευτέρα, καταγγέλλουν στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu δύο Αιγύπτιοι, ο Αχμέντ Τζουμά και ο Ουαλίντ Τζαμάλ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι δύο Αιγύπτιοι καταγγέλλουν ότι Ελληνες στρατιώτες αφαίρεσαν από τους πρόσφυγες όλα τους τα υπάρχοντα, κινητό, χρήματα, μέχρι και φάρμακα, ότι τους χτύπησαν με γροθιές στο πρόσωπο και με κλομπ, και ότι τους ανάγκασαν να διασχίσουν ξανά τον Εβρο με τα πόδια, καθώς η στάθμη του νερού είναι πολύ χαμηλή, με κατεύθυνση προς την Τουρκία.

Αναφέρουν ότι είχαν φτάσει στην Ελλάδα δύο μέρες νωρίτερα και αμέσως τους σταμάτησαν Ελληνες στρατιώτες, τους οδήγησαν σε φυλάκιο κοντά στα σύνορα, τους πήραν τα υπάρχοντά τους και τους άφησαν χωρίς νερό και τροφή. Οταν ο Τζαμάλ ζήτησε να του δώσουν τα φάρμακά του για να πάρει την καθημερινή αγωγή του, τον χτύπησαν.

Τη Δευτέρα, τους οδήγησαν με τη βία στην όχθη του Εβρου, τους χτύπησαν και τους ανάγκασαν να γυρίσουν στην Τουρκία, όπου τους βρήκε ο τουρκικός στρατός με σχισμένα ρούχα και μώλωπες από τα χτυπήματα.

Η εμφανής αδυναμία ή απροθυμία των ελληνικών αρχών να διερευνήσουν με σοβαρό και τεκμηριωμένο τρόπο παρόμοιες μαρτυρίες θυμάτων βίαιης επαναπροώθησης από την Ελλάδα στην Τουρκία εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς και δίνει το περιθώριο στην Τουρκία να εμφανιστεί τιμητής, κατηγορώντας την Ελλάδα για βασανιστήρια και κακομεταχείριση σε βάρος μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα, επικαλούμενη μάλιστα εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, χαρακτηρίζουν αξιόπιστες τις μαρτυρίες επαναπροώθησης που κατέγραψαν στις επισκέψεις τους στην Ελλάδα και ζητούν από την Ελλάδα να τις διερευνήσει, καθώς, όπως αναφέρουν, δείχνουν ότι πρόκειται για συστηματική πρακτική.

Δεκάδες άλλες παρόμοιες μαρτυρίες έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον ελληνικό, τον τουρκικό και τον διεθνή Τύπο.

Οι ελληνικές αρχές αρνούνται ότι γίνονται παρόμοιες επιχειρήσεις στον Εβρο, οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, χωρίς ωστόσο να βασίζουν την άρνησή τους σε τεκμηριωμένα στοιχεία μιας σοβαρής και αξιόπιστης έρευνας.

Την ίδια ώρα, βίντεο που δημοσιοποιούν οργανώσεις που παρατηρούν την κατάσταση στο Αιγαίο δείχνουν επικίνδυνες επιχειρήσεις αποτροπής προσφύγων στη θάλασσα από σκάφη του ελληνικού Λιμενικού, χωρίς να έχει γίνει γνωστή κάποια σοβαρή και τεκμηριωμένη έρευνα των περιστατικών.

Αντιθέτως, μετά το πρόσφατο ναυάγιο στην Κω με θύμα ένα τρίχρονο αγόρι, ναυάγιο που προκλήθηκε όταν σκάφος του Λιμενικού διεμβόλισε βάρκα προσφύγων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ζήτησε στην Ευρώπη και στο εσωτερικό την κατανόηση όλων ότι η αύξηση των περιπολιών στο Αιγαίο αυξάνει στατιστικά την πιθανότητα να υπάρχουν παρόμοια τραγικά περιστατικά.

 

***
 
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή.
 
Με τιμή,

Παναγιώτης Δημητράς

Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
διεύθυνση: ΤΘ 60820 – 15304 Γλυκά Νερά

2 thoughts on “18/11/2019: Μηνυτήρια αναφορά κατά όλων αρμόδιων ελληνικών αρχών για βίαιη επαναπροώθηση 252 αιτούντων άσυλο από Έβρο σε Τουρκία

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s