19/11/2019: Ηλιόπουλος – Γερμενής γλύτωσαν για ρατσιστικά επεισόδια σε Ραφήνα με διπλή υφ’ όρων παραγραφή

pinakio dikis iliopoulou - germeni gia epeisodia rafinas 19-11-2019 edited

apofasi katadikis iliopoulou-germeni 19-11-2019

Σήμερα, 19 Νοεμβρίου 2019, στο Η’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, ξαναδικάστηκαν, μετά από έφεση της Εισαγγελίας κατόπιν αιτήματος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, οι πρώην πια Χρυσαυγίτες βουλευτές Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Γιώργος Γερμενής για τα βίαια επεισόδια της Ραφήνας στις 7 Σεπτεμβρίου 2012.

Στο δικαστήριο εμφανίστηκε σήμερα 19/11/2019 μόνο ο Γιώργος Γερμενής και ζήτησε αναβολή μετά το Δεκέμβριο 2019 λόγω σοβαρής ασθένειας της δικηγόρου του, προσδοκώντας πως έτσι θα πλησιάζει στην παραγραφή του Σεπτεμβρίου 2020. Αγνοούσαν το προφανές: το αδίκημα “απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας” δεν υπάρχει στο Νέο Ποινικό Κώδικα άρα μετατράπηκε σε “φθορά ξένης ιδιοκτησίας” η οποία έχει ποινή φυλάκισης μέχρι 2 έτη και άρα εμπίπτει στην υφ’ όρων παραγραφή για τα αδικήματα πριν το 2016. Ήδη τα αδικήματα της “αντιποίησης αρχής” και της “εκτέλεσης βιαιοπραγιών στα πλαίσια διατάραξης της κοινής ειρήνης” με ποινές μέχρι 2 έτη είχαν υποπέσει σε υφ’ όρων παραγραφή πριν παραπεμφθούν σε δίκη. Όπως σωστά κατάλαβε ο Γιώργος Γερμενής, γιατί έκανε σχετική ερώτηση στον Πρόεδρο του Δικαστηρίου, δεν υπήρξε αθώωσή τους για τα αδικήματα, όπως στην πρώτη δίκη, αλλά υφ’ όρων παραγραφή (σε δύο φάσεις).

Υπενθυμίζεται πως στις 9 Ιανουαρίου 2019 Ηλιόπουλος και Γερμενής είχαν αθωωθεί επειδή τα θύματα έλειπαν αλλά θεωρήθηκαν ως νόμιμα κλητευθέντα (ενώ βρίσκονταν πίσω στη χώρα τους) άρα δεν διαβάστηκαν οι καταθέσεις τους.

 

Αντίθετα με τη ΜΚΟ που είχε στηρίξει τα θύματα και υποβάλει την αρχική μήνυση αλλά δεν έδωσε συνέχεια, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) που παρακολούθησε τη δίκη κατήγγειλε τη διαδικασία και ζήτησε μέσω της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου να ασκηθεί έφεση, κάτι που έγινε.

 

Όμως, ο προσδιορισμός της έφεση αργούσε ενώ υπήρχε θέμα παραγραφής το Σεπτέμβριο 2020: επί μήνες τα αρμόδια γραφεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τη δικογραφία ώστε να προσδιορισθεί η έφεση. Χρειάστηκε νέα παρέμβαση του ΕΠΣΕ στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου, η οποία έδωσε εντολή να αναζητηθεί και να χρειαστεί να ανασυσταθεί η δικογραφία, να προσδιορισθεί η δίκη και να γίνει γραπτή αναφορά στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου για το αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών. Έτσι, καταμεσής του Αυγούστου 2019, η δικογραφία βρέθηκε και η δίκη προσδιορίσθηκε…

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s