26/11/2019: Μηνυτήρια αναφορά κατά 18 ηλεκτρονικών μέσων για διασπορά ψευδών ειδήσεων με ξενοφοβικό – ισλαμοφοβικό κίνητρο

ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ/Τ.Κ.Ζ.Α.Ρ.
26 Νοεμβρίου 2019

Κυρίες/Κύριοι,

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, κατά 18 ηλεκτρονικών μέσωνγια διασπορά ψευδών ειδήσεων με ξενοφοβικό – ισλαμοφοβικό κίνητρο.Παρουσίασαν ως γεγονός ανύπαρκτη διαδήλωση Μουσουλμάνων (και μάλιστα “Μουσουλμάνων εποίκων” που αποτελεί μισαλλόδοξο όρο) κατά Ελλήνων στις Σέρρες στις 24 Νοεμβρίου 2019. ΄Ανάρτησαν μια ψευδή φωτογραφία (που προέρχεται από άλλη εκδήλωση σε άλλο τόπο και χρόνο και με άλλο κίνητρο) και έγραψαν πως δήθεν “Εκατοντάδες μουσουλμάνοι έποικοι διαδήλωσαν πριν λίγο στο κέντρο των Σερρών διαμαρτυρόμενοι για την αντίδραση των Ελλήνων χριστιανών στην εγκατάστασή τους στην περιοχή. Μερικές δεκάδες Ελληνες είχαν τολμήσει να αντιδράσουν στο εποικισμό της περιοχής τους με συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας. Αντιλαμβάνεται κανείς τι θα συμβεί όταν οι παράνομοι μετανάστες παραμείνουν στην Ελλάδα για μερικά χρόνια.” Το ακόλουθο κείμενο των Hellenic Hoaxes παρέχει τη σχετική τεκμηρίωση. Όλα τα παραπάνω συνιστούν διασπορά ψευδών ειδήσεων με ρατσιστικό κίνητρο και δημόσια υποκίνηση μίσους μέσω του διαδικτύου.

Το ψευδές κείμενο δημοσιεύθηκε πανομοιότυπα στα ακόλουθα 18 ηλεκτρονικά μέσα που παρατίθενται με τους υπερσυνδέσμους – η μηνυτήρια αναφορά αφορά όλα αυτά τα μέσα:
pronews.gr
katohika.gr
makeleio.gr και makeleio.gr
triklopodia.gr
Αττικά Νέα (με πρόσθετο σχόλιο “ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΜΟΥΣΛΙΜΙΑ… ΘΑ ΣΦΑΖΟΥΝ, ΘΑ ΒΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ…Καλλιόπη Σουφλή)
Ινφογνώμων Πολιτικά
Voice News (το επίσημο σάιτ της Ελληνικής Λύσης)
Hellas Now
Palo
ksipnistere.com
thesecretrealtruth
Central News
XanthiTimes.gr
E-Today.gr
Δούρειος Τύπος
SCRIPTA MANENT
ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΑ
ΟΔΥΣΣΕΙΑ TV


Ψευδής είδηση η διαδήλωση μουσουλμάνων κατά των Ελλήνων στις Σέρρες

Δημοσιεύματα ισχυρίζονται ότι την Κυριακή 24/11/2019, μουσουλμάνοι διαδήλωσαν κατά των Ελλήνων στο κέντρο των Σερρών. Όμως η είδηση είναι ψευδής.

Ισχυρισμός:
Εκατοντάδες μουσουλμάνοι έποικοι διαδήλωσαν στο κέντρο των Σερρών στις 24/11/2019 διαμαρτυρόμενοι για την αντίδραση των Ελλήνων χριστιανών στην εγκατάστασή τους στην περιοχή.

Συμπέρασμα:
Δεν συνέβη τέτοιο γεγονός.
Η φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο είναι από γιορτή μουσουλμάνων για την επέτειο γέννησης του προφήτη Μωάμεθ στη Κρήτη το 2015.Το είδαμε στα: pronews.grkatohika.grmakeleio.grtriklopodia.grindobserver.gr

Στα σχετικά άρθρα διαβάζουμε τα εξής:

Εκατοντάδες μουσουλμάνοι έποικοι διαδήλωσαν πριν λίγο στο κέντρο των Σερρών διαμαρτυρόμενοι για την αντίδραση των Ελλήνων χριστιανών στην εγκατάστασή τους στην περιοχή.

Μερικές δεκάδες Ελληνες είχαν τολμήσει να αντιδράσουν στο εποικισμό της περιοχής τους με συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας.

Αντιλαμβάνεται κανείς τι θα συμβεί όταν οι παράνομοι μετανάστες παραμείνουν στην Ελλάδα για μερικά χρόνια.

Τα άρθρα συνοδεύει η ίδια σειρά φωτογραφιών:


Οι φωτογραφίες αυτές παρουσιάστηκαν αρχικά στη σελίδα epiloges.tv στο πλαίσιο κάλυψης δύο διαδηλώσεων στην πόλη των Σερρών την Κυριακή 24/11.

Η μια διαδήλωση, στην Πλατεία Ελευθερίας, με περίπου 70 άτομα ήταν κατά της εισόδου μεταναστών στη χώρα.
Η άλλη με περίπου 20 άτομα που διαδήλωναν υπέρ των μεταναστών πραγματοποιήθηκε λίγο πιο πέρα, στο άγαλμα του Εμμανουήλ Παπά.
Δεν υπήρξε διαδήλωση μουσουλμάνων. [πηγή1][πηγή2]


Η εικόνα με τη πορεία των μουσουλμάνων η οποία χρησιμοποιήθηκε από τις υπό εξέταση σελίδες δημοσιευθηκε πρώτη φορά στην ενημερωτική ιστοσελίδα της Κρήτης “ΑΝΑΤΟΛΗ online” στις 26/12/2015. [πηγή]

Το βίντεο της πορείας βρίσκεται στο YouTube:

Η πορεία έγινε στο πλαίσιο της γιορτής για την ημέρα γέννησης του προφήτη Μωάμεθ (η γιορτή είναι αλλιώς γνωστή ως Mawlid ή Mawlid al-Nabi al-Sharif). Η γιορτή είναι κινητή και το 2015 γιορτάστηκε στις 24 Δεκέμβρη. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]


Με βάση τα παραπάνω η είδηση που αναφέρει ότι “μουσουλμάνοι διαδήλωσαν κατά των Ελλήνων στο κέντρο των Σερρών” είναι ψευδής, ενώ η εικόνα που την συνοδεύει είναι από πορεία εορτασμού της ημέρας του προφήτη Μωάμεθ στη Κρήτη το 2015.

Στάμος Αρχοντής

Στάμος Αρχοντής

Αρθρογράφος – Ερευνητής at ellinika hoaxes

***

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή.

 

Με τιμή

 

Παναγιώτης Δημητράς
Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
email: panayotedimitras@gmail.com
διεύθυνση: ΤΘ 60820 – 15304 Γλυκά Νερά


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s