24/12/2019: Μηνυτήρια αναφορά για ακραία αντιτσιγγανική ρητορική μίσους Σύλλογου Γονέων Γυμνασίου Σοφάδων κ.α.

ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ/Τ.Κ.Ζ.Α.Ρ.

 

24 Δεκεμβρίου 2019

 

Κυρίες/Κύριοι,

 

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, κατ’ άρθρο 42 ΚΠΔ, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, για ακραία αντιτσιγγανική ρητορική μίσους σε επιστολή του Σύλλογου Γονέων Γυμνασίου Σοφάδων και πολλών άλλων φορέων προς τον Πρωθυπουργό, την Υπουργό Παιδείας και τα ΜΜΕ στις 19 Δεκεμβρίου  2019. Στην επιστολή τους χαρακτηρίζουν “πρόβλημα” που “χειροτερεύει” και “βραδυφλεγές ζήτημα” το ότι η πλειοψηφία των μαθητών στο σχολείο τους είναι Ρομά (πράγμα που υποδηλώνει και τον άμεσο ή έμμεσο ρατσιστικό αποκλεισμό της αντίστοιχης πλειοψηφίας των Ρομά γονέων από το σύλλογό τους). Επιπλέον σχολιάζουν το ότι “ο δήμος Σοφάδων είναι ο νούμερο ένα δήμος στην Ελλάδα με τέτοια αναλογία πληθυσμού σε Ρομά” λέγοντας πως “σε λίγο θα μιλάμε για αλλοίωση πληθυσμού” θεωρώντας προφανώς τους Ρομά μη Έλληνες αν όχι μη ανθρώπους και, με προφανώς ψευδή “στοιχεία”, αναλφάβητους (ενώ η επιστολή τους μάλλον δεν θα έπαιρνε τη βάση σε μάθημα ελληνικών…). Συνεπακόλουθα με το ακραίο ρατσιστικό σκεπτικό τους, θεωρούν κάποιο είδος μόλυνσης στον πληθυσμό στην περιοχή τους Ρομά και μόνο αυτούς γιατί δεν αναφέρονται και σε παρουσία παιδιών μεταναστών που δεν τους προβληματίζουν. Όλα τα παραπάνω συνιστούν δημόσια υποκίνηση μίσους μέσω και του διαδικτύου.

 

karditsalive
Screenshot_2019-12-24-15-36-34-114_com.google.android.gm.png

Υπόμνημα στον Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη θα παραδώσει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Σοφάδων με αφορμή την επίσκεψή του στην Καρδίτσα.

Στο υπόμνημα αναφέρονται τα ακόλουθα:

Σοφάδες 19 Δεκεμβρίου  2019 

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Σοφάδων

προς

τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη 

με κοινοποίηση προς 

την Υπουργό Παιδείας Κ Κεραμέως 

και μέσα ενημέρωσης

Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ, 

σας καλωσορίζουμε στην Καρδίτσα! 

Το ενδιαφέρον που δείχνετε για τα εκπαιδευτικά θέματα του νομού μας μας ώθησε να σας γράψουμε για ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στο Γυμνάσιο Σοφάδων όντας σε αδιέξοδο.

Από τους 280 μαθητές που εγγράφηκαν Στη φετινή Α’ γυμνασίου μόνο οι 48 είναι, μη Ρομά, με στοιχεία της διεύθυνσης σας του σχολείου.  Για την επόμενη χρονιά δε,  τα νούμερα είναι ακόμα χειρότερα.

Τίθεται δύο θέματα Το πρώτο είναι των υπεράριθμων μαθητών και το δεύτερο της αναλογίας. 

Στο πλαίσιο της γενικότερης αναστάτωσης από το θέμα αρκετοί, δικαιολογημένα ανήσυχοι, γονείς απείλησαν να μετεγγράψουν τα παιδιά τους σε σχολεία άλλου  Δήμου,  με ότι αυτό συνεπάγεται για τον οικονομικό προϋπολογισμό της κάθε οικογένειας ,τον κοινωνικό ιστό και την οικονομία της περιοχής.

Σε συνεργασία με τον Σύλλογο διδασκόντων,  αμέσως ανοίξαμε το θέμα ως σύλλογος γονέων,  κάνοντας ευρύτερες συζητήσεις και απορροφώντας τους πρώτους κραδασμούς. 

Στη συζήτηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του δήμου,  της περιφέρειας,  της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας διεύθυνσης,  διευθυντές σχολικών μονάδων,  το κέντρο κοινότητας Ρομά και ο διαμεσολαβητής Ρομά.

Εν προκειμένω, ο νομοθέτης προβλέπει όσον αφορά τους υπεράριθμους μαθητές (Ν. 10645/αρθρο 12)

Στην περίπτωσή μας,  η διεύθυνση της δευτεροβάθμιας ως ύλην αρμόδια, δεν έδωσε λύση. 

Ζητούμενα:

το δικαίωμα στην εκπαίδευση για όλους, αρμονική συμβίωση, ‘Ενταξη, αίσθημα ασφάλειας και ευημερίας.  Αξίζει ν αναφέρουμε ότι το 85% των μαθητών Ρομά που προσέρχονται στην Α γυμνασίου είναι, σύμφωνα με στοιχεία της διεύθυνσης,  αναλφάβητοι.. 

Όλοι οι φορείς προσήλθαν πρόθυμα σε γόνιμη συζήτηση απ όπου προέκυψαν ενδιαφέρουσες προτάσεις οι οποίες όμως προσκρούουν σε νόμους, απουσία απαραίτητων υποδομών, δυσκολία στην επικοινωνία, μη επαρκή φοίτηση,  οικονομική δυσπλασία, σύνδεση φοίτησης και επιδόματος αλληλεγγύης και άλλες δεσμεύσεις που συνήθως προστατεύουν την κοινωνική αυτή ομάδα. 

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΚΕΔΕ ο δήμος Σοφάδων είναι ο νούμερο ένα δήμος στην Ελλάδα με τέτοια αναλογία πληθυσμού σε Ρομά (σε λίγο θα μιλάμε για αλλοίωση πληθυσμού) 

Με κοινό παρονομαστή ότι, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδοτεί την ένταξη κι η Ελλάδα οφείλει να την εφαρμόσει,  όλοι μαζί λέμε όχι στην γκετοποίηση, και ζητούμε από σας και το Υπουργείο Παιδείας να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά, με σεβασμό και ευαισθησία,  πιλοτικά,  αυτό το βραδυφλεγές ζήτημα. 

Είναι κοινός τόπος ότι μια κοινωνία, τα σχολεία και οι κάτοικοι αυτής πρέπει να είναι σε αρμονία ώστε να εξελίσσονται, αν κρίνετε ορθό να ακουστούν όλες οι απόψεις να καλέσετε μια συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας με όλους, δλδ δ/ντες Α και Β ΔΣ, Γυμνασίου, τα προεδρεία συλλόγου Γονέων των παραπάνω, Δντές Α’βαθμιας και Β’βάθμιας, εκπρόσωπους των ΡΟΜΑ και φυσικά ειδικοί του ΥΠΕΠΘ ώστε να αξιολογήσουν τι απόψεις και τις προτάσεις που θα προκύψουν.

Σας καλούμε με σεβασμό στον συνάνθρωπο και στο Σύνταγμα της χώρας να δείτε  αυτό το πρόβλημα ως Ευκαιρία, ως μοχλό ευημερίας και ανάπτυξης για τον τόπο! 

Μετά τιμής το δ.σ. του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων Γυμνασίου Σοφάδων

Ο Πρόεδρος

Ιωάννης Σταμούλης

 Το παραπάνω κείμενο συνυπογράφεται απ τους φορείς που συμμετείχαν στις σχετικές διαβουλεύσεις.

***

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή.

 

Με τιμή

 

Παναγιώτης Δημητράς
Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
email: panayotedimitras@gmail.com
διεύθυνση: ΤΘ 60820 – 15304 Γλυκά Νερά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s