30/12/2019: Μηνυτήρια αναφορά κατά όλων των αρμόδιων ελληνικών αρχών για βιντεοσκοπημένες από το Spiegel παράνομες επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο

ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ/Τ.Κ.Ζ.Α.Ρ.

30 Δεκεμβρίου 2019

 

Κυρίες/Κύριοι,

 

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, κατ’ άρθρο 42 ΚΠΔ, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, κατά παντός υπευθύνου συμπεριλαμβανομένων όλων των αρμόδιων ελληνικών στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών για τη συνεχιζόμενη ρατσιστική και παράνομη πρακτική των επαναπροωθήσεων αιτούντων άσυλο στην περιοχή του Έβρου υπό το φως και των σοβαρότατων δημοσιογραφικών αποκαλύψεων του γερμανικού περιοδικού Spiegel που περιλαμβάνουν 11 βίντεο (εδώ το βίντεο της παρουσίασης του υλικού στα αγγλικά: https://www.spiegel.de/video/greece-videos-show-presumed-pushback-at-turkey-greece-border-video-99031251.html) όπου καταγράφονται και οπτικά για πρώτη φορά οι παράνομες επαναπροωθήσεις για τις οποίες υπάρχουν ήδη τόσο πολλές καταγγελίες από οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς. Τέλος σας παραθέτουμε τις καταληκτικές παρατηρήσεις για την έβδομη περιοδική έκθεση της Ελλάδας από την Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων όπου η Ελλάδα επικρίνεται τόσο για τη συγκεκριμένη συνεχιζόμενη πρακτική της όσο και για την έλλειψη σοβαρότητας των σχετικών “ερευνών” της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και του Συνηγόρου του Πολίτη:

Screenshot_2019-12-30-15-27-06-563_com.google.android.gm

Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων

9 Αυγούστου 2019

Καταληκτικές παρατηρήσεις για την έβδομη περιοδική έκθεση της Ελλάδας

(Μετάφραση αποσπάσματος από ΕΠΣΕ στα ελληνικά από αγγλικό πρωτότυπο εδώ & εδώ)

(…) Μη επαναπροώθηση

16. Η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων ανησυχεί σοβαρά για τις συνεχείς συνεπείς αναφορές ότι το συμβαλλόμενο κράτος μπορεί να έχει παραβεί την αρχή της μη επαναπροώθησης κατά την εξεταζόμενη περίοδο. Συγκεκριμένα, οι εκθέσεις αναφέρονται σε επανειλημμένους ισχυρισμούς για συνοπτικές αναγκαστικές επιστροφές αιτούντων άσυλο και μεταναστών – συμπεριλαμβανομένων των Τούρκων υπηκόων – που αναχαιτίσθηκαν στη θάλασσα και στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία στη βορειοανατολική περιοχή του Έβρου, χωρίς προηγούμενη εκτίμηση κινδύνου για την προσωπική τους κατάσταση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν υποβληθεί στην Επιτροπή, Έλληνες αξιωματικοί επιβολής του νόμου και άλλες άγνωστες δυνάμεις που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις επαναπροώθησης συχνά χρησιμοποιούν βία και κατάσχουν και καταστρέφουν τα προσωπικά υπάρχοντα των μεταναστών. Αν και σημειώνει ότι το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και το Γραφείο του Συνήγορου του Πολίτη έκαναν έρευνες για τους ισχυρισμούς αυτούς το 2017, η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι αυτές οι διοικητικές έρευνες δεν συμπεριέλαβαν την ακρόαση των φερόμενων θυμάτων, μαρτύρων και/ή μηνυτών για την καταγραφή των αποδεικτικών στοιχείων (άρθρα 2, 3, 11, 12, 13 και 16 της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων).

17. Το συμβαλλόμενο κράτος πρέπει:

(α) Να εξασφαλίσει ότι στην πράξη κανείς και καμιά δεν μπορεί να απελαθεί, να επιστραφεί ή να εκδοθεί σε άλλο κράτος όπου υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται ότι θα διατρέχει προσωπικό και προβλέψιμο κίνδυνο να υποστεί βασανιστήρια και κακομεταχείριση ·


(β) Να ενισχύσει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της απόδοσης ποινικής ευθύνης στους δράστες πράξεων που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο και να εξασφαλίσει ότι τα θύματα, οι μάρτυρες και οι μηνυτές προστατεύονται από κακομεταχείριση ή εκφοβισμό που μπορεί να προκύψει ως συνέπεια των καταγγελιών τους ·


(γ) Να εγγυηθεί ότι όλοι και όλες οι αιτούντες/σες άσυλο έχουν τη δυνατότητα για ατομική εξέταση των αιτήσεών τους, με αυτόματο ανασταλτικό αποτέλεσμα κατά αποφάσεων απέλασης, και προστατεύονται από επαναπροώθηση και ομαδική επιστροφή.

——————————————————

in.gr

Spiegel : Βίντεο με παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στον Έβρο

Το δημοσίευμα του Spiegel που βλέπει το φως σε μια κρίσιμη περίοδο, τόσο για ελληνοτουρκικά, όσο και στο μεταναστευτικό υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή του 11 βίντεο τα οποία δείχνουν παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από την Ελλάδα προς την Τουρκία

Screenshot_2019-12-30-15-26-58-398_com.google.android.gm

12 Δεκεμβρίου 2019, 20:23

Για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών στον Έβρο κατηγορεί ευθέως την χώρα μας το γερμανικό περιοδικό Spiegel με ένα μακροσκελές δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του.

Το δημοσίευμα του Spiegel που βλέπει το φως σε μια κρίσιμη περίοδο, τόσο για ελληνοτουρκικά, όσο και στο μεταναστευτικό υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή του 11 βίντεο τα οποία δείχνουν παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από την Ελλάδα προς την Τουρκία.

Screenshot_2019-12-30-15-26-52-623_com.google.android.gm

Το δημοσίευμα ξεκινάει υπενθυμίζοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έχει αρνηθεί επανειλημμένα ότι πραγματοποιεί παράνομες επαναπροωθήσεις στα σύνορα με την Τουρκία.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι έχει στην κατοχή του 11 βίντεο τα οποία ελέγχθηκαν από ειδικούς και δείχνουν για πρώτη φορά παράνομες επαναπροωθήσεις από την πλευρά της Ελλάδας προς την Τουρκία.

Στο δημοσίευμα, που όπως αναφέρεται είναι από κάμερας ασφαλείας η οποία είναι τοποθετημένη στην τουρκική πλευρά του Έβρου, φαίνονται άνδρες που μάσκα τύπου full face και κάποια στρατιωτικά ενδύματα χωρίς κάποια διακριτικά. Σε αυτό το βίντεο φαίνονται να μεταφέρουν ομάδες ανθρώπων από την ελληνική πλευρά του ποταμού προς την τουρκική πλευρά.

Τα βίντεο αυτά, σύμφωνα πάντα με το Spiegel, προήλθαν από κάμερα παρακολούθησης που είναι στην τουρκική πλευρά του Έβρου και δείχνει άνδρες με full face με στολές παραλλαγής, αλλά χωρίς διακριτικά ή εθνόσημα. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται μεταφέρουν ομάδες ανθρώπων από την ελληνική πλευρά στην τουρκική με ένα μικρό φουσκωτό.

Ωστόσο, στις εικόνες αυτές δεν μπορεί κανείς να δει πως οι μασκοφόροι περνούν το μέσο του ποταμού, που αποτελεί και το σύνορο ανάμεσα στις δυο χώρες.

Οι άνθρωποι που ακούγονται στο βίντεο μιλούν διαφορετικές γλώσσες ανάμεσά τους και παστούν διάλεκτος του Αφγανιστάν και του Πακιστάν. Οι συντάκτες του άρθρου εκτιμούν ότι μάλλον πρόκειται για μετανάστες που θέλουν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη.

Οι άνθρωποι που ακούγονται στο βίντεο μιλούν διαφορετικές γλώσσες ανάμεσά τους και παστούν διάλεκτος του Αφγανιστάν και του Πακιστάν. Οι συντάκτες του άρθρου εκτιμούν ότι μάλλον πρόκειται για μετανάστες που θέλουν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη.

Στα βίντεο περιλαμβάνεται και υλικό από κάμερα κινητού τηλεφώνου, μάλλον από Τούρκο συνοριακό φρουρό. Ο άνδρας τρέχει στις ακτές του Έβρου γύρω του υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι και οι συντάκτες πάλι εικάζουν ότι μάλλον πρόκειται για μετανάστες που μόλις έχουν αποβιβαστεί.

https://youtu.be/AtHiOYjuN7s

Σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα, το Spiegel έστειλε τα βίντεο στο Forensic Architecture collective του Πανεπιστημίου του Goldsmith στο Λονδίνο για ανάλυση.

Μετά τον έλεγχο, από τα metadata των αρχείων, προέκυψε πως όλα τραβήχτηκαν στις 17 Σεπτεμβρίου του 2019 και εξηγούν ότι παρά το γεγονός ότι πάνω σε αυτά αναγράφεται ημερομηνία 2018, είναι λάθος και μόνο η ημέρα και ο μήνας είναι σωστά.

Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει πως ενώ οι άντρες που πραγματοποιούν τις εν λόγω επαναπροωθήσεις δεν μπορούν να αναγνωριστούν, υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για Έλληνες ή άνδρες που δρουν για λογαριασμό των ελληνικών αρχών!

Αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από ένα λευκό φορτηγάκι το οποίο δηλώνουν σίγουροι ότι χρησιμοποιούν οι Έλληνες συνοριοφύλακες.

Συμπληρώνουν, δε, πως η ελληνική πλευρά του Έβρου είναι στρατιωτικοποιημένη περιοχή στην οποία επιτρέπεται η είσοδος σε ελάχιστους. Έτσι σε αυτό το πλαίσιο καταλήγουν στο συμπέρασμα πως είναι αδύνατο να κάνεις μια τέτοια πολύωρη επιχείρηση σε μια αυστηρά επιτηρούμενη περιοχή και μάλιστα στο φως της ημέρας χωρίς να το πάρουν χαμπάρι οι ελληνικές αρχές.

Το Spiegel μάλιστα, επικαλείται την μαρτυρία της Eva Cossé, που είναι εργαζόμενη στο Human Rights Watch και τον Μάϊο του 2018, που είχε επισκεφθεί αστυνομικά τμήματα στον Έβρο είχε δει κοντά τους παρκαρισμένα τέτοια λευκά φορτηγάκια.

Το Spiegel, μάλιστα, υπογραμμίζει πως ζήτησε σχόλιο από τον εκπρόσωπο της ΕΛΑΣ για το περιστατικό ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι σε γνώση του κάτι τέτοιο. Λένε επίσης ότι αρνήθηκε να δει τα βίντεο.

——————————————————

Spiegel Online

https://www.spiegel.de/video/greece-videos-show-presumed-pushback-at-turkey-greece-border-video-99031251.html

EU Border Scandal Videos Show Apparent Illegal Pushback of Migrants

Are masked figures working for the Greek authorities secretly deporting migrants back to Turkey? DER SPIEGEL has obtained videos suggesting exactly that. Pressure is growing for Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis to respond to the allegations, as tensions between the NATO partners grow.

https://www.spiegel.de/video/greece-videos-show-presumed-pushback-at-turkey-greece-border-video-99031251.html

By Giorgos ChristidesSteffen Lüdke and Maximilian Popp

December 13, 2019  07:27 PM

The Greek government has repeatedly denied carrying out illegal “pushbacks” at its land border with Turkey. No asylum seekers, Athens insists, have been forced back across the Evros River into Turkey without a fair asylum process — even if numerous refugees been claiming otherwise for years.

Now, videos provided to DER SPIEGEL and analyzed by the Forensic Architecture research collective, show for the first time what appear to be exactly these kinds of pushbacks taking place on the Evros. Six active and former police officers and soldiers have also independently told DER SPIEGEL that pushbacks are systematically carried out on the Evros.

The material in DER SPIEGEL’s possession consists of 11 videos. The images from a security camera on the Turkish side show masked men, some of whom are dressed in military-style clothing without any national emblems. In the video, they are transporting groups of people from the Greek side of the river to the Turkish side in a small, motorized rubber dinghy.

The images, however, do not show the masked men crossing the middle of the river, which constitutes the border between the two countries. The people in the boat communicate in various languages, including what seems to be Pashtun, which is spoken in Afghanistan and Pakistan. It is likely they are migrants who secretly crossed the Evros in order to apply for asylum in Europe. Many migrants who made it to Greece via the eastern migration routes have taken this approach.

Screenshot_2019-12-30-15-26-41-764_com.google.android.gm

REUTERS

The Evros River, which forms part of the border between Turkey and Greece.

The video material also includes footage from a cell phone camera, apparently made by a Turkish border official. In the video, the man walks along the Turkish side of the Evros. Other people are briefly visible in the frame, seemingly migrants who have just arrived. On the other side of the river, masked men can be seen pulling an inflatable boat from the water. The man yells, “no deport,” in English. He continues speaking in Turkish about “Greek forces” and says where he is located, near the border town of Serem, in the western Turkish province of Edirne.

Goldsmiths University’s Forensic Architecture collective has analyzed all 11 video sequences for DER SPIEGEL. The authenticity of such videos can never be conclusively proven, but according to the footage’s metadata, they were all recorded on Sept. 17, 2019, between 10:30 a.m. and 12:30 p.m. This indicates that the date appearing on the images from the security camera is correct, aside from the year, which is indicated as 2018.

Pushbacks Violate International Law

The digital forensic specialists analyzed the shadows cast by plants and trees in addition to the breadth of the river before comparing the data with satellite images to verify that the images were recorded on the same day and in single location: a spot on the Evros River located only 2.5 kilometers (1.5 miles) from a Greek police station in the village of Isaakio. A Greek military watchtower is located only 300 meters (984 feet) east of the location, and is recognizable on the satellite images.

In the Video: How the Film Records Were Analyzed

Screenshot_2019-12-30-15-26-36-617_com.google.android.gm
Video

The masked men in the video could not be identified. There are several indications, however, that they are Greek officials or work on their behalf:

  • They drive a white Nissan Navara pickup. Greek border officials use the same model. In this case, however, the insignias are missing.
  • The Greek side of the Evros is a militarized zone that only a small number of people are allowed to access. If the videos, in fact, show a pre-planned, staged event meant to discredit the Greek side, it would be a masterly performance. It is nearly impossible for a daylight operation like this, carried out in a closely monitored area, to take place without the knowledge of the Greek police.
  • The men in camouflage driving the pickups and dinghys could, in fact, be Greek police officers, according to Eva Cossé from Human Rights Watch. In May 2018, she was allowed to visit the police stations near the Evros and interview officials. She recalls seeing several white pickup trucks without insignias parked next to a police station. According to one police officer, the officers dressed in camouflage were part of a police patrol that arrests irregular migrants or tries to keep them from crossing the Evros.
  • One of the masked men seemingly speaks English with a Greek accent.

Pushbacks are a violation of international law, violating both the EU’s Charter of Fundamental Rights and the Geneva Convention. There are two main reasons. For one, asylum seekers have the right to a proper process to determine if they require asylum. And they are not allowed to be returned to a country in which their safety is not guaranteed. This so-called non-refoulement principle is a tenet of international law for the protection of asylum seekers. A group expulsion without an individual evaluation of asylum claims is also illegal.

Screenshot_2019-12-30-15-26-30-229_com.google.android.gm
Alexandros Avramidis

Articles of clothing apparently left behind by migrants at the river on the Greek-Turkish border

Confronted by DER SPIEGEL with the accusations, a Greek police spokesmen said that the Greek police had no knowledge of the incident. He said that Greek borders were always secured within the framework of “democratic lawfulness,” and that international agreements were respected. The spokesman declined DER SPIEGEL’s offer to view the videos and claimed that further investigation of DER SPIEGEL’s assertions was not necessary.

The videos are explosive because they are the most damning evidence to emerge thus far of the pushbacks. The Turkish government has repeatedly accused Athens of being involved in illegal pushbacks on the Evros. These accusations are one reason why the relationship between the two NATO countries is currently more tense than it has been in quite some time.

From the Greek perspective, the accusations are largely hypocritical. Turkey itself, after all, is currently involved in returning refugees to war-torn Syria and has, according to human rights activists, already sent hundreds back to that country.

With the conditions in “hotspot” refugee camps on the Aegean islands are constantly worsening, a growing number of migrants are crossing the Evros. According to the United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR), over 14,000 have done so thus far this year. With public opinion in Greece souring on refugees, the current government of Prime Minister Mitsotakis has tightened its immigration policies.

Turkey is Accusing Greece of Tens of Thousands of Pushbacks

Greece has long been accused of carrying out pushbacks. Six active and former security personnel independently told DER SPIEGEL that the military initially carried out the illegal deportations, but that they are now being conducted by the police or by civilians who are encouraged to do so — or not prevented from doing so — by the authorities. DER SPIEGEL has decided not to release the names of its six informants in order to protect its sources.

Recently, DER SPIEGEL reported on documents from the Turkish Interior Ministry and police that illustrate the scope of the pushbacks. According to those documents, Turkish officials believe that in just a one-year period starting in October 2018, about 60,000 migrants were illegally returned from the Greek side.

Screenshot_2019-12-30-15-26-25-221_com.google.android.gm
DPA

Refugees near the Evros arriving at a camp for migrants who have just entered the country

The actions of the masked men in the videos correspond with the accounts by numerous migrants who embarked on the dangerous crossing of the Evros and related their experiences to human rights organizations. According to these testimonies, migrants are arrested on the Greek side and imprisoned, sometimes in abject conditions. Their cell phones and other possessions are then taken and some are punched or kicked. After a time, they are then driven to the edge of the Evros and brought across the river in boats.

The UNHCR and the Council of Europe have deemed these reports credible and consistent. On the Greek island of Samos, DER SPIEGEL spoke with a 28-year-old Palestinian asylum seeker who says he was deported to Turkey by Greek officials or people working with them. He said he was transported by men wearing masks.

He said that when he was initially arrested by the Greek authorities, his shoelaces and cell phone were taken from him. During his third night in custody, he said, Greek police officers loaded him and other migrants into a truck and drove them to the bank of the Evros. Two masked men, he said, then took them in a dinghy to the Turkish side.

Despite such reports, Greek police officials claimed they were unable to find any evidence of wrongdoing in an internal investigation. Prime Minister Mitsotakis recently reacted to a DER SPIEGEL report on pushbacks, telling the German business newspaper Handelsblatt that he had received no information from the responsible authorities pointing to the existence of such practices. The new evidence and revelations might make such claims harder to maintain.

***
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή.
Mε τιμή,

Παναγιώτης Δημητράς

Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
διεύθυνση: ΤΘ 60820 – 15304 Γλυκά Νερά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s