19/02/2020: Μηνυτήρια αναφορά για ξενοφοβική αποχή και αντιδράσεις σε Νηπιαγωγείο στα Βρασνά Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ/Τ.Κ.Ζ.Α.Ρ.

ΚΑΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΓΑΔΘ

19 Φεβρουαρίου 2020

 

Κυρίες/Κύριοι,


Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, κατ’ άρθρο 42 ΚΠΔ, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, με αντικείμενο την ξενοφοβικές κινητοποιήσεις γονέων για αποχή των παιδιών τους από Νηπιαγωγείο στα Βρασνά Θεσσαλονίκης από τον Ιανουάριο ως και τον Φεβρουάριο του 2020, με σκοπό, όπως και έγινε, την αποτροπή της εγγραφής σε αυτό 8 νηπίων, παιδιών προσφύγων. Σας παραθέτουμε (εκτός από υπερσύνδεσμο) και σαν συνημμένο και βίντεο που περιλαμβάνει σχετικές ρατσιστικές δηλώσεις.

Παρακαλούμε να ληφθεί υπόψη πως η Ελλάδα έχει καταδικαστεί τρεις φορές από το ΕΔΔΑ για αποκλεισμό παιδιών Ρομά από την εκπαίδευση με ανάλογες μεθοδεύσεις και στη συνέχεια “γκετοποίηση” τους σε σχολεία “μόνο για Ρομά” σε Ασπρόπυργο [Σαμπάνης κτλ κατά Ελλάδας και Σαμπάνη κτλ κατά Ελλάδας] και Σοφάδες Καρδίτσας [Λαβίδας κτλ κατά Ελλάδας] μετά από προσφυγές μας: οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ επισυνάπτονται.

 

tvxs

310181-17686576

15:29 | 04 Φεβ. 2020
 

Ακόμη ένα ρατσιστικό κρούσμα απέναντι σε προσφυγόπουλα καταγράφηκε στα Βρασνά, της Θεσσαλονίκης. Αυτή τη φορά, γονείς δεν πήγαν επί μέρες τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο… επειδή θα γράφονταν σε αυτό οκτώ νήπια προσφυγόπουλα.

Η νοσηρή αυτή κινητοποίηση ξεκίνησε στις 22 Ιανουαρίου και στις στις 29 διαμαρτυρήθηκαν στην αρμόδια διεύθυνση εκπαίδευσης, απειλώντας, μάλιστα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Εφημερίδα των Συντακτών, ότι «ακόμα δεν έχετε δει τίποτα και να περιμένετε περισσότερα».

Ωστόσο, μια μέρα μετά, στις 30 Ιανουαρίου, των Τριών Ιεραρχών. σταμάτησαν την αποχή και έστειλαν τα παιδιά στο σχολείο για την κατήχησή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΦΣΥΝ, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δυτικής Θεσσαλονίκης, στην οποία υπάγεται η σχολική μονάδα, αντιμετώπισε αποφασιστικά τα απαράδεκτα αιτήματα των εν λόγω γονέων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο διευθυντής Χρήστος Γεωργίου τους είπε καθαρά ότι αυτά δεν είναι θέματα που υπάγονται στη δική τους αρμοδιότητα και ότι θα τον ανάγκαζαν να προσφύγει ακόμη και στη Δικαιοσύνη αν συνέχιζαν να κρατούν τα παιδιά τους μακριά από το σχολείο.

Εκείνοι επέμειναν προσφεύγοντας στην περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Ο διευθυντής Αλέξανδρος Κόπτσης είπε στην εφημερίδα ότι εξήγησε ο ίδιος στους γονείς πως «τα παιδιά είναι παιδιά, κι αυτό ισχύει για όλα τα παιδιά, χωρίς καμιά εξαίρεση. Νομίζω ότι κατάλαβαν διότι σήμερα [χθες] στείλανε τα παιδιά τους στο σχολείο και ακύρωσαν το ραντεβού που είχαμε κλείσει». Εξηγεί μάλιστα πως «με καλή διάθεση όλα λύνονται, χρειάζεται απλώς επαφή με τους ανθρώπους και υπομονετικά να δίνονται όλες οι εξηγήσεις, πολιτική την οποία ακολουθούμε στην περιφέρεια».

Πάντως, το ακροδεξιό δηλητήριο δεν έχει απομακρυνθεί. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι υπάρχει η πληροφορία πως ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου είχε καλέσει τον Τζήμερο σε εκδήλωση το Σάββατο, ο οποίος και παρευρέθηκε. 

——————————————————

tvxs

FireShot Capture 303 - Μηνυτήρια αναφορά για ξενοφοβική αποχή και αντιδράσεις σε Νηπιαγωγείο_ - mail.google.com
 
21:48 | 14 Φεβ. 2020
 
Επανέλαβαν την ρατσιστική κινητοποίησή τους κάποιοι γονείς στα Βρασνά του δήμου Βόλβης και σταμάτησαν να στέλνουν τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο επειδή γράφτηκαν και οχτώ προσφυγόπουλα.
Για να κατανοηθεί καλύτερα το μέγεθος του μίσους απέναντι σε παιδιά, ένας κάτοικος είπε στην κάμερα του Alpha, είπε: «Να μιλήσουμε για αρρώστιες, να μιλήσουμε για άλλα ήθη και έθιμα, να μιλήσουμε για θρησκείες;».
Ανάλογη κινητοποίηση είχαν κάνει και τον περασμένο Ιανουάριο
 
 

———————————————————

parallaximag 

 
Βρασνά Βόλβης. Οι γονείς του χωριού αποφασίζουν να μην στείλουν τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό. Να τα κρατήσουν μακριά από τον ”κίνδυνο”. Στο σχολείο βλέπεις πηγαίνουμε μόνο με ομόθρησκους, ομόγλωσσους, καθαρόαιμους.
Γιατί η μόλυνση εκεί ξεκινά. Στα πέντε.
 
«Να μιλήσουμε για αρρώστιες, να μιλήσουμε για άλλα ήθη και έθιμα, να  μιλήσουμε για θρησκείες;» αναρωτιέται ένας γονέας. Είναι σαφές. Τα ζητήματα που άλλες χώρες έχουν λύσει εδώ και δεκαετίες, η συνύπαρξη, ο πολυπολιτισμός, εδώ αρχίζουν να σπανίζουν.
Προφανώς οι κάτοικοι της Βόλβης δεν έχουν κάνει κανένα μάθημα Ιστορίας ώστε να μάθουν τι συνέβαινε έναν αιώνα πριν μερικά χιλιόμετρα από τα σπίτια τους στην Θεσσαλονίκη.
Τότε που στην πόλη ομιλούνταν τόσες πολλές και διαφορετικές γλώσσες, λατρεύονταν τόσες διαφορετικές θρησκείες και στα σχολεία συναντιόταν κάθε μέρα παιδιά με τόσο διαφορετικές εθνοτικές καταβολές.
Μπορώ να αντιληφθώ το φόβο των γονέων στα Βρασνά, σε περιόδους σαν αυτή, ανασφαλείς και αβέβαιες, η άγνοια, το μίσος και ο ρατσισμός φουντώνουν ως επίπλαστο όπλο απέναντι στο άγνωστο που έρχεται.
Δουλειά της Πολιτείας είναι να εξηγήσει, να φωτίσει τα σκοτάδια, να αποδείξει σε αυτούς ανθρώπους ότι ένα πεντάχρονο που γεννήθηκε στον πόλεμο ή τη φτώχεια δεν είναι ξενιστής, είναι μια βασανισμένη παιδική ψυχή που αν την αγκαλιάσεις θα ανθίσει, αν την πετροβολίσεις θα αγριέψει.
ΥΓ. Η κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις των κατοίκων. Απομάκρυνε τις  οικογένειες σε άλλες δομές. Τα μικρά προσφυγόπουλα θα ζήσουν σε άλλα κοντέινερ και κυρίως δεν θα μολύνουν το νηπιαγωγείο της περιοχής. 
 
———————————————————
Συνημμένα (τα αρχεία των αναφερόμενων, στην εισαγωγή μας, αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου):

Λαβίδας κτλ κατά Ελλάδας 2013

Σαμπάνης κτλ κατά Ελλάδας 2008

Σαμπάνη κτλ κατά Ελλάδας 2012

 
***
 
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή.
 
Με τιμή,

Παναγιώτης Δημητράς

Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
διεύθυνση: ΤΘ 60820 – 15304 Γλυκά Νερά

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s