22/02/2020: Μηνυτήρια αναφορά για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους και διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια ιερέα ναού Χαρωπού Σερρών

ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

22 Φεβρουαρίου 2020

Κυρίες/Κύριοι,

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, κατ’ άρθρο 42 ΚΠΔ, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους και διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια από τον ιερέα του ορθόδοξου χριστιανικού ναού του Χαρωπού Σερρών, ο οποίος ως ιερέας φέρει το όνομα Γεώργιος. Συγκεκριμένα, στις 13 Ιανουαρίου 2020, στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού καναλιού «ΕΠΙΛΟΓΕΣ TV» των Σερρών (https://epiloges.tv/astrapse-kai-vrontixe-o-p-georgios-sto-charopo-serron-quot-aytos-o-anthropos-tha-fygei-apo-to-chorio-quot/), αλλά και σε άλλες τοπικές ιστοσελίδες των Σερρών, μεταξύ αυτών και του τηλεοπτικού καναλιού «ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ» αλλά και τοπικών εφημερίδων δημοσιεύτηκε, συνοδευόμενη από βίντεο περίπου τριών και πλέον λεπτών η εξής είδηση (διατηρούνται η έντονη γραφή, η υπογράμμιση και η στίξη από το δημοσίευμα):

FireShot Capture 307 - Άστραψε και βρόντηξε ο π. Γεώργιος στο Χαρωπό Σερρών_ _Αυτός ο άνθρωπ_ - archive.ph

«Άστραψε και βρόντηξε ο π. Γεώργιος στο Χαρωπό Σερρών:
“Αυτός ο άνθρωπος θα φύγει από το χωριό”

13/01/2020

Άστραψε και βρόντηξε ο ιερέας του χωριού Χαρωπό των Σερρών. Σε κήρυγμά του στην εκκλησία αναφέρει ότι θα διώξει άτομο που φέρεται να είναι συνταξιούχος δάσκαλος, που προπαγάνδιζε για να αναδείξει τη «μακεδονική « καταγωγή των ντόπιων Σερραίων και τη δήθεν «μακεδονική» γλώσσα.

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ο τέως πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας πολιτιστικών συλλόγων Μακεδόνων κος Γιώργος Τάτσιος, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Ο κος Τάτσιος αναφέρει :

« Στο Κυριακάτικο κήρυγμα μίλησε από καρδιάς στους πιστούς. Τους ζήτησε να βάλουν πάνω από όλα την Πατρίδα και να διώξουν τον προπαγανδιστή δάσκαλο από το Χαρωπό. Σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του χωριού θα αναλάβουν να τον κρατήσουν μακριά από τους ανυποψίαστους κατοίκους. Άραγε πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό; αυτός ο δάσκαλος οργώνει τα χωριά των Σερρών που κατοικούν γηγενείς πληθυσμοί και κερνάει στα καφενεία επειδή του περισσεύουν τα χρήματα; Μάλλον όχι….»

Στο συνοδευτικό του δημοσιεύματος βίντεο από τη διαδικτυακή πλατφόρμα youtube, εμφανίζεται εντός του ναού του Χαρωπού, ο ιερέας να αναφέρεται στον εν λόγω συνταξιούχο δάσκαλο και να λέει προς το εκκλησιαζόμενο κοινό τα εξής:

       «Έπρεπε να τον πετάξετε με τις κλωτσιές απ’ έξω. Και συγχαρητήρια στον φίλο μου τον Ηλία τον ……………….. (μη κατανοητό), είναι ο μόνος που του όρμησε για να τον πετάξει έξω. Ο μόνος που του όρμησε. (στο 1΄25’)’»

Και ακολούθως, από το 2’10’’ και μετά:

        «Αυτός ο άνθρωπος θα φύγει απ’το χωριό. Δεν πρέπει να αφήνουμε στο χωριό μας να αλωνίζουν οι σκοπιανοί. Στο χωριό που είμαι εγώ ιερέας, δεν πρόκειται να αφήσω ούτε γιαχωβάδες να βάλουν πόδι, ούτε σκοπιανοί. Το χωριό μας θα μείνει καθαρά χριστιανικό και μακεδονικό ελληνικό. Συγγνώμη για το …….(μη κατανοητό), αλλά όταν ……(μη κατανοητό) θέματα εθνικά αγαπητοί μου αδερφοί, με πιάνει, έτσι μια τρέλα θα το΄λεγα, μια καλή τρέλα για την πατρίδα μας. Γι’αυτήν έχουν χύσει το αίμα τους, αδέλφια μου, τόσοι πρόγονοί μας, κι εμείς θα την πουλήσουμε τώρα ελαφρά την (sic) καρδία, επειδή κάποιοι πολιτικοί, κάποιοι δημοσιογράφοι έχουνε πάρει τα τριάκοντα αργύρια του Ιούδα και πουλάν την πατρίδα μας; Θα τους ακολουθήσουμε εμείς λόγω πολιτικών πιστεύω και ιδεολογιών; Πάνω απ’ όλα η πατρίδα μας και η θρησκεία μας. Δε μας ενδιαφέρει κανένα κόμμα.»

Επιπροσθέτως και ειδικότερα ως προς τη χρήση του όρου «σκοπιανοί», ο ιερέας με τη δημόσια διχαστική, μισαλλόδοξη και ρατσιστική χρήση του όρου αυτού περιλαμβάνει όχι μόνο συλλήβδην όσους Έλληνες πολίτες έχουν μία εκδοχή ως προς την καταγωγή τους την αυτή ή έστω παρόμοια με αυτή του εν λόγω φερόμενου συνταξιούχου δασκάλου, αλλά και συλλήβδην τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, τους οποίους μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων πολιτών αποκαλεί όπως θα αποκαλούσε τους κατοίκους της πρωτεύουσας της χώρας με την ιδιότητά τους ως κατοίκων της πρωτεύουσας, δηλαδή «σκοπιανούς».

Επίσης η χρήση της λέξης «γιαχωβάδες» για πιστούς θρησκείας που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα και μάλιστα η χρήση της από ιερέα σε λειτουργία, είναι από μόνη της δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους.

***
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή.
Με τιμή,

Παναγιώτης Δημητράς
Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
email: panayotedimitras@gmail.com
διεύθυνση: ΤΘ 60820 – 15304 Γλυκά Νερά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s