16/03/2020: Μηνυτήρια αναφορά για ξενοφοβική διασπορά ψευδών ειδήσεων σε δελτία MEGA (από Νίκο Ευαγγελάτο) και ANT1

ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

16 Μαρτίου 2020

Κυρίες/Κύριοι,

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, κατ’ άρθρο 42 ΚΠΔ, στα πλαίσια του προγράμματος του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, για διασπορά ψευδών ειδήσεων με ρατσιστικό κίνητρο και δημόσια υποκίνηση μίσους κατά των μεταναστών/προσφύγων αναφορικά με την παρουσίαση από το δελτίο του MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο καθώς από το δελτίο του ΑΝΤ1. Παραθέτουμε σχετικό άρθρο για το δελτίο του MEGA στις 2 Μαρτίου 2020 όπου ο ψευδής ισχυρισμός του δελτίου, ότι δήθεν οι πρόσφυγες “βάζουν τα παιδιά πάνω από τις φωτιές για να δακρύσουν από τον καπνό και μετά τα πάνε στις κάμερες για πλάνα”, προκύπτει ξεκάθαρα από τη σχετική φωτογραφία στιγμιότυπου του βίντεο. Το δελτίο των 19:30 του ΑΝΤ1 από τις 8 Μαρτίου 2020 μπορείτε να το δείτε εδώ (https://www.ant1news.gr/watch/1362825/ant1-news-08032020-stis-19-30?fbclid=IwAR3U49_vpPcl9GaYLJWU8AZq1tuqwizAij5JEZddg0eRubEn0kGfhCxXVf8) με το επίμαχο σημείο του ίδιου ρατσιστικού ισχυρισμού να είναι στο 38:05. Τέλος, σας παραθέτουμε σχετικό απόσπασμα από άρθρο καθώς και την αναλυτικότατη διάψευση της ακραίας ξενοφοβικής και δόλιας ερμηνείας των δύο δελτίων, που είναι ταυτόσημη με πάμπολλες δημοσιεύσεις ακροδεξιών στα social media, από τα “Ελληνικά Hoaxes“.

Σχετικό απόσπασμα άρθρου από το tvxs:

Ασύμμετρη παραπληροφόρηση για τα γεγονότα του προσφυγικού

3 Μαρτίου 2020

(…)

Στο Μega “τερμάτισαν το κοντέρ”

Την εικόνα αυτή καλλιέργησαν και όλες οι φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες, βοηθούμενες από τις δηλώσεις των ακροδεξιών στελεχών της κυβέρνησης περί “εισβολής” και άλλων τέτοιων εκφράσεων από το εθνικιστικό ρεπορτόριο που επιχείρησαν να παρουσιάσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες ως “εχθρικό στρατό” που απειλεί την εθνική ακεραιότητα. Το απώγειο ήταν η εκπομπή του Nίκου Ευαγγελάτου στο Mega, που επιβεβαίωσε ότι εκτός από όνομα ο σταθμός του Β. Μαρινάκη, κληρονόμησε και τη “χάρη” του Μεγάλου Καναλιού, όπως είχε καταντήσει όταν έκλεισε.

Έτσι αναπαρήγαγε και υιοθέτησε χωρίς δεύτερη σκέψη το βίντεο που διακινούσαν ακροδεξιές περιθωριακές ιστοσελίδες και τρολς των κοινωνικών δικτύων με τα παιδιά των προσφύγων δίπλα στη φωτιά και την επισήμανση “Τους παίρνουν τα παιδιά, τα δέρνουν, τα βάζουν να εισπνεύσουν καπνό για να δακρύσουν και μετά να πάνε μπροστά στις κάμερες ώστε να δείξουν πόσο κακοί είναι οι ´Ελληνες”. Στην πραγματικότητα συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο αφού τα παιδιά είχαν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των δακρυγόνων και τα πήγαιναν κοντά στη φωτιά για να μειωθεί η επίδραση των χημικών, όπως γνωρίζουν οι πάντες ότι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

 

Απεσταλμένη των New York Times: Τρομακτική παραπληροφόρηση

Είναι τρομακτική, επικίνδυνη η παραπληροφόρηση που διακινείται σε Ελλάδα και Τουρκία σχετικά με την κατάσταση στα σύνορα. “Είμαι στον Έβρο & ακούω/βλέπω πράγματα τρελά. Να κοιτάτε ποιος μεταδίδει τι, ποιες πηγές. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή για να παίρνετε την ενημέρωσή σας ελαφρά” αναφέρει σε tweet που έκανε στα ελληνικά η Μatina Stevis-Gridneff, ανταποκρίτρια των New York Times που καλύπτει τα γεγονότα στον Έβρο και από τις δύο πλευρές.  Μάλιστα, καταρρίπτει τους μύθους που διακινήθηκαν πως δεν υπάρχουν οικογένειες αλλά μόνο άνδρες, επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν τόσο οικονομικοί μετανάστες όσο και πρόσφυγες αλλά και ότι κανείς δημοσιογράφος δεν έχει διαρκή επαφή με το σύνορο στις Καστανιές και ότι τα βίντεο που ανεβαίνουν στα κοινωνικά δίκτυα δεν προέρχονται από αξιόπιστες πηγές.

https://twitter.com/MatinaStevis/status/1234019954275553280

FireShot Capture 321 - (1) Ο χρήστης Matina Stevis-Gridneff στο Twitter_ _Είναι τρομακτική, _ - twitter.com

(…)

———————————-

ellinikahoaxes

FireShot Capture 316 - Μηνυτήρια αναφορά για ξενοφοβική διασπορά ψευδών ειδήσεων σε δελτίο τ_ - mail.google.com

Ανάλυση του βίντεο με τους μετανάστες που βάζουν το παιδί πάνω από τη φωτιά

5 Μαρτίου 2020

Ισχυρισμός

Μετανάστες στον Έβρο χτυπάνε και βάζουν τα παιδιά τους σε καπνό ώστε να κλάψουν και μετά να τα παρουσιάσουν στις κάμερες.

Συμπέρασμα

Από την ανάλυση του βίντεο και την έρευνα μας, συμπεραίνουμε ότι ο ισχυρισμός είναι ψευδής.

Σε βίντεο που κοινοποιείται στα κοινωνικά δίκτυα και σε ιστοσελίδες, αναφέρουν ότι μετανάστες στον Έβρο χτυπάνε και βάζουν τα παιδιά τους σε καπνό ώστε αυτά να κλάψουν και μετά να τα παρουσιάσουν στις κάμερες. Αναλύσαμε το βίντεο και τις πληροφορίες που υπάρχουν και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα.

Παρακάτω το επίμαχο βίντεο:

https://media.ellinikahoaxes.gr/uploads/2020/03/ripsave-bxyf5vetu9k41.mp4

Η αρχή της διάδοσης

Το βίντεο διαδόθηκε σε δεκάδες χιλιάδες χρήστες στις 2 Μαρτίου, στα κοινωνικά δίκτυα. Οι πρώτες κοινοποιήσεις του ανέφεραν “παιδιά που ασφυκτιούν από τα δακρυγόνα στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Όμως υπάρχουν κοινοποιήσεις από 1 Μαρτίου.

https://twitter.com/jenanmoussa/status/1234414067080683520

FireShot Capture 322 - (2) Ο χρήστης Jenan Moussa στο Twitter_ _Children almost suffocating _ - twitter.com

Πολύ γρήγορα αναπαράχθηκε από λογαριασμούς που άλλαξαν τον ισχυρισμό και ανέφεραν ότι σε αυτό βλέπουμε μετανάστες να κακοποιούν τα παιδιά τους ώστε να καταγραφεί στις κάμερες.

https://twitter.com/AmyMek/status/1234439481295376384

FireShot Capture 323 - (3) Ο χρήστης Amy Mek στο Twitter_ _MEDIA BLACKOUT Migrants (invading_ - twitter.com

Έτσι πέρασε και στα ελληνικά κοινωνικά δίκτυα, αναπαράχθηκε από πολλές ενημερωτικές ιστοσελίδες και προβλήθηκε από την τηλεόραση.

FireShot Capture 317 - Μηνυτήρια αναφορά για ξενοφοβική διασπορά ψευδών ειδήσεων σε δελτίο τ_ - mail.google.com

Η τοποθεσία

Αρχικά ερευνήσαμε την τοποθεσία που λήφθηκε το βίντεο. Όπως βλέπετε στις παρακάτω εικόνες έχει ληφθεί 200 μέτρα από σύνορα στις Καστανιές Έβρου, στο σημείο όπου είχαν ριφθεί δεκάδες δακρυγόνα.


Ο λόγος που τα βάζουν πάνω από τη φωτιά

Υπάρχει ένας διαδεδομένος μύθος ότι η φωτιά και ο καπνός βοηθούν σαν αντίδοτο στα δακρυγόνα αέρια. Όμως στην πραγματικότητα δεν ισχύει.

Ερευνώντας βρήκαμε φωτογραφίες που λήφθηκαν από επαγγελματίες φωτορεπόρτερ στο συγκεκριμένο σημείο όπου οι άνθρωποι προσπαθούν να βοηθήσουν τα παιδιά με τον καπνό.

Μετάφραση: Μια παράτυπη μετανάστρια μυρίζει καπνό ξύλου με την πεποίθηση ότι μειώνει την επίδραση των δακρυγόνων. 01 Μαρτίου 2020Μετάφραση: Παράτυπος μετανάστης δίνει σε μωρό να μυρίζει καπνό ξύλου με την πεποίθηση ότι μειώνει την επίδραση των δακρυγόνων. 01 Μαρτίου 2020Υπάρχει και βίντεο από το BBC που δείχνει ότι παράτυποι μετανάστες μυρίζουν καπνό από ξύλο πιστεύοντας ότι αυτό θα βοηθήσει στα δακρυγόνα.

https://youtu.be/v6N8SeRL5sk

Το ίδιο μπορούμε να δούμε και στο παρακάτω βίντεο από επεισόδια στη Λέσβο. Τους βάζουν να αναπνεύσουν καπνό γιατί πιστεύουν ότι θα μειώσουν την επίδραση των δακρυγόνων.

https://youtu.be/EDBw_o5xpkU


Η αποπνικτική ατμόσφαιρα

Αν προσέξουμε στο βίντεο θα παρατηρήσουμε ότι σχεδόν όλοι που φαίνονται σε αυτό έχουν καλύψει τα πρόσωπά τους ή προσπαθούν να τα καλύψουν, για να προστατευθούν από τα δακρυγόνα.

Η κακοποίηση του παιδιού

Ο άνδρας που βάζει το παιδί πάνω από τον καπνό το χτυπάει δυο τρεις φορές ελαφρά στην πλάτη και μετά την τρίβει όπως κάνουμε όλοι σε κάποιον που πνίγεται.

https://youtu.be/65jnhMye9Gs

Η μετάφραση

Οι άνδρες στο βίντεο μιλούν περσική γλώσσα, γνωστή και ως Φαρσί. Απευθυνθήκαμε σε μεταφραστή για να μάθουμε τι ακριβώς λένε.
Ο άνδρας που παίρνει το παιδί και τρέχει λέει σε αυτόν που το κρατάει πάνω από το καπνό.

بیار ببرمش اوژانس

Μετάφραση: Δώστο μου να το πάω στα επείγοντα


Έτρεξαν με τα παιδιά να τα δείξουν που κλαίνε στις κάμερες;

Όσο και να ερευνήσαμε δεν βρήκαμε πουθενά κάποιο βίντεο η φωτογραφία με αυτά τα δύο παιδιά.

Συνοψίζοντας

1. Το βίντεο λήφθηκε 200 μέτρα μακριά από το συνοριακό σταθμό των Καστανιών την ημέρα που έγινε εντατική χρήση δακρυγόνων
2. Υπάρχουν φωτογραφίες και βίντεο που αποδεικνύουν ότι προσπαθούν με τον καπνό και τη φωτιά να μειώσουν την επίδραση των δακρυγόνων.
3. Σχεδόν όλοι που φαίνονται στο βίντεο έχουν καλύψει τα πρόσωπά τους ή προσπαθούν να τα καλύψουν, για να προστατευθούν από τα δακρυγόνα.
4. Ο άνδρας χτυπάει δυο τρεις φορές ελαφρά στην πλάτη και μετά την τρίβει όπως κάνουμε όλοι σε κάποιον που πνίγεται.
5. Ο άνδρας που παίρνει το παιδί και τρέχει λέει: “Δώστο μου να το πάω στα επείγοντα”
6. Δεν βρήκαμε πουθενά κάποιο βίντεο η φωτογραφία με αυτά τα δύο παιδιά.

Από την παραπάνω ανάλυση συμπεραίνουμε ότι ο ισχυρισμός που αναφέρει ότι χτυπούν τα παιδιά και τα βάζουν στον καπνό για να τα δείξουν μετά στις κάμερες, είναι παντελώς αστήριχτος και καταρρίπτεται.

Θοδωρής Δανιηλίδης

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.

***

 

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας καθώς και να μας ενημερώσετε για τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα δώσετε στη μήνυση αυτή.

Με τιμή,

 

Παναγιώτης Δημητράς
Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
email: panayotedimitras@gmail.com
διεύθυνση: ΤΘ 60820 – 15304 Γλυκά Νερά

2 thoughts on “16/03/2020: Μηνυτήρια αναφορά για ξενοφοβική διασπορά ψευδών ειδήσεων σε δελτία MEGA (από Νίκο Ευαγγελάτο) και ANT1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s